Puutarhailut 2014 – Osa 3: Taimia siellä, taimia täällä, taimia olohuoneen takan päällä (Päivitetty 13.5.2014)

Ensimmäinen lasti vuoden 2014 taimia saapui (24.4.2014) tänään. Lisää on luvassa ainakin kolme satsia (kaikki kohtuu pieniä!). Tarkoitus onkin saada Pionit, yksi Ruusu ja Alppiruusu, sekä muutama pieni kasvi sinne tänne istutettua tänä vuonna, mahdollisesti vielä yksi omenapuu, mutta sitä ei ole vielä päätetty.

Ensimmäisessä paketissa saapui Pioni Mix ja Purppurapikkusydämmiä, sekä 12 Kuunliljaa kaupanpäällisinä (www.viherpeukalot.fi). Pionit ovat jo vesikipossa (tämän ohjeen mukaisesti) vettymässä ja kohta kipoissaan mullassa kasvamassa (sisätiloissa) toukokuuhun asti. Sama on tarkoitus tehdä myös Kuunliljoille tänään.

20140424 Rusina-10
Pionit kylvyssä

 

20140424 Rusina_2-1
Pionit mullassa. Yhdessä (kolmesta) juurakosta oli jo silmu, joten toivoa on että pihassamme kasvaa tänä vuonna edes yksi Pioni!

 

Istuttelin myös Kuunliljojen juuret purkkeihin odottamaan lämpeneviä ilmoja. Jokainen Kuunliljan juurakoista sisälsi jo silmun, joten toivoa on, että tämäkin viherpeukalo saisi ne kasvamaan 🙂

20140424 Rusina_2-2
Kuunliljajuurakkopussi, kaikissa juurissa oli jo silmut (toisissa isompi, toisissa pienempi).
20140424 Rusina_2-3
Kuunliljatkin kävivät kylvyssä. En tosin tiedä olisiko tämä ollut tarpeen, mutta kävivätpähän kuitenkin.
20140424 Rusina_2-7
Ja juuret istutettu väliaikaisiin ruukkuihin, ennen istutusta.

Seuraavaksi saattaa saapua yksi ruusu ja liljasipuleita (kaupanpäällisinä) viherpeukalot.fi:stä tai Äidin tilaamat Purppurapikkusydämmet tai sitten ehdin käydä Kauppilassa tai ViherLassillassa noukkimassa yhden Alppiruusun (Royal Butterfly tai Royal Amaranth).

Viherpeukaloista toisessa satsissa on tulossa:

lilja_bach
”Lilja LA-hybridi Bach”; LA-hybridit ovat valkoliljan ja aasialaisen värililjan risteytyksiä. Ne ovat suurikukkaisia, tuoksuvat vienosti ja menestyvät erinomaisesti koko Suomessa. Tyylikkäät valkoiset kukat ovat kuin kaunis sonaatti puutarhaan. `Bach` on kestävä katseen kääntäjä. Kukinta: heinäkuu, Kasvukorkeus: 80-100 cm, Kasvupaikka: aurinkoinen, puolivarjoinen
red_shade
”Loistosädekukka Red Shades”, Puutarhan värikkäimpiä ja näyttävimpiä perennoja. Kukinta-aika on todella pitkä; keskikesästä pakkasiin asti. Perhosten suosiossa. Kasvutavaltaan tämä lajike on hyvin kompakti ja se kukkii upein verenpunaisin kukin. Kukinta: heinä-lokakuu, Kasvukorkeus: n. 30cm, Kasvupaikka: aurinkoinen, Talvenkesto: melko kestävä
viherpeukalotruusu_2008
”Viherpeukalot-ruusu 2008”, Viherpeukalot-ruusut kuuluvat tertturuusuihin, joiden näyttävät kukinnot muodostuvat lukuisista suurehkoista kukista. Nimensä mukaisesti kukat sijaitsevat laajoissa, usean kukan tertuissa, jonka vuoksi tertturuusut ovat erityisen näyttäviä. Kukat ovat miedosti tuoksuvia. Vuoden 2008 Viherpeukalot-ruusu herättää varmasti huomiota. Sen kerratut, loistavan tummanpunaiset kukat ihastuttavat kukinnallaan koko kasvukauden. Pitkäikäiset kukat kestävät hyvin myös sadetta. Kiiltävä lehdistö on kasvukauden alussa punertava ja muuttuu myöhemmin tummanvihreäksi. Tiheän kasvutapansa ansiosta se peittää kasvualustansa. Se sopii myös kasvatettavaksi yhdessä perennoiden kanssa. Kukinta: jatkuva, Kasvukorkeus: 60-70 cm, Kasvupaikka: aurinkoinen, Talvenkesto: kestävä

Äiti tilasi seuraavia puskia www.kodinkukat.fi:stä:

kurjenpolvi
”Kyläkurjenpolvi Double Jewel” ”(Geranium pratense ’Double Jewel’)”, Kyläkurjenpolvi ’Double Jewel’ on matala ja tiiviskasvuinen muoto perinteisestä kyläkurjenpolvesta. Valkoisten ja kerrottujen, tähtimäisten kukkien keskellä on viehättävä purppurainen silmä. Erittäin hyvä ja kestävä lajike. Kukinta kestää usean kuukauden ajan.  Kasvupaikka: aurinko-puolivarjo, Kukinta-aika: kesä-elo, Kasvukorkeus: 25-35 cm, Istutusväli: 30-40 cm. Tarkoitus on istuttaa tämä alppiruusun välittömään läheisyyteen.
pikkusydan
”Pikkusydän King of Hearts” ”Dicentra ’King of Hearts'”, Pikkusydänten suosio perustuu niiden koko kesän jatkuvaan kukintaan sekä suloisiin, sydämenmuotoisiin kukkiin. ’King of Hearts’ –lajikkeen ruusunpunaiset kukat korostuvat saniaismaista, vihertävänharmaata lehdistöä vasten. Pikkusydämet muodostavat peittäviä mättäitä ja ovatkin erinomaisia reunusperennoja ja sopivat hyvin myös ruukkukasvatukseen. Palkittu lajike! Kasvupaikka: aurinko-puolivarjo, Kukinta-aika: kesä-elo, Kasvukorkeus: 20-30 cm, Istutusväli: 20-30 cm

Ostoslistalla ylläolevien lisäksi on vielä tosiaan Alppiruusu Royal Amaranth tai Royal Butterfly. Sekä potenttiaalinen omenapuu 🙂

royal_amaranth
”Alppiruusu Royal Amaranth”, Jan III Sobieski (Haaga x Torero) Täyteläisen punainen (amaranth) kukinto, keltainen nielu. Hidaskasvuinen lajike, lehdet pitkänomaiset tummavihreät. Vaaleanvihreät nuput ovat hyvä vastakohta tummanvihreille lehdille. Puolassa 12 v jalostustyön tuloksena kasvatettuja lajikkeita joiden toinen vanhemmista suomalainen erittäin talvenkestävä lajike. Jalostuksella saatu paitsi hyvä talvenkestävyys (yli -30) myös uusi kiinnostavia kukinnon värejä.

27.04.2014 Sunnuntai: Eilen kävin etsimässä Alppiruusua Kauppilasta, siinä onnistumatta, olivat jo myyty loppuun aiemmin. Mukaan tarttui kuitenkin ruusu (oranssi sellainen).

20140427 Rusina-2Sisällä, istutusta odottaa myös purppurapikkusydämmet…

20140427 Rusina-3

Sunnuntaina, suurin osa päivästä tulikin vietttyä pihalla kiviä kantamassa paikoilleen. Koukkasin myös Viher Lassilassa ja poimin matkaan Elefanttiheinää (kahta eri lajiketta: ”KLeine Fontäne” ja ”Kleine Silberspinne”), sekä yhden Isosiniheinän ”Transparent”. Tarkoitus on katsoa, mikä näistä selviäisi talven yli ja mitkä eivät.

Sunnuntaina tosiaan siirtelin kiviä paikoilleen oikein urakalla. Kivetin kosteikon ympäristön. Kannoin kiviä sisäänkäynnin molemmille puolille, koristamaan sisäänkäynnin.

20140427 Rusina-6
Myllerrettyä etupihaa, reunusta tehty urakalla, kauemmaisempi valaisin korotettu, allas reunustettu ja elefanttiheinät maassa. Jätin vielä kolon kottikärryjä varten (multaa….).
20140427 Rusina-8
Elefanttiheinää ja isosiniheinää istutettuna.
20140427 Rusina-9
Kulma korotettu tulevan nurmen tasoon. Taustalla näkyy myös portaikon toinen puoli, joka niin ikään tuli kivitettyä.
20140427 Rusina-10
Valaisin kulmaa toisesta suunnasta.

Istutin myös ruusun, jonka noukkisin Kauppilasta aiemmin. Korjasin myös kyseisen kohdan kivimuurista, ja nyt se näyttääkin ihan hyvältä (omasta mielestäni ainakin).

20140427 Rusina-4
Istutettu oranssi ”Sahara” ruusu penkereessä.
20140427 Rusina-5
Korjattua pengertä.

Illan päätteeksi harsotin vielä elefanttiheinät ja ruusun, jotta halla ei niitä veisi.

20140427 Rusina-11
Suojaharsoa heinien päällä, suojaamassa hallaa vastaan.

28.04.2014 Maanantai: Eilen tilasin Alppiruusuni (Amaranth) Porista, Paratiisin Taimitarhasta. Alppiruusi olikin pistetty matkaan tänään 🙂 Tänään Pasi kävi myös maalailemassa kivirappujen kaiteita valkoisiksi, ja huomenna mahdollisesti toiseen kertaan.

20140428 Rusina-4
Näyttävät nätiltä valkoisena. Vielä toinen kerros ja kivien asettelu tolppien juureen. Yhä pohdin mahdollisten ristikoiden lisäämistä 🙂 Niin ja postilaatikkokin pitäisi johonkin pistää.

Tänään käväisin myös Starkissa noukkimassa Hozelock:n Fast Reel 40m letkukelaseinätelineen takapihan puutarhan kastelua varten. Samoin asentelin myös kellarin kattoon 18mm PEX-putkea, vesipostia varten (enää jäljellä reijän tekeminen putkea varten + putkityöt).

20140428 Rusina-1
Takapihan kukkienkastelun tärkein apuväline, puutarhaletkusysteemi.
20140428 Rusina-2
Halusin seinälleripustettavan mallin, jota saa (mahdollisesti) helposti käytettyä ja pidettyä (mahdollisesti, mutta epätodennäköisesti) letkut siististi paketissa. Tämä muovivekotin maksoi 125€ Starkista noudettuna, enkä googlella oikein tahtonut löytää muita myyjiä (tai hintoja). Lisäksi kävin K-Raudasta ostamassa tätä varten suihkupään (mukana tullut oli kovin onneton).

Huomenna päivitän tähän vielä alppiruusupostauksen ja sen jälkeen varmaan tämä alkaa olla täysi 🙂

30.04.2014 Keskiviikko: Eilen meille syntyi perheeseen kaksi uutta jäsentä, joten se tulee rajoittamaan jonkin verran Rusinan seikkailuja tulevaisuudessa. Synnytyksen päätteeksi, Inkan ja kaksosten jäätyä sairaalaan, kävin lähisiwan kautta noutamassa Paratiisin Taimitarhan lähettämän Alppiruusun (Royal Amaranth). Tänään Siwassa odotti viimeinen Viherpeukaloiden paketti noutajaansa. Äitikin sanoi, että hänenkin tilauksensa olisi saapunut 🙂

20140503 Rusina-1
Noukittu Alppiruusu

Omasta satsista istutin Liljan-sipulit maahan, sekä ruusun purkkiin odottamaan ulos istuttamistaan 🙂

20140430 Rusina-1
Alppiruusu (Royal Amaranth), Ruusu, sekä Pionit.
20140430 Rusina-2
Loistosädekukka Red Shades
20140430 Rusina-3
Kuunliljat ovat kasvaneet huimasti 🙂

3.5.2014 Lauantai: Taimia on istutettu jonkin verran, niin sisälle kuin ulos. Tähän mennessä kaikki tilatut taimet ovat tulleet ja saatettu joko maahan tai purkkeihin/pusseihin. Alppiruusu istuu komiasti paikoillaan, pikkusydänten juuret on istutettu etupihalle, jne…

20140503 Rusina-2
Taimia pusseissa ja purkeissa.

Pihalla tuli myös tehtyä jotain muutakin, jotta kivikasa hupenisi ladoin jo reunuksellekkin osan kivistä samalla kun kaivoin isompia pinon alta 🙂

20140503 Rusina-5

Takapihan letkukela tuli kytkettyä väliaikaisella vedolla ja vekotin toimii aikas hyvin. Letku luistaa kelasta ulos oikein nätisti ja kampeamalla se tulee sisään hyvin näppärästi. Myös suihkukahva toimii aikas hyvin 🙂 Porasin tälle myös

20140503 Rusina-6
Hozelock Fast Reel 40m seinällä käyttökunnossa. Odottaa enää vesipostin asennusta.

Etupihan penkkaan pikkusydämmiä istuttaessa tuli huomattua myös, että aiemmin siirretyt kuunliljat ovat elossa! Hyvä niin, täytyy tosin katsoa pitäisikö ne siirtää tänä vuonna hieman kosteammalle paikalle tuolta auringosta. Tein myös päivityksen aiempaan pihasuunnitelmaan. Suunnitelmasivulla on myös lisää tekstiä.

pihasuunnitelmav2
Pihasuunnitelma, versio 2 nykyisten istutusten perusteella.

12.05.2014 Maanantai: Eilen istutin jokusen sisällä kasvaneen perennan pihalle. Myös jokseenkin heikolla kukinnolla varustettu kirsikkapuu on puhjennut kukkaan. Myös takapihan perällä oleva toistaiseksi tuntematon, kohtuu piikikäs ja sotkuinen puska/puu on komeassa valkoisessa kukassaan.

20140512 Rusina-6
Kirsikkapuu kukassa, pitäiskö tämä kaataa pois ja istuttaa uusi ”koristekirsikka” tilalle, jossa kukinto ja hedelmistö olisi jotenkin näyttävämpi.
20140512 Rusina-7
Loistosädekukkaa ja jotain tuntematonta istutettu kivipenkereen reunaan.
20140512 Rusina-8
Takapihan toistaiseksi tuntematon puu/pensas komeassa valkoisessa kukinnossaan.
20140512 Rusina-9
Kuvaa piskasta / puusta kauempaa. Pitäisiköhän noita isoja runkoja hieman pätkiä jotta tämän puun kukinto hieman paranisi.
20140512 Rusina-10
Kuunliljoja istutettuna….

13.05.2014 Tiistai: Tänään oli vuorossa Pionien istutus. Valitettavasti tilaamistani juurista vain yksi oli lähtenyt kasvamaan! Viherpeukalot.fi porukan kanssa käydyn spostikeskustelun jälkeen tilasin loistosädekukkia ja yhden valkoisen ruusun (ja sain hyvitystä noista ei lähteneistä pioneista) lisää puutarhaani 🙂 Kävin Kauppilasta noukkimassa kaksi Pionia (Bunker Hill ja Bartzella), jotka istutin yhden viherpeukalot.fi:n Pionin kanssa (joko Louis Barthelot (valkoinen), Karl Rosenfield (Punainen) tai Sarah Bernhart (Vaaleanpunainen)). Kauppilasta tarttui myös mukaan yksi Kurjenmiekka ja Siperian kurjenmiekka kosteikkoon (johon on vielä tarkoitus etsiä jostain ojan pohjalta rentukkaa ja jotain muita vastaavia kukkia).

20140513 Rusina-5
Pionipenkki, pinta on vielä tasaamatta (siten että ylenpalttinen pintavesi valuu pois penkasta, eikä jätä Pionin herkkiä juuria liialliseen vesihauteeseen). Etualalla on vielä toistaiseksi tuntematon Pioni, takana vasemmalla on Itoh-hybridi Bartzella, ja takana oikealla Punainen Bunker Hill (joka kasvoi lappusen mukaan jopa 90cm korkeaksi).
bartzella
Paeonia Itoh-hybridi Bartzella
bunkerhill
Paeonia Lactiflora Bunker Hill

Sitten vielä puutarhan kaksi uutta tulokasta (tilauksessa, pioni-mix kuoleman hyvityksenä):

arizona
”Loistosädekukka Arizona Apricot”, tämä keltainen Loistosädekukka tulee istutettavaksi punaisen Red Shades:n viereen samaan penkanreunaan 🙂
chopin_ruusu
”Isokukkainen jaloruusu Chopin”, tämän ruusun istutan nykyisten vaalenapunaisten lähes kuolleiden maatiasruusujen tilalle (jotka siirrän kasvamaan lähemmäs takapihan Kirsikkapuuta). Viherpeukalot 2008 ruusu (tummanpunainen), jonka tilasin aiemmin tulee istutettavaksi tämän viereen ”yläpihan portaan” toiselle puolelle 🙂

Täytynee seuraavaan (osa 5) postaukseen räpsäistä kuva kosteikosta ja lopuista viherpeukalon taimista, kunhan saapuvat.

One thought on “Puutarhailut 2014 – Osa 3: Taimia siellä, taimia täällä, taimia olohuoneen takan päällä (Päivitetty 13.5.2014)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *