Kodinhoitohuone/TEKN: Ilmanvaihdon ihmeellinen maailma – Osa 1

Eilisen illan kirjoituksista tuli kova paine saada jotain aikaiseksi, mutta ihan niin paljoa ei tullut saatua kuin ajattelin. Aika kului parin reijän tekemiseen tiiliseinään, IV-koneen taustavanerin kanssa, sekä IV-koneen kattotelineen asennuksen kanssa. Tuon kattokiinnitystelineen paikoilleen asentamisesta ei olisi tullut mitään ilman Emppua juhlistamaan tulluta Seppoa. Sepon kanssa taisteltiin hikihatussa 15min kattoasennuslevyn kanssa ja saatiin kuin saatiinkin se paikoilleen ja oikun näyttää hyvältä.

20130915 Rusina-1
Kodinhoitohuoneen puoli jäi vielä siivoamatta purun jäljiltä.
20130915 Rusina-2
Siinä on nyt seinää tasoittava vaneri asennettuna, kattokiinnityslevy paikoillaan, sekä kanavien 90 mutkat kiinnitettynä. Ulos menevät kanavat ovat vielä täysin vaiheessa. Esim. Jäteilmakanavan pää vain pilkottaa Autotallin katonrajasta ja raikasilmakanava odottaa myös vetämistä ulos talosta.

Ennen Sepon saapumista olin tosiaan tehnyt nuo pari reikää noille tulo- ja poistoilmakanaville (joihin tuleekin kiinni äänenvaimentimet), hakenut Rautakaupasta puuttuvat Uponorin Muoviset 90asteen kulmat, kierretankoa ja messinkisiä kiinnikkeitä 8mm kierretangolle ja porasin 10mm reijän noille kierretangon kiinnikkeille. Kohtuu jämäkästi ne sinne kattoon napsahtivatkin, vaikka toisen kiinnikkeen kohdalla katon paksuus oli vain 3cm. Takareunan kanssa päätin hieman joustaa, ja porasin kasan reikiä telineen takareunaan, joten kiinnitin asennuslevyn vaneriin, enkä kierretangoilla kattoon. Ongelmana on se, että kiinnikkeiden paikat ovat sellaisissa kohdissa, että on mahdollista kiinnittää vekotin vain ulkokulmista, sisimmät kaksi reikää jää väkisin käyttämättä, kun IV-putkien on pakko jostain päästä myös laitteelle. Ehkä tuo onkin suunniteltu niin, että eteenpäin pitäisi lähteä talon sisälle menevät putket ja takakautta tulla ulos menevät putket, mutta meillä tämä on päinvastoin. Tuon messinkisen kiinnikkeen sain kattoon siten, että kiristin kaksi M8 mutteria tankoon toisiaan vasten, joista sitten toista kääntämällä sain tangon kierryttä messinkiholkkiin tiukasti. Hetki kuitenkin vierähti K-Raudan pienrautaosastolla ihmetellessä eri kiinnitysvaihtoehtoja. Tämän messinkisen vekottimen valitsin sen hinnan, koon ja kiinnitystavan perusteella. Tiesin, että betonikatto on paikotellen hyvin ohut, joten mikään lyöntimutteri ei tulisi kyseeseen, kun se tulisi lyötyä pohjan läpi, seuraavaksi houkuttelevin vaihtoehto taisi olla PEG-Kiinnitin? jossa mukana tulleen M8 pultin olisi saattanut kiinityksen kiristyksen jälkeen vaihtaa kierretangoksi??? Nooh tähän kuitenkin päädyin, koska näytti yksinkertaiselta ja erittäin hyvin betoniin pureutuvalta kiinnikkeeltä. Tuli myös huomattua hassu juttu, että Kuninkojan K-Rauta myy Uponorin IV-kanavaa eristämättömänä ja Skanssin K-Rauta vain valmiiksi solumuovieristettynä.

20130915 Rusina-1-2
Köyhä demonstraatio kattokiinnikkeistä. Oikealla messinkinen maailmanpelastaja! Vasemmalla M8 kierretanko, jossa kaksi mutteria on kiristetty toisiaan vasten luoden ”pultin kannan”, josta voi kiristää tangon tuohon maailmanpelastajaan. Tanko jumahtikin holkkiin, kuin VR:n juna Ernest & Youngin toimistorakennukseen, ja toivottavasti pysyy siellä yhtä tiukasti 🙂
20130915 Rusina-2-2
Laserista oli taas apua, senkun asemoi sen kattokiinnityslevyn reijän kohdalle, niin sai piirrettyä kattoon tarkan paikan kierretangon päälle! Reikä tuli porattua täysin oikeaan paikaan, mutta valitettavasti hieman vinoon ja siksi tuo tankokin taittaa aavistuksen matkalla Kattokiinnityslevylle, pienoinen kauneusvirhe muuten niin täydellisessä Teknisessä Tilassa.

IV-konevalmisteluiden lisäksi käytiin Raisiossa muka kiinnittämässä laseja aiemmin kesällä hajonneiden tilalle. Tulos 1/4 (1 lasi on vielä tulematta, yksi laseista oli liian iso (eli pojat olivat tehneet väärän kokoisen, täytyykin tarkistaa mitä oli tilattu), paikallaan oleva lasi tarvitsee vielä uuden kittikerroksen reunoihin, tarkoitus oli toki naulata aiemmat listat paikoilleen, mutta alin lista oli niin pehkua, ettei siitä ollut enää mihinkään, joten päätin kitata lasin ulkoreunan Tikkurilan Prestoikkunakitillä. Niin ja se liian iso lasi jäi naulaamatta paikoilleen, koska Artolla eikä naapureilla kenelläkään ollut lasiveistä – täytyy kaivella omia työkalupakkeja, jossain niistä pitäisi yksi sellainen löytyä.

20130915 Rusina-3
Tässä lasi paikoillaan ja kuten todettua tähän kittaukseen en ole lainkaan tyytyväinen, toisen kerran jälkeen toivon tästä tulevan huomattavasti nätemmän 🙂

Ensi viikon tavoitteena on:

 • IV-kanavien nosto toimiston puolella olevaan sähkökaappihässääkkään
 • Toimiston läpiviennin suurentaminen IV-kanaville, sähköille ja KPI:lle
 • Saunan ja WC:n välisen aukon muuraaminen
 • Saunan Painovoimasen kanavan muuraaminen ja vaahdottaminen
 • IK-Koneen taustavanerin taustan vaahdottaminen saumausvaahdolla (resonoinnin ja kaiun poistamiseksi tiiliseinän ja vanerin väliltä.
 • Vessan seinien rappaus antiikkilaastilla
 • Vessan lattian laatoitus??? Ehkä myöhemmin, kun lattia on kuivempi, eli odottelen Saariston Kaivonporauksen poikien viimeistelevän asennuksen, jotta saadaan kellarin lattiat lämpenemään. Eli Soitto Jimmylle.
 • Kellarin sähkösuunnitelman tekemisen aloittaminen???
 • Soittaa vihdoin Jaakolle puiden kaatamisesta, lupasin jo soittaa viimeviikon perjantaina, mutta nyt ollaan jo toisella viikolla!
 • Soittaa Soneralle ja kysyä uuden kuparikaapeli kytkemisestä talon tietoliikennettä varten ja mahdollisen nettiliittymän avaaminen (toistaiseksi voimassaolevaksi – odotellaan joulun alla tulevia Sonera Koti ja Elisa Viihde IP-TV palveluiden tarjouksia, näissä on kuitenkin 2v määräaikaisuus, joten paree löytää joku hyvä tarjous. IP-TV siksi, että talon antenni on olemattoman huono ja tarvitsisi vaihtaa joka tapauksessa, joten näin ei tarvitse siitäkään kantaa murhetta).
 • Soittaa Kattourakoitsijalle ja kysellä piipun pellityksen ja hatuntekemisen ajankohtaa – lupasivat alunperin syyskuulle, ollaan kuitenkin jo yli syyskuun puolenvälin.

One thought on “Kodinhoitohuone/TEKN: Ilmanvaihdon ihmeellinen maailma – Osa 1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *