Maalämpö – Vaihe 6: Kolme kovaa P:tä – Pumpun, pönttojen ja putkien asennus (Päivitetty 13.9.2013)

Tiistai

Tiistain piti olla päivä, jolloin Maalämpölaitteistoa aletaan asentamaan, mutta se siirtyi Keskiviikolle. Sinänsä hyvä, koska maanantaina en ehtinyt tehdä juuri mitään (Inkan jumppapäivä, Tuomaksen Empunvahti-ilta ja pitkä työpäivä). Eilen (Tiistaina) näpyttelin hieman tuntemuksia liittyen Enston eOhjaimeen, joka hankittiin valmiiksi johdotettuna osana ryhmäkeskusta (LINKKI).

Tiistaina kiinnitin 5omm Finfoamin Teknisen Tilan ulkoseinänvastaiseen sisäseinään, jotta ulkoseinä ei hohkaisi kylmää lämmityslaitteisiin. En tiedä onko tästä varsinaisesti mitään hyötyä, mutta toivottavasti ei haittaakaan – Erkki tuomitkoon tai siunatkoot 🙂 Eristystä tehdessä kävi pieni haveri, kun pakasta vedettu Fiskarsin puukko sipaisi reiteen muutaman sentin vertaroiskuvan haavan. Siinä sitten nopeasti painetta haavalle, vintin EA-laukulle, pari haavataitosta ja pari rullaa harsoa päälle. Verta tuli sen verran, etten nähnyt juuri haavan syvyyttä. Nooh sidosten jälkeen pöksyt takaisin jalkaan ja viimeistelemään eristys tekniseen tilaan. Kun homma oli valmis, niin käväisin jonottomassa (3h) ja saamassa kasan tikkejä reiteen. Mutta eristyksestä tuli mielestäni hyvä, eikä tikkauskaan lekurilta pieleen mennyt.

20130911 Rusina-3
Finfoam 300 50mm FL, seinässä. Materiaalia ei mennyt paljoa n.2,5 palaa. Saumat vaahdottelin SikaFoamilla. Levyt on vielä naulatulpilla varmistettu. Olisin käyttänyt vaahtolimaa, mutta sitä myytiin K-Raudassa ainoastaan pistooliversiona, eikä jostain syystä huvittanut sijoittaa 40€ pistooliin ja 10€/prk puhdistusaineeseen, jotta olisi saanut liimattua nämä paikoilleen.

Keskiviikko

Keskiviikko olikin hyvin hyvin hyvin kiireinen päivä. Aamu alkoi, kun putkari ilmestyi pihaan koputtelemaan. Käytiin paikat ja ongelmakohdat läpi. Tuokion päästä myös Saariston Kaivonporauksen pojat ilmestyivät pihaan ja neljään pekkaan riehuttiin Thermian G3 tupaan sisään, oli muuten homma! Ei tosin niin kova kuin repiä se vanha öljykattila ulos. Käytiin Jimmyn kanssa uudestaan läpi hieman töitä ja todettiin siinä, että Appiukolle lankeaa sähköhommat (MLP:n kytkeminen). Tämän jälkeen oli aika palata töihin ja jättää pojat touhuilemaan kellariin oman onnensa nojaan. Parin työpuhelun jälkeen Appiukkokin ilmestyi pelipaikalle, kun oli sovittu Turku Energian kanssa, että tänään kytketään myös maahan kaivettu kaapeli käyttöön ja poistetaan vanha ilmajohto, joten tovin aikaa oli jengia piha piukassa.

20130911 Rusina-4
Turku Energian tolppa-apina pylväässä kytkemässä maakaapelia valtakunnan verkkoon.
20130911 Rusina-5
Sama kaveri…
20130911 Rusina-6
Toinen tolpassa, toinen kaapilla kytkemässä uutta mittauskeskusta käyttöön. Arto seuraa tarkkaan, että hommat menee niinkuin pitää 🙂 Hauskoja veikkoja olivat nämä Turku Energian asentajat.

Isojen linjojen kytkentöjen jälkeen Appiukon kanssa jatkettiin talon sisällä, jotta uusi mittauskeskus saatiin kiinni ryhmäkeskukseen, ja vanha ryhmäkeskus kytkettiin niin ikään uuteen, jotta saatiin myös jääkaappi takaisin päälle. Myöhemmin päivällä, kun äiti oli hakenut Empun hoidosta ja alkoi kokkailemaan ruokaa, räpäsähti sulakkeet suuren kuorman takia (koko yläkerta on kytkettynä 3 10A sulakkeen taakse). Täytyy jatkossa muistaa, ettei hellassa voi olla yhtä aikaa kahta isoa levyä täysillä – ellei saada Appiukkoa suostuteltua vaihtamaan nuo 10A -> 16A 🙂 Täytyy pistää Emppu asialle, niin eiköhän tuo suostune…

20130911 Rusina-7
Siinä se vanha kaapeli kiikkui. Tiesi naapurikin kertoa, että tuo oli jo kertaalleen maahan lentänyt.
20130911 Rusina-9
Uusi ryhmäkeskus, josta lähtee (valkoinen piuha) syöttö vanhaan tauluun ja johon tulee syöttö mittaustaulusta (musta piuha). Taustalla näkyy myös lattialämmityksen jakotukit, jotka on nyt korjattu samalle tasolle, eivätkä ole enää IV-koneen tiellä.

Sähköjen touhuilujen lomassa putkihommat jatkuivat teknisessä tilassa, sekä autotallissa. Autotallin puolelle kytkettiin viinapiiri ja sen paisunta ja täyttöpisteet. Tämä siksi, koska tekninen tila oli jo niiin täynnä, ettei sinne enää mahtuisi mitään. Asennusta suoritettiin kahden oikein mukavan putkimiehen voimin. Täytyykin sanoa, että on ollut oikein onnistunut valinta urakoitsijan suhteen, Jimmy poikien esimies on oikein mukava ja urakkaan liittyvien asioiden selvittäminen ja läpikäynti on sujunut oikein mutkattomasti. Putkarit ovat olleet oikein mukavaa sakkia, joiden kanssa juttu lentää ja hommat luistaa. Voinkin suositella Saariston Kaivonporauksen porukoita ilman mitään varauksia. Toki onhan tässä tekemistä vielä perjantaille asti ja loppulaskukin on tulematta, joten asiat voivat muuttua 😉

Maalämpöä meidän talossa tuottaa siis Thermian Diplomat Optimum G3, joka käyttöveden lisäksi lämmittää 200L puskurivaraaja, josta pumpataan vesi kolmeen eri lämmityskokonaisuuteen. Eli alla olevassa kuvassa maalämpöpumppu on vasemmalla, puskuri keskellä ja oikealla lattialla on paisuntasäiliö.

20130911 Rusina-8
Maalämpöpumppu ja sen härpäkkeet ensimmäisen päivän jälkeen Teknisessä Tilassa.
20130911 Rusina-10
Keruuputket lämpökaivolle ja viinapiirin paisuntasäiliö täyttöineen autotallin puolella, josta putket menevät suoraan seinän (360mm) läpi maalämpöpumpulle. Putkista on otettu maakylmävaraus, joka onkin tarkoitus kytkeä parin vuoden sisään hyrräämään vintin makuuhuoneisiin.

Torstai

Torstaina työt jatkuivat kellarin uumenissa vetisissä tunnelmissa aamusta iltapäivään, jonka jälkeen vahtivuoro vaihtui kipinöivempiin hommiin, joita paiskittiinkin iltaan asti. Päivän tulos lyhesti tiivistettynä on maalämpöpumppu, joka saa sähköä (ja kiertovesipumputkin), sekä lähes täysin valmiiksi putkiettu lämpöpuoli. Huomiseksi jäikin siis, viinapiirin ilmaaminen, lämpöpuolen viimeistely, täyttö ja ilmaus, paisuntasäiliön asennus, sekä käyttövesipuolen kytkennät. Niin ja tietenkin MLP:n käyttöönotto ja sen opastus. Putkari Toni kävi myös näppärästi vaihtamassa yläkerran pattereiden termostaatit messinkisistä vitkuttimista uudempiin danforssin vekottimiin. Pojat riemastuivat, kun muistutin, että jätetään varaukset patteripuolelle ja lattialämmityspuolelle (ihan niinkuin ei olisi ollut muutekin mutkia ja kulmia näissä putkissa). Isännän aiemmin asentamat IV-kanavatkin aiheuttivat hieman närää, kun niiden takia jouduttiin hieman väistelemään ja palastelemaan putkia – mutta ainakin omasta mielestäni parempi niin, näin pitäisi saada IV-kone yhä mahtumaan tekniseen tilaan. Tosiaan varaukset on käytännössä pari haaraa sekä meno, että tulopuolella suluilla varustettuna. Näin on mahdollista pistää esim. autotallin seinälle patteri tai vaikka viedä yläkertaan lattialämpöä, ilman että putkia joudutaan siinä vaiheessa pilkkomaan ja haaroittamaan. Se on toki eriasia, että miten putket saadaan mahdutettua yläkerrasta aina alas asti ja vielä vedettyä tekniseen tilaan, mutta se on sen ajan murhe se.

20130912 Rusina-1
Mistä tietää että putkarit asuvat kellarissa??? Okei, on tästä rojusta myös jokunen meidänkin…

20130912 Rusina-5

20130912 Rusina-4
Tässä näkyykin myös sähköasennukset (pistorasiat ja kiertovesipumppujen pistotulpat), sekä lämpöputkien yläosan.
20130912 Rusina-3
Maakylmävaraus, joka on tarkoitus ottaa käyttöön parin tulevan kesän aikana. Käytännössä maakylmällä jäähdyttäminen vie n.100W sähköä / h / huone tai laite 🙂 Eli merkittävästi halvempaa kuin millään muulla tavalla + kesän aikana tulee lämmitettyä kaivoa talven varalta.
20130912 Rusina-2
Thermia Diplomat Optimum G3
20130912 Rusina-6
Sähköt tulee, enää ei puutu kuin viinapiirin ilmaus ja vesipuolen kytkennät ja täyttö. Niin ja sähkötkin testattiin siten, että kompuran kolme vaihetta saa moottorin pyörimään oikeaan suuntaan (kertalaakista).

Perjantai

Ei jäänyt paljoa tekemättä 🙂 Thermia Online asennuskikkare on asentamatta paikoilleen, sekä kahden shuntin ohjauksen mahdollistava logiikkapiiri on vielä pistämättä sijoilleen. Laatikot toki tulivat asentajan mukana pelipaikalle aamulla, mutta asennustyö jäänee Jimmylle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että toista lattiashunttia ei ohjaa mikään tällä hetkellä, eikä pumppua pääse räpläämään Thermia Onlinen kautta. Tosin Onlinen kohdalla homma tulee kaatumaan talon puuttuvaan nettiyhteyteen enemminkin, kuin asennuksen puutteeseen. Emme ole siis vielä hankkineet nettiyhteyttä taloon ja sitä pitäisikin alkaa selvittelemään. Mutta muiden asennusten puolesta homma alkaa olla pulkassa:

  • Käyttövesiputket pumpulle ja takaisin asennettu varoventtiileineen
  • Lämpöputkien paisuntasäiliö varoventtiileineen asennettu
  • Putket täytetty ja ilmattu (patterit ja lattialämmitys)
  • Hitsatun putken vuoto tukittu (hitsaamalla uudelleen pari kohtaa)
  • Vanha varaaja tyhjennetty ja otettu pois käytöstä
  • Keruuputkisto pumpattu tyhjäksi ilmasta (pihalla kävi sellainen hassupumppumasiina muutaman tunnin kierrätten viinaa putkistossa poistaen ilmaa)
  • ehkä jotain muutakin…

Päivän päätteeksi (n.12:00) Toni käynnisty pumpun ja niin alkoi maalämmön taival Rusinan Kellarissa, kohti edullisempia lämpöjä… Täytynee seurata pumpun hyötysuhdetta ja huoneiden lämpöjä, voi olla, että yläkerran patterit joutuu vaihtamaan ns. matalaenergiaradiaattoreita (esim. Uurrelevyn).

Ensimmäiset sekunnit pumpun kanssa ovat oikein lupaavat, ei ole kulunut kuin n.30min ja käyttövesi on jo 47astetta (ilman vastusta) 🙂 Väliaikaisen varaajan kanssa odotettiin n.1vrk ennen kuin hanoista tuli lämmintä vettä. Kirjoittelen lisää käyttöönotosta ja parista puuttuvasta jälkiasennuksesta omaan postaukseen. Mutta suurin rupeama on nyt ohi! Jimmy (tai joku muu) tulee vielä asentamaan MLP:n lisävarusteet ja yhden lämpösäätimen, niin saadaan loputkin lämmitykset kuntoon.

2013-09-13 12.32.44
Huono kuva, kun kännykkä halusi tarkentaa peilaavaan sähkötauluun eikä MLP:n näyttöön 🙂 Mutta lämpöä piisaa tosiaan alle tunnin käynnillä 🙂
20130913 Rusina-1
Illan hämärissä tarkistamassa talon uusinta asukasta. Siinä se hyrrää ja surisee. Kovin on hiljainen vain 🙂 Kiertovesipumpusta kuuluu meteliä olohuoneessa, kun putkistossa on vielä ilmaa, joka aiheuttaa pienet pulinat ja pienen muutoksen kiertovesipumpun tasaisessa käyntiäänessä.
20130913 Rusina-2
Uuh, kun taloon tuli uusi asukki, toinen vanha tuttu sai kenkää. Eli väliaikainen lämminvesivaraaja kiikutettiin pois ja tilaa kodinhoitohuoneessa on taas rutkasti! Nyt pääsisi teoriassa ainakin tämän tilan kimppuun. Ensisijaisena asiana lienee Inkan kalkkimaalausoperaatio, sekä IV-kanaviston veto. Jonnekkin pitäisi asentaa myös siististi hylly sähkökaapeleille.
20130913 Rusina-3
Kävin tänään Turun LVI-Pisteessä noukkimassa tilauksen IV-putkia ja tälläisen Enerventin Pandeon CLICK kattoasennuskehikon. Mainospuheiden mukaan tällä pitäisi saada vaimennettua ennestäänkin hiljainen IV-kone 😉 Ei vais käytännössä hankin tämän siksi, että asennustila on hyvin hyvin ahdas ja mikäli tällä laitteella saa valtavan IV-koneen vain heilautettua paikoilleen, helpottaa se asennusta merkittävästi. Myös tuo potenttiaalinen koneäänien vaimentaminen kanavistossa on plussaa. Niin ja tietenkin pääsee jatkamaan IV-Kanavien asennusta ilman konetta, kun pystyy jo selkeästi näkemään mihin putket tulee. Hintaa tälläisella oli 167€ (täytyisi hieman googlettaa oli hinta kohtuullinen vai vietiinkö taas rahat tyhmältä) 🙂

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *