Sähköistä sähinää ja laattojen kilinää – Osa 2

Arvakkaapas mitä, Erkki piipahti kylään! Kyllä ja taas saatiin suolaa haavoihin pesuhuoneen ja saunan paksusta lattiavalusta 🙂 Nooh itse asiaan… käytiin Erkin kanssa läpi kellarin betonivalujen kosteustilannetta ja kyllä ne saavat siinä vielä pari kuukautta kuivua (ilman ulkoisia apuja), johtuen kellarin kohtuu suuresta kosteudesta ja alhaisesta lämpötilasta. Tilannetta toki tulee helpottamaan ensiviikolla käyttöön otettava maalämpö, jolla kellarin pesutilojen lattialämmitys hörähtää kohisten käymään. Käytiin läpi myös mahdollisia salaojittamisia ja tultiin siihen tulokseen että työmäärään nähden hyöty on niin vähäinen, että tilan oikeilla materiaalivalinnoilla ja ilmanvaihdolla saadaan riittävän hyvä lopputulos aikaan, eikä tässä vaiheessa koko takapihan aukikaivamisesta ole saavutettavissa sellaista hyötyä kuin halutaan (suhteessa rahan menoon). Käytiin läpi myös mahdollisia uusia viemäri / IV-kanavareittejä, kun aiemmin suunniteltu reitti kulkee takan alta, ja koituu siten kohtuu mahdottomaksi. Voikin olla, että toinen viemärinousuista jää tässä vaiheessa kovin tyngäksi ja vintin WC, kytketäänkin aivan toiseen nousuun. Tämä tarkoittaa sitä, että keittiön viemärille pitää löytää uusi reitti. Keskusteltiin myös ison autotallin lattian kohtalosta ja syvennyksen täyttämisestä ja Erkin ehdottama ratkaisu olikin oikeen mieleeni, sillä näin saan suunniteltua helpomalla siistin ja käytännöllisen tuloksen aikaiseksi. Oli asialistalla jotain muutakin, mutta tässä lieni olennaisin, valitettavasti oli ollut takana kohtuu rankkoja työpäiviä niin töissä kuin kellarissakin, että takki oli kohtuu tyhjä kun Erkki vihdoin tuli konsultoimaan, että suurin osa ongelmista oli jo unohtunut. Niin tosiaan käytiin läpi seuraava työkohde, eli vintin WC:n korjaus ja se miten se kannattaa tehdä. Keskusteltiin myös miten suurehkosta vinttitilasta saisi lämmintä tilaa ja mitä ratkaisuja kannattaa käyttää (niin ja se rakennuslupakin pitäisi niille töille hankkia….).

Sitten otsikonmukaisiin asioihin, eli aamulla käväistiin Pukkilan poistomyynnissä, josta napattiin laattaa -50% OVH:sta hintaan. Löydettiin lähinnä kylppärin ja saunan lattialaatat, sekä mukaan tarttui myös kulmikasta punaista laattaa (n.3,5m2) jonka sijainti saattaa olla Kellarin WC :). Eli saunaan ja kylppäriin ostettiin Pukkilan Koodia Vaalean harmaana. Tuo laatta on käytössä hyväksi havaittu Yliopistonkadun kämpältä. Seiniin ollaan ajateltu jotain valkoista ja ”kimaltelevaa luonnonkiveä”. Punainen 6-kulmainen laatta oli jotain todella vanhaa tuotantoa (kotimaista), olivat löytäneet lavanpohjan jostain varaston perukoilta. Näiden sijainti ei ole vielä tosiaan ihan varma… Molemmat laatat olivat hinnaltaan n.18€/m2.

20130905 Rusina-4

Sitten sähköjen pariin, veljeni Teemu käväisi SLO:lla hakemassa Arton tilaaman ryhmäkeskuksen, joka oli jäänyt puuttumaan eilisestä toimituksesta. Teemun kauppareissua kuunneltuani täytyy todeta, että SLO voisi vähän skarpata asiakaspalvelussa, mikäli mielii meidän rahoja saada. Tiskillä oli vastassa pari v****namaa, jotka eivät olleet kovinkaan palveluhenkisiä. Onneksi oikea kaveri löytyi, jonka kanssa hommat luistivatkin kuin tanssi ja saatiin ryhmäkeskus kyytiin. Tässä vaiheessa aion käväistä Humaliston Sähkössä tekemässä rakentajan/remontoijan tilin ja kyselemässä mitkä ovat kestoalennukset sieltä. Sitten vertaillaan vielä Arton kanssa hintoja ja toivon mukaan voin äänestää kukkarolla ja olla käyttämättä SLO:n palveluita jatkossa – kiitos!

Anyhow, eilinen vaneri pilkottiin lihoiksi ja ruuvattiin seinään sähkökeskuksen taakse, syynä oli se, että seinä on kohtuu epätasainen, eikä tee hyvää ruuvata keskusta ihan mutkalle. Pari sanaa keskuksesta itsestään, siinä tulee jo valmiina Enston eOhjain, eli tilaohjaukseen perustuva ”ohjausjärjestelmä”. Tähän järjestelmään voi kytkeä esim. ulkovalaistusta, murtohälytystä, palovaroitinta, vesimittaria, kosteusvaroittimia, yms… Ja tosiaan alkuun se hyödyllisin vekotin on talon hetkellisen energiakulutuksen seuranta. Valitettavasti itsestä ei löydy uskallusta tai osaamista tuikata keskusta tulille, joten joudun vain katselemaan kohtuu tyhjää näyttölaitetta joka kovasti huutaa ”Arto kytke minut, en pärjää”… Kirjottelen tästä eOhjaimesta hieman lisää omaan postaukseensa, kun päästään sen kanssa pidemmälle.

20130905 Rusina-2
Ryhmäkeskus 🙂 Kodin sydän 😉
20130905 Rusina-3
eOhjain paketti. Tähän täytyisi hankkia SIM-kortti jollakin kivalla tekstaripaketilla. Tästä lähtee pari antennia. Sitten se vaikein osuus, releet ja ulkoisten vekottimien kytkentä – saas nähdä miten tän kanssa käy, tuleeko tästä vain kallis energiamittari 😀
20130905 Rusina-5
Ja tässä tämä kallis energiamittari sitten onkin. Eli kohtuu yksinkertainen, näytöllä pitäisi näkyä hetkellinen kulutus ja sen suhde 7 päivän keskiarvoon (nuoli joko punaisella / vihreällä riippuen kulutuksesta). Toki tällä sitten säädellään tilaohjausta (kotona, poissa, pitkään poissa) ja näkee ulko- ja sisälämpötilan. Ajattelin kytkeä tämän niin, että se näyttää kellarin sisälämpötilaa, koska ylemmässä kerroksesa meillä on sääasema, josta näkee asuinkerroksen lämpötilan. BTW, suunnitelmani ilmanvaihtokoneen ohjaamiseen tulee tismalleen samanlainen vekotin – Inka tykkää 🙂

Huomenissa olisikin tarkoitus porata reitti ulkotilanlämpömittarille, joita tulee muuten 3 KOLME, kyllä KOLME kappaletta! Yksi tälle eOhjaimelle, toinen MLP:lle ja kolmas Lämpösäätimelle (tai mikälie onkaan), siis vekottimelle joka säätää kolmatta shunttausta. Eli talon pohjoispuolelelle tulee reikä josta tulee ainakin yksi 230v kaapeli, sekä pari ohkasempaa, noille parille muulle mittarille.

Kaiken lisäksi siivottiin Teemun kanssa kellaria lisää, kytkettiin maadoituskuparisauva kuntoon ja lapioitiin kuutio hiekkaa kuoppien peitoksi. Iltapuhteiksi vielä vesieristin SeinäWC:n alustan (sinänsä turhaa, mutta ei varsinaisesti haittaakaan).

20130905 Rusina-1
Siihen se seinäWC tipahtaa!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.