Viikon satoa… (Päivitetty 22.9.2013)

…aikaisemmin listaamistani viikon tavoitetehtävistä on vielä jokunen tekemättä, mutta aika hyvällä mallilla on asiat tältä viikolta. Tavoitteena oli:

 • IV-kanavien nosto toimiston puolella olevaan sähkökaappihässääkkään ja Toimiston läpiviennin suurentaminen IV-kanaville, sähköille ja KPI:lle.
  • Tehty, paitsi aukon laajentaminen KPI:lle ja sähköille, se täytynee jättää seuraavaan kertaan. Päätarkoitus oli kuitenkin nähdä saanko nostettua IV-kanavat ylös kaapille asti. Tämä operaatio jatkuu sillä, että Kellariin tarvitaan 2kpl 90asteen kulmia ja T-haarat molempiin näistä. Kaappiin tarvitaan yhdet jatkot molemmille ja toiseen kaksi T-Haaraa (olohuoneen ja toimiston tulokanavia varten) ja niiden perään 125->100 supistin, jotta saan vintille vietyä 2kpl 100mm kanavaa WC:n poistoa ja kahden makkarin tuloilmoja varten. Kellarin T-haarat toimivat varauksena, mikäli ja kun haluan lisätä pikkuautotallin ilmanvaihdon piiriin (kun ko. tilasta tulee leffateatteri).
  20130922 Rusina-1
  Putken pää töröttämässä kaapin puolella keskikerroksessa. Tästä kaapista tuo sähkökeskus häippäsee jossain vaiheessa ja tilalle tulee todennäköisesti isohko jakorasia.

  20130922 Rusina-6
  Siinä on putkien toiset päät kellarin puolella. Tähän tosiaan vielä yhdet 90kulmat ja T-haarat ja veto Kodinhoitohuoneen puolelle, jossa poistokanava muuttuu 125 -> 160 ja menee äänenvaimentimille. Tuloilma puolestaan muuttuu 160mm heti seinän jälkeen ja siihen tulee niin ikään T-haara, josta puhalletaan ilmaa aulan puolelle.
 • Saunan ja WC:n välisen aukon muuraaminen
  • Tehty lauantaina, aukkoon upposi kasa muurauslaastia ja yksi tiili.
  20130922 Rusina-2
  Tästä kolosta meni Asbestikanava ulkoa pikkuvessaan, lieni joskus jonkin sortin IV-kanavana öljypolttoisen kiukaan öljysäiliön säilyttämishuoneeseen?

  20130922 Rusina-3

  Aukot vessan puolelta, tuota viemärin taustaa oli kovin hankala saada tasaiseksi, kun joku oli pistänyt siihen pari putkea ja viemärin eteen. Tuon hassun metallikanavan jätin paikoilleen, koska kuvittelen kovasti sen tuovan ilmaa puukiukaan palamista varten. Lieni toiminut samaisessa roolissa aiemminkin mutta sille öljypolttoiselle kiukaalle.
 • Saunan Painovoimasen kanavan muuraaminen ja vaahdottaminen
  • Tehty lauantaina, aukkoon upposi kasa muurauslaastia ja 2,1 tiiltä. Tiilen taustan vaahdotin uretaanilla, samalla tökötillä pistin umpeen pari patteriputkenreikää pikkuautotallin ja kodinhoitohuoneen välillä. Tästä tulikin mieleeni, että pitää muistaa pistää eristeet vesimittarin ja vesiputken ympärille kun talvi kerran uhkaavasti lähestyy.
 • IV-Koneen taustavanerin taustan vaahdottaminen saumausvaahdolla (resonoinnin ja kaiun poistamiseksi tiiliseinän ja vanerin väliltä)
  • (Ei aloitettu 20.9.2013, ehkä vkl aikana). Enkä usko, että teenkään, ennen kuin avaan seuraavan kerran uretaanipurkin.
 • Vessan seinien rappaus antiikkilaastilla
  • Lähes valmis, vain yksi valaisinkaapelin kohta tekemättä.

  20130922 Rusina-4
  Rapatut vessan seinät. Tästä voisi siirtyä katon kimppuun, kunhan löytäisi jostain raosta tuohta, jolla hakea vähän IV-kanavaa ja puuta, jolla koolta katto yms…
 • Vessan lattian laatoitus??? Ehkä myöhemmin, kun lattia on kuivempi, eli odottelen Saariston Kaivonporauksen poikien viimeistelevän asennuksen, jotta saadaan kellarin lattiat lämpenemään. Eli Soitto Jimmylle.
  • Soitto Jimmylle ja maalämpö saatiin otettua käyttöön, nyt on kellarin lattiat alkaneet saada lämpöä pikkuhiljaa, en kuitenkaan vielä uskalla alkaa laatoittamaan vessaa vaan jätetään se suosiolla myöhemmäksi. Eli maalämpö on käytössä ja viimeiset kaapelit yms… vedetty. Appiukon kanssa siistittiin myös teknisen tilan kaapelivetoja joten alkaa sekin näyttämään valmiimmalta.
 • Kellarin sähkösuunnitelman tekemisen aloittaminen???
  • Tehty ensimmäinen iteraatio, tämän kanssa vaan istumaan alas appiukon kanssa ja katsomaan miten muutetaan ja mitä.

  20130922 Rusina-12
  Mahtava sähkösuunnitelma. Valaisimien paikat ovat vielä suuntaa antavat, etenkin KPH:ssa ja Saunassa, sekä tuossa pukeutumistilassa. Tarkoitus on käyttää runsaasti epäsuoraa valaistusta. Mutta esim. aulaan pistetään takaisin paikoilleen noita posliinikantaisia lasikupuisia alkuperäisiä valaisimia. Kaikki näkyvä kaapelointi täytyy täällä tehdä kangaspäällysteisellä kaapelilla ja kytkimiksi ja rasioiksi kellarissa valitaan todennäköisesti Renova-sarjan valaisimia (olisiko Schinderin valmistama?). Myös pikkuautotallin valaisimet ovat vain väliaikaiset (n.10v tms…). Sähkösuunnitelmasta vielä sen verran, että tännekkin tiloihin tulee liiketunnistimen päässä olevia valoja, esim. portaikkoon, vessaan ja tekniseen tilaan.
 • Soittaa vihdoin Jaakolle puiden kaatamisesta, lupasin jo soittaa viimeviikon perjantaina, mutta nyt ollaan jo toisella viikolla!
  • Jaakkolle tuli soitettua ja sovittiin että 1.10 alkaa puita kaatua. Täytyykin muistaa viedä lappu naapurin postilaatikkoon tai jutella kasvotusten jos sattuvat pihalla näkymään. Heidän olisi hyvä siirtää autot pois pihasta ja tarvitsisi varmaan hieman lupaa kysellä, että saisi puut tiputtaa naapurin puolelle.
 • Soittaa Soneralle ja kysyä uuden kuparikaapeli kytkemisestä talon tietoliikennettä varten ja mahdollisen nettiliittymän avaaminen (toistaiseksi voimassaolevaksi – odotellaan joulun alla tulevia Sonera Koti ja Elisa Viihde IP-TV palveluiden tarjouksia, näissä on kuitenkin 2v määräaikaisuus, joten paree löytää joku hyvä tarjous. IP-TV siksi, että talon antenni on olemattoman huono ja tarvitsisi vaihtaa joka tapauksessa, joten näin ei tarvitse siitäkään kantaa murhetta).
  • Soneralle tuli soitettua ja lupasivat tulla n. 26.9 asentamaan uuden kaapelin käyttöön + poistamaan vanhan ilmajohdon. Asennus ei maksanut mitään, kun samalla avattiin Sonera Viihde paketti (1.vuosi 30€/kk ja toinen 40€, 24M liittymällä). Täytyy vain vkl aikana vetää se kuparikaapeli vielä teknisen tilan puolelle asti, jotta on pojilla jotain mitä kytkeä. Näin saadaan taloon vihdoin nettiyhteys, muukin kuin kännykkäni.
 • Soittaa Kattourakoitsijalle ja kysellä piipun pellityksen ja hatuntekemisen ajankohtaa – lupasivat alunperin syyskuulle, ollaan kuitenkin jo yli syyskuun puolenvälin.
  • Kattourakoitsija tavoitettu ja lupasivat hekin tulla ensiviikolla asentelemaan tikkaat, kullkusillat ja lumiesteet, sekä mittaamaan piipun pellitystä varten.

Yllämainittujen asioiden lisäksi tuli tosiaan teknisessä tilassa vedettyä sähköjä parempaan piiloon ja järjestykseen. Asennettua kaksi uutta ulko-ovea, sekä tiivistettyä ne ja todettua, ettei olohuoneen takassa ilman purku/korjaustoimenpiteitä tule kynttilää kummoisempaa polttaa. Ajan saatossa takka on kipannut eteenpäin ja tänään kun sytytin paperin takassa, päätin kurkata toiseen sivulokeroon taskulampun kanssa. Pään pistettyäni lokeroon alkoi kyyneleet virrata, kun lokero oli hieman savun vallassa. Kun katseen siirsi ylemmäs näki selvästi raon hormin ja takan välissä ja aukon ympärillä isohkon mustan alueen. On onni ettei takassa ole juuri mitään poltettu, sillä tuosta aukosta olisi kohtuu helposti saanut poltettua koko talon kolosta kipinät pääsevät nousemaan suoraan haltexlevyihin yms… hieman palavampaan materiaaliin. Vaimon kanssa takkaa pohtiessamme, totesimme, että ehkä leka on tämän takan kohtalo ja tilalle tulee jossain vaiheessa pönttöuuni. Jokatapauksessa takkan hormiliitos pitäisi korjata, esim. slammata ja muutenkin tulipesän rakenne tarkistaa, sillä huomasin sielläkin jonkin verran irronneita tiilinpalasia.

20130922 Rusina-7
Se vähä mitä tästä kuvasta nyt pystyy erottamaan (taskulampun valo hieman peittää savua) mutta, valokiilan oikealla puolella on ko. vuotokohta ja kyseinen kohta on musta seinästä, joka on selkeästi savun aiheuttama. Kolosta näkyy myös haltex-paneelit alkuperäisessä loistossaan. Itselleni tuli sellainen fiilis, että tämä mörskä on muurattu tähän vasta jokunen vuosi talon valmistumisen jälkeen??
20130922 Rusina-9
Kyseinen kaunotar ja oikealla aukko, josta näki savuvuodot. Ja kyllä valitettavasti meillä on tällä hetkellä aina näin sekaista, koskakohan sitä ehtisi siivota?

Sähkötöitä tehdessämme, kytkimme myös vihdoin eOhjaimen ulkolämpötilamittarin (ja hämäräanturin) toimintaan, nyt eOhjaimen näyttölaite näyttää ulkolämpötilaa. Samalla hieman kävin läpi ohjaimen asetuksia ja aloin pikkuhiljaa tajuamaan miten esim. ulkovalojen ohjaus otetaan käyttöön tai autojenlämmitys. Molemmat käytännössä vievät yhden releen ohjaimelta. Ulkovalojen ohjauksen parametreina ovat kellonaika ja ulkotilan hämäryysaste (laite näyttää asetuksia tehdessä sen hetken valoisuusasteen, joka helpottaa asetusten tekemistä. Autonlämmityksen kohdalla saa säädettyä lämmityksen niin ikään kalenterin ja ulkolämpötilaparameterjä käyttäen. Tämä tarkoittaisi meidän tilanteessa sitä, että releitä jäisi vielä yksi ”kotona/poissa” tilalle ja IV-kone pitäisi mielestäni kytkeä juurikin tähän releeseen jättäen vielä yhden vapaaksi, esim. murtohälytyksen sireenille. Meidän käytössä Kotona/Poissa -tila, ulkovalaistus ja autonlämmitystolpat lienevät riittävät (toistaiseksi), joten yksi rele pitäisi siis yhä jäädä vapaaksi, mikäli ymmärsin asian oikein.

Lauantaina tuli hoidettua muuraukseen liittyvät hommat, joten sunnuntaille jäi IV-kanavien reikien suurentaminen ja putkien vetäminen. Myös pihalla pitäisi siivota vanhat ovet varastoon kera karmien. Nyt kun eOhjaimessakin on ulkoanturi paikoillaan, niin näkee kivasti käppyrää ulkolämpötilasta ja kovin alhaalla oltiinkin käyty yön aikana, jopa 8asteessa, kyllä se talvi sieltä vaan kovasti on tulossa.

Innostuin vielä sunnuntaina piirtelemään suunnitelmaa keittiöstä sillä välin kun Inka ja Emppu olivat leikkimässä puistossa…

20130922 Rusina-14
Pitempi seinä….
20130922 Rusina-11
…ja sama seinä tulevaisuudessa. Puutteellisten piirrustustaitojen vuoksi mittasuhteet kuvassa ovat hieman metsässä, mutta idea toivottavasti tulee selväksi. Eli vasemmalle Side-by-Side jääkaappi. 2kpl 50cm leveitä kaapeja, joita olisi pinottu päällekkäin 3kpl (joista keskimmäinen olisi itseasiassa jotenkin maagisesti liikkuvien ovien takana, taso kahvinkeittimelle ja leiväntekopisteelle paahtimineen). Oikealla olisi yksi 60cm leveä pytinki jossa olisi uuni, sekä viimeisenä 40cm leveä apteekkarinkaapisto kuivatarvikkeille.
20130922 Rusina-13
Jälleen yksi hyvin sotkuinen taso, sori Inka… Anyway nykyinen muurinreunusta, jossa palomuuri jatkuu aina viimeisen kaappiryhmän taakse.
20130922 Rusina-10
…ensimmäisiä ajatuksia tälle seinälle, olisi että kaikki palomuurinjälkeinen osa kaadetaan, jolloin näkymä ja kulku ruokahuoneen puolelle hieman helpottuu. Vasemmalle tulisi yksi vetolaatikosto ja kaappi, jonka päälle taso, joiden päälle yläkaapit mikrolle ja tuollaisille aikaan sopiville pikkulaatikoille. Suoraan edessä puuhella saisi jäädä paikoilleen, jonka viereen tulisi APK + Induktiotaso saman huuvan alle, johon tulisi nykyaikainen liesituuletin. Keittötason viereen ”kivenpalanen” kuumien kattiloiden laskemista varten, jonka viereen allas. Taso jatkuisi ruokahuoneen puolelle n.40cm syvänä, jonka alla olisi lisää kaappitilaa esim. paremmille astioille tai tarjoiluastioille yms… Kaappitila jatkuisi tason kera aina takaisin muuriin tuolla seinän toisella puolen. Tähän voisi myös kiinnittää jotain yläkaappeja (sellaisia viistoja 50l yläkaappeja, joissa on likuovet) 🙂

Ja nyt on parempi mennä siivoamaan keittiön tasoja, jotta ne eivät jatkossa olisi ihan noin hirveän näköisiä…

One thought on “Viikon satoa… (Päivitetty 22.9.2013)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *