Viikonlopun alku: Puuhailua kellarissa ja klapien parissa (Päivitetty 7.9.2013)

Perjantai

Viikonlopun huki alkoi lähinnä siivoamisella ja etupihan autotallin edustan tasoituksella. Kellarissa valmistelin lämpötila-antureiden vetämistä talon pohjoispuolelle, eli porattiin pari reikää seinään, josta saa vedettyä 230V kaapelin ja kaksi heikkovirtakaapelia (tai millaiset anturit noissa vehkeissä onkaan). Tein myös kellarin WC:n yhden seinään antiikkilaastipinnoitteen. Arto toi jossain vaiheessa 1,3 säkkiä antiikkilaastia ja sanoi, että kyl kai nää täällä johonkin kuluu, no nyt niistä on 0,3säkkiä WC:n seinässä. Tulee vähän takka mieleen, joten ei tuo antiikkilaasti ihan paras vaihtoehto ole pinnoitteeksi, mutta sitä siellä nyt on.

20130906 Rusina-2
Oikealla antiikkilaasti ja vasemmalla vanha pinta.

Etupihan ajoluiskaa tasoiteettiinkin oikein urakalla Teemun kanssa, loppu santa/savikasasta heiteltiin pihalle, sekä pihalla ollut loppu kapilaarikatkosepelistä. Nyt mahtuu empun synttäreille iso rivi autoja pihaan.

20130906 Rusina-3
Tasoitettu piha…
20130906 Rusina-4
Lisää tasoitettua pihaa…

Kellarista poistettiin myös jokunen metri aiemmin käyttökelvottmaksi kytkettyjä vesiputkia. Tämän lisäksi aloitin saunan ja vessan välissä olevan aukon tukkimisen heittämällä loput Vetonit 6000:sesta, loppu täytetään muurauslaastilla ja tiilillä. Yksi tavoitteista oli etsiä reittiä kellarista nykyiselle sähkökaapille, sillä jostain kellariin (ja nimenomaa pikkuautotalliin) kulkee uudet kaapelit vanahalle kiertovesipumpulle ja polttimelle. Toistaiseksi etsintä tuottanut tulokseksi n.10cm leveän kolon. Täytynee huomenna ottaa vain Feini käyttöön ja pilkkoa seuraavasta laudasta pala pois (toivoen ettei alla ole suoraan kaapelia), sillä muuten näyttää kohtuu epätoivoiselta yritykseltä päästä kellariin. Jostain on noidenkin ehkä n.-85 vuonna jälkiasennettujen kaapeleidenkin kulkea.

20130906 Rusina-6
Sähkökaapin pohja
20130906 Rusina-5
Kolo oven ja kaapin välissä.

Viikonlopuksi tuli myös pari serkkua kylään, kun heidän vahtivuorossa oleva isoveli päätti lähteä bilettämään. Ennen kuin päästin Eerikin ja Petterin pelailemaan, tekivät pojat hieman pihatöitä ja huomenna joutuvat klapeja kantamaan.

20130906 Rusina-1

Lämpöanturireittien lisäksi tänään tuli tilattua eOhjaimelle SIM-kortti, halvin minkä löysin li 5,8€/kk sis. 100 tekstiviestiä. Ei oikein tahtonut löytyä liittymää jossa olisi ollut vain tekstarit, ei puheluita eikä nettiä. Tässäkin liittymässä on hitain mahdollinen netti mukana. Enää odotellaan viikon päivät, että saadaan SIM-kortti postissa ja päästään testaamaan keskuksen ohjausta. Tosiaan TEKSTAREILLA! Hieman on ”uudenlaiseksi” ohjauskeskukseksi vanhanaikaista tekniikka. Tällä tavalla oletti näiden vekottimien toimivan n.10v sitten, nykyäänhän tuon pitäisi olla VPN-yhteydellä kiinni Enston pilvipalvelusta, jonka kautta siihen saa yhteyden esim. älypuhelimeen/tablettiin ladattavalla sovelluksella, EI TEKSTAREILLA 🙂 Nooh, mutta minkäs teet…

Lauantai

Aamusta lähdettiin kärry perässä kohti mökkiä hakemaan toinen ja viimeinen lasti puita. Kärry tulikin taas hyvin täyteen ja hyvin pitkälti edelliskertaa vastaava pino puita saatiin pihalle aikaiseksi. Kyllä kelpaa saunoa (sitten vuoden päästä, mikäli on edes saunaa).

20130907 Rusina-2

Puiden pinoamisen jälkeen alettiin Teemun kanssa vielä etsimää reittiä sähkökeskuksen ja kellarin välillä. Aloitin työ leikkaamalla aukon sähkökaapin pohjaan (leikaten samalla ainakin kaksi sähköjohtoa, jotka toivottavasti appiukko on aiemmin kytkenyt pois käytöstä. Ikäväkseni huomasin, että keskusrakennelma on käytännössä edellisen asukkaan jäljellä, joten ei muuta kuin aukko toimiston puolelta koteloon ja leikkaamaan lattiaa pari lautaa pois. Lattian alta löytyi höyrysulkupahvi ja kerros villaa, jonka alta n.30cm purua. Purun seasta paljastui valitettavasti myös talon lämpöputkia pahviin ja asbestiin käärittyinä. Valitettavaa on se, että ne menee KESKELLÄ aivan mahtavaa tilaa nostaa kaapeleita, KPI- ja IV-putkia ylempiin kerroksiin. MUTTA EI NIIN EI! Nopean silmäilyn jälkeen tulin siihen tulokseen että tästä tullaan vaikka väkisin, eli aion mahduttaa asbestiputkien oikealta puolelta kaksi IV-kanavaa (100 ja 125:set) sekä vasemmalta puolelta nipun sähkökaapeleita. Pyrin ja yritän saada tungettua sinne myös yhden keskuspölyimurin putken!

20130907 Rusina-1
Aukko toimiston seinässä, josta näkee hyvin alas, ja kuten todettua keskellä aukkoa on kaksi lämpöputkea (kele vie!). Oikealta saadaan toivottavasti tunkattua ylös kaksi IV-putkea. Vasemmalta on paree mahtua kaikki tätä kautta nostettavat sähkökaapelit.
20130907 Rusina-4
Samat reiät alhaaltapäin. Tarkoitus on toki siistiä hieman reunoja yms… mutta kunhan nyt päästiin ensin edes läpi 🙂
20130907 Rusina-3
Sahattuja ja revittyjä kaapeleita sekä yläkerrasta kasa tippuneita jätteitä.

Sunnuntai…

…olikin hieman rauhallisempi. Aamupäivällä käväisin K-Raudassa hakemassa aiemmin Vasaramäen pihakirppikseltä hankkimaan vauvakeinuun köyden. Samalla tuli noukittua pussillinen apilansiementä, hengityssuojaimia (eilisen purujentökkiminen aiheutti sen verran nuhaa ja tukkoisuutta, että jatkossa on paree näitä käyttää) ja puutarhaletkuun pari kiinnikettä (nyt kun Kaitsu vaihtoi toimivan laskuhanan tarvitsi letku saada siihen kiinni).  En kerennyt vielä kiikkua puuhun kiinnittämään, mutta tehdään se ensi viikolla.

Käväistiin myös juhlistamassa Artun syntymäpäiviä, jonka jälkeen Arto tuli tekemään hieman sähkötöitä. Uusi ryhmäkeskus sähköistettiin ja vietiin kaapelit turvakytkimille, joihin pumppu tulee kiinni. Samalla sain vihdoin kalleimman energiamittarin käyttöön, joka toistaiseksi näyttää vain lämpötilaa (kellarista) 😀

20130908 Rusina-1
eOhjainpaketti, valot päällä ja pelittää… Kesti hieman aikaa tosin saada näyttölaite toimimaan eOhjaimen yksikön kanssa. Onneksi ohjekirjassa oli ohjeet ”verkon resetointiin” 🙂 Hetken resetoitua alkoi tosiaan näytöllä jo dataa rullata.
20130908 Rusina-2
Sisälämpömittarin anturi, joka päätettiin jättää kellariin.
20130908 Rusina-4
Näyttölaite asuintilassa, joka toistaiseksi näyttää vain kellarin lämpötilaa ja kulutusta (jota ei ole, koska keskuksessa ei ole mitään kiinni). Tämä eOhjain ei paljoa tunnu kuluttavan, kun sekin on vain 1A sulakkeen takana.

Näpertelin myös tämän suojan lukuisille lämpömittareille. Toistaiseksi kiinnitin vain (tai siis ei ollutkaan muita holilla) eOhjaimen anturin, jonka sähkökytkennät jäävät Appiukolle. Samalla tuli tutkittua toistaiseksi ainutta löytämääni pehmyttä kohtaa tarkemmin. Valitettavasti seinä on aivan laho tuolta alueelta (alla olevassa kuvassa oikealla).  Eli ainakin kaksi lankkua on lahoja päästä, mutta myös alla oleva vinolaudotus oli hyvin pehmyttä ja märkää. Täytyykin ottaa konsultointipuhelua Erkin suuntaan ja kysyä, että mites tässä nyt olisi järkevä toimia.

20130908 Rusina-3
Lämpöanturiteline ja lahot laudat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *