Sauna ja KPH – Vaihe 2: Eristys, pohjustus ja puuosat (Päivitetty 14.11.2013)

Maanantai, Tänään kävin ostamassa Puukeskuksesta Saunaan seinäpaneelin, sekä kattopaneelin, joka tulee myös kylppäriin. Seinään valitsin 120mm kuusipaneelia ja kattoon kuusi sormipaneelia, molemmat vähäoksaisena. Samalla reissulla tuli myös käytä läpi saunan laudevaihtoehtoja ja tällä haavaa materiaaliksi tulee Tervaleppä eri muodoissa. Seinät ja katto käsitellään Tikkurilan Saunavahalla (musta).

20131028 Rusina-11
Vasemmaisena on sormipaneeliniput, sen jälkeen seinälaudat ja päällä/oikealla ruodelaudat (koolauksiksikin kutsutaan paremmissa piireissä).

Saunaa ja kylppäriä varten tuli myös poikettua Sähkö Lehmukseen (joka on kohtuu lähellä meitä), josta mukaan tarttui 20m LED-nauhaa (IP65, 4,8W/m (60lediä Metri), lämpimän valkoinen), 4kpl paneelivalaisimia (joiden asennussyyvys, ei paljoa yli kattopaneelin vahvuuden verran ole), sekä saunaan kaksi normaalia Enston saunavalaisinta (siivoamista varten). Saunaan LED-nauha tulee selkänojan taakse (tätä varten otin alumiinikiskon maitolasilla, joten nauhan saa suojaan), sekä lauteen polvitaivepuun alle. Kylppäriin nauhaa vedetään kattolistan ja seinän väliin (kuten YO-kadulla). Kaikki nämä ovat 12v valaisimia, joten sähkömiestä ei tarvita kuin kytkemään muuntajat valokatkaisimiin.

20131028 Rusina-10
Laatikollinen erinäistä tilpehööriä, himmentimet vain puuttuvat…
Tarvitsee tehdä listaa Arton kanssa muista 230v osista alakertaan ja ruokahuoneeseen.

Saunaa varten tuli myös tilattua kiuas (www.saunakauppa.fi) Aurinkokiukaan Orignal 300, eli hervoton kasa kiviä ja rosteria. Ainoa mikä tuossa tulee mietittyämään on hormiliitos. Seinässä meillä on reikä 165cm lattiasta, kun kiukaassa hormiliitos on 145cm, täytyy tutkia tuota hormia, jos tuota saisi piikattua ja laskettua kiukaan kanssa oikeaan korkoon. Kiuasta varten täytyy käydä hakemassa 300kg kiveä, joka nyt sattuu olemaan K-Raudassa tarjouksessa (2kpl 10 tai 20kg laatikkoja 10€, kivilaatuna Oliviinidiabaasi). Tarjous on tosin voimassa vain kuun loppuun, joten huomenna on luvassa armotonta kivien kantamista.

aurinkokiuas_original_300

Saunaan ja kylppäriin päätin ottaa oikean laatoittajan tekemään pohjat ja laatoitukset. Laatoituksen tulee tekemään Liedon Saneeraus Oy. Heitä varten pitää huomenna käydä hakemassa Vetonit 4000 ja MT:tä jokunen säkki. Pohjien ensimmäinen erä tehdään torstaina ja seuraava perjantaina. Alustavasti laatoitus on sovittu 11.11.

Saunassa alkaa olla Sauna-Satut jo aika hyvällä mallilla. Loppui vain prikat ja alumiiniteippi kesken, joten niitäkin tarvinnee huomenna noukkia lisää.

20131028 Rusina-12
Vaikkei edistymistä juuri näyttäisi olevan edellisiin Sauna-Satu kuviin, niin todellisuudessa on sitä! Saunan seinistä ei puutu enää kuin 3kokonaista, yksi silpusta tehty pala, sekä yksi kapeampi kaistale. Nuo kun on paikoillaan ja teipattu on Sauna/kylppäri Sadutettu valmiiksi! Tämän jälkeen koolaukset paikoilleen ja paneloimaan. Paneelit pitäisi vain käsitellä ensin ainakin pariin kertaan, joten tarvitsee alkaa miettimään, missä moisen voisi suorittaa – aloitetaan nyt edes kattopaneeleista.

Tiistai – Torstai

Tänä aikana tuli asennettua loput Sauna-Satut paikoilleen, saumattua ja teipattua ne. Keskiviikkona aloitin koolausten asentamisen kattoon ja seiniin, joiden parissa jatkoin vielä torstaina. Koolauksen kanssa on hieman haasteita erittäin kieron sivuseinän takia. Itsemuurattu seinä on ihan timantti, peräseinä menettelee, mutta toinen sivu on aivan hirveä – kulmien (ylävasen – alaoikea) välillä on jopa 5cm heittoa, eikä tuollaista voin vain paneloida päälle ilman että se näyttäisi hirveältä. Eli käytännössä perjantaina ja viikonlopun aikana otan ko. seinältä pystykoolaukset kokonaan pois ja pistän vain vaakakoolaukset. Tällöin vasen yläkulma on kiinni eristeessä mutta kaikista muista kohdista vaakalaudoitus on vaihtelevasti irti seinästä, joten ilmarako ja tuulettuvuus kyllä säilyy.

20131031 Rusina-1
Suora oikea seinä. Peräseinä on ihan ok, mutta tuo saunakanava aiheuttaa hieman ongelmia, eli joudun vaakakoolauksesta höyläämään/sahaamaan n.1cm pois kanavan kohdalta, jotta saan ko. laudat paikoilleen.
20131031 Rusina-6
Vasen ongelmaseinä! Eli pystykoolaukset pois tasaamaan seinää pelkillä vaakakoolauksilla. Kuvasta saattaa juuri ja juuri näkyä, että peräyläkulmassa on 2kpl lautoja välissä, jotta etäisyys on sama kuin etuyläkulmassa.

Kävin myös tilaamassa kylppärin laatat kaakelikeskuksesta, sekä taisin päättää, että teen aitokiven ”dark stone” luonnonkivestä sauan muuriin ”laatoituksen”. Kivi sopinee hyvin tulevan kiukaan kanssa… Hintaa kiville taitaa tulla n.360€ (neliöitä 7,2).

Keskiviikkona treffattiin myös Kaitsun kanssa ja käytiin läpi hieman putkijuttuja ja sitä että mistä kolosta seuraavaksi katkotaan vanhoja putkia. Tarkoitus on irroittaa saunan ylimääräiset putket sekä pätkäistä vedet vintin vessasta, jotta sen saisi kirveen alle seuraavaksi. Torstaina poistettiin vanha osuus keittiöön ja vessaan menevät viemärit. Keittiön valurautainen viemäri (n.70mm) oli AIVAN TUKOSSA, täynnä jotain mitä en edes halua tietää. No nyt se on kokonaan poissa. Vessan viemäri on tarkoitus poistaa kokonaan viikonlopun aikana ja aloittaa uuden putken vetäminen ylöspäin. Samalla tarkoitus on myös taiteilla IV-kanavaa ylöspäin. IV-kanaviin liittyen tilasin IV-koneen (Enervent Pandion Eco MDE – 3939,00€) Turun LVI-Pisteestä, sekä pyysin tarjouksen kasasta IV-kanavia ja mutkia yms… jotta saisi saunan pään IV:stä kuntoon mahdollisimman nopeasti ja päästäisiin saunomaan jouluksi.

Torstaina pelipaikalle tuli myös Liedon Saneerauksen laatoittaja (oikein mukava heppu, ja työn jälkikin on oikein hyvää ainakin toistaiseksi). Tänään tasoitettiin seinät ja lattian ensimmäinen kerros. Huomenna tasoitukset jatkuvat lattiasta, sekä hieman seinän viimeistelyä.

20131031 Rusina-2

20131031 Rusina-3

20131031 Rusina-4

Torstaina aloitin myös kylppärin ja saunan kattopaneelien petsaamisen. Tätä varten olin hankkinut Liberon:in Spriipohjaista Petsiä, joka on kyllä hyvää tavaraa! Ainoa ongelma tämän kanssa on levittäminen, sillä sormipaneelin petsaaminen on kyllä jostain ja todella syvältä, sillä noihin uriin on ihan mahdotonta saada petsiä. Kokeilin kolmea eri työkalua: Vaahtomuovia puisessa kiinnikkeessä (kynsiharjan näköinen/kokoinen), joka mureni palasiksi kahden laudan jälkeen, Tikkurilan saunavahan levitystä varten tehtyä vaahtomuovisivellintä, sekä riepua. Riepu toimi näistä parhaiten, sillä Tikkurilan suti tuhoutui jo ennen ensimmäistä lautaansa. Ehdein siis illan päätteeksi vielä petsaamaan 7 sormipaneelia (n.4,5m / kpl), ja jäljellä on vielä 33 paneelia + kaikkien öljyäminen (eli aivan hitosti). Niin ja kattopaneelien lisäksi on myös saunan seinäpaneelit!

20131031 Rusina-5
Mustan-Harmaaksi petsattua vähäoksaista kuusisormipaneelia.

Perjantai

Ja niin perjantai koitti ja työt jatkuivat. Liedon Saneerauksen laatoittaja käväisi iltapäivällä tasoittamassa seiniä ja sovittiin, että lattioiden tasoitus ja seinien viimeistely tapahtuisi alkuviikosta. Tasoitusten jälkeen annan tilan kuivua mahdollisimman pitkään ja vesieristän tilan sunnuntaina (laatoitus tiistaina 12.11). Ensi viikolla pitää myös muistaa hakea laatat Kaakelikeskuksesta. Illasta asensin myös saunan viimeisen seinän koolaukset, joiden kanssa päätin tosiaan, että otan alta pois pystykoolauksen kokonaan, ja asennan vaakakoolauksen suoraan seinälle. Ei hätää tuuletusrakoa jäi silti, koska seinä on uskomattoman vino! Joten toisessa kulmassa rakoa on 4cm ja tiukimmillaan 0cm, mutta pääosin väliä jäi vaakakoolauksen ja seinän väliin. Vaahdotin vielä uretaanilla nuo naularuuvien läpimenot ja niiden vieressä olevat puupalikat, jotta eivät pääsisi tipahtamaan pois puun eläessä.

20131101-2 Rusina-2
Vaakakoolaus tehtynä ilman pystykoolausta, mutta tuuletusrakoa jäi siltikin yllinkyllin vinon seinän takia.

Käväisin tänään illalla myös K-Raudassa ja ostin Aitokiven Dark Stonea, tarkoitus on ”laatoittaa” sillä paljaana oleva muuri. Hintaa Aitokiven Dark Stonelle tuli 47,61€/m2 (eli 25,71€/pkt). Vaihtoehtona oli myös Kaakelikeskuksen kivi, mutta sen neliöhinnaksi olisi jäänyt 66,80€ joka oli mielestäni jo aivan liikaa. Neliöitä tousta saunasta kun tuli vielä yllättävän paljon… Samalla noukin pari pönikkää Liberonin Spriipetsiä, kun yksi purkki kattaa n.14 lautaa, joten joten tätä tavaraa menee. Iltapuhteina vielä petsasin 12 lautaa lisää, joten kohta ollaan puolessa välissä katopaanelien kanssa 🙂

20131101-2 Rusina-1

20131101-2 Rusina-5
Aitokiven Dark Stone

Lauantai – Sunnuntai

Viikonlopun aikana, ei tullut tehtyä varsinaisesti saunan eteen juurikaan, vaan suurin osa ajasta kului SIIVOAMISEEN! Suuri kiitos äidille ja iskälle, jotka riensivät sunnuntai aamupäivästä kantelemaan rojua erinäköisiin pinoihin. Nyt on kellarikerros siisti, mutta samaa ei voi sanoa autotallista!

20131103 Rusina-5
Aulatila siivottuna! Uskomatonta, lähinnä jotain satunnaisia pieniä kivenmurikoita siellä täällä.
20131103 Rusina-6
Pikkuautotalli myöskin siivottuna, huom lattia NÄKYY!
20131103 Rusina-7
Tehtailin sunnuntaina aamun ensimmäisinä tunteina parit hyllyköt ruokahuoneen vanhoista lattialankuista.
20131103 Rusina-8
Edellinen hyllykkö oli työkaluille, tämä on tarkoitettu Sähkö, Vesi/Viemäri ja IV-osille.
20131103 Rusina-9
Ja myös KHH ja Tekninen Tila tuli siivotta läpikotaisin!

Ei viikonloppu ihan pelkän siivoamisen parissa kuitenkaan mennyt, vaan lauantaina asensin koolaukset kylppärin kattoon (ennen kuin lähdettiin Huittisiin juhlistamaan syntymäpäiviä), sekä petsasin muutamat kattopaneelit. Lauantai illasta aloitin tosiaan siivoamisen, joka jatkui sunnuntaille. Sunnuntaina revein padan hormiliitoksen irti ja aloitin ko. reikien muuraamisen umpeen. Vedin myös syötöt kylppärin puolen valoille, joiden parissa tullaan vielä tuhertamaan jokunen tovi.

20131103 Rusina-1
Pois revitty hormiliitos, sekä seinästä kurkistaa myös kiukaan ”raitisilmakanavan” pää.
20131103 Rusina-2
Kylppärin puolen koolaukset, sekä LED-valojen syötöt. Kattoon tulevia matalia spotteja varten tarvitsee vielä hieman kolvailla jatkojohtoja yms, joten tähän tulee vielä uppoamaan ilta jos toinenkin.

Asentelin myös ”raitisilmakanavan” kiukaalle. Eli putken (Uponorin harmaa 75mm viemäriputki), joka tulee ulkoa aina kiukaan juurelle asti, tuoden ulkoa ratista (ei lämmitettyä) ilmaa, jonka kiuas tuuppaa piipusta ulos. Näin kiuas toivottavasti saa enemmän palamiseen tarvittavaa ilmaa, jota EI OLE lämmitetty valmiiksi, eli kallilla lämmitettyä ilmaa ei tuupattaisi niin paljoa harakoille, vaan kiuas polttaisi ns. kylmää ilmaa. Tämä toivottavasti parantaa myös vetoa ilmanvaihdon ollessa normaalitilassa, ettei tarvita esim. takkakytkimiä, jotka (kirjoitusten perusteella) tuppaavat vetämään LTO:n jäähän kovilla pakkasilla.

20131103 Rusina-3
Pukuhuoneen puolella oli seinässä painovoimainen ilmanottoaukko, jonka nyt hyödynnän kiukaan raitisilmalle. Putken yritin kätekä asbestiputkien taakse, jotka on tarkoitus koteloida, joten tästä harmaasta putkesta ei toivottavasti jää paljoa näkyviin.
20131103 Rusina-4
Sinnehän se sujahtaa vessaan ja sitä kautta kiukaalle.

Niin ja lauteitakin tuli piirrettyä. Perjantaina kun kannettiin Teemun kanssa kiuas kokeeksi saunaan, tuli todettua ettei U-malliset lauteet ole mahdollisia, sillä muutoin lauteilta joutuu laskeutumaan suoraan kiukaalle, aikuisille tämä tuskin olisi ongelma, mutta taloudesta kun löytyy noita pienempiä pitää olla tarkempi. Eli siis piirelin L:n malliset lauteet, joille noustaan heti ovelta.

20131103 Rusina-10
L:n malliset lauteet, ja niiden mittoja. Toki lauteet tulevat olemaan hieman erilaiset kun kuvassa, koska valitettavasti en osaa piirtää ajatuksia yhtä hyvin paperille, mitä ne ovat nupin sisällä.

Seuraavaksi varmaankin päivitän tätä vielä tiistaina, kun lopulliset pohjat on tehty ja tila voidaan vesieristää. Tarkoitus on myös tulevalla viikolla poistaa ylimääräisä vesiputkia saunasta, sekä aloittaa kiviseinän muurauksen valmistelut. Äiti toi myös heidän 5L parafiiniöljyä, josta aion ryöstää pari litraa kattopaneeleiden öljyämiseen (sekä lauteiden ja seinälautojen).

Lauantai 9.11.2013

Viimeinen asia päivitettäväksi tähän artikkeeliin, eli vesieristys. Vesieristys aloitettiin perjantaina siivoamalla saunaa ja kylpyhuonetta ahkerasti. Käytin varmaan 1-2h pelkästään tilan imurointiin moneen kertaan. Lauantaina pölyn laskeuduttua, imuroin tilan uudestaan. Imuroinnin jälkeen aloitin vesieristyksen johon kului n.4h. Suurimman osan ajasta vei erinäisten nurkkavahvikekankaiden asentaminen, ja niitä näihin tiloihin menikin jokunen kappale. Kun nurkat oli kunnossa oli isojen pintojen vesieristäminen kohtuu nopeaa puuhaa telalla ja jatkovarrella. Tietenkin myös viemärit vesieristettiin asiaankuuluvilla kappaleilla ristikkäin toisiinsä nähden ja saivat hanakulmatkin omat vahvikekankaansa. Vahvikekankaana käytin suihkun puolella Kiillon leveämpää kangasta. Sunnuntai-aamusta (isänpäivän kunniaksi) aion vielä telata vesieristeen kolmanteen kertaan ja illalla ottaa näytepalat säilytettäväksi myöhempiä mahdollisia tarpeita varten. Tilan pitäisi siis olla priimakunnossa laatoittajaa varten, joka ilmestyy tiistaina laatottamaan. Alla oleva kuvasarja on ensimmäisen vesieristekerroksen jäljiltä. Kylppäri muuttui kertaheitolla taas asteen valmiimmaksi, mutta samalla sai hieman leikkaussalimaisen fiiliksen…

20131109 Rusina-9
Kylppärinpuoli; Vahvikekankaat asianmukaisesti nurkissa ja läpivienneissä
20131109 Rusina-10
Saunan vesieristys… SPU Sauna-Satuista on leikattu 20cm foliota pois, jonka jälkeen vesieriste on levitetty uretaanin päälle vahvikekankaalla varustettuna.
20131109 Rusina-11
Kaivonkannet ristikkäin vaihvistettu, kankaat molemmin puolin eristeellä käsitelty, sekä lattian ja seinän rajassa leveä vahvikekangas.

Mennä viikolla hain myös laatat kaakelikeskuksesta, sekä irrotin vanhasta kylppärin ovesta palopellit. Palopeltien irrottamiseen upposi hyvä tovi, mutta peltien alta paljastui kohtuu nätti puuovi. Puuoven vein Raisioon Valtterille (http://www.puutyojarestaurointi.com/), joka tekee ovelle karmit, lukkopesän ja saranojen upotuksen, sekä oven tekniseen tilaan. Tarkoitus on myöhemminkin kääntyä Valtterin apuun vastaavissa asioissa. Kellarissa meillä on edessä jossain vaiheessa muidenkin ovien kunnostus ja käsittely. Kylpyhuoneen ovi on tarkoitus maalata, mutta väri ei ole vielä minulle selvillä 😀 Toivottvasti se selviää ennen joulua…

Torstai 14.11.2013

Sauna ja KPH tuli vesieristettyä kolmeen kertaan ja näytepalaa ottaessani en meinannut saada sitä irti lainkaan sen verran hyvin oli eriste kiinni alustassaan. Eristettä meni myös sen verran, että materiaalimenekki täyttyi (eli pintoihin meni sen mitä pitkin).

20131114 Rusina-1
KPH:n puoli vesieristettynä…
20131114 Rusina-2
Saunan puoli eristettynä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *