Aurinkokiuas :) – Kiuas ”IKEA:sta” (Päivitetty 20.2.2014)

Kuten jo aiemmassa postauksessa totesin, olen etsinyt meille sopivaa kiuasta jo kesästä alkaen. IKI-kiukaat jouduin hylkäämään liian kalliin hinnan takia, eikä minun silmää oikein miellyttänyt IKI-kiukaan ympärillä oleva katiska. Halusin kuitenkin ”suuren kivimäärän puukiukaan”, joten vaihtoehtoina oli vielä:

  • Misa (ongelmana pieni koko 8-20m3),
  • Stoveman (ulkonäkö ei miellyttänyt),
  • Harvia Legend (keskustelupalstat koituvat tämän kiukaan kohtaloksi, sillä moni oli joutunut vaihtamaan kiukaansa liian pian käyttöönoton jälkeen, tosin keskustelupalstoja pitäisi osata suodattaa, mutta tästä jäi kuitenkin ”paha maku” ko. kiukaasta).
  • Kota (Inari) (ulkonäkö ei miellyttänyt)
  • IKI Kiuas (Original Plus, hinta +1500€ + kivet) – liian kallis kiukaaksi.
  • Aurinkokiuas Lupaus (liian pieni ja ulkonäkö ei miellyttänyt).
  • Aurinkokiuas Original 300 – Kallis (ei niin kallis kuin IKI), mielestäni oikein nätti ja sopisi meidän saunaan

Kiuas saapui pelipaikalle

Kiuas tuli tosiaan tilattua ja tänään se tunkattiin autotalliin, joten toimitus oli nopea! Hintaa kiukaalle tuli se 1395€ + 150€ kiukaan kivistä. Kiuas toimitettiin kuormalavalla metallipantoihin sidottuna (joiden aukirepiminen ei ole vielä suoritettu loppuun, saa nähdä miten aukeavat). Kuten otsikossa todettiin, tuli hieman ”IKEA-fiilis” kun olin saanut muovit kiukaan ympäriltä ja aloin lajittelemaan mukana tulleita osia – voisi vielä huvikseen laskea erillisten osien määrän. Toisaalta tämä osien määrä lieni selvä jo kiuasta katsoessa, sillä siinä on putkea, kehää, nuppia ja kiinnikettä, joten osilta ei voinut välttyäkkään. Kiuas on kuitenkin (alustavan silmäilyn) perusteella kaukana IKEA-laadusta, osien määrästä huolimatta, esim. IKEA:n selkeät asennusohjeet puuttuvat 😀 Netistä kyllä löytyy ohjeet, mutta niissä ei oikein tarkasti kuvata mallin 300 kokoamista, jossa on ”isompi keskiosa”, ”löylyjärjestelmä” ja hitosti enemmän putkia. Kiukaan polttopesän metalliosat ovat erittäin paksuja, joten toivoa on että tämän kanssa mennään monta vuotta! Alla kuvia puretusta kiukaasta, jossa toivottavasti vkl aikana saataisiin tehtyä ensipoltto pihalla.

20131101 Rusina-1
300kg kiukaankiviä. Oli muuten K-Raudan kärry täynnä, kun näitä kiviä raijasin, tuli ihan hiki kun yritti pitää kärryn liikkeessä aina autolle asti. Auton jousitus oli myös koetuksella, kun kiviä raijattiin takaisin kotia.
20131101 Rusina-2
Itellan toimittama Aurinkokiuas 300 pölyisen muovin alla miljoonana palasena…
20131101 Rusina-3
Olo on kuin jouluna kun pakettia avasi, tosin tämä lego-paketti painaa (120kg) hieman enemmän, ja voih tuota osien määrää…
20131101 Rusina-4
Tulipesä ja jatkokappale yläosan kiville, josta lähteekin hormi.
20131101 Rusina-5
Niin ja ne miljoona lisäosaa…
20131101 Rusina-6
Messinkinen? Aurinkokiukaan logo kiukaan eturenunaan kiinnitettäväksi.

Tarinalle seuraa jatkoa kun aloitetaan kiukaan kasaaminen ja ensipoltto…

Ensipoltto elikkäs koeponnistus (25.11.2013)

Saunan seinä alkaa olla sillä mallilla, että pitää alkaa kokoamaan kiuasta, jonka suurimpana haasteena ennakoin olevan tuo kiukaan piipun tunkeminen hormiin. Toki 300kg kiveä edestakaisin ja miljoonan metalliputken asettelu vie aikaa, mutta tuohon hormiin saattaa palaa käämit 🙂

WP_20131125_009
Komea oli näky kun poltettiin pari kakkosnelosen pätkää pilkottuna pihalla. On tuo iso lasiluukku niin mukavan näköinen.

WP_20131125_010

Kiukaan kokoaminen sisälle (26.11.2013)

26.11.2013: Appiukko tuli käymään illasta, joten päätin hyödyntää tilannetta ja kannoimme n.80kg kiukaan alaosan saunaan paikoilleen. Siihen perään aloitin kokoamaan tätä palapeliä ja ihan hyvin näytti lähtevän käyntiin. Kokoaminen tosin tyssäsi toiseen kerrokseen, jota en viitsinyt alkaa kivittämään, mikäli piipun putken kanssa tarvitsee taistella. Kiuas on kyllä iso, ja tuurilla tiuli näköjään asennettua nuo palosuojalevyt kattoonkin kohdalleen 🙂 Kiuaskin tulee olemaan sen verran korkea, että en ihmettele että noille olisi tarvetta…

20131129 Rusina-1
Kiuas pelipaikalla ja alaosa jo kivitetty, tosin sitä pitää hieman vielä oikasta, koska kivien latomisen alottaiminen takareunasta sai kehikon hieman takakenoon. Yläosaa en lähtenyt latomaan, koska tuolta puuttuu savuputki yhä.

Kiukaan ensimmäinen poltto sisällä ja käyttöönotto (12.12.2013)

Tällä viikolla Tmi Loponen J (peltiseppä) kävi tekemässä savuputken kiukaalle. Tuo pieni putkenpätkä tuli kalliiksi (250€), mutta istuu hyvin, on piilossa katseilta ja toimii joten hyvä siitä tuli! Teemu vielä maalasi sen kuumamaalilla, jotta lopullinen pintakin on tyylikäs. Tarkoitus on vielä tiivistää hormiliitos palokitillä (joka on jo hankittuna).

20131212 Rusina-6
Mutkainen savuputki kiukaan takana piilossa!
20131212 Rusina-5
Kiuas paikoillaan ja käytössä!

Koska kiuas tuli kivitettyä ja pistettyä pelikuntoon täytyi se myös koeajaa ja saunoa (vaikka saunassa ei olekkaan ovea). Sauna lämpeni karvan päälle 40 astetta n.1h:ssa (siis sauna ja kylpyhuone), ja löylyt olivat mahtavat (vaikka karkasivatkin suoraan kylppäriin :D). Kiuas tuottaa erittäin hyvät ja kosteat löylyt. Toki saa nähdä miten tilanne muuttuu kun saa saunaan oven. Niin ja kiviä jäi jäljelle 2laatikkoa (eli 40kg).

Ensimmäinen oikea saunomiskerta (18.18.2013):

Wuhuu vihdoin saunapalapelistä oli riittävästi palasia paikoillaan, jotta pystyi koeajamaan saunan. Koesaunomista varten kutsuin myös appiukon pelipaikalle, sekä nappasin Empun mukaan. Saunakokemuksen laadusta kertoo, se ettei emppu olisi millään halunnut lähteä pois! Eli hyvät oli löylyt: kosteat, raikkaat, pehmeät ja lämpimät löylyt! Saunaa tuli lämmitettyä n.1h (olisi pitänyt antaa lämmetä hieman enemmän pienemmällä vedolla). Lämmittämiseen tuli käytettyä kohtuu sekalaista kamaa (vessan paneelien jämiä ja isompia halkoja, jotka eivät sopisi keittiön hellaan). Hyvien löylyjen lisäksi itse kiuas on mielestäni hyvän näköinen, ja iso lasiluukku tuo mukavasti tunnelmaa saunaan. Eli tämän oikean ensimmäisen saunakokemuksen perusteella MAHTAVA KIUAS!

20131218 Rusina-3

20131218 Rusina-11

Käyttökokemuksia ja muita kommentteja

Nyt on kyseisen kiukaan kanssa elelty jo jokunen kuukausi ja saunottu viikottain, joten uskaltanen arvioida kiukasta hieman kokemuksestakin.

+Kiuas näyttää nätiltä (tosin tämä on katsojan silmässä) ja suuri määrä kiviä parantaa ulkonäköä merkittävästi, toivottavasti tämä näkyy myös löylyissä.
+Kiuas on tehty laadukkaista materiaaleista ja uskon kiukaan kestävän käytössä pitkään!!! Seinämien vahvuudet ovat erittäin suuret!
+Kiukaan suuri lasiluukku tuo saunaan miellyttävän tulen kajon ja lämpimän fiiliksen.
+Kiukaasta nousee miellettyvän kosteat, pehmeät ja lempeät löylyt. Tätä parempaa kiuasta en ole päässyt vielä koeajamaan!
+Kaiken kaikkiaan tämän parempaa kiuasta ei ole vielä tullut vastaan, löylyt on mahtavat ja lämmittyään kiuas antaa löylyjä pitkään.
+Mukana tullut ”löylyjärjestelmä” on hyvä lisä! Meillä viritettiin kuparista ja palloventtiilistä tuohon vedensyöttö järjestelmä, jotta löylyn heitto olisi vieläkin ”helpompaa” 🙂

-Kiuas on mielestäni kallis (ainakin tämä isomman kokoinen)
-Kiukaan ”mukana tulleet” (lue: Aurinkokiukaan kotisivuilla olevat) ohjeet eivät kattaneet tämän mallin kokoamiseen liittyviä asioita (kuten yläosa, löylyjärjestelmä yms…), joten hieman joutui miettimään mites tämä kootaan ja tästä myös otsikko ”IKEA-kiuas”, sillä koottavaa on jonkin verran vs. ”normaali laatikkokiuas”.
-Kiukaan valmistaja ei ole ottanut kantaa vesieristeen asentamiseen puukiukaansa alle, enkä löytänyt siihen vastausta. Meillä vesieristettä ei levitetty kiukaan alle, tosin nyt jälkeenpäin katsottuna tuo kiuas tuskin kumenee koskaan alta niin kuumaksi (70 astetta), että se olisi tehnyt mitään vesieristeelle.
-Kiukaan arinan ritilikko on ns. bulkkikamaa (hyvä niin jos tuon joutuu vaihtamaan), mutta se on kiukaan pohjalla merkittävästi muuta pohjaa korkeammalla, eli kun yrittää esim. saunomista seuraavana päivänä poistaa tuhkia pesästä, on niitä hankala sieltä noukkia, kun arinan ritilikkö tökkii vastaan joka käänteessä.

3 thoughts on “Aurinkokiuas :) – Kiuas ”IKEA:sta” (Päivitetty 20.2.2014)

  1. Hieno kiuas ja hyvät löylyt mutta kiuas ei pysy kasassa. Lämpölaajeneminen nostaa tangot pois paikoiltaan ja kivet vyöryy lattialle. Jouduin omassani hitsaamaan tangot alapäästä runkoon kiinni ja se auttoi kun muistaa silloin tällöin katsoa ettei ylärinki nouse pois paikaltaan. Takuuseen olisivat korjanneet jos olisin purkanut kiukaan, pakannut sen kuormalavalle ja toimittanut tehtaalle, mutta kieltäydyin ja korjasin itse kun tavaran toimittaja ei suostunut että heidän miehensä olisi tullut hitsauslaitteen kanssa käymään paikanpäällä. Hyvät löylyt mutta paha maku jäi valmistajan toiminnasta.

  2. Onko Aurinkokiuas mennyt nurin? Ainakin verkkosivut eivät enää viittaa entiseen toimintaan ja sähköpostiosoitteet eivät toimi. Nimimerkillä 3-vuotias kiuas kolmannen kerran telakalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *