Ilmanvaihdon käyttöönoton valmistelut (Päivitetty 02.12.2013)

Tänään Turun LVI-Pisteesta tiputettiin pihaan Enerventin Pandion MDE ilmanvaihtokoje. Täytyy sanoa, että paikotellen on tullut sellainen olo tätä remonttia tehdessä, että mitäs hittoa nyt pitäisi tehdä. Aiemmin tämä fiilis tuli kun saatiin Enston eOhjaimella varustettu ryhmäkeskus, jonka toiminnasta ei ollut ihan täyttä selkoa, mutta nyt senkin logiikka on johonkin pisteeseen asti sentään ymmärryksessä. No nyt on taas sellainen olo, että tulee leikittyä sellaisella laitteella, jota ei ihan täysin ole vielä sisäistänyt. Myös noiden IV-kanavien vetäminen hieman tökkii 🙂 Mutta koska budjetti on mitä on, on pakko yrittää itse…

No mutta laite on nyt sisällä, Teemun kanssa kannettiin tuo 90kg pienokainen odottamaan asennusta ”aulan puolelle”. Ohjekirjaa on myös tullut tavailtua ja kaiveltua paketin sisältöä yms… Aiemmin hankein kattoasennustelineen tuolle vehkeelle, joten laitteen ripustamisen toivon olevan yksinkertaista. Ainoa haaste tuossa taitaa olla nuo sähköjohtojen vetäminen laitteen ja kattotelineen läpivienneistä. Piuhoja kun tuonne tulee muutama: Virtajohto, USB-johto (ilmeisesti huoltotöitä varten), eAir ohjaimen johto, kotona/poissa tilan ohjaus ja hälytys eOhjaimelle. Eli ainakin 5kpl. Ilmanvaihtokone vaatii myös hieman valmisteluja keskikerroksessa, sillä sinne pitää asentaa pari kojerasiaa eAir ohjaimelle sekä samalla myös eOhjaimelle. Tietenkin myös IV-kanavia pitää vetää pidemmälle, jotta koneesta on jotain iloa 🙂

Tällä hetkellä kanavat kulkevat saunaan ja kylpyhuoneeseen, sekä keskikerroksessa sähkökaapin takana. Sähkökaapin takaa on mahdollista vetää tulokanava olohuoneen ja toimiston puolelle, sekä poisto keskikerroksen vessaan. Ruokahuoneen kautta saa tuloilman ruokahuoneeseen ja poiston keittiöön. Tietenkin molemmat kanavat ovat vedettävissä aina vintille asti. Tarkoitus olisikin vetää poisto vintin vessaan ja tulo toiseen makuuhuoneeseen, koska siellä ilmanlaatu on älyttömän huono aina yön jälkeen. Ongelma vintin ilmanvaihdon kanssa on nykyinen huonejärjestys tai lähinnä ovi vintin makuuhuoneesta kylmälle puolelle, joka aukeaisi suoraan kanavia ja viemäreitä vasten. Eli ovi pitäisi ottaa karmeineen pois ja asentaa muualle, joka on jo itsessään kohtuu iso tehtävä.

Anyway asennukset ovat siinä vaiheessa, että kanavat ovat kunnossa saunaan ja kylppäriin, äänenvaimentimet ovat asennettu, raikasilma-kanava on helposti vedettävissä ulos, jäteilmakanava on jo autotallin puolella ja taitaa jäädä sinne täksi talveksi ja nostetaan autotallin kannelle ensi keväänä, IV-kanavat on vedetty pikkuautotallista sähkökaapin taakse.

Eli jäljellä on kodinhoitohuoneen loput kytkennät, kellarin vessan kanavat, keskikerroksen kanavatyöt sekä vintin kanavatyöt.

20131120 Rusina-5
Enervent Pandion MDE laatikossaan ja lavallaan.
20131120 Rusina-6
Äänenvaimentimet piti ottaa kodinhoitohuoneen puolelle, jonka takia tila tulee muuttumaan jonkin verran, koska nuo vievät kohtuu paljon tilaa katosta. Tänne tulee vielä jokunen metri putkea ja kanavaa kaiken tämän lisäksi.

Sunnuntai 01.12.2013, oli hyvin ilmava päivä kun vuorossa oli IV-kanavien asentelua, jotta saadaan suihkuttelusta syntyvä kosteus hallitusti liikkeelle ja saunaan ilmanvaihto (kunhan saadaan kiuas ja lasiseinä paikoilleen). Sunnuntaina myös lisäeristin kellarin yhden oven, joka oli merkittävä kylmän lähde kellarissa ja samoin vaihdoin yhteen hajonneeseen sisäikkunaan lämpölasin, joka tuli noudettua/tilattua jo tovi sitten. Ilmanvaihdon osalta kodinhoitohuoneen putkitus on nyt käytännössä lähes valmis, ainoastaan pari hienosäätöä tekemättä (jotta saadaan enemmän tilaa kodinhoitohuoneeseen, sekä kodinhoitohuoneen poistoilmaventtiilin asennus).

Ilmanvaihto pitää toki vielä säätää kohdilleen, mutta se tehdään vasta/heti kun vintillä vessassa ja toisessa makkarissa on kanavat vedettynä, ennen sitä ei tuolle toimenpiteelle ole järkeä. Tällä hetkellä ilmanvaihto surisee n.25% teholla kellarissa ja tarkoitus on tämän lisäksi vetää ilmanvaihto ruokahuoneeseen ja poisto keittiöön, ennen säätöä.

20131201 Rusina-10
Raikasilmaputki jatkettiin ulos asti, eli tähän tuli vielä mutka eristettyä putkea mutta ulkona on (VÄLIAIKAINEN) kierresaumakanavasta ja muutamasta 90asteen mutkasta tehty raikasilmakanavan pää (ilman ritilää toistaiseksi).
20131201 Rusina-2
Aulan puolelle tuleva tuloilma, tuosta oranssilla teipatusta T-haarasta pitäisi vetää vielä n.3-4m kuvaajaan päin toinen kanava. Tarkoitus on toki myös koteloida / maalata noita kanavia jollain tavoin, mutta sen ehtii tehdä myöhemminkin..
20131201 Rusina-3
Edellisen kuvan tuloilmakanavan toisella puolella kodinhoitohuoneessa onkin sitten valtava määrä uusia putkia. Tässä näkyy keskikerroksen vessan, olohuoneen ja toimiston haara (oikealle) ja vasemmalla sotkua, joka menee kellarin vessaan. Aulan puolelle putki menee 160 / 100 T-haarasta tänään poratun reiän läpi.
20131201 Rusina-4
Pikkuautotallin puolelle menevä läpivienti. Pistettiin appiukon kanssa tuohon n.7 suojaputken pätkää tulevia sähköjä varten. Tätä kohtaa tullaan toki siistimään, mutta näin talvea vasten tulipahan tuokin kohta eristettyä ylimääräisten ilmavirtojen estämiseksi (kylmien sellaisten). Oikeassa reunassa näkyy nykyinen kylmä vesi, sekä koko yläkerroksen sähkösyöttö (niin ja yläkerran netti).
20131201 Rusina-5
Tässä onkin sitten putkea, haaraa ja mutkaa kerrakseen. Tuota pahinta pudotusta tulaan vielä tiivistämään, mutta tähän hätään ei ollut osia tarjolla. Nuo äänenvaimentimen suuntaan menevät putket vievät ja tuovat siis ilman saunasta/kylppäristä, keskikerroksen keittiöstä ja ruokahuoneesta, sekä vintin makkareista, vaatehuoneista ja vessasta. Joka tapauksessa kohtuu tiivis ja mutkaisa paketti, ei ole helppoa saneerata ilmanvaihtoa kohtuu pieniin tiloihin, siten että ylöspäin mentäessä kanavat olisi helposti saatavilla ja piilossa katseilta.
20131201 Rusina-6
Siinä se sitten onkin, Enervent Pandion MDE ilmanvaihtokoje, joka tuulettaa pikku rusinaamme raikaista ilmaa yöt ja päivät. Asennus kävi kohtuu kivuttomasti, kattotelineen kanssa oli pientä säätöä mutta sinne se kuitenkin meni. Piuhat on vielä kytkemättä Enston eOhjaimeen (häly ja kotona/poissa kytkin), sekä tuo eAir ohjain on vielä vetämättä eteiseen.

Ilmanvaihtokojeen käyttöönotto tuolla eAirilla oli kovinkin vaivatonta! Tosin kaikki kanavapaineisiin yms liittyvät säädöt on vielä tekemättä, mutta esim. tilaohjaukset on viilattu, samoin ajastukset yms… Vekottimen käyttö tuolta paneelilta käy kohtuu helposti (esim. tuo eco-tilan saa päälle lehteä näpäyttämällä ja tilojen välillä pääsee liikkumaan kun näpäyttää tuota ”kotona” kohtaa, esim. tehostus/ylipaineistus/poissa….). Täytyy vielä katsoa Teron kanssa säädöt kohdalleen, jotka täytyy toki katsoa taas uudestaan parin vuoden päästä, kun keskikerroksessa ja vintillä venttiilien määrä kasvaa ja järjestelmää otetaan käyttöön laajemmassa mittakaavassa.

20131201 Rusina-7
eAir ohjaimen perustila. Täytyy tosin tutustua mihin tuo lämpötilan säätö oikein vaikuttaa…
20131201 Rusina-8
Lämpötilatietoja käynnistyshetkellä.
20131201 Rusina-9
Siellä se käy. Koneen päällä näkyy kasa vielä kytkemättömiä johtoja. Appiukko pääsi yllättämään ja tänään tullessaan käymään kysyi ”jokos pistetään ilmanvaihtokoje tulille”, siihen totesin tylsistyneenä, että pitäähän sähkökytkennät tehdä ensin, johon appiukko kuittasi, että tehty on, käyttöön vain! Ja näinhän me tehtiin. Ensin tosin asennettiin loput olennaiset kanavat kodinhoitohuoneessa paikoilleen.

Lisäeristys tehtiin saunan ja kylppärin ylijäämä SPU:n Sauna-Satu levyistä, josta tuli kieltämättä aikas nätti paketti, vähän kun vielä lisää teippiä pariin kohtaan niin ei puhalla kylmää tupaan. Toinen suuri kylmän lähde kellarissa on vielä pikkuautotalliin menevä ovi, joka niin ikään pitäisi jotenkin eristää. Ovi on kuitenkin sellainen, jonka haluan kunnostaa, joten ylimääräisten reikien tekeminen ei oikein kiinnosta (tosin saahan ne siinä samalla kitattua kun muitakin koloja kittailee). Ikkunan tilasin Lasi-Jussista jo tovi sitten ja nyt listoitin sen vain kiinni, käyttäen ruokahuoneen kokolattiamaton listoja hyödykseni. Tarkoitus siis on toki kitata ja maalata tuokin ikkuna kuntoon (kuten tein vintin pikku-ikkunan kanssa), mutta tähän hätään sitä ei kerennyt tehdä.

20131201 Rusina-1
SPU-eristetty kellarin ulosmenevä ovi. Ovi tulee vaihtumaan vastaavanlaiseksi kuin keskikerroksessa ja saman avaimen taakse sarjoitettuna.
WP_20131201_003
Uusin lämpölasi vanhoissa ikkunanpokissa. Listat on ruokahuoneen lattiamaton listat, jotka toki pitää hioa, kitata, hioa ja maalata, mutta sen ehtii tehdä kesällä.

Päivä 02.12.2013: Appiukko ja Teemu alkoivat riehumaan jossain vaiheessa iltapäivää ja vetivät ilmanvaihtokojeen näyttölaitteen (ohjaimen) piuhan keskikerrokseen. Tämän innostamana siirsin myös eOhjaimen näyttölaitteen samalle seinälle ja kaverukset vierekkäin. Muuta käytännön vaikutusta tällä ei ole, kuin että voi ohjailla tehostusta ja ylipaineistusta ja laitteen muita säätöjä keskikerroksesta käsin.

20131202 Rusina-1
Siinäpä nuo kaverukset. Vasemmanpuoleisesta saapi säädettyä ilmanvaihtokojetta ja oikeanpuoleisesta näkee eOhjaimen tietoja (kuten talon hetkellisen sähkönkulutuksen ja sen suhteen viimeisen 7päivän keskiarvoon).

Sähkösäätömielessä seuraava steppi on kytkeä ilmanvaihtokojeen ohjaukset eOhjaimen taakse, eli hälytysilmoitus ohjaimelle samoin kotona/poissa tilan kytkennät ohjaimelta IV-koneelle. Kotona/Poissa tilan säätö mahdollistaa siis ilmanvaihtokojeen asettamisen ”hiljemmalle” kun talossa ei ole ketään paikalla, samalla kytkien murtohälytyksen yms… päälle/pois.

Päivä xx.xx.201x: Ilmanvaihdon säätö ammattilaisen toimesta 🙂 Tero…

One thought on “Ilmanvaihdon käyttöönoton valmistelut (Päivitetty 02.12.2013)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.