Ruokahuoneen muodonmuutos – Osa 2. Uutta pintaa pintaan (Päivitetty 14.1.2014)

Ruokahuoneen purun jälkeen oli aika siirtyä jälleenrakennustouhuihin. Tämä tosin aiheutti pitkän mietinnän, että miten tuo pitäisi tehdä. Panu Kaila et. CO vannovat perinnerakentamisen perään ja ns. hengittävän rakenteen puolestapuhujia löytyy ruuhkaksi asti lukuisilta keskustelupalstoilta. Meidänkin talo oli hengittävä (hydroskooppinen lienee oikeampi termi), mutta onko oikeasti?Seinissä on kovalevyä (siis sellaista puukuitulevyä joka on pakattu tiukkaan sisältäen sellaisen mukavan erittäin tiiviin pinnan), pinnat on jossain vaiheessa paikotellen maalailtu lateksilla sillä täällä, lattiassa on miljoona litraa bitumia estämässä kellaria ”hengittämästä” ylemmäs. Lisää vettä myllyyn heitti Erkki, joka totesi, että teille tulee nykyaikainen ilmanvaihto niin miksi ei pintoja remontoidessa voisi muka käyttää ”nykyaikaisia” rakennusmateriaaleja jotka toisivat mukanaan merkittävästi paremman energiatalouden talolle.

Nooh pitkien pohdintojen ja keskustelujen jälkeen käänsin Saabin nokan kohti K-Rautaa ja kävin ostamassa 20kpl Finfoam FL-300 50mm levyjä, kasan prikkoja, muutaman uretaanituubin ja jätin ”perinnerakentamisen” laastiämpäriin pihalle. Eli meidän ruokahuoneen ulkoseiniin vedettiin 50mm Finfoamia (koska se on kohtuu paljon halvempaa [7,27 EUR/m²] kuin SPU-uretaanilevy 25,31 EUR/m²), joiden lämpöarvot ovat hyvin lähellä toisiaan (Finfoam 0,030-34, SPU 0,023, Puru n. 0,075 – 0,12 [pienempi parempi]). Lämmönjohtavuutta katsottaessa tuo Finfoam tarjoaa jo merkittävän parannuksen talon aiempaan lämmönjohtavuuteen, mikä tuntui jo ensimmäisen päivän jälkeen Ruokahuoneessa kun oltiin saatu ulkoseinistä n.95% Finfoamilla peittoon, ilman lämpötila ko. huoneessa on korkeampi kuin muualla (mutu mittausjaksolla ulkolämpötila on ollut suurinpiirtein sama n.+5astetta ja sisällä maalämpö lämmittää muita huoneita samanlämpöisellä vedellä). Merkittävin ero näiden tuotteiden välillä on paloluokitus: Finfoam on saanut luokituksen F (syttyvä), kun taas SPU-levy on luokituksessa B (ja jotain tarkennuksia) eli lähes syttymätön. Toki talomme on käytännössä pelkkää puuta ja purua, joten pari uretaanilevyä tuskin tekee ihmeitä, kun esim. välipohjaa ei tulla uretaanilevyillä tiivistämään vaan vain ulkoseinät.

Tokikaan tälläistä tiivistämistä ei saisi tehdä ilman miettimättä miten hoidetaan kosteudenpoisto, jotta vältytään mahdollisilta homeongelmilta ja tietenkin pitää tarkistaa rakenteet, jotka peitetään että siellä on kaikki kunnossa eikä peitetä mitään mikä saattaa aiheuttaa ongelmia myöhemmin.

Ruokahuoneessa siis poistettiin kaikki pintamateriaalit ja tarkistettiin sisäpuolinen laudoitus sekä puru siltä osin kuin oli näkyvissä. Seiniin asennettiin 50mm Finfoam, jonka päälle 13mm EK Kipsilevy (ilman koolauksia Finfoamin läpi vaakalaudoitukseen). Finfoamiin sai myös kätevästi upotettua uudet sähköt. Työt ruokahuoneessa jatkuvat viikon aikana kipsilevyjen kiinnitysten merkeissä, sekä saunan / KPH:n ilmanvaihtokanavien vetämisestä lattiaan, sekä sähköjen asennuksella. Kun kamat on saatu lattiaan on tarkoitus oikaista koolaukset ja paperoida (ilmasululla) lattia pölyjen ja vedon pitämiseksi poissa.

Torstai 14.11.2013:

Tänään Turun LVI-Piste toimitti kasan IV-kanavaa, joten sain vedettyä Saunan ja Kylppärin kanavat paikoilleen. Tänään ahkeroitiin myös kovasti seinien parissa. Alla kuvasarjaa koko viikolta.

20131114 Rusina-4
Finfoamit seinässä saumattuna ja ruuvattuna. Tässä olisi voinut käyttää SK40 finfoamilta, mutta kaupassa sattuu olemaan varastotuotteena lähinnä FI:tä ja FL:ää, joten tein FL 300 50mm.
20131114 Rusina-5
Kipsilevyä seinässä. Ensimmäinen rasiaporaus meni millilleen kohdilleen, samoin toinen, mutta nämä 4 menivät ihan käteen!
20131114 Rusina-6
Ikkunan ympärille tein 20x70mm höylätystä kuusesta listoituksen, joka vaahdotettiin kiinni finfoamiin. Lista tuli n.3mm yli kispilevyn siistien reunat nätisti.
20131114 Rusina-9
Kittiä, kittiä, kittiä. Tätä on vielä edessä ja paljon. Nyt on lähinnä ruuvinreiät kitattu kertaalleen, homma jatkuu saumojen nauhoittamisella ja ruuvin reikien lisäkittauksilla.
20131114 Rusina-10
Maaginen komero ruokahuoneen kulmassa, joka on siis saunan ”padan” päällä. Kaappia on aiemmin käytetty kylmän veden ja viemärin viemiseksi vintin vessaan ja näin tehdään jatkossakin. Nyt siellä tosin menee myös lämmin vesi, lattialämmityksen vesi, ilmanvaihtokanavat ja uusi viemäri. Olin unelmoinut että olisin saanut kaikki nätisti tuohon toiseen reunaan, mutta todellisuus oli paljon karumpi. Putket tulevat siis kodinhoitohuoneen puolelta takan alta ja seinän läpi tähän komeroon. Nuo aukot eivät vaan oikein olleet riittävän isoja, että olisi saanut kaikki rinnakkain, joten näin se sitten piti tehdä. Viemäriin tuli hirveä määrä 45asteen mutkia, mutta muuten ei olisi saanut sitä ja IV-kanavia pujoteltua samasta aukosta sisään. Enää vesiputket niin avot.
20131114 Rusina-11
Siinä se viemäri nousee vintille. Pitää vielä kiinnittää se kunnolla, jotta ei pääse putket ja liitokset liikkumaan milliäkään.
20131114 Rusina-12
Sieltä ne IV-kanavat pujahtavat ruokahuoneen lattian alle. Taaimmainen putki tipahtaa kiukaan päälle tuoden saunaan raitista ilmaa ja lähempi putki imee sitä saunasta ja kylppärin puolelta. Täytyy sanoa, että olen erittäin tyytyväinen putkitukseeni 🙂
Tuli myös tehtyä tuollainen ”ääniansa” tuolle tuloputkelle (ei siksi, että olisi rahaa pistää noihin osiin, vaan ettei sattunut olemaan enää yhtään 90asteen 100 mutkaa hyllyssä, enkä halunnut lähteä niitä hakemaan. Putki on myös valettu kiinni (Vetonit 6000).
20131114 Rusina-8
Tässä tätä poistokanavaa, ensimmäinen reikä alas saunan kattoon, toinen vasemmalle saunan lattianrajaan ja viimeinen perällä on kylppärin poisto.

Huomenissa jatketaan seinien tasoituksilla ja sähköputkien vetämisellä lattiaan. Pitäisi myös hakea hieman puutavaraa, jotta saadaan ruokahuoneeseen puuttuva koolaus, jotta saataisiin purut takaisin paikoilleen ja ilmasulkupahvit paikoilleen.

Keskiviikko 20.11.2013 Teemu on käynyt ahkerasti saumaamassa seinän kipsilevyjä ja ne ovatkin maalauskunnossa piankin. Arto on myös käynyt ahkeroimassa sähköjen kanssa ja jokaiseen rasiaan tulee jotakin 🙂

20131120 Rusina-7
Tasoitetut seinät ja vedeyt sähköt.

Tällä viikolla pitäisi asentaa puuttuva lattian niska, sekä alkaa pistämään niitä passiin. Myös tunkea purut takaisin väleihin ja vetää ilmasulkupahvit paikoilleen. Myös lattialankut pitäisi käydä tilaamassa, mutta sitä ennen olisi hyvä saada edellämainitut asiat kuntoon. Lannkujen pitäisi ehtiä ollemaan sisätiloissa jokusen viikon ennen asennusta ja pintakäsittelyä, joten ne olisi hyvä saada tupaan tällä viikolla.

Launantai 14.12.2013:

Pitkästä aikaa työ eteni oikein urakalla myös Ruokahuoneen puolella. Teemu on toki tässä välissä tehnyt hyvää pohjatyötä kittaamalla ja pohjamaalaamalla kipsilevyseinät. Tänään kuitenkin oli aika asentaa lattialaudoitus, jota ennen vetelin myös pintamaalit ensimmäiseen kertaan seinälle. Teemun kanssa myös urheiltiin yksi kipsilevy lämpöpatterin taakse, joka siisti kummasti yleisilmettä. Lattian vahasin vielä illan päätteeksi Osmo Colorin Deko Puuvahalla (väri lumivalkoinen).

20131214 Rusina-7
Pintamaalit paikoillaan, huomenna yksi kerros lisää ja tapettia pintaan!
20131214 Rusina-8
Niin ja tietty sähkötyöt, täytyykin kysellä jos vaikka appiukko ehtisi niitä tekemään käyttökuntoon.

Patterin taakse asennettiin normaali kipsilevy, joka on tarkoitus myös maalata, kunhan kitit vain kuivuvat. Täytyy myöntää että patterisyvennyksestä tuli loistava!

20131214 Rusina-9

20131214 Rusina-10

Lattia on vedetty kertaalleen Osmo Colorin Deko puuvahalla, joka ei ole siis suoraan kelvollinen lattiaan, mutta Osmon sävytetyissä lattiavahoissa värit olivat huonoja. Lumenvalkoisella saatiin vahva valkoinen väri alle. Tämän päälle onkin tarkoitus vetää kirkasta Osmon lattiavahaa antamaan suojaavaan ja kestävän vahapinnan.

20131214 Rusina-11

Työkaluna lattian kanssa minulla oli Bauhaussin Swing hienonukkainen iso lattiatela. Telasta sen verran, että se on ihan ok, mutta vahan menekki on kohtuu iso, tähän huoneeseen meni yksi 0,75L purkki, jonka olisi pitänyt riittää 15m2, eli telatessa tavaraa menee enemmän, mutta jälki maltillisella tahdilla on parempi (tosin tämä selviää vasta huomenna kun pääsee katsomaan lattiaa lähemmin).

Sunnuntai 15.12.2013:

Sunnuntaina tapahtui taas, vuorossa olikin appiukon vierailu kesken kiireisten joulusiivousten ja yhdessä (käytännössä appiukko) tapetoitiin ruokahuoneen ikkunaseinää. Tuo tapetti tulee jatkumaan (jossain vaiheessa) myös keittiön seinän puolella, mutta tässä vaiheessa oli mahdollista tapetoida vain tuohon pisteeseen. Tapetti huoneessa on Laura AshleyCottonwood Duck Egg joka mielestäni istuu taloon ja maisemaan kuin nenä päähän. Seinät muussa huoneessa mukailevat hiekan väriä, joka vastaa myös tapetissa olevien lehtien väriä.

20131215 Rusina-2

20131215 Rusina-3

Sunnuntai-illan päätteeksi levitin vielä kerroksen kirkasta vahaa eilisen valkoisen päälle. Vielä yksi kerros (huomenyöllä) ja lattia on valmis.

20131215 Rusina-4
1 kerros valkoista, 1 kerros kirkasta vahaa ja vielä yksi kerros kirkasta vahaa, niin lattia saa luvan olla valmis.

Viimeisen vahakerroksen jälkeen huone olisi valmis listoitettavaksi ja kalustettavaksi. Toki vielä appiukon pitää tulla asentelemaan sähkökalusteet… Niin ja tuo patterin tausta pitää maalata. Toivottavasti tulevan viikon aikana saataisiin huone valmiiksi (tai viimeistään vkl).

Maanantai 16.12.2013:

Lattia tuli vahattua toistamiseen ja näyttäisi siltä, että jätän kolmannen kerran tekemättä (viimeisin kerros oli sen verran runsas). Saas nähdä missä vaiheessa ja milloin ehtii muutoin jatkamaan ruokahuoneen kanssa.

20131216 Rusina-11
Uusi vasara! Oletan, että Ruokahuoneen purut nielivät edellisen Sandvikin vasarani, joka on ollut uskollinen kumppani jo usean vuoden ajan. Mutta Ruokahuoneen lattiaa tehdessä vasara katosi yllättäen, eikä sitä löytynyt mistään, joten oli pakko kääntyä rautakaupan puoleen ja hankkia uusi. Valitettavasti kaikki perusvasarat olivat loppuneet ja oli pakko panostaa tälläiseen ”moderniin” lyöntikapulaan. Vasaran mukana tuli oudohko varoitus, ”ei saa käyttää tärisevin käsin” (tai niin tuon ainakin tulkitsin), onko siis oletus että raksamiehet ovat aina niin krapulassa, että sitä varten on tarvittu oma ”varoitusteksti”.

Maanantai-Keskiviikko 16-18.12.2013:

Sähköä ja valoa! Appiukko kävi kytkemässä ruokahuoneeseen sähköjä. Enää jäljellä onkin listoitus ja patteritaustan maalaus, niin ja kattovalojen asennus (tulevalla viikolla ennen joulua).

20131218 Rusina-7
Kannettiin pöytä huoneeseen, jotta näkisi hieman mihin kohtaan asentaa kattovalaisin.
20131218 Rusina-8
Kuvaajakin päässyt kuvaan, mutta siis oikealla kädellä oleva seinä jää tällaiseksi, kunnes keittiöremontti aloitetaan. Eli hetken joudutaan asumaan kohtuu tikkuisissa tunnelmissa.
20131218 Rusina-9
Tälle seinälle tulee piano, sekä Laitilan Erikoiskalusteesta bongattu astiakaappi. Kaappi oli alunperin tehty joillekkin muille, mutta he eivät olleet sitä huolineet. Sen sijaan me (tai oikeastaan appiukko ja anoppi ostivat sen meille lahjaksi ja tinkasivat hinnan) ostimme sen edullisesti ruokahuoneeseemme. Tuo pistorasia ylhäällä seinässä on tarkoitettu ko. kaappiin asennettaville valoille. Ajatuksena on myös ottaa mahdollisesti pianon päälle tulevan jalkalampun sähkö tuolta. Tuota rasiaa ohjataan seinällä olevasta valokatkaisijasta.

Maanantai 13.1.2014:

Päivityksessä hieman kesti, mutta listoitus ja valaisimen asennus tuli tehtyä jo ennen joulua, patterin taustan maalaus viivästyi tammikuulle. Mutta nyt on patterin tausta maalattu kertaalleen ja listoitus pääosin valmiina. Listoista puuttuu vielä nurkkapalat sekä kulmapalat (jotka minun pitää vielä jyrsiä), sekä komeron oven reunustojen karmilistat. Kun nämä ovat kunnossa, seuraavat asiat tehtäneen keittiöremontin yhteydessä.

20140114 Rusina-4
Kertaalleen maalattu patterintausta.
20140114 Rusina-5
Valokatkaisijan ympärillä olleet kolot on kitattu ja maalattu kertaalleen.. Enää toinen kerros maalia ja kalusteen asentaminen paikoilleen.
20140114 Rusina-6
Jalkalista ja Karmilista. Sekä kuva palikasta, jonka kulmat pitää vielä jyrsiä ja palikka maalata valkoiseksi.

dd

7 thoughts on “Ruokahuoneen muodonmuutos – Osa 2. Uutta pintaa pintaan (Päivitetty 14.1.2014)

 1. Hei! Suunnittelemme lattioiden vahausta ja mietin juuri tätä samaa vaihtoehtoa vaikka ei ole lattialle tarkoitettu….miten hyvin teillä on nyt lattia kestänyt kulutusta? Onko jotain muuta mainittavaa? Kiitos jo etukäteen! 🙂

  1. Hei, eli eli väri on pysynyt hyvin tuon ns. oikean lattiavahan alla. Aluksi lattia oli todella liukas, mutta ~6kk-1v kun siinä on kävelty yms… niin liukkaus on pitkälti lähtenyt pois (lienee myös imeytynyt/kuivunut/haihtunut tuo vaha lopullisesti).

   Meillä ko. huoneessa syö 3 lasta, joista 2 on 1vuotiata ja lattialle lentää tavaraa todella paljon => puhdistetaan sienellä hangaten kerran viikossa/jokatoinen viikko, ja toistaiseksi vahat on siinä pysynyt. Tosin odotan sitä hetkeä, jolloin se siitä alkaa pikku hiljaa kulumaan pois, niin että sen erottaa. Pointtini on se, että tuo on kohtuu kovaa käyttöä ja hyvin on siinä jo puolivuotta ollut hankauksessa.

   Nämä kokemukset ovat nyt lähinnä ensimmäiseltä 1,5v ja ovat vieläkin sen verran positiiviset, että kun rupeamme olohuonetta ja eteistä tekemään, niin samalla periaatteella vahaillaan nuokin huoneet.

   1. Kiitos vastauksesta! Kuulostaa tutulta tuo kaksi yksivuotiasta, meidän kaksoset nykyään jo hiukan vanhempia 😉 nyt kävin maalikaupassa ja mukaan tarttui lumi ja väritön vaha ja nyt purkissa lukee että sopii myös lattian kertakäsittelyyn värjäysmielessä! 🙂 lukikohan tekstissä jo mitä työvälinettä te käytitte? Meille suositeltiin sivellintä….

   2. Hei, silloin ei lukenut tuota tekstiä (ainakaan oman muistin mukaan)…
    Työkaluna käytettiin telaa (leveää, ~20cm), mutta sillä sai hieman epätasaisen jäljen aikaan. Kun telasta alkoi vaha loppua niin vasta kuivuttua huomasi, että paikotellen on merkittävästi vähemmän valkoista kuin toisaalla, ja sitä ei oikein huomannut lattiaa vahatessa.
    Nyt jos tekisin uudestaan niin ostaisin sellaisen vaahtomuovisiveltimen (isoimman mahdollisen) ja kävisin lauta kerrallaan lattian läpi (todella työlästä ja hidasta), mutta näin saisi tasaisen jäljen aikaiseksi. Sillä pääsee myös nätisti reunoihin asti. Sivellintä en uskaltaisi lähteä käyttämään, mutta miksei jokin luonnonharjasivellinkin toimisi – tiedä häntä.
    Haju on sitten kohtuu kova, että tuuletuksesta kannattaa huolehtia ja tuo haisee kyllä jokusen päivän. Sen päälimmäisen vahakerroksen (kirkas/väritön) melkein silti levittäisin telalla, eli kaataa vahaa lattialle suoraan purkista ja telaa sen kauttaaltaan. Näin saa tuon kerroksen leviettyä nopeasti ja siististi. Mutta tosiaan sitä värillistä en telaisi – vaikka meille niin ohjeistettiinkin.

 2. Vaahtomuovisivellintä siis meillekin suositeltiin, en huomannut sitä tarkentaa! Eli kova urakka tulossa 🙂 Kiitos vielä paljon vastauksesta, sai lisää uskallusta oman projektin toteutukseen! 🙂 (ja tsemppiä monikkoarkeen, se helpottaa huomattavasti kun ovat 2,5-3 vuotiaita)

  1. Sitä odotellessa 🙂 Meidän esikoinen on jo kohta 4v ja sitä päivää odottaen että kaksoset olisivat saman ikäisiä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *