Sauna ja KPH – Vaihe 4: Saunan lauteet, valaistus, kiviseinä ja kylppärin viimeistely (Päivitetty 18.12.2013)

Tänään päätin kantaa kasan 2×4:sta autotallista ja aloin mutulla tekemään lauteille tukirunkoa. Tukirunko onnistui mielestäni hyvin, ainoa ikävä puoli on pieni natina, joka syntyy seinäpaneeleista. Täytyy miettiä mitä vaihtoehtoja olisi nitinän poistamiseksi. Mutta siis lauteiden runko tuli valmiiksi ja ehdein sahaamaan 3 ensimmäistä laudelautaa, ennen kuin Inka tuli sanomaan, että menevät Empun kanssa nukkumaan, joten siihen se työ sitten loppuikin 🙂

Mikäli lauteet onnistuvat, kuten olen päissäni kuvitellut niin hyvää tulee, alku ainakin näyttää lupaavalta!

20131123 Rusina-1
Runko kasassa, paria pikku poikkipuuta lukuunottamatta. Myös pari lautaa aseteltuna paikoilleen fiilistelyn merkeissä.
20131123 Rusina-2
Lisää runkoa…
20131123 Rusina-3
Kylppärin puolella kattolistat tulevat mustiksi ja pari niitä on jo läiskitty paikoilleen.

Tänään postissa tipahti saunan kosteus- ja lämpömittari, hieman retrohenkiset, jotka toivottavasti sopivat saunaan 🙂 Huomenissa työt jatkuvat saunan kiviseinän kanssa, sekä lauteiden. Ja jos illalla on yhtään vetoa jäljellä, niin pitäisi alkaa taistelemaan saunan ledinauhojen kanssa…

20131123 Rusina-4
Lämpö- ja kosteusmittari saunaan.

Lauantai 23.11.2013, uskomattoman kauan aikaa on jo tuherrettu lauteiden parissa ja vasta n.50% tehty, joten show jatkuu huomenna ja kenties tulevalla viikollakin… Anyway ylälauteet on tehty ja lautoja on pätkitty kasa välitasannetta varten, sekä tuli todettua että 40mm tervaleppää tarvitaan vielä jokunen lista lisää, muu puutavara riittänee kun vähän vaihtelee suunnitelmaa lennossa 🙂

Huomenna on tarkoitus tehdä selkänoja, sekä tehdä välitasanne (siis keskimmäinen saunan hyllyistä). Allaolevissa kuvissa osa laudoista on vähän miten sattuu, johtunee siitä etteivät ne ole kiinni 🙂

20131123 Rusina-6
Ylälaude valmiina, välirimoitus osittain valmiina (akku loppui kesken, joten jäi tekemättä aivan valmiiksi), keskitasanteen puutavarasta on pätkitty suurin osa (muutama jiiri tekemättä, sekä yksi laudelauta on kaventamatta.
20131123 Rusina-7
Alaportaasta tuli mielestäni ihan ok, vähän joutui soveltamaan 🙂

Päivällä ei sentään ihan pelkästään tehty lauteita vaan Teemun kanssa ”laatoitettiin” muutama rivi saunan kiviseinää paikoilleen ja ihan hyvältä sekin alkaa näyttää. Tästä tulikin mieleeni, että pitää muistaa tehdä tarkistusmittaukset lasiseinästä huomenna ja vastata Turun Lasipalvelun sähköpostiin, jotta lasiin saa tilaukseen mahdollisimman pian.

20131123 Rusina-8
Siinä sitä Aitokiven Dark Stonea on jo jonkin verran laatoitettuna. Huomenna jos saadaan saman verran, niin ollaan jo pitkällä.

Illan pimeinä tunteina tuli vielä asennettua saunan LED-nauhat reisipuiden alle ja ihan hyvältä näyttää tuokin. Samanlainen tulee selkänojan taakse osoittamaan kattoon.

20131123 Rusina-5
Reisupuun alla on siis alumiinilista, jonka pinnassa on irroitettava muovinen ”maitolasi” lista, jonka läpi valo loistaa. Listassa on siis LED-nauha, täytyy tosin miettiä pitäisikö toisiopuolelle pistää himmennin, jotta saisi valoja vähän himmeämmäksi.

Meillä on edellisestä remontista meille jäi Bauhaussin myymä Hercules märkä-/kuivaimuri, mutta se alkoi olla jo niin täynnä mönjää (siis sellaiset paikat johon ei pääse käsiksi ilman purkamista) ja imuteho on olematon, joten päätin hankkia hieman paremman imurin (toivottavasti) ja K-Raudasta mukaan tarttui Kärcher NT 35/1 Tact vekotin oli vielä keltaisen värinen, joten lieni vanhempaa mallia ja oli siksi tarjouksessa. Imuria koajoin hyvin pienen hetken ja oih kun pölyt yms.. saivat kyytiä. Toivottavasti imuri pysyy kuosissa vielä pitkään. Imurissa on automaattinen suodattimen puhdistustoiminto (kuten Hiltissä), joka naputtelee suodatinta puhtaaksi aina aika-ajottain pitäen hauskaa ääntä.

20131124 Rusina-6
Siinä se uutukainen on, jolla onkin jo ehditty hyvin pitämään kellaria puhtaana. Pitänee varmaan käydä tyhentämässä tuo ja asennella mukana tullut paperipussi paikoilleen, jotta suodatin ei menisi heti tukkoon.

Sunnuntai 24.11.2013, Tänään taistelu paremman saunan puolesta jatkui ja päättyi vielä toistaiseksi ratkaisemattomaan tilanteeseen. Päivän mittaan sain selkänojan ja keskitasanteen lautoja kiiniteltyä, valaistus on melkein valmis eli appiukko kävi tekemässä sähkötöitä ja asenteli parit kytkimet sekä saunan lauteiden alle valaisimet.

20131124 Rusina-1
LED-nauhaa lauteiden reisipuun alla, sekä selkänojan yläreunassa.
20131124 Rusina-2
Kylppäriä listoitettu pidemmälle ja listan takaa loistaa LED-nauha.
20131124 Rusina-3
Molemmat setit päällä.
20131124 Rusina-4
Uudet Exxact Design-kehyksillä saunan ja kylppärin valoja pätkimään.
20131124 Rusina-5
Samainen katkaisija toisenlaisessa valossa. Tuon mustataustaisen kukkakehyksen voi siis vaihtaa lähes miksi tahansa 🙂

Myös kylpyhuoneen ikkunanpäälinen tuli naputeltua kuntoon, sekä asennettua puuttuvia kattolistoja kylppärin puolelta. Täytyy vielä suurentaa tuo kylppärin oviaukko, jotta pääsee tekemään sen osan paneloinnin kuntoon vastaavalla tavalla.

20131124 Rusina-7
Ikkunanpäällinen paneloitu ja listoitettu katonrajaa myöten. Ovenpäällinen tehdään siis vastaavalla tavalla.

Saunan itkumuurin tekeminen jatkui, enää jäljellä yksi pitempi rykäisy niin alkaa tulla valmista. Tosin edessä on hankalimmat paikat (nuohousluukku, horminaukki sekä savupelti).

20131124 Rusina-8
Saunan kiviseinä, enää vain 1/4 jäljellä. Tänään saatiin jokunen uusi kerros + lattian raja. Tuo seinä jossa tuo putki töröttää jää muutaman viikon päähän… Tuota kun ei oikein saa tehtyä ennen kuin talon vanhat vedet ovat kokonaan kytketty pois käytöstä.

Illalla viimeiseksi tuli tehtyä tarkistusmittaukset saunan lasiseinäovea varten ja täytyy sanoa, että kohtuu tarkka asennus tulee olemaan ja ehkäpä tulee pääsemään jokunen ärräpää sitä tehdessä. Täytyy valmistella hieman asennusta oikaisemalla toista seinää sen verran että se olisi ”passissa” (heittoa n.2,5cm).

Maanantai 25.11.2013, Tänään tehtiin muuri niin valmiiksi kuin mahdollista. Samalla tuli imuroitua hormi puhtaaksi ja poistettua kilo roskaa nuohousluukun kautta. Tuli havaittua että savupellissä on jotain häikkää, mutta pituus ei riitä kurottelemaan onko pellin kauluri solmussa, joten sen parissa pitänee taistella toinen ilta.

20131125 Rusina-1
Muuria, muuria, muuria, pitää vielä pestä ja raaputella puhtaaksi sieltä täältä. Oikea puolisko jäi tekemättä, koska putken pää törröttää sen verran pitkällä ettei jäljestä tulisi riittävän hyvää. Putken saataneen irroitettua kunhan ensin vintin vessa on käytettävissä yms…
20131125 Rusina-2
Kuvaa lauteilta, joiden parissa pitää myös jatkaa (ennen kuin lattialämmitys etenee vintillä).

Myös kiuasta tuli valmisteltua saunaan siirtoa varten ja siitä lisää täällä

Lauantai 30.11.2013 oli piiitkääää aamupäivä saunan lauteiden parissa, mutta ne tulivat kuin tulivatkin valmiiksi, enää vain parafiiniöljy pintaan ja ryömintäluukku kiinni. Tämän jälkeen saunasta jää puuttumaan pari listan pätkää ja kiukaan asennukseen liittyvät asiat. Kiukaasta lisää kiukaan omassa postauksessa ja lasiseinän asennukset kirjoittelen tänne.

WP_20131130_007
Lauteet pitkälti kasassa selkänojineen yms… Enää tosiaan öljy pintaan, kiuas kuntoon sekä lasiseinä paikalleen. Niin ja tietty mittareiden asennus seinälle…

Maanantai – Tiistai 2-3.12.2013 Sain sähköpostiin ”iloisen viestin”, että kylppärin ja teknisen tilan ovet olisivat valmiina noudettavaksi. ”Iloiseksi” viestin tekee se, että mukana oli myös lasku 🙂 Toinen ovi olikin alkuperäinen, jonka kaivon palosuojapeltien alta ja toinen ovi on alusta asti tehtynä karmeineen päivineen. Appiukko lupasi noutaa ovet veljeni kanssa huomenna, joten ne odottelevat minua ja jatkokäsittelyä kun pääsen kotiin. Tarkoitus on kitata ja hioa vanha ovi, uusi ovi kaipaa lähinnä maalia. Saman maalikäsittelyn tulee myös saamaan kaikki kellarin vanhat ovet. Kuvia ja päivitystä huomenna kun ovet ovat pelipaikalla.

Tänään tuli noudettua postista metallinen ensiapukaappi, joka on tarkoitus asentaa kellariin pukuhuoneeseen. Kaapin tarkoituksena on kätkeä saunan ja kylppärin ledi-valojen muuntajat ja muut johtohässäkät. Kaapi tosin on sen verran iso, että sinne mahtuu myös oikeita ensiaputarvikkeita 🙂

20131202 Rusina-5

Sunnuntai-iltana tuli myös öljyttyä (parafiiniöljyllä) suurinosa lauteista, joka toi esiin Tervalepän kauniin punertavan sävyn. Lauteista jäi vielä öljyämättä ylälauteiden alapinta, sekä hieman sieltä täältä, ehkä huomen illalla teen tuon loppuun ja näpsäsen kuvan öljytyistä lauteista.

20131203 Rusina-4
Parafiiniöljykäsitellyt lauteet, vielä tosiaan ylälauteiden alapinnat käsitelemättä. Ehkä torstai-iltana…

Oli hienoa palata kotiin ja kuulla, että appiukko ja veli olivat noutaneet ovet Raisiosta, ovet nähtyäni olin erittäin tyytyväinen Valtterin (Puutyö ja Restaurointi Lindblad) kädenjälkeen! Tulemme ehdottomasti jatkossakin käyttämään Valtteria erinäisissä puuseppämaisissa hankkeissa 🙂 Mutta takaisin oviin, eli tilasin tosiaan Valtterilta muita kellaritilan sisäovia vastaavan peilioven Teknistä Tilaa varten, sekä uudet karmit vanhaa kylppärinovea varten. Kylppärin oven kaivoin itse palopeltien alta ja kuskasin Valtterille. Ovet on valmistettu erittäin tarkasti ja käden jälki oli loistavaa.

20131203 Rusina-2
Olemassa olevien ovien mallin mukaan tehty uusi ovi ja karmit Teknistä Tilaa varten.
20131203 Rusina-3
Molempiin oviin asennettiin uusi-vanha-tuotantoa olevat saranat, jotka on tarkoitus jättää alkuperäisen väriseksi. Myös ruuvit, joilla saranat ovat kiinni mukailevat vanhaa henkeä. Saranat olivat hieman normaalia kalliimmat, mutta mielestäni hyvä yksityiskohta.
20131203 Rusina-1
Tässä palopeltien kätköistä kaivettu kylppärin ovi ja sen uudet karmit. Enää vain hionta ja maalia pintaan…

Otin vielä illan reimuksi uuden Makitan tasohiomakoneen käyttöön ja hioin ja kittasin puolet ovea pohjamaalausta varten. Pohjamaaliksi valitsin Jehu-pohjamaalin ja pintamaaliksi tulee sävytetty (Tikkurilan Ukko, sama kuin  talon ulko-ovissa) Unica ulkokalustemaali (jonka luulisin kestävän). Illalla sain pohjamaalattua puolet vanhaa ovea, puolet teknisen tilan ovea ja suurimman osan karmeista. Eli huomiselle jäi vielä ovien toiset puolet ja loput karmeista, sen jälkeen pääseekin lopullisen pinnan kimppuun.

20131203 Rusina-5
Kylpyhuoneen ovi pohjamaalattuna toiselta puolelta.
20131203 Rusina-6
Kylppärinoven karmit maalattuna.
20131203 Rusina-7
Teknisen Tilan ovi maalattuna toiselta puolelta.

Sunnuntai 8.12.2013 Vihdoin pääsin paneloinnin ja viimeisteleyjen kimppuun kylppärin oven ympäristössä. Aamulla vahasin pikaisesti 10m helmipaneelia ja kulmalistaa viimeistelyjä varten ja vahan kuivumista odotellessa soirottelin vintin vessan lattiaa, sekä soirojen täyttöä. Enää odotellaan saunan ja kylppärin välistä lasiseinää, jolloin kylppärin puoli onkin valmis. Saunan puolella on vielä hommaa listojen, kiukaan hormin, kiviseinän ja lauteiden viimeisen öljyämisen kanssa.

20131208 Rusina-12
Ovi paikoillaan, kelpaa suihkutella kun ei ole suihkussa enää +14astetta 🙂
20131208 Rusina-13
Suihkun puoleta, helmipaneelit paikoillaan. Niin ja tietenkin maalattu ovi.

20131208 Rusina-14

20131208 Rusina-15
Ovi oli alkuperäinen kylppärin ovi, jolle Valtteri L. teki karmit ja asensi lukkokoneiston. Kahva on yhdestä ovesta yläkerrasta, joka on otettu pois käytöstä.
20131208 Rusina-16
Maalattua ovea ja paneloitua oviaukkoa, uuttavanhaa kahvaa yms…

Seuraavaksi on edessä Lasi-seinän asennus, kiukaan savuputki, lopun kiviseinän muuraus, lauteiden alapinnan öljyäminen…

Maanantai 16.12.2013 lasiseinän asennus alkoi hieman yskien… Kävin noutamassa Sarokkaasta lasioveen kahvan, joka tuli käsiteltyä mustaksi sekä vahattua puuvahalla. Turun Lasipalvelu kävi tuomassa lasinkappaleet, mutta minun pitää käydä huomenna noutamassa saranat ja muut tarvikkeet pelipaikalta ja tietenkin maksamassa ostokset.

20131216 Rusina-6
Ovenkahva pakasta vedettynä.
20131216 Rusina-8
Lasinkappaleet Turun Lasipalvelusta, sekä käsitelty kahva saunan oveen.
20131216 Rusina-9
Kahvaa….
20131216 Rusina-10
Hieman lähikuvaa….

Lasiseinä on tarkoitus asentaa huomenna, eli nimenomaa seinä ja ovi sitten seuraavana päivänä (tai ainakin näin neuvoi lasipalvelun asentaja, joka toi lasinkappaleet). Tarkoitus on että silikoni ehtii kuivahtamaan ja liimaamaan lasinkappaleen paikoilleen, ennen oven asentamista.

Tiistai-Keskiviikko 17-18.12.2013 lasiseinän asennus – oikeasti, tähän meni pari päivää, koska noudatimme asentajan vinkkiä. Kokeilimme ensin asentaa myös oven (tämä lähinnä siksi, että tuli varmistettua, että se sopii myös tuohon väliin), mutta pienempi lasin kappale lähti liikkeelle listoistaan, joten jätettiin se yön yli kuivumaan. Keskiviikko illasta kiinnitettiin ovi ja säädettiin hieman saranoita ja avot, hyvin istuu ja toimii. Keskiviikkona käytiin myös ensimmäistä kertaa saunassa ja oli kyllä mahtavat löytyt. Löylyistä lisää täällä.

20131218 Rusina-3
Siellä se kiuas lämpiää saunaa varten.
20131218 Rusina-10
Kahva Sarokkalta, ovi ja seinä Turun Lasipalvelusta. Pintäkäsittelynä Liberonin mustanharmaa spriipetsi, sekä Osmon mattkirkas puuvaha.
20131218 Rusina-11
Mahtava lasiovi ja mahtava kiuas.
20131218 Rusina-12
Kuvaa lauteista…
20131218 Rusina-13
Kuva lasiseinän takaa…

PÄIVÄ xx.12.2013 Listoitus, saippuahyllyt ja pyyhekoukut, sekä kiviseinän viimeistely.

2 thoughts on “Sauna ja KPH – Vaihe 4: Saunan lauteet, valaistus, kiviseinä ja kylppärin viimeistely (Päivitetty 18.12.2013)

  1. Hei. Hyvältä näyttää! Kysyisin lämpö- ja kosteusmittareista. Ovatko Suomen Lämpömittari Oy:stä tilattuja? Toimivatko vai näyttävätkö mitä sattuu? Kiitos!

    1. Hei, täytyy myöntää että en ole todentanut mittareiden toimivuutta. Ainakin n.20 asteen kohdalla toimii ok, joten oletus on että muutenkin toimivat. Ja kyllä Suomen Lämpömittari Oy:n mittareita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.