Vintin Vessa – Osa 2: Lattian ja seinien valmistelu, sekä kaluste ja laattahankinnat (Päivitetty 14.12.2013)

Viikonlopun tärkempia tavoitteita oli saada vintin vessan lattai siihen malliin, että perjantaina tilaamani vintin lattialämmitys saataisiin asennettua mahdollisimman nopeasti. Lattialämmityksen asennuksen jälkeen päästään jatkamaan lattian loppukerrosten tekemisen parissa.

Lattailämmitys vintille maksoi 870€ + asennus vessaan 90€. Paketti sisälsi siirtoputken kellarista vintille (eristetty ”pex”?), 6-osaisen jakotukin, kasa kinnikkeitä ja nippeleitä yms… Pitää vielä hankkia putkimies kytkemään kellarin pään putket lattialämmitysasentajan jälkeen. Vintille on tarkoitus asentaa lattialämmitys vessaan, sekä kylmiin vinttitiloihin (sitten aikoinaan, nyt vain valmistaudutaan siihen että näin tullaan tekemään). Lattia vessaan noudataa Gyprocin ohjetta (hieman mukaillen) ja on seuraava: Runko, 15mm havuvaneri (korvaa harvalaudotuksen), 15mm Lattiagyproc, 12mm lattialämmityskaapeli ja kipsilevysoirotus jossa soirojen välit täytetään jollain lattiamassalla, 15mm lattiagyproc, vesieriste ja lattialaatta.

Lattian alle vedin uuden viemärin pytylle ja lavuraarille, sekä PEX:t kellarista pytylle ja pesualtaalle. Lattian tukirungon tein mitallistetusta 48mm x 48mm ristiin latoen, eli ensimmäinen kerros poikittain välipohjan tukien päälle, minkä päälle taas poikittain mitallistetu 48mm x 48mm. Näin sain kohtuu jämäkän rakenteen ja oiottua hyvin n.20-30mm heittoja, jotka olivat edellisessä lattiassa. Lattiarakenteen ainoa huono puoli on se, että se on lähes 4cm korkeampi kuin edellinen, mutta ainakin se on lämmin 🙂

20131117 Rusina-8
Kun vihdoin ehdein kuvaa nappaamaan, niin hommat olivat jo aikas pitkällä. Eli runkona on risteävää mitallistettua 48x48mm kohtuu tihesästi sinne tänne (koppi on siis 170x110cm). Purujen seassa valetaa myös PEX:it lavuaarille, sekä pytylle. Viemärit kaatavat nätisti ja tuli merkattua tussilla myös liitokset (siis viiva siihen missä putki on pohjassa muhvissaan). Purut ovat samoja, joita lapioitiin aiemmin pois samasta kohtaa, jotta saatiin työstettyä lattiaa oli ne otettava hetkeksi pois.
20131117 Rusina-9
Vielä lähikuvaa lattiakaivosta, joka on ruuvattu kiinni parilta sivulta lattiavasoihin liikkumisen estämiseksi. Taustalla näkyy uutta laudoitusta, josta poistin kaapin ovet. Vessaa on siis laajennettu toisen makuuhuoneen kaappiin, sillä vessa oli aiemmin säälittävä koppi, jossa pytty mahtui lavuaarin kanssa olemaan poikittain. Nyt tilaa on sen verran, että pytty mahtuu olemaan lavuaarin kanssa siten ettei tarvitse ahtautua koppiin.
20131117 Rusina-10
Vaneri lattialla ruuvattuna vasoihin, sekä kasa saneerauslaastia lattiakipsilevyjen kiinnittämiseksi vaneriin.
20131117 Rusina-11
Cascon Multifixiä, tuli tehtyä ehkä hieman liian jäykkää, kun ei meinannut poweri riittää tavaran levittämiseksi.
20131117 Rusina-12
Sitten vain auki kampaaminen ja avot.
20131117 Rusina-13
Kipsilevyt paikoillaan, sekä ruuvattuna vaneriin. Lattiakaivo pitää vielä ruuvata kiinni läpiasti. Muistaakseni Vieserin rakennekuvassa yhteensä 6:lla ruuvilla.
20131117 Rusina-14
Tämän päälle tulee sitten lattialämmityskaapelit ja soirotus, joiden päälle ehyt kerros kipsileyvä ja valmis pinnoite.

Vesiputket on vedetty kellariin, toki ne tarvitsee vielä kiinnittää matkan varrelta, sekä viedä jakotukille asti. Viemäri pitää myös kiinnitellä…. hommaa riittää, mutta Inka tahtoi vessan kuntoon vintille ”pika pikaa” 🙂 Työn alla on siis ruokahuone, vintin vessa sekä kellarin pesutilat ja kaikki jouluksi kuntoon 😀

Kävin myös viimeviikon perjantaina tilaamassa lattialaatat vessan lattiaan ja katselemassa paneelivaihtoehtoja. Paneeleista tällä hetkellä voiton vienee Puukeskuksen Tervaleppä STS (68mm), joka olisi tarkoitus vahata Osmon valkoisella vahalla. Toisena vaihtoehtona olisi ns. piilourallinen Siparilan paneeli K-Raudasta, mutta K-Raudan (valmiiksimaalattu) tavara olisi 3,5€/m, kun taas Tervaleppä olisi 1,45€/m + vaha ja siihen käytetty aika. Lattiaksi valikoitui tumma luonnonkivimosaaiikki (n.2cmx2cm) vaalealla saumalaastilla.

Niin ja muuten tuo lattiakaivo on ko. tilassa kahdesta syystä: 1) Lavuaarin saa siten ilman hajulukkoa laskemaan suoraan lattiakaivoon, eikä näin tarvitse tuota hajulukkoa availla ja putsailla vaan lattiakaivon putsaaminen käy helpommin. 2) Vintille tulee kahteen huoneeseen maakylmäpuhaltimet, jotka kondesoivat kohtuu paljon, joten niitä varten piti järjestää viemäröinti, joka nyt siis laskee tuohon lattiakaivoon (viimeisestä kuvasta näkyy valkoinen 32mm putki ko. laitteiden kondessivedelle).

Maanantaina 18.11. tehtiin jotain mitä ei olisi uskottu tapahtuvan tässä asunnossa, kävimme IKEA:ssa ostamassa ”huonekaluja”. Totesimme, että kylpyhuonekalusteet maksavat sen verran paljon ja etenkin kun perheessä on pieni lapsi, niin ehkä on parempi sijoittaa kylpyhuonekalusteeseen hieman vähemmän. Voimme uusia allaskaapin vuosien päästä kun ikää alkaa lapsella olla enemmän ja paikat eivät välttämättä tuhoudu niin helposti, ja tämä myös helpottaa meidän budjettia hieman 🙂

Lattialämmitys tuli tosiaan myös tilattua ja kunhan Nereuksen suunnitelmat ovat valmiina, saadaan kamat tilattua ja tilattua WC:n lattialämmitykselle asennus. Siihen asti tämä koppi käytännössä odottaa tekijöitään. Appiukko todennäköisesti tekee hieman valmistelevia sähkötöitä täällä ja Teemun kanssa naputellaan vanhaa seinää takaisin kasaan, mutta muuten tila odottaa lattiaa…

Maanantaina käytiin tosiaan hakemassa IKEA:sta kalusteita vessaa varten, täytyy sanoa, että en löytänyt netistä aivan samaa valikoimaa mitä oli pelipaikalla, mutta kylppärin kalusteiksi valikoitui: GODMORGON sarjaa ja siitä ”Vaaleaksi petsattu tammiviilu”. Hana on sentään hankittu ”oikeasta kaupasta”, hanaksi valikoitu Hansgrohen Metris 110, joka oli kooltaan hieman korkeampi ja sisälsi bideesuihkun. IKEA:sta tarttui myös mukaan kirkkaita laatikostoja jotka istuvat (ainakin teoriassa) IKEA:n omaan allaskaappiin kuin nenä silmään.

yhdistetty

Keskiviikko 20-30.11.2013 Appiukko veteli vessaan hieman sähköjä, joten seinät olisivat valmiina laudoitettavaksi ja paneloitavaksi, enää puuttuu vain lattialämmitys. Lattialämmitys on suunniteltu ja osat tilattu ja itseasiassa saapuivatkin pihaan. Joten nyt vkl (30.11) on edessä syöttöputkien veto ja jakotukkitelineen rakentaminen. Laatat tuli haettua jo viimeviikolla, joten sekin puoli alkaa olla pulkassa, enää tosiaan vkl ahkera lattialämmityksen valmistelu, sekä seinien valmistelu panelointia varten.

WP_20131130_004
Vintin vessa piti olla alunperin Inkan vessa, mutta koska Inka meni valitsemaan kellarin vessan lattian muuttui vessan omistajuudet ja vintin vessasta tuli mun vessa 🙂 Lattiaan valikoitu tälläinen luonnonkivimosaiikki, joka sopinee hyvin valkovahattujen tervaleppäpaneelien kanssa (toivottavasti).
WP_20131130_008
Vintin lattialämmitysputkea (12mm), joka nyt ensialkuun asennetaan vain vessaan ja myöhemmin mahdollisesti nykyisiin kylmiin tiloihin aina tilantarpeen mukaan.
WP_20131130_011
6-paikkainen jakotukki (vessa, työhuone, vaatehuone 1 ja 2, sekä pari piiriä nykyiseen kylmään varastoon).

Sunnuntai 1-8.12.2013 Lattialämmityksen pohjatyöt alkoivat sunnuntaina vetämällä lattialämmityksen siirtoputket pitkin komeroita aina vintille asti. Lattialämmityksen asennus sovittiin keskiviikoksi.

20131208 Rusina-9
Putket ja jakotukki asennettuna.

Kuvan soirotukset tuli tehtyä sunnuntaina juuri ennen täyttöä, tässä kuvassa kipsilevyn pintakin on käsitelty lattiadispersiolla. Lattiakaivoon tuli asennettua myös valukoroke. Lattialämmityksen puurunkokehikkoa pitää vielä korjata vielä jonkin verran, koska yritän saada pytyn rungon niin lähelle seinää kuin mahdollista. Soirotus yllä tuli tehtyä kohtuu ronsilla kädellä ja mikäli olisi halunnut päästä vähemmällä Weber:n 5400 kulumista.

20131208 Rusina-10
Soirojen välit täytettynä Weber:n Vetonit 5400 tasoitteella.

Sunnuntaina (8.12.2013) tehtiin tosiaan soirotus ja soirojen välien täyttö Vetonit 5400:lla. Tarkoitus on tulevana maanantaina asentaa viimeinen kipsilevykerros, jonka päälle saakin alkaa läiskimään vesieristettä.

20131208 Rusina-11
Esimakua valkovahatusta Tervalepästä.

Torstai 12.12.2013 Torstaiaamusta sekotin pienen satsin Vetonit 6000 ja tasoittelin vessan lattian muutamaa koloa (esim. lattiakaivon ympäristön yms…). Torstai-illasta pääsinkin vesieristämään lattian ensimmäiseen kertaan, perjantaina onkin tarkoitus tehdä toinen vesieritys ja viikonloppuna pääsisi jo tekemään lattiaan laatoituksen.

20131212 Rusina-4
Ensimmäinen vesieristyskerros. Alla on tiistaina asennettu viimeinen kipsilevykerros (josta ei ole kuvaa). Asentelin vielä vahvikekankaan pintakerroksen saumoihin täydellisen vesieristeen tekemiseksi 🙂

Lauantai 14.12.2013 Tämä olkoot viimeinen päivitys tähän postaukseen, eli nyt on vesieristeet vessan lattiassa ja seinäWC asennettu (paitsi putkityöt). Tarvitsee vielä tehdä koolaukset (ehkä huomenna) ja laatoitus (huomenna). Sen jälkeen pääseekin paneloimaan seiniä ja asentelemaan kalusteita (toki myös saumaanaan ja vetämään silikonit laattoihin. Pitää myös soittaa Kaitsulle, jotta saadaan WC käyttöön 🙂

20131214 Rusina-5
SeinäWC:n ja lattialämmityksen kehikko paikoillaan. Kiinnitin pintaan myös hieman EK:ta, jota aion röyhkeästi käyttää myös paneloinnin koolauksena. SeinäWC:n asennus itsessään on hyvin simppeliä, kun vaan viitsii noudattaa ohjeita.
20131214 Rusina-6
Vesieristys tulillaan, myös lattiakaivon kohta on jo pelikunnossa, eli huomenna alkaa laatoitus!

 

2 thoughts on “Vintin Vessa – Osa 2: Lattian ja seinien valmistelu, sekä kaluste ja laattahankinnat (Päivitetty 14.12.2013)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.