Seijamyrsky ja Katon reunalla lepoa ottava mänty (Päivitetty 04.01.2014)

Oli synkkä ja myrskyisä yö, kun Seija hieman puhalteli Turun Vasaramäessä yhden vanhan ja väsyneen männyn lekoisampaan asentoon. 13.12.2013 n.02-03 välissä tuo puuvanhus päätti ottaa lepoa ja noijailla talon kattoa vasten ennen polttohautaustaan. Ihan kuin talossa ei olisi ollut riittävästi jo muutakin tekemistä 🙂

20131213 Rusina_puu-1

Yöllä tuhoja läpikäydessä tilanne näytti sen verran rauhalliselta, ettei tarvinnut ryhtyä sen kummempiin toimiin, kuin siirtyä alakertaan nukkumaan (varmuuden vuoksi). Aamusta Emppua hoitoon viedessäni soitin hätäkeskukseen jos vaikka pelastuslaitos ehtisi pelipaikalle noukkimaan puun pois. Turvan (vakuutusyhtiömme) palvelunumero aukesi 9:00 joten olinkin varmaan ensimmäinen jonossa ko. palveluun 🙂 Hetken keskustelun jälkeen Turvasta sanottiin, että tarkastaja ottaa yhteyttä hetken kuluttua. Tarkastaja soittikin hyvin nopeasti ja kertoi, että L&T tullaan käymään pelipaikalla korjaamassa puu pois katolta ja korjaamaan välittömät vahingot (kattotiilet sekä tarkistamaan aluskatteen kunto). L&T tulikin pelipaikalle jo 10:00 paikkeilla ja tätä kirjoittaessa puu on jo noukittu lähes kokonaan pois katolta ja nysä on enää jäljellä! Aivan mahtavaa ja nopeaa palvelua sekä vakuutusyhtiöltä ja L&T:ltä. Toivottavasti korvausasiat menevät yhtä sukkelasti! Vakuutustarkistaja tulee vielä käymään lähipäivinä, jolloin käydään läpi noita korjaustarpeita ja vahinkoja tarkemmin…

Aamun valjettua kiipesin myös katolle katsastamaan vahinkoja (itseasiassa ennen Turvaan soittoa) ja alla kuvamateriaalia siitä.

20131213 Rusina_puu-2

20131213 Rusina_puu-4
Näitä löytyi ainakin yksi. Oletan että tähän kohtaan puu osui ensimmäiseksi, jolloin oksa vaimensi puun kaatumista hajoittaen ainakin kolme kattotiiltä. Tästä puu kellahti hieman lisää pidemmälle, jolloin loput oksat vaimensivat lopun rysähdyksestä (vieden ränniä mennessään).
20131213 Rusina_puu-5
Pieniä kulmamurtumia paljastui jonkin verran sieltä täältä kun siivosi oksia pois (vasemmalla alareunassa tiilen pinta harjasta on rikki). Katolla kävelyn myötä tuli todettua, että ensi kesänä on vuorossa katon pesu ja harjaus pohjoislappeelta, jotta saa sammaleet pois.
20131213 Rusina_puu-6
Siinä se on taas koko komeudessaan! Seija toi tuulen hieman poikkeavasta kulmasta, ja seuraavasta kuvasta näkeekin, että miksi puu antoi periksi.
20131213 Rusina_puu-7
Puun juurakko oli puoliksi kallion päällä, eikä tuulen puolella tällä puulla ollut juurikaan kunnollista juurakkoa, joten ei ihmekkään että puu antoi periksi.

L&T:n pojat hommissa pistämässä puuta lihoiksi katolla. L&T hoitaa onneksi myös oksajätteet pois pelipaikalta, tarkistaa aluskatteen kunnon ja tekevät kiirellisemmät korjaustyöt (kattotiilien vaihdon).

2013-12-13 11.22.21

Iltaan mennessä oli puun rippeet pois katolta ja hajonneet tiilet vaihdettu uusiin, työt jatkunevat alkuviikosta? Päänvaivaa L&T:n pojille aiheutti tuo loppu männyn rungosta, joka kovasti halusi vain pysyä kohti taloa.

20131214 Rusina-1

20131214 Rusina-2

20131214 Rusina-3

20131214 Rusina-4

Enää jäljellä pilkkominen pölkyiksi ja pinoaminen lavalle puupinon viereen. Katto pitäisi käydä tarkistamassa ehkäpä huomenna. Myös tuon lipan kunto pitäisi käydä läpi (jossa puu makasi), sekä vintillä tutkimassa kattotuolien tilanne.

Perjantai 3.1.2014: Lassila & Tikanojan kaverit kävivät viimeistelemässä työt (tosin puu pilkottiin ja pinottiin itse). Loput rikkoutuneet kattotiilet on vaihdettu, ränni on korjattu, katto on harjattu männynoksista ja neulaista ja toivottavasti rännyt on myös tyhjennetty tästä jätteestä (täytyy kiivetä tarkistamaan). Enää odotellaan laskua ja asian viimeistelyä vaakutusyhtiö Turvan kanssa.

WP_20140103_002

WP_20140103_003

2 thoughts on “Seijamyrsky ja Katon reunalla lepoa ottava mänty (Päivitetty 04.01.2014)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *