Yläpohjan tuuletus – vaihe 1: Räystäiden alustan tuuletuksen tekeminen (Päivitetty 8.3.2014)

Nyt kun rempparahat alkavat vähentyä voi keskittyä taas näihin näpertämishommiin. Eli kuntotarkastuksessakin havaittu puutteellinen yläpohjan tuuletus olisi seuraavaksi ostoslistalla.

ylapohja

Tarkoitus on siis:

  • Avata räystään alta jokainen laudan pää n.5cm verran ja verkottaa ne teräsverkolla isojen hyönteisten, jyrsijöiden ja lintujen poissa pitämiseksi.
  • Poistaa laudat (joilla on aiemmin ilmeisesti pidetty puruja paikoillaan? (nykyään siellä on rakennuspahvi/paperi, joka pitää sijoillaan myös puhalletun selluvillan
  • Sahata päätykolmioihin tuuleustusta varten säleiköt (kesällä maalauksen yhteydessä).

Nämä siis nyt lähinnä eteläpuolen räystäille, sekä osalle pohjoispuolta, mikäli aikaa jää.

23.2.2014 Sunnuntai: Eteläräystäänalusten leikkausten aloittaminen. Sain tehtyä jopa 3 avausta, vielä jokunen jäljellä :). Myös laudat ovat yhä paikoillaan .

20140223 Rusina-1
Puukkosahaa + teräksistä ötökkäverkkoa.
20140223 Rusina-2
Tätä pitänee vielä vahvistaa ”isompien eläinten hitsatulla verkolla” esim. 1cm x 1cm silmällä. Sillä saisi tukevan alustan jonka voisi muutamalla lyhyellä ohutlevyruuvilla ruuvata kiinni paikoilleen, estäen voimakkaampien eläinten sisäänpääsy-yritykset.
20140223 Rusina-3
Oikealla avattu ja vasemmalla ”alkuperäisessä” kunnossa oleva ”tuuletusrako”.

Tämä tila on myös tarkoitus tehdä lämpimäksi jossain vaiheessa, joten kattotuolien väliin tulee kova eriste (finfoam) uretaanilla saumattuna, joten tämä tuuletusrako on erittäin tärkeä kosteuden viemiseksi / pitämiseksi poissa sieltä missä sitä ei kuuluisi olla. Seuraavaksi siis lisäkolojen tekemistä ja ensimmäisessä kuvassa olleiden lautojen poistamista tuuletuksen tieltä.

08.03.2014 Lauantai: On ollut sen verran kiireinen viikko, etten ehtinyt viime viikonlopun askareita päivitellä blogiin. Mutta siis viime viikon lauantaina ja sunnuntaina jatkettiin tuuletusurakkaa, ja käytännössä saatiin molemmat kylmät vinttitilat kuntoon tuuletuksen osalta. Taisi jäädä 2 kattotuolinväliä, jota en sahannut auki ja verkottanut.

20140308 Rusina-3

Samalla kertaa tuli poistettua toisesta kylmästä vinttitilasta 50% vanhoista muovipintaisista kovalevyistä ja katsastettua rakenteiden kunto niiden takaa. Tässä toisessa vinttitilassa on ollut hieman ”vanhan talon tuoksua”, joten odottelin löytäväni jotain… Se mitä löysin oli todella ison ampiaspesän (ainakin 5-10v vanha), joka oli jo hieman homehtunut (talon ulkonurkasta kovalevyn ja vinolaudotuksensuojapahvin välistä). Tämä ampparipesä oli todennäköisesti tuoksujen lähde, joka nyt tuli kaivettua pois kaikkine sen lähellä olleiden kosteiden puuvillojen ja purujen kera.

20140308 Rusina-1
Pienempi kylmä vintti, josta saa näppärän makuuhuoneen.

Toinen tarkastelun kohde oli kyseisessä tilassa kulkeva tuuletusviemäri, jonka vesikaton ja putken välisen sauman huomasin talvella vuotaneen. Vuoto on onneksi ollut kohtuu pientä eikä vahinko ole lainkaan niin iso kuin mitä se on toisella lappeella. Näiden korjaamista miettiessä mieleeni tuli, että vedänkin nämä ulos jatkossa yläpohjan kautta, enkä täältä kylmistä vinteistä, jotka on tarkoitus ottaa käyttöön jossain vaiheessa. Eli ensi kesänä täytyy vedellä nämä tuuletusviemärit yläpohjan kautta katolle ja paikata nämä vanhat läpiviennit.

20140308 Rusina-2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *