Ulkoseinien maalaus – Vaihe 1: Suunnittelu ja kaavinta (Päivitetty 23.7.2014)

Hupskeikkaa, sitä tuli sitten palkattua veljen kaverin puoliso raapimaan taloa puhtaaksi Lateksimaalista. Tämä tarkoittaa, että pitää hankkia pelit ja rensselit sitä varten, sekä kovasti alkaa suunnittelemaan maalausta!Kaavinta suoritetaan Speedheater maalinpoistolaitetta ja kaapimia hyödyntäen. Tämän vehkeen tilasin netrauta.fi:stä, kun en muualta oikein sitä tahtonut löytää. Itse vekotin oli tavattoman kallis 499€ ja mukana tuli pari kaavinta.

Itse kaavintatyö etenee ihan kivasti, seuraava ongelma alkaa olemaan rakennustelineiden puute, jota yritän paikata joko tuttavien kautta tai sitten käyn ostamassa Bauhaussista korkean telineen (ja keksin jostain siihen painoja tueksi). Ongelmana meillä on se, että korkeimmillaan tarvitaan n.6m työskentelykorkeus (siis tason korkeus!). Joten korkealla saa töitä tehdä! Kaavinta aloitettiin maanantaina ja nyt on ensimmäisestä seinästä tehty se mitä maasta ja pukilta saa tehtyä, seuraavaksi on pakko pistää Linda toiselle seinustalle, kun ei löydy telinettä, jolla pääsisi korkeammalle.

20140609 Rusina-4
Ensimmäisen päivän tulos (ja hieman myös toiseltakin sivulta). Puu tulee kauniisti näkyvii, sekä myös aiempien sankareiden sinitarroilla peittämät ”kolot” 🙂 Kulmalaudat ovat sen verran aikaa nähneet, että ne menee vaihtoon joka nurkalta ja tarkoitus onkin maalata uudet maassa ja naputella paikoilleen kuivuttaan.

Sitten se suunnitelma… Hyvin suunniteltu lienee puoliksi tehty, mutta ei se pidä paikkaansa ainakaan tässä maalaustyössä. Vaikka kuinka suunnittelisi, ei se seinä siellä itsekseen maalaannu 🙂

Suurin ongelma tässä suunnittelussa on se, että millä maalilla sitä maalattaisiin? Pellavaöljymaalilla vai Petroliöljyllä? Pohjamaali vai ei? Entä ne kuuluisat homepilkut? Arghhhhh…. Olen kääntymässä sille kannalle, että ensin vetelen tuon Uulan ulkopohjamaalin, jonka päälle himmeä Uulan Petroliöljymaali pellavaöljyn sijaan (lähinnä helpomman maalattavuuden takia). Toinen syy petroliöljymaalin valintaan on se, että lukuisten lähteiden mukaan (myös Uulan sivut) tuon pitäisi istua paremmin aiemmin eri maaleilla (myös lateksilla) maalattujen pintojen päälle vs. pellavaöljymaali. Eli tällä paletilla taidetaan painaa eteenpäin ja väreinä aiemminkin mainitut Jäkälä ja Oliivi. Eli telineongelman ratkettua pitääkin käväistä RTV:ssä kyselemässä maalien perään (veikkaan, että sieltä saa taloa varten tarvittavan maalimäärän halvemmalla kuin Baukkarista listahinnoilla (joista ei alennuksia saa). Niin ja ikkunanpuitteet yms.. saatan maalata silti pellavaöljymaalilla, ihan siitä syystä että sen pitäisi periaatteessa olla kestävämpää ja luulen että jäljestä tämmöisillä ”hankalilla” pinnoilla, pellavaöljyllä saa parempaa aikaan.

12.6.2014 Torstai: Kaavinta etenee, itse kaapija on ollut töissä n. 2päivää ja länsi-seinästä alkaa olla 1/3 kaavittu. Työtä hidastaa puuttuvat telineet.

20140612 Rusina-1
Viikonlopun aikana pitäisi hankkia telineet ja poistaa palotikkaat raapijan edestä (niin ja tietty tuo hozelockin kiinnike myös).

17.6.2014 Tiistai: Kaavintaa, kaavintaa ja kaavintaa… Tuohon kaavinnan ääneen alkaa jo tottua täällä sisälläkin 🙂

20140617 Rusina-4
Telineestä on koottuna ensimmäiset kaksi osaa (1 osa löytyy vielä seinustalta), tämä tulee olemaan KORKEALLA… Saas nähdä kenen hermot kestää kiivetä ylös asti 😀

 

Työt yllättäen jatkuu kaavinnan merkeissä 🙂 Pitää käydä hakemassa hieman höylättyä lautaa kulmiin, sekä maaleja (jotta saisi esim. pohjamaalit jo kaavituille seinille.

23.6.2014 Maanantai: Kaavinta vaan etenee uhkaavan nopeaan, pian pitää jo vissiin alkaa miettimään maalaustakin! Eli maaliksi on nyt kuitenkin valikoitumassa Uulan homesuoja-aine + Petroliöljymaali! Näillä mennään. Hintojakin ehdin jo kysellä ATV:ssa 36L petroliöljymaalia + 2 pönikkää homesuoja-ainetta maksoi karvan yli 800€, kun taas Tamminaulasta (Nousiaisissa) vastaava paketti taisi olla jotain 670€ luokkaa (joka on vain karvan alle Bauhaussin hintojen. Tamminaulassa 9L petroliöljypönikkä maksaa 120€ ja Baukkarissa 129€).

20140623 Rusina-5
Eteläseinä on viimeistä (pahinta) kohtaa vaille valmis. Teline jonka työskentelytason korkeus on vippaskonstein lähes 6m ei siltikään riitä aivan räystään alle! Eli täytyy olla luova tuon viimeisen 50cm kanssa. Virittelin telineen vantilla kiinni seinään, joka tukevoittikin heiluntaa jonkin verran. Kävin myös kietomassa turvaköyden piipun ympärille ylätasolla työskentelyä varten.
20140623 Rusina-6
Ei se ehkä edellisessä kuvassa näyttänyt niin korkealta, mutta toivottavasti tästä saa ymmärtää paremmin, kuinka korkealla sitä oikein ollaan…

28.6.2014 Lauantai: Huh, Etelä-seinusta on nyt kaavittu (lähes kokonaan, pari pikku kohtaa joihin ulottuminen oli hieman hankalaa). Työ on siirtynyt Länsi-seinälle, josta se jatkuu jonnekkin (en tiedä vielä mihin), tai itseasiassa ongelmana on mäntypino, jossa pesii Punarinta. Olisin kovin halukas odottamaan siihen asti että tuo saa poikaset pois pesästään ennen töiden aloittamista ko. kohdassa. Itä-seinä tulee olemaan kaikkein hankalin, joten en haluaisi ottaa sitä seuraavaksi seinäksi Lindalle.

Täytyisi myös käydä hakemassa maalit Nousiaisista ja levitellä homeenestoto seinälle.

20140628 Rusina-9
Länsi-seinäkin on jo hyvässä vauhdissa. Telinekkin on taas täydessä mitassaan ja on hyvin selvä, että osaa seinästä ei yletä tälläkään tekemään.
20140628 Rusina-14
Etelä-seinusta…

23.7.2014 Keskiviikko: Kaavinta on edennyt pohjois-seinälle ja alkaa melkein olla puolessa välissä. Tuon seinän jälkeen Linda saakin alkaa maalailemaan Länsi-seinää ja sitten Pohjois-seinää.

20140723 Rusina-6

Vastaa