Arkisisäänkäynti – Vaihe 8: Seinän muurailua ja tasoitusta (Päivitetty 23.7.2014)

Jaahas valumuotit tuli poistettua eilen ja ensimmäinen rivi lämpöharkkoja on ladottu, tästä se alkaa, nimittäin seinän muuraus. Muurauksen saatuani valmiiksi (tai sen aikana) asentelen vielä arkisisäänkäynnin kattoon 100mm finfoamit lisälämpöeristeeksi, jottei yläpuolella olevassa olohuoneessa pyörisi ihan sukat jalassa kun seisoo sisäänkäynnin päällä.

Harkot tosiaan löysin aikaisemmin 1€/kpl hintaan vanhempieni läheltä ja vihdoin päästään niitä muurailemaan paikoilleen. Ensimmäisen rivin ladoin jo ja muurasin kiinni alustaansa S100 kuivabetonilla, loput harkot muurataan toisiinsa harkkolaastilla. Harkkojen väliin tulee 8mm harjaterästä ja sidosrautoja.

20140717 Rusina-2
Harkkoseinää sisäpuolelta ja aivan passissa (tai ainakin melkein). Pitänee rakentaa muutama tuki/ohjuri, jotta saa seinän suoraan – ei sillä ettenkö luottaisi vatupasseihin 🙂
20140717 Rusina-3
Siinä se kokonaisuus nyt komeilee, valumuottien alta paljastui ainakin omasta mielestäni varsin onnistunut lopputulos. Oikealle tehtiin tuo uloke tukemaan tiiliriventeerausta ja kätkemään noita sähköputkia (pienempikin olisi riittänyt? Ei, sillä tuossa on kohtuu ulos tulevia kiviä takana + niiden päällä tuo imurinletku, joten paksuutta ulokkeelle tuli n.20cm). Tarkoitus on, että tämä pääty (johon raput laskevat) pinnoitetaan liuskekivillä (jotka pääsen hakemaan Ruduksen pihalta, kunhan appiukko ”palauttaa” kärryn 🙂 ).
20140717 Rusina-5
Erinäköisiä kiinnitystarvikkeita; pikkuraudat harkkojen sidontaan (eristeen ulkopuolilla olevat harkot sidotaan toisiinsa näillä RST-langanpätkillä) ja kierrotankot + kiinnikkeet kattoon tulevien Finfoam-levyjen kiinnitykseen.
20140717 Rusina-6
Autotalli ”siivottuna”, lähinnä siirtelin kamaa eri paikkaan, jotta ns. vanhapuolikin voisi alkaa kuivua – toivottavasti.

Seuraava päivitys tapahtunee kun saadaan lisää harkkoja pinoon. Pitää myös kaivaa jostain ohjeet rappaukseen (mitä tavaraa käyttää ko. tarkoitukseen, jos muistan oikein niin ensin karkeampaa, jonka päälle hienompijakoinen kama), sen kuivumisaikaan ja maalaukseen. Maalauksen tekee joko jollain nykyaikaisella muovipohjaisella, tai silikaattimaalilla. Tosin koko muun talon sokkeli on jotain muovipitoista, joten miksi poiketa siitä 🙂

21.7.2014 Maanantai: Jaahas viikon päivät on taas vierähtänyt ja valmista on tullut oikein urakalla. Puuhuoneen puolelle heiteltiin valmiit klapit ulkoa, muurasin seinän loppuun ”ulkopuolelta”, rappasin ensimmäisen kerroksen Vetonitin 410 seinään, sekä asensin eristeet arkisisäänkäynnin kattoon.

Polttopuiden kadottua pihasta tuli tilaa jonkin verran, vielä kun saa loput puut sisään (kunhan ne saa pilkottua ensin) niin kelpaa lämmitellä saunaa.

20140721 Rusina-1
Kyllä tuli tilaa… puupino kun ulottui pressulta aina tammelle asti.
20140721 Rusina-3
Koivuklapit etualalla (2 lavaa) ja kuuset sekä männyt (4,4 lavaa – lisää tulee n.2täyttä lavaa) pinottuna puuhuoneeseen.

Seinä tuli muurattua ulkoapäin kuntoon, se mitä tarkoitan tällä on se, että pitää vielä pilkkoa sisäpuolelle pieni harkonluiska, sekä täyttää yläreuna (muurauslaasti/betoni tms…). Niin ja tietty kaikki etupuolelta jäljelle jäänyt rappauslaasti sisäpuolisen seinän tasoitukseen.

20140721 Rusina-2

 

Seinän rakenne on siis lämpöharkko (300mm) jossa on n.100mm eriste harkkopuoliskojen välissä. Harkot on muurattu harkkolaastilla. Harkkojen yläreunassa olevassa urassa makaa 8mm harjateräs (eristeen molemmilla puolilla, jokaisessa kerroksessa), sekä joka kolmannessa/neljännessä kerroksessa RST-siderauta sitomaan harkonpuoliskoja eristeen yli toisiinsa. Pystysaumoissa ja päälisaumoissa eristeen kohdalla on käytetty Tytanin Low Expanssion uretaanivaahtoa. Harkoissa eriste tulee n.0-10mm yli harkon päädyn, joten jotkut isoimmista pystysuuntaisista väleistä täytyin myös vaahdolla, paremman tiiveyden varmistamiseksi.

20140721 Rusina-4
Parhaimmillaan lavapino oli vielä kolme lavaa korkeampi, jotta yleyttyi tekemään koko seinän.

Arkisisäänkäynnin katto on lisäeristety ulkoa, koska tässä yläpuolella on olohuoneen kulma. Eristeenä käytin 100mm Finfoam FL-300:sta, joka on saumattu uretaanilla seiniin ja toisiinsa kiinni. Katossa nuo ovat 8kpl 8mm kierretankojen kanssa, jotka on ruuvattu Sormatin messinkiankkureihin (koska betonilaatan paksuus on ohuimmillaan 3cm ei olisi tullut mitään naulata tätä naularuuvilla tms…, joten helpointa oli porata 10mm reikä ja asentaa siihen messinkiankkuri ja ruuvata se kiinni 8mm kierretangolla). Finfoam on prikalla ja mutterilla kiinnitetty kierretankoon ja niiden päällä on vielä nuo kaksi lautaa, jotka niin ikään on samaisessa kierretangossa kiinni 🙂

20140721 Rusina-5
Tästä kuvasta erottaa hyvin selvästi kuinka ”romahtanut ” välipohjan betonivalu on tässä talossa. Tässä jänneväli seinien välillä on n.310cm ja korkoero on joitakin senttejä. Tässä joutuu jonkin verran tasaamaan kattoa, jotta saa sen näyttämään suoralta.

Seinä tulee rapattavaksi ainakin kahteen kertaan. Rappaukseen käytin kuituvahvistettua Vetonitin 410 ohutrappauslaastia (vai mikä se nyt olikaan). Parin päivän sisään olisi tarkoitus vetäistä toinen kerros ja tasoittaa loput epätasaisuudet. Toisaalta tämä on turhaa, koska muut seinät tässä tilassa on räävittömiä 🙂 Teidä vaikka tuo seinä pitäsi sutia erittäin löysällä TT:llä ja pensselillä samankaltaisen seinän saavuttamiseksi…

20140721 Rusina-8
Seinä rapattuna ensimmäiseen kertaan. Keskiviikkona ehkä toinen kerros ja sen jälkeen odottelmaan kuivumista. Niin ja sitten pitää alkaa metsästämään maalia näille seinille.

Edessä on siis uusi kerros rappausta (vielä tähän postaukseen). Jonka jälkeen luonnonkivien muuraus (oikeaan reunaan ”lattiaan”) omaan postaukseensa, kuten maalaus ja rappujen tekeminen, niin ja tietty kattokin saanee omansa (kera valojen….).

23.7.2014 Keskiviikko: Tiistaina vedin toisen kerroksen Vetonitin 410. Tänään pesin arkisisäänkäynnin homeenpoistolla yms… ennen maalauksen aloittamista. Maalaustouhut on pistetty uuteen postaukseen…

Vastaa