Keittiö – Vaihe 3: Jälleenrakennus, rakenteita lattiasta kattoon (Päivitetty 08.08.2014)

Nyt kun saatiin kaikki purettua onkin aika alkaa tekemään rakenteellisia ratkaisua ja ruveta jälleenrakentamaan 🙂 Keittiöön tuli haettua puukeskuksesta kauhea kasa erinäköistä puutavaraa (lattiaa ja kattoa varten), sekä autotallin perukoilta löytyville Finfoameillekkin on ollut käyttöä. Myös keittiön tuleva liesituuletin on saanut putkia ja mutkia ilmankulun varmistamiseksi. Niin ja sähköjä, niitä varten on tehty suunnitelmia ja putkivetoja oikein urakalla (unohtamatta ei niin sähköistä lattialämmitystä, jota tehdessä tarvitsi ottaa hieman aikalisää TYKS:ssä).Keittiöremontin lisäksi touhuillaan kellarin rapussa, sekä maalausurakka pihalla etenee myös kovaa vauhtia, näistä lisää omissa postauksissaan.

Keittön lattiaan lisäsin vanhojen 50×100 kylkiin 48×148 palkit, jotta sain oikaistua ja tuettua lattiaa. Oikaisua tulikin n.3cm parhaimmillaan. Tukemisesta en ole kuitenkaan niin varma, lattia on nyt (harvalaudotettuna) keskeltä yhä hieman ”pomppulauta”, mutta reunoilta oikein jämäkkä.

20140729 Rusina-1

20140729 Rusina-2

 

Purettu väliseinä sai tilalleen hieman lisätukea. Pystypuiksi tuli otettua 115×115 liimapuupalkit ja yläreunaan 48×198 + 50×100 (entuudestaan, jonka päälle vielä 48×98). Palkin ruuvasin vanhaan 100×100 palkkiin 160×8 ruuveilla (upotettuna ja reijät (20mm) tulen vielä tapittamaan).

20140729 Rusina-3

20140729 Rusina-4

Uuden viemärin paikka on nyt siinä, samasta aukosta nousee tiskialtaan vesiputket. Viemäriä siirrettiin siksi, että allas uudessa keittiössä vaihtoi paikkaa, siten ettei se näkyisi niin suoraan Ruokahuoneen puolelle. Tästä samasta aukosta tulee nousemaan myös kasa sähköjä ja yksi keskuspölynimurin putkisto.20140729 Rusina-5

20140729 Rusina-9
Ja vielä kuvaa kellarin vessan katosta, jossa kyseiset putket keittiöön ovat matkalla.

Jääkaapille on vedetty oma vesi (jääpalakonetta varten) (joo tiedetään, tuli vähän pitkä, voisi melkein viedä kyseisen kaapin vintille).20140729 Rusina-6

Keskiviikko 30.7.2014: Jälleenrakennusurakka jatkui (ja tulee vielä jatkumaan ensi viikolle, ennen kuin päästään pintatöihin). Tänään tarkoituksena oli saada valmiiksi yhtä sun toista, mutta töihin tuli parin tunnin pakollinen haavojenpaikkaustauko TYKS:ssä, kun onnistuin lyömään vasaralla ranteeseen ja avattua samalla laskimon (paita oli kohtuu verinen ja allaolevasta kuvastakin saattaa tarkkasilmäisin erottaa pisaroita muovilattiamatolta. Jokatapauksessa saatiin kuin saatiinkin Eristeet pääosin valmiiksi (ulkoseinän vastaisella sisäseinällä), sekä vedettyä putket lattialämmityksen jakotukeille. Myös appiukko kävi vetämässä kilometreittäin sähköputkea harvalaudoituksen sekaan.

20140730 Rusina-7

20140730 Rusina-8Erillisessä postauksessa myös infoa Keskuspölynimurisysteemin asennuksen etenemisestä, jota tässä keittiöremontin yhteydessä yritän viedä eteenpäin.

Torstai 31.7.2014: Työt jatkuivat tuttuun tapaan. Tänään naputeltiin lisää eristeitä paikoilleen, tein lattian harvalaudoituksen loppuun, sekä tein tarvittavat putkivedot liesituulettimelle, sekä asensin huippuimurin paikoilleen.

20140731 Rusina-2
Seinään saatiin sähkövetojen kohdalle eristeet paikoilleen keittiön puolelle, sama hirvitys pitää vielä tehdä ruokahuoneen puolelle. Uretaanin kuivuttia esim. rautasalla pinta tasaiseksi ja kipsilevy päälle.

20140731 Rusina-3

20140731 Rusina-4

Tänään ohjelmassa oli tosiaan Vilpen p190e vai onko se e190p huippuimurin asennus ja tarvittavien putkivetojen tekeminen (yläpohjan osan paloeristys jää seuraavalle viikolle). Keittiöstä avasin ”vapaan hormin” (luulin sen olleen kellarin vessan ilmanvaihtohormi, mutta se osoittautuikin vääräksi olettamaksi. Vieläkään en tiedä minkä painovoimaisen hormin avasin, mutta eiköhän se selviä (ne kun on lähtökohtaisesti hakattu umpeen tässä talossa edellisten asukkien toimesta) liesituulettimelle. Samaisen hormin kuitenkin onnistuin myös avaamaan yläpohjasta, josta vedin sen 125mm kanavalla katon läpi Vilpelle.

20140731 Rusina-9

 

20140731 Rusina-5
Liesituulettimen pää keittiön puolella (aluhaitariputki oli tuossa vain siksi, että puhalsin vanhalla liesituulettimella kanaviston tyhjäksi ennen Vilpen asentamista).
20140731 Rusina-8
Siellä katolla se keikkuu viemärin tuuletusputken vieressä.

Vielä edessä (tähän postaukseen) on koolauksen rakentaminen kattoon, tukipalkin loppuunrakentaminen, sekä lattialämmityksen asentaminen.

Perjantai – Lauantai 1-2.8.2014: Keittiössä työt jatkuivat lattialämmityksen ja lattian parissa näinä parina päivänä. Rakenne lattiassa on siis:

  1. Koolaus (vanha 50×100 ja niiden kyljessä uudet 48×148 palkit). Palkkien alla ja välissä kutterinlastua eristeenä.
  2. Ilmansulkupaperi
  3. Harvalaudoitus 22×100
  4. Gyproc Lapikas 15mm (ruuvattu laudoitukseen 51mm ruuveilla (n.480 ruuvia)
  5. Lattialämmitysputkisto 12mm sekä 13mm EK kipsilevy soirotettuna. Urat täytetty Vetonitin 5400 tasoitteella.
  6. Gyproc Lapikas 15mm kiinnitettynä saneerauslaastilla alustaansa.
  7. Pintamateriaali (Forbon Marboleum Click – Asennetaan myöhemmin)

Kerroksista on päästy 6. asti, eli lattia alkaa olla valmis! Seuraavaksi seiniä (kipsilevyä) ja kattoa (koolaus + Halltex levy).

20140802 Rusina-1
Ensimmäinen kipsilevykerros paikoillaan ja lattialämmityskaapeli naulattu paikoilleen. Sen verran kauan kesti, ettei musta ihan heti tule lattialämmitysasentajaa.

20140802 Rusina-2

20140802 Rusina-3
Soiroa, soiroa ja soiroa, kello käy jo 22:00, vielä vähän lämpölattiatasoitetta (Vetonit 5400) ja nukkumaan!
20140802 Rusina-4
Perjantai-illan (yön) saavutus, iso osa lattiaa soiretettuna ja täytettynä.
20140802 Rusina-5
Kaikki ”soirot” vihdoin valmiina, hitto mikä homma!
20140802 Rusina-6
Urat täytetty, seuraavaksi ruokatauko (anopin tekemää pizzaa) ja sen jälkeen askartelemaan viimeisen kerroksen kipsilevypalasten kanssa.
20140802 Rusina-7
Kaikki urat täytetty ja lähes kuiva, sekä palaset viimeistä pintaa varten tehtynä (pinossa oikealla).
20140802 Rusina-8
Valmis pinta odottelemassa valmista lattiapintaa. Enää pitää valaa puuhellalle valu.
20140802 Rusina-11
Keittiön lattia on oikaisun jälkeen (kipsilevypelleilyidenkin jälkeen) yhä lähes passissa.
20140802 Rusina-12
Keittiön lattialämmityksen takia (ja sen vaatiman lattiarakenteen takia) lattian pinta nousi jonkin verran (n.6cm). Täytyy tehdä jotain näppäriä ratkaisua kynnysten osalta kolmeen eri suuntaan (RH + Vintin Rappu + Eteinen).

Maanantai 4.8.2014: Tänään huiman kuumuuden takia (+32astetta, kuten KPI postauksessa totesinkin) jäi työteho kohtuu alhaiseksi, eikä valmista tahtonut tulla millään. Suurimman osan ajasta käytin keskuspölynimurin putkistojen parissa (kellarissa ja vintillä), sekä Keittiön kattokoolausten tekemisessä. Myös n.40min meni kattopaneleiden jakoa suunnitellessa ja laskellessa. Tosin puutavara loppui kesken katon koolauksen osalta ja huomenna pitääkin noukkia jokunen lauta lisää, jotta saa työn valmiiksi. Appiukko kävi myös vetämässä sähköputkia kattoon valmiiksi.

20140804 Rusina-5
Katto koolattuna (osittain) ja iso osa putkista vedettynä.
20140804 Rusina-6
Tätä rasiaa appiukko upotti antaumuksella.

5.8.2014 Tiistai: Tänään tulikin aherrettua muurin kimpussa (keittiön puolella). Niin ja appiukon kanssa vedettiin iso osa keittiön sähköistä paikoilleen ja ihmeteltiin kilpaa palovaroittimia ja niiden osasia. Illalla veli tuli käymään, joten heiteltiin seinille kipsilevyjä, joka jatkuu myös huomenna.

Keittiön puolelta täytin muurin isommat aukot Kiillon TM DF:llä ja pienemmät Teknoksen LF:llä. Illalla hionkin kittaukset tasaan ja muuri olisi puhdistuksen jälkeen maalauskunnossa, poislukien tuo pieni pätkä kipsilevyä, jonka pistin uuden palkin eteen. Tuo kohta pitää vielä ylitasoittaa esim. Vetonitin 910:lla (sitä kun löytyy), tällä hetkellä tuo on liian käyrä laatoitettavaksi ja kaapin asentamiseksi. Kaivoin myös esiin UPO LB2 poistoilmaventtiilin kehykset, sekä poistin siitä vuosikymmenten maalikerrokset. Aiemmin kellarista löytämäni ritilän ajattelin antaa veljelle hiekkapuhallettavaksi. Saa nähdä miltä tuo näyttää valmiissa keittiössä.

20140805 Rusina-1

20140805 Rusina-2

20140805 Rusina-3

Appiukko ilmestyi keskellä päivää sähköisissä merkeissä, joten vedettiin yhdessä jokunen metri erinäisiä kaapeleita ympäri keittiön seiniä, lattiaa ja kattoa.

20140805 Rusina-4

Niin ja sitä kipsilevyä, sitä tuli asennettua siten, että enää 2 täyttä ja yksi pilkottava puuttuu, niin ja tietty näiden saumaus!20140805 Rusina-14

8.8.2014 Perjantai: Viimeisen parin päivän aikana on saatu kipsilevyt seinille ja kitattua ensimmäiseen kertaan. Kattopaneelit on myös asennettu ja kitattu ensimmäiseen kertaan. Muuri on tasoitetttu ja hiottu valmiiksi maalausta varten. Puuhellaa varten on valettu betoninen penkki kipsilevyn päälle. Sähköjä on vedetty urakalla ja seuraavaksi niitä saadaan lisää kun saadaan keittiön kaappeja paikoilleen. Tämä jäänee myös viimeisesksi päivityseksi tähän postaukseen, sillä keittiön puolella on läihnnä enää pintahommia edessä 🙂 WUPPIDUU!!!

Katto tosiaan paneloitiin Halltex:n 600×600 Perinnelaattaa käyttäen. Laatan kiinnitin 9kpl 12mm x 25mm niiteillä koolauksiin. Tämän jälkeen niitin kannat kitataan ja katto maalataan halutun sävyiseksi. Itse levy oli oikein mukavaa asennettavaa ja siitä oli helppo tehdä haluttuja palasia. Eli jos joku remontoi vanhaa Rintamamiestaloa ja katosta löytyy entuudestaan Halltex laattoja, ei niitä kannata tuhota ellei ole pakko! Levy toimii akustisesti aivan erinomaisesti (pehmentää tilan äänimaailmaa) ja sopii ajan henkeen kuin nyrkki silmään! Levyjä saa rautakapoista 600×600 ja 400×400 kokoluokissa (tällä hetkellä).

20140806 Rusina-1
Wuhuu, kipsilevyt seinissä ja iso osa katosta paikoillaan.
20140806 Rusina-2
Tästä olen erityisen ylpeä! Ensimmäisellä rappauskerralla Vetonit 410:lla tasainen (ja LOPULLINEN) pinta. Eli oikaisin kipsilevyn ja palomuurin välisen kuopan n.50cm matkalta muurin mukaiseksi. Alkaa selkeästi pysymään jo liippi kädessä ja rappauslaasti vihdoin taipuu tekijän tahtoon!
20140806 Rusina-3
Keskiviikko illalla ehdittiin lähinnä kittamaan ruuvinreijät ensimmäiseen kertaan. Saumat jäivät huomiselle (torstaille).
20140807 Rusina-4
Kittiä jokaisessa kolossa 🙂 Edessä onkin jonkin verran hiottavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *