Puutarhailut 2014 – Osa 12: Syyskuun istutuksia ja kukintaa

Syyskuussa pihalla kukki vielä Pallohortensia, sekä ruusuja ja loistosädekukkia. Innostuimme myös istuttamaan parit uudet omenapuut (ja kaatamaan yhden vanhan), edessä olisi vielä yhden riippapihlajan osto ja istutus. Istutin myös kirsikkapuun juurelle Sinisateen, jonka toivon köynnöstyvän ja kukkivan sinisenä kirsikkapuun rungon tukemana.

20140909 Rusina-2
Äidin ostama ”pirkkaruusu”, jonka todellista tieteellistä nimeä emme tiedä. Ruusu kukkii kauniisti kaksivärisillä kukilla, kahdella erivärisellä kukinnolla (eli ruusussa on kahta eri pääväriä, jotka molemmat ovat kaksivärisiä). Saa nähdä kestääkö tämä talven yli.

20140907 Rusina-3

Kauppilasta ostettu Sahara -ryhmäruusu on kukkinut koko kesän, vaikka se istutettiin vasta alkukesästä. Nyt syksyn tullessa kukinto on parhaimmillaan ja tuo keltaisen oranssi kukinto kruunaa pihaa.

20140907 Rusina-1
Sahara
20140909 Rusina-1
Sahara
20140907 Rusina-13
Pallohortensia (kera kuunliljojen)
20140907 Rusina-12
Kurjenpolvia (hieman rikkaruohottuneessa penkassa, ensi kesänä täytyy vähän perata).
20140907 Rusina-5
Loistosädekukatkin jaksavat kukkia pitkälle syksyyn.

Omenapuita istutettiin ja kaadettiin näin syksyn alennusmyyntien innottamana.

20140907 Rusina-7
PIhassa omenoi kaksi puuta, joista toisen arvelen olevan valkeakuulas (kuvassa). Kasvu tosin on hieman kituvaa…

Toinen uusista omenapuista on ”Ruissalon Ananas”, jota kovasti kehuttiin vanhaksi lajikkeeksi, joka soveltuu hyvin leivontaan ja soseisiin, antaen omalaatuisen makunsa.

20140909 Rusina-7

20140909 Rusina-3

Toinen omenapuu onkin Yltöisistä kotoisin oleva Sitruunaomena. Puun taimen ostin ViherLassilasta, sen leivontaominaisuuksien ja omalaatuisen maun takia. Jälkeenpäin googlailtuani löysin blogin, jossa kerrottiin hieman puun historiaa, eli kyseessä on Maatiaslajike, joka ”löydettiin” 2009 (jäljellä silloin vain 4 puuta).

20140909 Rusina-6

20140909 Rusina-4

Yltöisten sitruunaomenataimet matkasivat Maa- ja elintarviketuotannon tutkimuskeskuksen elävästä geenipankista iloksemme. Kyseessäoleva omena on maatiaslajike, siis peräisin kasvinjalostusta edeltäneeltä ajalta. Kesällä 2009 sitruunaomenapuita oli jäljellä vain neljä.

Sitruunaomenan löysi kesällä 2009 maatiaisaktivisti Christer Lindgren. Puhtaiden makujen puolesta ry:n perustaja sai syksyllä 2009 Yltöisten tutkimusmestari Hilma Kinnaselta koko omenasadon. Omppuja maistettiin Heinon tukun kutsuvierasbrunchilla ja ravintolakeittiöissä. Palaute oli Christer Lindgrenin mukaan erittäin innostunutta.

http://sillasipuli.blogspot.fi/2010/08/harvinainen-sitruunaomenapuu.html

Kirsikkapuun juurelle istutin Sinisateen (köynnöskasvin), jonka toivon valtaavan hieman kirsikkapuuta ja kukkivan kauniisti puun tukemana.

20140909 Rusina-5

Aloitin myös Tuomiaronian istuttelun rajalle, joka on muuten kovaa hommaa… Jäljellä olisi vielä 8 tainta, joita varten pitäisi raivata rajaa hieman lisää, jotta ne saa istutettua myös. Toivonkin, että ensi kesänä nuo tuosta hieman kasvaisivat ja alkaisivat muodostomaan vehreää aitaa siihen, missä aikaisemmin ei ollut mitään 🙂

20140907 Rusina-8

 

 

2 thoughts on “Puutarhailut 2014 – Osa 12: Syyskuun istutuksia ja kukintaa

  1. Oletko jo saanut satoa sitruunaomensta ja kokeillut makumaailmaa esim. leivonnassa? Vaikuttaisi hyvältä lajikkeelta.

    1. Hei Minna, Valitettavasti puu ei ole vielä tuottanut satoa, joten ei olla päästy kokeilemaan. Nyt puu alkaa olla sen kokoinen, että voisin olettaa satoa tulevan n.1-2v päästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *