1.krs WC – Vaihe 2: Purkutyöt (Päivitetty 30.6.2015)

Veljeni tullessa raapimaan maaleja pois julkisivusta, käytin ajan hyödyksi ja aloitin purkamaan keskikerroksen vessan seiniä. Iltapäivän aikana sain n.40% pinnoista purettua. Eikä niin kovin suuren yllätyksenä, löytihän sielä suihkun takaa hieman kuivaa hometta ja kipsilevyn alta jo edellisessä remontissa osittain korjattua lahoa… Täytyy vielä jatkaa purkamista, jotta näkee mitä kaikkea ja paljonko sieltä löytyy. Tosin toista seinää ei oikein pääse purkamaan, ennen kuin Appiukko ilmestyy paikalle tekemään tarvittavat sähkötyöt. Eli tämä purku-urakka jatkunee vielä ainakin kuukauden, ennen kuin on valmis (jos silloinkaan).

20150617 - Rusina_wc-2
Katto ja 40% seinästä purettu, lattia ja toinen puoli vessaa jäljellä pyttyineen, valaisimineen ja altaineen. Tämä suihkunpuoleinen seinä oli korjattu vanhan muovin päälle kipsilevyllä, joka oli sen jälkeen muovimatolla päällystetty. Muovimaton sauma ja kipsilevyn sauma oli samassa kohtaa (jostain kumman syystä) ja tuo saumakohta oli homeessa (n.4cm saumasta molempiin suuntiin) kipsilevyn ja muovimaton välistä), mutta toistaiseksi seinästä ei ole löytynyt muuta hometta, saa nähdä kun päästään lattianrajaa avaamaan, mitä sieltä löytyy.
20150617 - Rusina_wc-3
Lahoa ei ole paljoa ja se mikä näkyy näyttäisi olevan kohtuu helposti korjattavissa, mutta ei nuolaista ennen kuin tipahtaa 🙂

Perjantai (19.6.2015): Keskiviikkona taisin purkaa keskikerroksen pienen eteisen lattiaa, jotta näkisin miten vessan lattiavalu on tehty ja kulkisiko mahdollisesti vessan lämpöpatterin eteisen lattian alla, eikä esim. vessan lattiavalussa.

Hyvä uutinen on se, että patterin putket kulkevat pienen eteisen lattian alla, kohti isompaa linjaa. Toinen ”hyvä” uutinen on, se että se hiton lattiavalu on vain n.30cm paksu (mitä helkattia!), valun ja välilaatan välissä on mitä ilmeisemmin villa, joten ne eivät ole kiinni toisissaan (joka lienee se hyvä uutinen).

Huono uutinen on, se että putket olisi pitänyt vaihtaa jo aikoja sitten ja ne ovat vuotaneet sen verran että jonkin verran löytyi lahoa!

20150619 - Rusina_wc-1
Ensimmäinen löytö oli kovettunutta purua, joka viittasi vahvasti vuotoon, sitten tökkäsin sormella puuhun, josta irtosi palanen ja tämän jälkeen oli selvää, että tässä joutuu ihan urakalla remontoimaan 🙂 Joukosta löytyi vielä naula, tai se mitä siitä oli jäljellä.
20150619 - Rusina_wc-2
Tässä näkyy oltettavasti hyvin ruosteinen kylmävesiputki (olen tehnyt oletuksen, että lämmin vesi tuli taloon myöhemmin ja että se on vedetty kuparilla). Alla palkki, joka (on välipohjan laattaa vasten) ja kohtuu laho. Laho näyttäisi jatkuvan myös pystyrankaan, tosin ei niin pahasti.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että keskikerroksen vessan lattia pitää poistaa (ehkä ensin rälläköin sen viipaleiksi ja sen jälkeen piikkaan varovasti, jotta välipohjan laatta ei hajoa. Tämän jälkeen poistaa vaakalaudoitus tarvittavin osin, ja samalla tulee alas purutkin, joten pitänee asentaa ekovillat seiniin, jonka jälkeen höyrysulut ja uudet laudat yms… Eli kohtuu isotöinen urakka on edessä.

Taistelusuunnitelma lienee se, että:

 1. appiukko pelipaikalle poistamaan sähköt vessasta. Samalla poistaa wc-istuin, allas ja kellarin viemäriputkistot (ja jos aikaa, niin koko tuuletusputkisto).
 2. Kun sähköt ja putket ovat poissa avata eteisen lattia ja etsiä patterin putkesta muhvi tai vastaava, johon saisi sulun – en uskalla lähteä lattiaa piikkaamaan, jos patteri on paineistettu ja koska putket kulkevat osittain valussa.
 3. Patterin poiston jälkeen lattia pois (toivottavasti tuhoamatta välipohjan laattaa).
 4. Valun poiston jälkeen poistaa vaakalaudoitusta, ja purut seinistä, jotta saadaan näkyviin lahonneet tukirakenteet.
 5. Lahot tukirakenteet menee vaihtoon.
 6. Uudet eristeet seiniin (100mm ekovilla), ulkoseinää vasten sen lisäksi vielä 50mm SPU-levy lisäeristseeksi.
 7. Uudet vaakalaudat…

Loppu onkin sitten itse WC-remonttia (ihan niinkuin tuo alku ei olisi ollut):

 • Kipsilevyt seiniin, yläosa maalia alaosa laattaa
 • Katto paneloidaan
 • IV-kanavat
 • Putkivedot PEX-putkella
 • Viemärit PCV-putkea (Uponor)
 • Lattiaan uusi valu pohjalaatan päälle (50mm S100 raudoituksella)
 • Lattiarakenteet valun päälle, kipsilevylattia harvalaudoituksella johon vesikiertoinen lattialämmitysputkisto
 • Lattialaatat ja vesieristeet
 • Kalusteet (Seinä-wc + allas + kaappi).
 • Samalla askarrellaan naapurihuone – pikkueteinen, lähinnä lattian osalta. Lattiaan vesikiertoinen lämmitys ja laatat. Eteiseen uusi valaistus ja liiketunnistin. Eteisen katossa pitää vetää myös IV-poistokanava kellarin rapun yläpäähän.

Eli purkutöihin vaan…

Maanantai (22.6.2015): Sunnuntaina appiukko kävi irrottamassa vessan valaisimen, joten työt vessassa voi jatkua. Viikonloppuna irroitin myös pytyn ja altaan. Seuraavaksi siis lisää muovia irti seinistä

20150622 - Rusina-7
WC-istuin oli käytännössä enää kiinni viemärissä, sitä kiinnipitävät pultit olivat ruostuneet täysin propun sisällä.
20150622 - Rusina-8
WC-istuimen vesiputki on ajan myötä kodensoinut jonkin verran kosteutta ja sen tausta oli kohtuu homeessa. Kunhan saan muovit pois niin pääsee näkemään mitä sen alta oikein löytyy.
20150622 - Rusina-9
PEsualtaan entinen sijainti, on tainnut joltain jäädä silikonit asentamatta. Vesi ja viemäriputki oli sen verran huonosti sijoillaan, että sitä kautta on rakenteisiin päässyt varmasti vettä (jonka vahingosta osa näkyikin jo eteisen lattian kautta.
20150622 - Rusina-10
Kalusteet poistettu WC:stä, enää täydellisen purkamisen tiellä on patteri, sekä tuo helvetillinen valu lattiassa.
20150622 - Rusina-11
Kipsilevy on myös poistettu kokonaan (joitakin murusia saattaa toki vielä olla jäljellä).

26.6.2015 (Perjantai):Olikohan se Keskiviikko, kun hakkasin kellarista valurautaviemärin pois? Ehkäpä, no jokatapauksessa näin tapahtui. Kellarista, uskollista lekaa käyttäen, hakkasin viemärin pois, ja ”hatutin” muovisen nousun hajuhaittojen välttämiseksi. Osa vanhasta viemäristä laski hieman väärään suuntaan, joten yhdessä pitkässä haarassa oli kohtuu paljon moskaa putken pohjalla, mutta se on nyt pois – tosin seinälle tuo aiheutti kohtuulliset roiskeet.

20150626 - Rusina-3
Muovinen nousu odottamassa jatkoa, tähän olin siis väliaikaisesti (ilmastointiteipillä tiivistäen) kytkenyt vanhan valurautaverkoston kiinni (eli tästä ylöspäin viemäristö oli valurautaa). Vanha osuus ei sinäänsä ollut missään muussa käytössä kuin viemärin tuuletuksessa, mutta en sitä silloin jaksanut hakata poiskaan.
20150626 - Rusina-2
Kaiken kaikkiaan neljä läpivientiä: etummaisimman (punavalkoinen pussi) oletan olevan viemärin tuuletusputki, siitä oikealle (keltaista muovia) oletan olevan lattiakaivon läpivienti, pieni putki vasemmalla on varmastikkin lavuaari, ja tuo tuolla perällä onkin WC-istuin. Läpivienti vain on n.1m väärässä paikassa, joten oletan että yläpuolella olevassa 30cm valussa menee vaakaveto pytylle, joka on lavuaarin vieressä.
20150626 - Rusina-1
Koko komeus (tai ainakin oli) 🙂

Seuraavaksi edessä on WC:n puolelta loppujen seinämuovien repiminen TAI laittian leikkaaminen, ehkä leikkaan lattian ensin… Sen näkee sitten 🙂 Myös vintiltä pitää kantaa pois painavat valurautaiset tuuletusviemärinpätkät.

30.6.2015 (Tiistai):Maanantaina kaivoin esiin rälläkän, vaihdoin siihen terän, teippasin oven umpeen, vedin kasteluletkun (palovaaran takia), sekä viritin sähköjä ja valoja ja tietenkin tein ensimmäiset leikkaukset. Ajatus olisi roilottaa lattiaa n.10-12cm syvyydeltä, jotta siitä olisi mahdollista piikata pois ensimmäinen kerros betonia (jäljellä lienee tämän jälkeen vielä 1-2 kerrosta). Ensimmäisen päivän aikana taisin saada aikaiseksi 5 viiltoa, eli n.30%. Leikkaaminen nostattaa niin paljon pölyä, että käytännössä voi leikata 50cm, jonka jälkeen ei näe enää yhtään mitään, joten on pakko odottaa pölyn laskeutumista.

Lähtötilanne
Lähtötilanne
Ensimmäisen leikkuupäivän jälkeen...
Ensimmäisen leikkuupäivän jälkeen…
20150629 - Rusina-4
Muovilattiamaton alta paljastui tällainen vaalea kuusikulmainen laatta.

Seuraavaksi taitaa olla edessä lisää leikkaamista, tosin ensin ehkä kokeilen irroittaa ensimmäisen palasen betonia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.