Vuoden 2015 yhteenveto

Toinen vuosi (siis kokonainen) on nyt takana meidän rakkaassa, mutta työläässä, rintamamiestalossamme. Tämä vuosi oli talon osalta hieman löysempi, sillä rahaa sääseltiin tonttivesijohto- ja viemäri remonttia varten. Myös ehkä pienoinen kyllästyminen jatkuvaan remontointiin toi aavistuksen hidastusta tähän vuoteen. Tämän yhteenvetoartikkelin kirjoitus on aina yhtä kivaa (työlästä), kun samalla tulee käytyä koko kuluneen vuoden postaukset läpi ja katsottua mitäs kaikkea tuli oikeasti tehtyä – eräänlainen tilinpäätös itselleen 🙂

Lyhyesti voi todeta, että tänä vuonna ei tehty kuin yksi merkittävä remontointi, muutoin aika kului pieniä puhdetöitä tehden sisällä ja ulkona. Vuosi alkoi kuitenkin keskikerroksen vessasta haaveillen, jota varten tein suunnitelmat ja laskelmat. Jossain vaiheessa vuotta tuli avattua eteisen lattiaa sen verran, että näkisi hieman vessan lattian rakennetta ja sieltä löytyi kohtuu iso lahovahinko (joka siis odottaa yhä korjaamistaan), sekä yli 30cm paksu lattiavalu (joka odottaa yhä purkamistaan).

Sähkönkulutus oli samalla tasolla edellisvuoden kanssa. MLP oli jälleen tehokas tapa lämmittää taloa ja käyttövettä. Tänä vuonna MLP kulutti hieman enemmän sähköä 5650kWh (vs. 5500kWh edellisvuosi), mutta myös vettä kului tänä vuonna enemmän, joten olemme tainneet käyttää enemmän lämmintä vettä 🙂 Jos öljyä meillä olisi palanut se n.4000l => 2950€ (jos olisin tilannut koko litramäärän tänään – Teboilin sivuilta katsottuna). Sähköä MLP kulutti sen 5650kWh, joka nykyisellä sähkösopimuksella (4,48cent/kWh) tarkoittaa (sis. verot ja siirrot [5,1837cent/kWh]) 546€ (tasan), eli säästöä tänä vuonna syntyi ~2400€ maalämmöllä. Viime vuonna kertymää oli n.3800€ ja siihen kun laskee vielä 4600€ kotitalousvähennyksen, niin kuolletettavaa MLP urakasta on jäljellä 10 200€ (eli vielä n.4v nykyisillä energiahinnoilla).

Haaveilin myös aurinkopaneeleista, mutta laskelmien jälkeen (~17,5v kuolletusaika) tuli todettua, että joko hinnan pitää puolittua (250€ -> 125€/255W paneeli) tai hyötysuhteen tuplaantua (21% -> ~45%) niin tuossa alkaa olla taloudellista järkeä jo lyhyemmälläkin aikavälillä. Sijoituksen koko on kuitenkin siinä 6500 – 7500€ välillä, kun tällaisen talon aurinkopaneloisi, joten sekin hieman rajoitti tuota aloitusta.

Pieninä sisäpuhdetöinä mainittakoon keittiön viimeistelyä (rojuhylly, huuvan valo ja listojen viimeistely) keskikerroksessa korvasin myös yhden uudemman aikakauden oven vanhemmalla. Erilaisia kylttejä (alumiinistä valettuja) tuli asenneltua, ilmanvaihto tuli vedettyä keskikerrokseen loppuihin huoneisiin, sekä lastenhuoneeseen vintille. Niin ja saunan valot tuli korjattua (tai siis puolet valoista), toinen LED-nauhasetti pitäisi kenties vielä korjata.

Ulkona tuli puuhailtua puutarhan parissa, istutusten ja penkereiden kanssa. Sen lisäksi raivasin yhden pensaikon pois ja siirsin hiekkalaatikon veljeni kanssa sinne. Myöhemmin, lähempänä loppukesää Jaakko kävi kaatamassa pari lahoa pois ja toinen niistä jätettiin osittain pystyyn, johon rakensin lapsille puumajan.

Sitten se isoin urakka, eli tonttivesijohdon ja viemärin saneeraus, joka oli ylivoimaisesti kallein hanke tänä vuonna 🙂 Mutta nyt on kaikki käytössä olevat viemärit ja vesijohdot aina kaupungin runkolinjaan asti korjattu ja vaihdettu.

Kesällä myös viimeisteltiin talon julkisivun maalaus. Tai tuo viimeistely on hieman harhaanjohtava sana, koska lähinnä maalattiin viimeinen seinä, viimeistely on vielä tekemättä (kulmalaudat ja räystäslaudat :)).

Siitä on vuosi 2015 tehty, eli ei hirveemmin saatu valmiiksi, mutta ehkä taas ensi vuonna?

Lähes kaikki edellämainittu on tehtyy talkoovoimin sukulaisten avustamana ja siitä kuuluukin kaikille talkoissa (tavalla tai toisella) mukana olleille suuri kiitos!

Ulkoista työvoimaa käytettiin:

 • Tonttivesijohdon ja viemärin saneeraus – Tasarakennus Oy ja Turun Vesilaitos
 • LVI-asennukset (Kaitsu)
 • Sähkötyöt (Arto – Appiukko)

Merkittävimmät yksittäiset hankinnat:

 • Uusi vesimittari 🙂

Kustannuksia, oih tätä rahan menoa…

 • Aloitetaan suurimmasta; Tonttivesijohto- ja viemärisaneeraus 5850,32€ (Tasarakennus) + 1920,00€ (Vesilaitos) + 600€ tarvikkeisiin (perusvesikaivo ja sulanapitokaapeli yms..)
 • Pihalle kului 700€, kasveja, työkaluja, maalaustarvikkeita (terassin öljyäminen),
 • Talon maalaus 570€ (yksi julkisivu)
 • Sekä satunnaisia eriä puumajaan, säilytykseen (~900€), Ilmanvaihtoon yms…

Sähkötyökaluja, joita hankittiin vuoden 2015 aikana remontin edistämiseksi:

 • Uskomatonta, ei hankintoja tänä vuonna 🙂

Vuoden 2015 aikana kului (noin suurinpiirtein):

Noniin, nyt on asuttu kokonainen vuosi talossa!

 • 183 m3 vettä (vuosi 2014 170m3). (5hlö perhe, eikä juurikaan lisäyksiä päälukuun tänä vuonna :D).
 • 12 957 kWh sähköä (vuosi 2014 13 092kWh), tämä luku on talon seinässä olevasta sähkötaulusta. (Meillä lämmitettävää pinta-alaa on n.70m2 kellarissa + 95m2 keskikerroksessa ja n.50-60m2 vintillä, eli n.220m2, jolloin mielestäni tuo sähkönkulutus on kohtuu maltillinen (lauhaksi talveksi?)). Eli yleissähköön kului n.7307kWh, ja lämmitykseen 5650kWh.
 • eOhjaimen mukaan sähkönkulutus on 14 197 kWh (10.12.2013-10.12.2014), eOhjaimen lukema on poikkeava koska se laskee kulutuksen sen mukaan, että jännite olisi koko ajan 230VA, eikä todellisen jännitteen mukaan. Mittaus tapana on virtamuuntaja, joka ei myöskään vastaa tarkkuudeltaan ”sähkölaitoksen mittaria”. Mutta lukea on silti ”riittävän lähellä”.
 • Paljon talkooväkeä, monta metriä sähköjohtoa, letkua ja viemäriä, hikeä, verta, kyyneleitä ja onnistumisen tunteita…

Lisää faktaa sähkönkulutuksesta:

sahkonkulutus2016

Vuoden 2015 käppyrä näyttää paljon tasaisemmalta, kuin vastaava vuonna 2014, jonka vuoden alussa vanhojen pattereiden takia MLP:n sähkönkulutus oli korkealla sähkövastusten käytön takia. Tästäkin huomaa, sen että MLP on se joka aiheuttaa piikit sähkönkulutuksessa, mutta sen osuus kokonaissähköstä on silti hyvin maltillinen alle 50%, mikä kertoo myös kohtuu isosta yleissähkönkulutuksesta?

Nyt kun MLP on ollut meillä n.2,5v ei voi olla muuta kuin tyytyväinen! Nyt kahtena lämpimänä vuotena sähköä on lämmitykseen kulunut vain 5500kWh (2014) ja 5650kWh (2015), sis. lämpimän käyttöveden!

Lisää faktaa vedenkulutuksesta:

Vaikka henkilömäärä hieman pieneni, vedenkulutus kuitenkin kasvoi. Alla lukemat pulssilähtöisestä vesimittarista, josta näkee päivätason vedenkulutuksen.

vedenkulutus2015

vedenkulutus_paiva_2015_v2

 

Mitä suunniteltiin vuodelle 2015 ?

 • Viedä julkisivuremontti loppuun. LOPPUTULOS: Viimeistely jäi vuodelle 2016
 • Keskikerroksen vessa? LOPPUTULOS: Ei ollut rahaa eikä aikaa! Rakenteita tuli avattua ja todettua, että voihan *aska! Betonilattian vahvuus tuli vahvistettua. Aloitin betonin poistamisen, mutta totesin että tarvitaan lisää työkalija. Siirtyy vuodelle 2016
 • Vintin vessan takana olevan puolilämpimän tilan eristys kuntoon, nyt talvipakkasilla, sitä kautta karkaa valtavasti lämpöä! LOPPUTULOS: Tehty!
 • Tehdä tonttivesijohto ja viemärisaneeraus. LOPPUTULOS: Tehty!
 • Tehdä lapsille pihalle puumaja. LOPPUTULOS: Tehty!
 • Miettiä mahdollisesti vintin remontointia (huom paino sanalla miettiä / suunnitella, korkeintaan tehdään eristys ns. Empun huoneeseen (rappusten yläpäässä ensimmäinen tila). LOPPUTULOS: Tehty (mietitty on ja enää puuttuu materiaalit ja tekeminen)
 • Etupihan vedenohjaukselle pitää tehdä jotain. LOPPUTULOS: Osittain tehty! Lopullinen ratkaisu (pihan oikaisu ja kivetys siirtyy hamaan tulevaisuuteen.
 • Kellarin pukuhuonetilan vieminen eteenpäin? LOPPUTULOS: Ei ollut rahaa eikä aikaa! Lykätään muutamalla vuodella! (Päivitys: Heh, vaimo päätti että tämä on tärkeämpi kuin vintin vaatehuoneet  ).

Vuosi 2016 ?

 • Viedä julkisivuremontti loppuun (eli ne kulmalaudat, talon numero, postilaatikkoteline, räystäslautojen maalaminen loppuun, antennin tiputus katolta).
 • Keskikerroksen vessa (nyt ihan aikuisten oikeasti – ehkä kesälomalla)
 • Miettiä mahdollisesti vintin remontointia (Toinen vintti vähintään eristettynä, ei välttämättä loppuun asti valmiina).
 • Kellarin pukuhuone? (tuskin, mutta roikuttetaan listalla)
 • Etupihan vedenohjaukselle pitää tehdä jotain (jos kesällä hieman käsin oikaisisi pihaa ja pistäisi yhden rännikaivon paikoilleen.

Tilastoja blogista:

 • n. 37 035 sivulatausta
 • n. 17 706 yksittäistä kävijää
 • 37 blogipostausta
 • Olennaisimpia hakusanoja ovat olleet: selluvilla, aurinkokiuas, viemärijutut, öljysäiliön purku
 • http://jetpack.me/annual-report/50283300/2015/

Kuntotarkastuksen löydökset ja niihin reagointi (2015 aikana)

Taloa ostaessa sille tehtiin kuntotarkastus, johon ei niin yllättäen kirjattiin yhtä sun toista, joista suurin osa ei ollut kovinkaan yllättäviä asioita. Kirjasin seuraavaan luetteloon kuntotarkastuksen löydökset ja mitä niistä on jo hoidettu kuntoon. Poistin alla olevasta listasta ne löydökset jotka on jo kokonaisuudessa kuitattu pois.

Alla on lueteltu kuntotarkastusraportin toimenpiteitä vaativat löydökset (olennaisten löydösten jälkeen). Raportissa oli muitakin löydöksiä, mutta niille ei oltu asetettu/ehdotettu mitään toimenpiteitä. Toimenpiteitä on kuitenkin tehty, esim. kellarin sisäänkäynnin routiva betonilaatta on poistettu, asennettu kapilaarikatkosepeli, poistettu isot kivet, asennettu finfoam ja valu verkolla.

 • ”Maankallistuksen rakennuksen vierustalla ovat paikoitellen väärään suuntaan. Maan tulisi viettää poispäin rakennuksen vierustalta vähintään kolmen metrin matkalta.”
  • Tilanne: Aloitettu, mutta ei tulla tekemään kokonaisuudessaan ympäröivien rajoittavien tekijöiden ja suurten kustannusten takia. Tilannetta korjataan niin paljon kuin se on mahdollista järki säilyttäen.
 • ”Kaikkia kellarikerroksen lattioita (talli + kuisti pääsisäänkäynnin alla) ei ole routasuojattu kunnolla, joten lattiat routivat paikoitellen.”
  • Tilanne: Isossa autotallissa tehtiin pieni korjaus, syvennetty tila piikattiin pois, sorattiin, salaojattiin, eristettiin ja valettiin uusi valu päälle. Silti 60% autotallin lattiasta on alkuperäisessä tilassa.
 • ”Iso autotalli on rakennettu jälkeenpäin kiinni taloon. Tallin vesikaton ja seinän liitos vuotaa siten, että sade- ja sulamisvedet valuvat tallin seinää pitkin tallin lattialle.”
  • Tilanne: Vuosi 2013 Korjattu, Vuoto jatkuu vielä yhdestä kulmasta, pitää tutkia vuonna 2016 ja korjata lisää.
 • ”Yläpohjan vinokatto-osuudella rakenteen tuuletusrako on paikoitellen ummessa. Tuuletus on estetty vinokaton alapäästä laudoituksella. Lisäksi yläpohjan lämmöneriste on kiinni vesikattorakenteissa. Yläpohjan lämmöneristeen ja vesikatteen välissä kuuluisi olla alhaalta ylös ulottuva yhtenäinen tuuletusrako. Tuuletusraon puuttuminen aiheuttaa kosteusvaurioriskin yläpohjan rakenteille.”
  • Tilanne: Tuuletus tehty yläpohjaa varten, poislukien vintin rapun osuus.
 • ”Vesikaton alin kattotiili on jätetty virheellisesti liian ylös, jonka vuoksi tiilen päältä tuleva vesi valuu tiilen tippanokalta otsalaudalle. Tämä rasittaa otsalautoja ja lyhentää niiden käyttöikää.”
  • Tilanne: Korjataan vuonna 2016 (aiemmin piti korjata 2014 ja 2015), vaihdetaan otsalaudat ja korjataan rännit. Tehty vuonna 2015 toiselle puolelle taloa.
 • ”Pesuhuoneessa oleva suihkunurkka on osittain oven edessä siten, että suihkuvedet pääsevät helposti oven alta käytävän lattiarakenteisiin. Käytävän puolelta havaittiin lattiarakenteissa muovimaton alla suihkuvesistä johtuvia vanhoja kosteusjälkiä. Pesuhuoneen seinien muovimatossa havaittiin myös halkeamia. Suihkuvesi on saattanut päästä halkeamista rakenteisiin. Tästä syystä suositellaan välipohjan ko. kohdassa rakenteita avaavaa kuntotutkimusta.”
  • Tilanne: Tästä lisää myös alempana, mutta tila tulaan saneeraamaan täysin jossain vaiheessa, eikä se ole enää käytössä. Löytyi kohtuu laaja lahovahinko, runkomateriaalia pitää vaihtaa yms…
 • ”Yläkerrassa makuuhuoneen sivuilla on kylmät vinttitilat. Kylmä vinttitila on pinnoitettu vesihöyrytiiviillä pinnoitteella. Kosteusteknisesti rakenne on virheellinen, ja aiheuttaa kosteusvaurioriskin seinärakenteeseen.”
  • Tilanne: Levyt poistettu ja puuosat olivat erinomaisessa kunnossa (kuin uudet)! Tullaan eristämään yms… ehkä vuonna 2015 tai 2016 tai 2017.
 • ”Rakennuksen talotekniikka on pääosin alkuperäistä ja tullut käyttöikänsä päähän.”
  • Tilanne: Talotekniikka on uusittu kokonaan käytössä olevilta osin, poislukien sähköt, jotka on uusittu vain remontoiduissa tiloissa. Viemäri on vielä vanha käytöstä poistetussa vessassa ja tullaan korjaamaan ko. vessan korjauksen yhteydessä.

Perustukset, Alapohja ja Rakennuksen vierusta:

 • ”Maankallistuksen tulee korjata mahdollisuuksien mukaan siten, että pintavedet ohjautuvat pois rakennuksen vierustalta.”
  • Tilanne: Aloitettu.
  • Tämä viittaa lähinnä talon takana olevaan rinteeseen, joka laskee taloa kohti. Talon takana on n.1,5 – 2m tila ennen kallioreunan alkua. Tätä pikkukaistaletta jo hieman kesällä oioin, mutta koska minulla ei ollut tilattuna santaa tms.. tasausainetta on kaato tehty vähän sinne päin. Tarkoitus onkin tulevana kesänä (tämä on hyvin sanottu, tulevia kesiä riittää) kaivaa tuota taustaa auki (kallioon asti, ei siis 3m asti ellei alkaisi louhinta hommiin, missä ei ole mitään järkeä) asentaa finfoamit talosta poispäin ja asentaa nuo nupukkakivet kunnolla. Tällöin saadaan tuolle kapealle suikaleelle järjestettyä riittävä kaato talosta poispäin. Tässä vaiheessa pitää myös ohjata nuo pintavedet talon takana olevaan kaivoon, jotta tästä olisi edes jotain hyötyä.
 • ”Kattovedet tulee johtaa pois rakennuksen vierustalta joko pintavetoina tai maanalaisena sadevesijärjestelmänä.”
  • Tilanne: Ison autotallin katolta vedet ohjattu talon eteen, näin iso autotalli on jo huomattavasti kuivempi! Autotallin edustalle laskeville vesille ei ole vielä tehty mitään. Verannan ja toisen katon lappeen vedet on johdettu ”kosteikkoon” josta ylimenevä vesi menee kivipiesään. Eli vesistä on nyt kunnossa n.60%, loppuja jos saisi tulevana kesänä eteenpäin.
 • ”Perusmuurin ympärille suositellaan vesieristeen asentamista.”
 • ”Rakennuksen vierustalle suositellaan vähintään 30 cm. leveän sorastuksen asentamista.”
  • Nämä asiat viittaavat käytännössä salaojituksen uusimiseen / kunnostamiseen. Talo on ollut näillä sijoillaan n.60v, joista suurimman osan ajasta tiiliputket ovat olleet onnellisesti tukossa ja talo on silti tässä ilman suurempia ongelmia (kellarissa pientä kosteusvuotoa salaojituksen puuttesta johtuen yhdellä seinämällä). Käytännössä suurin ongelma on talon takaseinä, joka on rinnetontin yläreunaa vasten. Täällä talo on rakennettu louhittuun kalliokuoppaan, joten salaojituksen rakentaminen oikein vaatisi merkittäviä rahallisia sijoituksia, joten tästä saatavaan hyötyyn nähden on muutos mielestämme sen verran pieni, ettei kyseiseen remonttiin lähdettä, ainakaan vielä lähitulevaisuudessa.

Ulkoseinät ja Julkisivut:

 • ”Autotallin vuotava katon ja seinän liitoskohta tulee korjata. Korjaus tulee tehdä asianmukaisella säänkestävällä vesieristeellä.”
  • Tilanne: Tehty.
  • Ison autotallin ja talon välisen katon sauma hitsattiin umpeen Kerabit 5100T kermillä vanhan huovan päälle. Koko kattoa ei ole lähdetty paikkaamaan, koska se näyttää olevan pääosin ehjä. Ainoastaan ovien päältä ja seinustalta kermi päällystettiin uudelleen. Vuodot lakkasivat! Vielä täytyy tosin tuo kellarin ikkunan reunat korottaa ja huovittaa uudelleen, koska katolla vesi nousee välillä sen verran korkealle, että se juoksee KHH:seen. Reunoja on korotettu 10cm, mutta silti vettä pääsee vielä jostain kohtaa vuotamaan jokusia litroja.
 • ”Puuttuva lämmöneriste (sahanpuru) tulee asentaa talon ulkonurkkaan yläpohjatilasta käsin.”
  • Tilanne: Tekemättä
  • Tässä raportin kommentti on pielessä, eristys puuttuu Vintin Makuuhuoneiden ulkonurkista, ei talon ulkonurkista. Mutta siis tuo on joka tapauksessa korjattava (siinä vaiheessa kun yläpohjaa lähden korjaamaan (ensi kesänä?). Katsotaan kun ehditään.
 • ”Ulkoseiniin suositellaan huoltokäsittelyä tai ulkovuorauksen vaihtoa lähitulevaisuudessa.”
  • Tilanne: Osittain tehty, julkisivuista neljä maalattu, laudat osittain vaihtamatta, räystäs toiselta sivulta korjaamatta.
  • Kulmalaudat pitää vielä vaihtaa kauttaaltaan.
 • ”Ulkoseinän ja katoksen liitoskohta tulee paikata vedenpitäväksi.”
  • Tilanne: Tehty
  • Tässä viitataan takapihan/keittiön ulkooven katoksen kulmalaudan huonoon asennukseen.

Ikkunat ja Ulko-ovet:

 • ”Ikkunaliitosten tiivistystä suositellaan ulkopuolelta tarvittavin osin.”
  • Tilanne: Tarkasteltu
  • Yritin löytää tätä rakoa keittiön ikkunan alta kesällä, sitä löytämättä. Ilmeisesti tämä näkyy vain talvipakkasilla (kuivalla ilmalla), joten täytyy katsella talvella uudestaan.

Yläpohja ja Vesikatto:

 • ”Yläpohjatilan tuuletusta suositellaan parannettavan talon päätyseiniinasennettavien tuuletusventtiilien avulla.”
  • Tilanne: Eristeitä ei vaihdettu, venttiili asennettu toiseen päätyyn (hankittu). Toinen puoli viemärin tuuletuksesta tehdään toisen vessaremontin yhteydessä.
 • ”Yläpohjan lämmöneristeen määrää suositellaan lisättävän.”
  • Tilanne: Tehty, siten että purujen päälle puhellettiin Termex:n selluvillaa. Yhteiseristepaksuus lienee jotain 300-400mm välillä.
  • 150-200mm kutterinlastua on tarkoitus vaihtaa 500mm ekovillaa (puhallettuna).
 • ”Puuttuvan tuletusvälin vuoksi yläpohjan vinokatto-osuudelle suositellaan rakenteita avaavaa kuntotutkimusta.”
  • Tilanne: Tuuletus tehty!
  • Tehdään muiden yläpohjan korjausten yhteydessä.
 • ”Otsalauta tulisi suojata katolta tulevalta vedeltä esim. asentamalla suojapelti alimman tiilen alta sadevesiränniin.”
  • Tilanne: Toinen sivu tehty 2015, toinen suunniteltu 2016.
  • Korjataan vaihtamalla otsalaudat kokonaan, jolloin tiilen väärinasennus tulee korjattua. Kohtuu pieni juttu, mutta vaatii peltien tilaamisen peltisepältä taiteltuna malliprofiilin mukaiseksi. Ongelma on, että 2003 tehty kattoremontti on tehty vähän sinnepäin (mitä tulee otsalautoihin), veikkaan että syy on lähinnä tilaajan piheydessä maksaa kunnolla tehdystä työstä. Vanhoja otsalautoja ei ole poistettu uusien alta, joten tiilen reuna on jäänyt niin kauas reunasta, että alastuleva vesi ehtii juosta tiilen alareunssa otsalaudalle asti, eikä osu siten räystäskouruun vaan juoksee otsalautaa pitkin rännin välistä maahan. Teräsprofiili asennettuna tiilen reunan alle, ohjaisi veden räystäskouruun asianmukaisesti. Seuraavaksi asia korjattaisiin seuraavan vesikateremontin yhteydessä 30-40-50vuoden päästä…

Muut Tilat:

 • ”Riskirakenteen vuoksi suositellaan kylmän vinttitilan seinään rakenteita avaavaa kuntotutkimusta.”
  • Tilanne: Tarkastus tehty, ei löydöksiä muuta kuin muutama ampiasenpesä.
 • ”Kylmälaitteiden alle suositellaan asennettavaksi turvakaukalot.”
  • Tilanne: Tehty!

Vesi- ja Viemärilaitteet:

 • ”Korkean ikänsä ja huonon kuntonsa vuoksi suositellaan vesi- ja viemäriputkien ja –laitteiden uusimista.”
  • Tilanne: Aloitettu (70% valmiina)
  • Kaikkiin käytössä oleviin vesipisteisiin tulee vesi uusia putkia pitkin, vesi myös lähtee kaikista käytössä olevista viemäripisteistä uusia putkia pitkin. Ainoastaan talon vanhassa suihkussa/vessassa on vielä vanha viemäri ja vesiputket, mutta ko. tila ei ole käytössä. Talon tonttivesijohto ja viemäri on vaihtamatta, jotka tullaan saneeraamaan 2015-> aikana. Vanhan vessan osalta viemäri ja vesijohdot saneerataan ko. tilan saneerauksen yhteydessä, siihen asti ko. tila on poissa käytöstä.

Ilmanvaihto:

 • ”Poisto- ja korvausilmaventtiilit suositellaan pidettäväksi avoimena.”
  • Tilanne: Korjaantuu ilmanvaihtoremontin yhteydessä. Tähän asti kellari on kokonaisuudessaan ilmanvaihdon piiriisää, keskikerros vessaa lukuunottamatta. Vintti kylmiä vinttitiloja lukuunottamatta.
  • Suurin osa näistä venttiileistä on tukittu 80-luvun remontin yhteydessä, joten niitä on ollut hieman hankala löytää. Venttiilit saavat jäädä piiloon ja huoneita korjataan saneerauksen edetessä.

Sähköistys:

 • ”Sähköjärjestelmän tarkastusta suositellaan tehtäväksi 30 vuoden välein.”
  • Tilanne: Tarkastettu ja osittain tehty
  • Tämäkin kohtuu geneerinen vakiolauseke, mutta joo talon koko sähköjärjestelmä saneerataan. Työ on jo aloitettu kellarista, ruokahuoneesta ja vintin vessasta. Työ etenee huoneiden saneerausjärjestyksessä. Talon mittauskeskus on uusittu, talon syöttökaapeli on uusittu, talon ryhmäkeskus on uusittu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *