Puutarhailut 2017 – osa 4: Pylväs/pilaripihapuu hakusessa

Etupihan (autotallin edustan) kasvillisuus näyttää niin tasaiselta, ja pihasta puuttuu hieman ryhtiä. Ajattelin korjata tilanteen istuttamalla kolme kappaletta pilarimallisia puita nykyisen patjarikko & jaloangervopenkan tilalle.

Tätä varten vietinkin jonkin verran aikaa etsien vaihtoehtoja, joka mielyttäisi silmää ja sopisi tilaan. Onnistuinkin kokoamaan seuraavanlaisen luettelon:

 • Pilariomenapuut (useita lajikkeita)
 • Pylväshaapa (Populus tremula ’Erecta’), 10-15m
 • Pilaritervaleppä (Alnus glutinosa f. pyramidalis), 10-15m
 • Kartiojalava (Ulmus glabra Exoniensis), 8-10m
 • Kartiotammi (Quercus robur ’Fastigiata’ (sekä muita risteytyksiä)), 5-10m
 • Pylväspihlaja (Sorbus aucuparia ’Fastigiata’), 6-10m
 • Pylväspihlaja (Sorbus ’Autum Spire’), 4-6m

Näistä viimeisimmän löysin puolivahingossa, ja se iski välittömästi! Käytännössä valintaa mietittiin lähinnä Kartiotammen ja Pylväspihlajan välillä. Ongelma tervalepässä, jalavassa ja haavassa oli niiden korkeus. Tammi olisi istunut pihaan myös täydellisesti, koska pihasta löytyy jo entuudestaan yksi iso tammi (toisesta kulmasta etupihaa). Mutta Pihlajassa voiton vei niiden kukinta, marjat ja syysväritys. Etenkin viimeisen kahden asian takia tuo viimeisin löydös Pylväspihlajasta kolahti!

Myös muitakin lajikkeita tuntui löytyvän, jos olisi vain ollut enemmän aikaa / halua etsiä. Tuon matalakasvuisen Pihlajan jälkeen ei vain tuntunut tarvettä enää etsiä. Nyt vain pitää löytää joku josta sitä saa hankittua 🙂

Sorbus ’Autum Spire’:

 • Korkeus: 4-5 m
 • Valovaatimus: aurinkoinen-puolivarjoinen
 • Maavaatimus: kuiva-tuore, runsasravinteinen
 • Kestävyys: I-V?
 • Kukinnon väri: valkoinen
 • Kukinta-aika: kesäkuu
 • Lisätietoja: Tiiviskasvuinen pilarimainen lajike. Marjat kauniin sitruunankeltaisia. Upea, hohtavan punainen syysväri.

This compact tree features clusters of white flowers in summer, before the mustard yellow berries appear in autumn. The berries can be made into a ‘Rowan jelly’ and they are also useful for attracting wildlife to the garden. This is a fantastic choice for a vivid autumn display as the crisp leaves bring a burning red colour to your garden. The autumn berries contrast in juxtaposition with the colours of the autumn leaves which are red with the occasional yellow tinge. Ideal for a smaller garden with its columnar, upright habit

 

Kuvia vaihtoehdoista:

Pilariomenapuu

 

Pylväshaapa

 

Pilaritervaleppä

 

Kartiojalava

 

Kartiotammi, tästäkin löytyi pari muutakin risteytystä.

 

Pylväspihalaja

 

Autum Spire

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *