DIY: (not)White Tree of Gondor? (Päivitetty 13.5.2019)

Mistä johtuu, että molempien LOTR:n ja GOT:n fantasiapuut ovat valkoisia? Nooh anyway, asiaan hieman liittyen, meidänkin pihaan on tarkoitus myös pystyttää yksi kuollut puu (ei tosin valkoisena). Miksi tähän lähdettiin?

Tämän vuoden urakassa on kuistin korjaus, jonka myötä rappuset vaihtaa paikkaansa. Tämän takia pihaan syntyy pienoinen kuollut kulmaus, jolla ei ole oikein käyttöä, mutta näkyy monesta eri paikasta. Kyseistä nurkkaa tulee katsottua kuistilta, ovelta, vintin rappusista, takapihan terassilta, takapihalle mentäessä ja kellarin rappusten ikkunasta.

Anyway, kysymys siis nousi, että mitä tähän kohtaan tulisi pistää? Vaihtoehtoina oli jonkin sortin roomalainen tissipatsas tai kenties jopa suihkulähde… Mutta sitten se välähti, puu… Joten siis puuta etsimään ja ideoimaan.

Puu pukeilla odottamassa käsittelyä. Suurin osa oksista ehjänä kuljetuksen jälkeen.

Puun tuominen kotiin olikin oma urakkansa, mutta onneksi oksia säilyi kohtuu paljon, joten ei tarvinnut tehdä tätä uudestaan 🙂

Mästerplän olisi lyhentää hieman latvaa, tervata tyvi, öljytä runkoa… Kaivaa yli puoli metriä syvä kuoppa maahan ja valaa runko ko. kuoppaan. Puu pitäisi myös koristella jollakin tavalla, jotta se toimisi myös katseenvangitsijana. Koristeeksi ajattelin ripustaa pari mustaa lyhtyä, jotka ovat nurkissa pyörineet, sekä kenties askarella yhden tai kaksi linnunpönttöä ja kenties jotain kristalleja yms… Ideoita otetaan vastaan. Niin ja niihin lyhtyihin olisi siis tarkoitus pistää lamput, jotta ne oikeasti toimivat lyhtyinä. Ehkä myös jotain muita pallovalaisimia tms.. oksille roikkumaan.,

Anyway, hion puun kevyesti, koska siinä oli jonkin verran hometta, jäkälää, sammalta yms.. kasvamassa pinnalla. Tämän jälkeen öljysin puun kertaalleen ja tervasin tyven kahteen.

Kuopan kaivaminen kävi yllättävän kivuttomasti, ottaen huomioon että parin metrin päässä kuistinpilarinkaivuumaalla, on hervottomia kiviä tiellä, tästä kuopasta ei löytynyt kuin muutama nyrkin kokoinen kivi. Kuopan reunat huolittelin sovittelemalla koko liudan kiviä, jotta näyttää siltä, että joku on yrittänyt edes tehdä jotain.

Kivien alla on kuoppa rungolle. Kivien sovittelemisessa meni eniten aikaa, kun tein puun reunoille siististi päättyvän kivetyksen.

Seuraavaksi pitää siis jatkaa öljyämistä ja tervausta. Rautakaupasta pitää hakea hieman sementtiä kuopan täytteeksi, ja ehkä hieman harjaterästä. Niin ja tietty niitä koristeita pitää askarrella kuten linnunpönttöä ja lyhtyjen valaistusta yms…

Päivitetty 2.5.2019 (Torstai): Puuilosta kävin noukkimassa hieman lisää oljyä, sekä muita tarvikkeita kuten: sähköjohtoa, ketjua, lukkoja, koukkuja yms… Josko pääsisi vetelemään 2,7L lisää öljyä puuhun, kunhan aurinko taas alkaa paistamaan 🙂

Ketjuja, lukkoja, lenkkejä, kierretankoa ja lyhdyt.

Vein myös verstaaseen lyhdyt pihalta korjattavaksi (käytännössä yhdistelyn jälkeen, toisesta lyhdystä puuttuu kaikki lasit – korvataan pleksillä).

Illalla vielä työpäivän jälkeen sateessa, kävin poraamassa reiät puuhun ja asensin ketjut ja kannakkeet paikoilleen, sekä tein lyhtyyn uudet pleksit.

Seuraaville päiville jää puun tervaamista ja öljyämistä. Lyhtyjen lamppujen rakentelua, sekä linnunpönttöjen tekemistä, ehkä myös mukaan mahtuu yksi kaiverrus.

Päivitetty 10.5.2019 (Perjantai): Puu kuopassa! Tervaa on levitetty ja runkoa öljytty ja puu valettu betoniin kuopan pohjalle.

Puu kuopassa ja betonin kuivumista odotellaan.

Seuraavaksi pitäisi tehdä lyhdyt kuntoon ja ripustaa ne puuhun, sekä maalata puuta varten ensimmäinen tehty linnunpönttö.

Päivitetty 13.5.2019 (Maanantai): Sunnuntain päätteeksi tuli askarreltua vielä lamput lyhtyihin ja ripustettua koko paketti puuhun. Pitää vielä tosin siistiä kaapelointia hieman ja miettiä miten sähkö hyppää räystään alta puuhun.

Seuraavaksi sitten poistetaan tukia, kivetys kuntoon puun alla, sekä valaistuksen parantelua ja puun muuta koristelua.

Päivitetty 2.5.2019 (Torstai): Puuilos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *