DIY – osa 1: Puutarhan portin ovi (Päivitetty 4.7.2019)

Pitempään olen jo halunnut jotenkin luoda puutarhan ja etupihan välille jonkin sortin rajavedon. Netissä tuli vastaan pari kuvaa jossa oli käytetty vanhaa ovea portin sijaan, joten siitä se idea sitten saikin alkunsa.

Samaan aikaan yritän myös saada kuistia uuteen uskoon, joten miksei sitten jatkaisi urakkaa pihan puolelle oikein kunnolla. Eli tarkoitus on tehdä sivuhaara nykyiseen kivetykseen, joka johtaa sitten tähän puutarhan ovelle, josta polku jatkuukin sitten takapihalle. Kottareille jätetään tietty kulkuväylä tontin rajalle oikeaan reunaan. Oven toiselle puolelle olisi tarkoitus istuttaa pilarimainen marjakuusi ja toiselle puolelle pari katajaa (pilarimaisia nekin), juurelle kadunreunan penkasta siirretyt kuunliljat.

Ovi löytyi torista 15€, ovi oli sopivan ohut ja kevyt, joten vaatii vähän vähemmän tukirakenteita. Ainoa huono puoli ovessa oli, että sitä oli reijitetty, yritetty paikata ja kitattu ja maalattu. Joten piti palauttaa se alkutekijoihinsä, sekä paikata reijät uudella puulla.

Ovi ostokunnossa. Oikea alakulma oli jo vaihdettu aiemmin (hieman huonosti tehtynä tosin), ovesta puuttui yläpäästä peili / lasi ja oven reunoilla oli karmeita reikiä.

Oven yksi hyväpuoli lisää oli puuttuva yläpeili (ilmeisemmin ollut lasi joskus), joten tämä keventää oven painoa ja ulkonäköä merkittävästi kun se on paikoillaan.

Ovessa oli kohtuu iso hiontatyö, sekä tietty kaikkien kolojen suurentaminen ja reikiin uusien puupalikoiden liimailu. Myös kaiken maailman saumat ja kolot tuli täytettyä Sika (tiivisteliimalla), jotta se kestää pihalla mahdollisimman pitkään.

Hiottuna ja kolot massattuna.

Hionnan jälkeen vedin pintaan ensimmäisen kerroksen Unica ulkokalustemaalia (ei siis mitään Akva versiota, vaan ihan ehtaa silmiä kirvelevää öljypohjaista maalia).

Ensimmäinen maalikerros toisella puolella, vielä ainakin yksi kerros lisää tälle puolelle, kuin myös pari kerrosta toiselle.

Seuraavaksi pitänee suunnitella portin runkoa ja katetta, maalailla kerroksia lisää, käydä ostamassa heilurisaranat. Tosin ovea ei ihan heti saakkaan paikoilleen vaikka maalauksen saakin pois jaloista, sillä rungon ja rappusten ja polun tekeminen tulee viemään aikaaaaaaa…

Maanantai (10.6.2019): Maalasin aamusta oven toiseen kertaan (ehti jo viikon odotella maalausta työmatkailun takia). Oven ensimmäinen puolikas on nyt maalattu kahteen kertaan, vielä pitää maalata ”keräävät pinnat” kolmanteen kertaan (eli pinnat joihin vesi / lumi voi kertyä), kuten oven yläreuna, peilien alareunat ja tietty oven alapinta, jotta kestäisi vähän pitempään ulkosalla.

Oven toinen puoli maalattuna toiseen kertaan.

Seuraavaksi pitää käydä ostamassa toinen 1L pönttö maalia, jotta saa oven maalattua loppuun, sekä parit listat vielä kuistilta.

Suunnitelma Puutarhan Portille:

Puutarhan Portin suunnitelma

Seuraavaksi siis kauppaan hakemaan maalia ja lakkaa, oven ja kuistin saamiseksi valmiiksi. Jossain vaiheessa myöhemmin kesää askartelu portin kanssa jatkuu, mutta tässä vaiheessa riittää että saan oveen maalin + hankittua saranat, sekä kattotiilet. Varsinainen portti kera katoksen ja portaiden tulee myöhemmin kesällä (ehkä Heinäkuussa loman aikana).

Torstai (4.7.2019): Ovi on nyt maalattu molemminpuolin kahteen kertaan. Olo oli kuin karkkikaupassa kun kävin hakemassa saranat ja kahvat oveen Puuilosta… mutta näitä ei pääse asentelemaan ennen kuin kuistin sisäänkäynti on saatu remontoitua ja kanto poistettua.

Ovi maalattuna kahteen kertaan..

Seuraavaksi siis hiljaiseloa hetki tämän urakan kanssa. Ja taitaa tulla oma postauksensa itse portin rungosta yms… myöhemmin loppukesästä.

Vastaa