DIY – osa 2: Puutarhan portin pystytys (Päivitetty 16.9.2019)

Nyt kun kuisti alkaa olla loppusuoralla, on aika jatkaa puutarhan portin parissa. Tähän operaatioon toki liittyy pari muutakin asiaa, kuten polkujen ja portaiden tekemistä, sekä pengertämistä. Joten otan ne osaksi tätä postausta.

Suunnitelma tosiaan sanoo, että ovi olisi porttina takapihan puutarhaan. Ovi tulisi kohtuu samaan linjaan kuistin etureunan kanssa (maanmuotoja mukaillen). Väänsin nopeasti suunnitelman myös paperille, että on jotain kättä pidempää pitämässä ajatuksia kasassa. Osa suunnitelman asioista on jo dokumentoitu aiemmissa postauksissa, kuten esim. kuvan yläreunan kivetyksen ja portaiden tekeminen. Tässä postauksessa keskitytään Portin pystytykseen, polun ja pengerrysten tekemiseen, sekä kasvien istutukseen.

Suunnitelma

Jotta porttia päästään pystyttämään, pitää tehdä jonkin verran pohjatöitä, tällä kertaa se tarkoittaa jonkin verran pengertämistä, kaivamista yms… Aloitin työt tekemällä n.2m polunpohjaa, sekä sen viereistä pengertä. Kunhan penkereen saa kuntoon ja kasvit istutettua siihen pääsee paremmin itse portin pohjatöiden ja pystytyksen pariin.

Ensimmäinen penger tulee siis kuistin ja polun väliin, johon on tarkoitus istuttaa Kuunliljoja. Polku reunakivineen on n.1m leveä.

Toinen penger tuleekin saman suuntaisesti kuin itse porttikin, tähän penkereeseen istutetaan pari kappaletta Kartiomarjakuusia ”Hicksii”, ja toiselle puolelle pilarikatajia ”Suecica”.

Pilarikataja ”Suecica”

Pilarikataja ’Suecica’ on kapeahkokasvuinen, pilarimainen, kotikatajaa muistuttava lajike. Oksat ovat pystyt ja kärjistään kauniisti nuokkuvat. Neulaset ovat vihreät ja terävät. Pilarikataja on melko hidaskasvuinen, auringossa viihtyvä pienehkö puu. Kasvi sopii hyvin pensasryhmiin tai yksin istutettavaksi.
Pilarikataja viihtyy parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla, kuivassa tai tuoreessa, niukkaravinteisessa ja läpäisevässä maassa.

Tuote:
Korkeus, cm:
Menestysmisvyöhykkeet:
Kasvuaika:
Kasvupaikka:
Tieteellinen nimi:
Kasvutapa:

Pilarikataja 50-60
300-700
I-V(VI)
monivuotinen
aurinko
Juniperus communis ’Suecica’
pilarimainen

Kartiomarjakuusi ”Hicksii”

Kartiomarjakuusi ’Hicksii’ on leveän suppilomainen marjakuusilajike. Neulaset ovat marjakuusille tyypilliset, tummanvihreät ja litteät. Punaisia marjakäpyjä muodostuu ainoastaan emiyksilöihin. Pystykasvuinen lajike sopii varjoisen paikan kasviryhmiin, aidanteeksi tai leikattavaksi aidaksi.
Kartiomarjakuusi viihtyy parhaiten varjoisalla tai puolivarjoisalla kasvupaikalla, tuoreessa, runsasravinteisessa ja kalkitussa maassa. Marjakuuset kestävät hyvin muotoilua ja leikkausta. Marjakuuset ovat myrkyllisiä.

Tuote:
Korkeus, cm:
Menestysmisvyöhykkeet:
Kasvuaika:
Kasvupaikka:
Tieteellinen nimi:
Kasvutapa:

Kartiomarjakuusi Hicksii 80-100
300
I-III
monivuotinen
puolivarjo, varjo
Taxus x media ’Hicksii’
suppilomainen

Maanantai (5.8.2019): Ilta meni pengerten parissa ja muutamaa kasvia istuttaessa. Jäljelle jäi yksi Kuunlilja istutettavaksi.

Seuraavaksi pitää istuttaa tuo yksi kuunlilja, jotta pääsee ruuvailemaan portin pilareita paikoilleen.

Keskiviikko (7.8.2019): Kuunlilja tuli istutettua ja käytyä rautakaupassa hakemassa ruuvipaalut. Tosin jälkiviisaana täytyy todeta, että ruuvipaaluista ei ollut juurikaan iloa, sillä käytännössä ne jouduttiin kaivamaan maahan, sillä nuo PROF:n paalut eivät uponneet kovin hyvin jos tuli pienikin kivi vastaan, joten siis meni pari tuntia kaivellen n.20cm leveää kuoppaa kairaten sitä samalla ruuvipaaluilla… Mutta sinne meni ja kuopat tuli täytettyä betonilla, jotta pysyvät pystyssä paremmin. Rautakaupasta tuli haettua myös kuorikatetta kasvien juurille.

Seuraavaksi pitää odotella, että paalujen betonit kuivuvat, jonka jälkeen pääsee pystyttämään portin runkoa.

Torstai (8.8.2019): Hankkijalta tilatut Kartiomarjakuuset saapuivat, joten pitihän niitä vielä keskiviikkoillasta alkaa istuttamaan. Aikasmoinen urakka siitä syntyi, mutta sain puskat maahan juurtumaan. Jonkin verran sai tasoitella rinnettä ja viimeistely vielä hakkeella.

Seuraavaksi pitää käydä hakemassa porraskivet (betoniset, todennäköisesti Rasion Sementtivalimolta á 30€/kpl), kaivaa reunakivet loppuun ja alkaa työstämään itse porttia, jota varten pitää käydä hakemassa 75mm kestopuuta ja 95mm lautaa pari kappaletta koristeeksi tolpan ympärille. Katon portille ajattelin tehdä Puuilosta ostettavissa olevalla harjapellillä.

Katto portille, Puuilon 2m harjapellistä

Sunnuntai (11.8.2019): Viikonloppu menikin sisäänkäynnin nurkilla viettäessä, tuli asennettua lumiesteet kuistin katolle, pystytettyä puutarhan portti vihdoin, kiinnitettyä ovi, kannettua betoniset portaat paikoilleen, tehtyä suurin osa polkujen kivireunoista, sekä paljon pientä muuta…

Betoniset porraskivet painoivat n.100kg kappaleelta. Portin runko on 75mm kestopuuta, joka on kiinni ruuvipaalun kengässä. 75mm rungon ympärille ruuvasin 95mm kestopuulaudat. Katto, jos sitä katoksi voi sanoa, on rungoltaan 24, johon leikkasin pistosahalla harjapellin muotoiset palikat päihin ja keskelle. Katon päälle tuli aiemmin mainitsemani harjapelti muutamalla peltiruuvilla kiinnitettynä.

Jonkin verran oli hommaa erinäisissä kivi- ja kaivuutöissä. Ovi tosiaan on jo aiemmin tehty ja nyt vihdoin paikoillaan. Oveen tuli 2kpl Pislan RST heilurisaranoita, ns. saluunaovi. Polkujen reunat kivetin kuistityömaan alta puretuilla kivillä.

Itse portti alkaa olla valmis, alla kuvia valmiista portista ja sen lähiympäristöstä.

Seuraavaksi pitää jatkaa polkua pidemmälle seuraaville askelmille asti, sekä tietty saada soraa polulle. Niin ja tietty Pilarikatajia pitää istuttaa oven oikealle puolelle, pitää vaan käydä etsimässä niitä jostain.

Tiistai (20.8.2019): Pieni tovi aikaa iltapäivästä, joten kaivoin polkua lisää, sekä kiinnittelin hieman rimoja paikoilleen.

Seuraavaksi pitäisi kaivaa hieman polkua lisää, sekä istuttaa katajat ja rimoittaa rappujen ulkopintaa lisää.

Maanantai (16.8.2019): Polku tuli kaivettua loppuun, mutta pinta / täyttö saa jäädä ensi vuodelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *