Kuisti – Osa 5: Sähköä ja Viimeistelyjä (Päivitetty 16.9.2019)

Kuisti etenee kovaa vauhtia (lue: meni siis koko kesä, joten ei niin kovaa), joten ollaan jo sähkötöiden parissa, sekä pintojen viimeistelyssä. Sähkötyöt tosin aloitettiin osittain päällekkäin jo kuistin ulkopuolisten viimeistelyjen kanssa. Ja viimeistelyihin kuuluu myös ovet ja ikkunat (siis ylipäätänsä paikoilleen :D).

Jaan tämän postauksen pariin eri osioon: 1) Sähkötyöt, 2) Ikkunoiden ja Ovien asennus, 3) Viimeistelytoimenpiteet (kuten listoitukset, yms..)

1. Sähkötyöt:

Sähkötöitä tehtiin jo tosiaan Heinäkuun lopulla, jolloin appiukko kävin tekemässä ensimmäisiä kytkentöjä ja asentamassa muutaman pistorasian kannen paikoilleen. Sähkötöitä on toki tehty pitkin remonttia, jolloin vedettiin kaapeleita ja putkia rakenteisiin ja asenneltiin kojerasioita yms… Mutta varsinaiset sähkömiehen hommat alkoivat vasta Heinäkuun lopulla.

Ensimmäiset kytkennät ja pistorasian kannet paikoillaan.

Meillä on tosiaan pienoinen erikoisuus tehty jo ensimmäisistä sähkövedoista lähtien: 1) Ulkovalaistus on hämäräkytkimen ja kello-ohjauksen takana, 2) Erilliset ajastetut pistorasiat ikkunoiden luona esim. jouluvaloja varten.

Ulkovalaistuksen ohjaus onkin ollut yksi kätevämmistä asioista mitä on tehty, eli kun tulee riittävän hämärää, kaikki ulkovalot syttyvät (etupihalla, takapihalla, autotallin luona ja sisäänkäyntien yläpuolella), ja kun kello tulee esim. 23.00 kaikki ulkovalot sammuvat, vaikka on pimeää. Tämän lisäksi kulkuväylillä on liiketunnistimet, jotka sytyttävät ko. alueen ulkovalot pimeän tullessa.

Ns. jouluvalopistorasia on ehkä enemmänkin erikoisuus, mutta tosiaan jokaisen ikkunan lähettyvillä on yksi pistorasia, johon tulee sähkö vain tiettyyn kellonaikaan. Näin ei tarvitse erikseen käydä sammuttamassa esimerkiksi kynttelikköjä jouluisin vaan ne sammuvat kaikki tiettyyn kellonaikaan ja taas aamulla syttyvät päälle. Myös kuistille pistettiin ko. pistorasioita kolme kappaletta ikkunoiden läheisyyteen, jotta saadaan esim. ns. jääpuikkovalaisimia ikkunoihin ajastetusti toimimaan.

Seuraavaksi sähkötyöt etenevät siten, että pitäisi saada syötöt vedettyä kellariin, jotta saadaan kuistille jopa sähköäkin!

Tiistai (2.8.2019): Appiukko on käynyt vetämässä sähköjä siellä täällä, ja tällä hetkellä kaikki pistorasiat toimivat jo. Valaistus onkin heiman isompi urakka, koska pitää saada kolme syöttöä eri valoille ja kahden niistä pitää tulla saman sulakkeen takaa.

Seuraavaksi Appiukko tulee tekemään syötön kytkentöjä kellarissa, jonka jälkeen myös valaistus pitäisi alkaa toimimaan 🙂

Torstai (8.8.2019): Appiukko kävi taas tekemässä ihmeitä, meillä on nyt valot kuistilla ja kuistin ulkopuolella. Tosin vielä pitää etsiä pieni rele, joka sopii jarkorasiaan, jolla saadaan ulkovalot toimimaan sekä ulkovalo-ohjauksella, että myös liiketunnistimella.

Seuraavaksi sähköjen saralla onkin enää pientä hienosäätöä, kuten aiemmin mainittu rele, rasioiden kansien kiinnitys ja hankinta, niin ja tietty yksi kappale sisävalaisimia vielä paikoilleen jahka saapuu postin tuomana.

2. Ikkunat ja Ovet

Ikkunatilaus:

Ikkunat tilattiin Piklakselta, josta aiemmat esim. vintin ikkunatkin on tilattu. Koska ikkunoista haluttiin saman henkiset kuin aikakaudella, tuli niistä hieman kalliimmat 🙁 Ikkunoiksi valittiin ihan perus 1-lasinen MSA ikkuna metallisilla ulko-osilla (eli halvempi vaihtoehto olisi ollut ns. mökki-ikkuna, mutta sen ulkopuoliset puuosat olisivat kaivanneet huoltoa nopeammin kuin metalliset vaihtoehdot).

Kahteen sivuikkunaan tuli valittua lisävarusteena korvausilmaventtiilit, jotta kuistilla olisi jonkinlainen ilmanvaihto.

Koska oltiin pihejä ja haluttiin hyödyntää Piklasen alennukset, niin tuli valittua -10% alennusoptio, joka tarkoittaa, että ikkunat tulevat vasta viikolla 37, eli syyskuun lopulla. Sitä ennen lähinnä odotellaan muovit ikkuna-aukoissa.

Maanantai (16.9.2019): Ikkunat saapuivat viime viikon tiistaina, samana iltana saatiin veljeni kanssa ne paikoilleen. Lauantaina pistettiin ulkopuolle myös laudat paikoilleen, joten ikkunat alkaa olla valmiina poislukien ikkunapellit.

Ovitilaus:

Ovet tilattiin jälleen Ovitehdas Vihannolta, tällä kertaa oviksi valittiin täydellä lasiaukolla olevat ovet. Eli 5-peilisen sijaan täyslasinen aukko n.120mm reunapuilla. Ovet (monikossa) tulee siis, toinen kuistin ja eteisen väliin, eli nykyinen ulko-ovi siirretään kuistin ulko-oveksi. Toinen ovi ostettiin vähän varastoon odottamaan takapihan lasiterassia / huvimajaa.

 • ovirunko: CE-merkitty lämpöovirunko
 • ovimalli: 1-lehtinen, ulosaukeava, ns Kokolasinen lämpöovi, runkokehysmitta 120mm
 • ovimateriaali: peittomaalattu lista valkoinen
 • karmimitta: molemmat 930x2085mm, oikeakätinen
 • karmi: valkoinen 130mm, tammikynnys
 • lasitus: 3-kert kirkas turvalasitus
 • heloitus:
  • Toiseen oveen abloy 102 -lukkorunko, toiseen oveen abloy lc 200 -lukkorunko,
  • 3248-110-säätö-/murtosuojasaranat, 4kpl/ovi, Ot-kumin monikanavasilikonitiiviste

Ovet pitäisi olla saatavilla Elokuun loppupuolella?

Sunnuntai (18.8.2019): Torstai illasta tuli sähköpostia, että ovet olisivat valmiina Vihannon Ovitehtaalla. Onneksi oli appiukon kärry pihassa, joten Perjantaina tuli käväistyä Kuusistossa hakemassa ovet ja komealta näyttävätkin!

Painavat ovet kärryssä odottamassa kantajiaan.

Vanha ovi tuli siirrettyä pykälää ulemmas ja uusi lasiovi tuli vanhan ulko-oven tilalle. Askarteluun meni viikonlopusta jokunen tunti ja listoitus on vieläkin hieman kesken.

Seuraavaksi tosiaan listoitus täytyy viedä loppuun, jos vain löytyy vapaita tunteja arkipäivistä, niin tämän viikon aikana pitäisi olla valmista. Enää siis puuttuu kuistinpuoleiset listat ovien ympäriltä, ja samalla tietty voi pistää jalkalistat paikoilleen. Mutta ehkä siitä sitten enemmän viimeistelytoimenpiteissä.

3. Viimeistelytoimenpiteet

Lumieste kuistin katolle

Kuistin katolle tarvitsee pistää lumieste, joten pistetään sinne sitten lumieste. Tuli kohtuu kalliiksi tilata Ormax:n lumieste Netraudasta, mutta en oikein tahtonyt löytää muualtaakaan. Lumiesteen asennus oli yllättävän helppoa, kiinnikkeitä varten piti asentaa ylimääräinen ruode, johon Lumiesteen kannakkeet ruuvattiin kahdella kohtuu isolla LVI-ruuvilla. Suurin urakka oli raijata 3m pitkät putket katolle, kera muiden rojujen.

Lumieste katolla

Listoituksen riemua

Listoitus on ehkä maailman hitain toimenpide, remonteissa siis. Vie aikaa jotta saa edes jollain tavalla kohtuullista jälkeä, ja jos tekee kämmejä niin ne näyttää aivan hirveältä, mutta hyvin tehtynä listoitus viimeistelee koko remontin. Kuistin osalta, listoja tulee lähinnä ikkunan ja ovien pieleen, osa listoituskuvista onkin jo ylempänä, jossa näkyy kuistin sisemmänoven sisäpuoliset listat, alempaa löytyy kuvia lopuista ovien listoituksista.

Ikkunalistat pääseekin pistämään tietty vasta kun ikkunat tulevat, johon on vielä jonkin verran aikaa.

Loput listoituksesta tehdään seuraavan postauksen alla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *