Aurinkosähkö – Osa 3: Paneelit katolla ja ensimmäiset wattitunnit plakkarissa

Aurinkopaneelien asennus tapahtui keskiviikkona 25.3 Koronaviruksen levitessä Suomessa. Paneelien asennukseen meni päivä ja illasta saatiin vielä muutama wattitunti sähköäkin talteen.

Aiemmat kirjoitukset aiheesta:

Aurinkopaneelit asennettiin kahteen sarjaan, koska lähempänä lapetta olevat paneelit saavat ilokseen naapurin männynlatvan varjon. Varjo tuppaa heikentämään aika pahasti tuotantoa, joten jotta koko paneeliston tuotto ei kärsisi, kärsii vain toinen ryhmä.

Paneelit olivat isohkoja 2mx1,6m 375W yksikidepaneeleja, jotka asennettiin kaksikerroksisen alumiinikehikon päälle (ensimmäinen pystyyn ja paneelien kiinnitysranka vaakaan). Arkisisäänkäynnille, ryhmäkeskuksen yläpuolelle tuli Fronius 4,5kV 3-vaihe invertteri.

Invertterin asennus arkisisäänkäynnille:

Aurinkopaneelien asennusta katolle:

Ensimmäisen päivän sähköntuotto oli 325 Wh. Invertteri käynnistettiin 16:09 ja korkein tuotto 304W 16:25, jonka jälkeen tasaisesti laskien auringonlaskuun 18:50 asti tuotti paneelit sähköä. Ei mitään maata järistyttävää, ja iltaisin noista paneeleista ei oikein sähköä tulekkaan näin keväisin, koska puut tuovat jo sen verran paljon varjoa.

Ensimmäisen viikon satoa

Aurinkopaneelien tuottoa pystyy seuraamaan Froniuksen mobiilisovelluksella tai heidän web-porttaalistaan. Meillä kun on Enston eOhjain myös, josta näkee talon kokonaiskulutusta, voi hyvin vertailla tuottoa ja kulutusta keskenään. Jos järjestelmästä haluaisi järkevämmän, niin pitäisi ostaa lisää kilkkeitä, mutta tämä riittää meille tällä hetkellä.

Torstaina aurinko paistoikin oikein kunnolla ja sähköä kertyi omista paneeleista 17,1 kW ja suurin tuotto oli 11:40 3,4 kW. Tällöin tuli huomattua myös että naapurin mänty aiheuttaa jonkinmoisen tuottopudotuksen päivän aikana.

Kerään maanantaina vielä koko viikon tuotosta jonkun kivan graafin, mutta toistaiseksi systeemi on asennettu ja toimii hyvin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.