Aurinkosähkö – Osa 4: Yhteenveto ja ensimmäiset kokemukset

Ensimmäinen kokonainen viikko takana, ja vähän ylimääräistä. Sähköntuottosopimukset on allekirjoitettu tai saatu sähköyhtiöltä ja siirtoverkkoyhtiöltä. Paneelien asennukseta on saatu suunnittelukuvat yms… Nyt oletus on että seuraavat 25v voi vain nauttia aurinkosähköstä 🙂 (Ehkä invertteri kuitenkin hajoaa ennen sitä!)

Aiemmat kirjoitukset aiheesta:

Tässä artikkelissa yritän käydä läpi:

 • Sopimusasiat verkkoyhtiön ja sähkönmyyjän kanssa
 • Aurinkopaneelien hiilijalanjälki
 • Tarkastelu mitä ensimmäinen viikko paneelien kanssa toi (sähköntuotto yms…)
 • Paneelien asennus
 • Yhteenveto

Sopimusjumppa

Sopimuspapereita Turku Energialta ja Pori Energialta

Tässä taisin tulla hieman yllätetyksi housut kintussa, koska tilasin paneelit Turku Energialta, oletin että kaikki olisi silloin myös hoidettuna verkkoyhtiön puolelta yms… Mutta päivää ennen asennusta tuli viesti Turku Energialta, että muistathan tehdä tuottosopimuksen ja että paneeleita ei saa kytkeä verkkoon ennen sopimusta. Olisihan tässä tietenkin pitänyt tajuta ottaa sähkön nykyiseen myyjään yhteyttä jo aikaisemmin, mutta ei vaan tajunnit… No nopeasti puhelin kouraan ja soittoa Pori Energiaan, josta lähettivät ostositoumuksen saman tein Turku Energian Siirtoverkoille. Seuraavaksi viestiä Turku Energialle, että ko. vaihe on kunnossa, voinko nyt kytkeä paneelit verkkoon? Meni pari erillistä spostinvaihtelua ja sain luvan möys verkkoyhtiön puolelta että paneelien kytkemiseen ei ole estettä (tämän ilmoituksen sai vain kyselemällä, eikä sitä vaivauduttu lähettämään esim. tekstarina tms..). Anyway kun paneelit oli asennettu käännettiin turvakytkin asentoon I ja sähkö alkoi virrata 🙂 Vaikka sille päivää ei ollutkaan vielä sopimuksia kasassa. Eli mitä pitäisi tätä operaatiota tehdessä muistaa?

 1. Kun tiedät paneelien kokonaistehon ilmoita sähkön myyjälle pientuotannosta. (toki pitää ensin ottaa selvää ostavatko he sähkösi, jos eivät niin vaihda sähkön myyjää).
 2. Sähkön myyjä ilmoittaa verkkoyhtiöösi että ostavat tuotantosi ja tekevät keskenään jonkin sortin sähköisen sopimuksen.
 3. Saat ilmoituksen verkkoyhtiöltä kun paneelien kytkeminen verkkoon on sallittua.

Joten kannattaa muistaa hoitaa nuo jutut, riittävän etuajassa 🙂

Aurinkopaneelien aiheuttama hiilijalanjälki

Lienee itsestäänselvää että myös aurinkopaneelien, invertterien, kaapeleiden yms.. kiinnikkeiden tuottaminen kasvattaa meidän hiilijalanjälkeä! Siksi onkin olennaista että kun hankintaa tekee, panostaa ainakin seuraaviin asioihin:

 • Kuinka kaukaa hankitut tuotteet on tuotu? Esim. Paneelit suoraan Kiinasta, Euroopasta vai jopa Suomesta?
 • Kuinka pitkän elinkaaren valmistaja lupaa tuotteelleen vs. mistä se hankintaan.
 • Ketä asennuksen tekee (kuljetus yms.. vaikutukset).

Meidän paneelit on valmistettu Salossa, eli n.45min ajomatkan päässä Turusta. Pii paneeleihin on toki Kiinasta, kuten suurin osa kaikista aurinkopaneeleista maailmassa, mutta paneelien rakentaminen yms.. tehdään Suomessa suomalaisella osaamisella.

Invertterinä oli itsellä käytännössä kaksi vaihtoehtoa Fronius (Itävalta) tai SMA (Saksa). Olennaista tässä oli laitteen laatu ja pitkä ikä. Hinnaltaan molemmat ovat samansuuruisia.

Kattotelineet ovat Orima:n (Orimattilasta), jotka niin ikää ovat kohtuu läheltä (tosin heidän sivuillaan ei mainittu missä ko. kiskojärjestelmä valmistetaan).

Löysin pari erillaista lähdettä hiilijalanjäljen laskemiseen: 1) Keuruun Energia, 2) Lopputyö.

1. Keuruun Energia toteaa näin: ” Useamman tutkimuksen mukaan aurinkopaneelit tuottavat reilussa kahdessa vuodessa sen verran energiaa, kuin niiden valmistamiseen meni. Uudemmissa paneeleissa voi energiavelka kuittautua jo aikaisemmin, jos olosuhteet ovat hyvät. Energiaa, joka tuotetaan tämän ajan jälkeen, kutsutaan nettoenergiaksi. Viimeistään parin vuoden jälkeen ”energiavelka” on maksettu ja aurinkopaneeli tuottaa päästötöntä ja puhdasta energiaa loppuelämänsä. Koska aurinkopaneelien käyttöikä on ainakin kaksikymmentä, jopa yli kolmekymmentä vuotta, voi yhden aurinkopaneelin energialla tuottaa toistakymmentä aurinkopaneelia. Aurinkopaneeleita voisi teoriassa tuottaa lähes päästöttömästi.

Yleisesti katsoen, ydinvoima tai vesivoima on hiilijalanjäljeltään merkittävästi aurinkoenergiaa parempi (lähde wikipedia + moni tieteellinen artikkeli):

WWF:n laskelmien mukaan n.15000 kWh vuodessa kuluttava taloutemme aiheuttaa 2800 kg CO2 päästöt. UK:n kotitalouksilla vastaava luku on suurempi (koska UK:ssa tuotetaan iso osa sähköstä hiilellä) 10 000 kg CO2:sta.

Sitra toteaa sivuillaan, että yhden ihmisen vuosittaisesta hiilijalanjäljestä saa 5% pois asentamalla 18m2 paneelit katolleen. Meillä on ~41m2, joten Sitran logiigalla se olisi 2,3 henkilön hiilijalanjäljen pienentämistä. Sitra ei valitettavasti kerro sivuillaan wattimääriä, joka on merkitsevämpi kuin pelkkä pinta-ala. Koska jos paneelit voivat olla esim. 150w vs. 375w ja vielä se, kuinka paljon ne todellisuudessa tuottavat vuodessa vs. pelkkä teoreettinen tuotto. Ei neliömäärä itsessään kerro yhtään mitään. Kehtaisin väittää että paneelimme vaikuttavat enemmän kuin pelkästään 2,3 hlö.

Miten aurinkopaneelien hiilijalanjälki sitten lasketaan – täytyy sanoa, ei sitten mitään hajua. Se että jos yksikidepaneelin valmistuksesta aiheutuu 45g CO2 / kWh ja meillä on yhteensä 4875 wh eli 4,9kWh tarkottaisi se 220,5g CO2 / kWh meidän tapauksessa. Jos säästämme viikossa 15% energiankulutuksessa, jonka vaikutus on 185g CO2:sta / kWh… En siis tiedä 🙂 Ehkä tässä kohtaa vain luotan siihen mitä esim. Keuruun Energia sanoo, että aurinkopaneelijärjestlemä kuittaa aiheuttamansa hiilijalanjäljen parissa vuodessa!

Sähköntuottoa yhdeltä viikolta

Nyt kun esimmäinen viikko on takana, on mahdollista kaivaa hieman dataa sekä paneelien tuotosta, kokonaiskulutuksesta yms.. ja yhdistellä sitä jotta näkisi mikä vaikutus paneeleilla on ollut.

Huom, kyseessä on kevät – Maaliskuun lopusta aprillipäivään. Oletus on että kesää kohti sähköntuotto kasvaa 🙂

Paneelit tuli selkeästi ylimitoitettua, mutta ajattelin että ei se haittaa jos naapureillekin valuu hieman meidän tuotantoa! Eli paneelien tuottamasta energiasta saatiin itse hyödynnettyä tällä ensimmäisellä viikolla 72,6% ja kokonaissähkön käytöstä paneelit kattoivat 15%, eli loput 85% otettiin valtakunnan verkosta.

Tuottuohuiput on jostain syystä hyvin mielenkiintoisia 🙂 Tulee katseltua mihin aikaan päivästä on tullut suurin hetkellinen tuototantohuippu. Alla graafia ensimmäisen 7-päivän tuotantohuipuista. Tästä näkee hyvin sään vaikutuksen tuotantoon. Esim. 30.3 oli pilvistä ja lunta katolla, kun se puoleltapäivin kuitenkin ehti kerätä vähän hajavaloa auringon ylittäessä kattoa pilvien lomassa. 31.3 oli vahvasti pilvinen päivä, jolloin tuotanto jäi kohtuu alas. Muut päivät oli aurinkoisemmanpuoleisia, kuten tuotantohuipuista näkee.

Tuotantohuiput

Myös invertteriltä pääsee seuraamaan tuotantoa, ja sieltä tähän mennessä korkein napattu tuotantohuippu on ollut päälle 4,2 kW!

Tuotantoa seurattuna invertterin omalta ohjaussivulta.

Sähköä tuli myös siis tuotettua yli omien tarpeiden, joten valtakunnan verkkoon valui yhteensä 24,82 kWh tuotantoa joka vastaa arviolta n.0,67€ 🙂 (eli ei mitään).

Aurinkopaneelien tuotannosta osuus joka syötettiin valtakunnan verkkoon (eli se mitä ei pystytty itse hyödyntämään)

Hyöty omasta tuotannosta tältä viikolla oli 6,93€ (eli 65,68 kWh).

Paneelien asennussuunnitelma

Paneelien asennuksesta sain myös yksijohdinsuunnitelman jälkipolville säästettäväksi. Tästä näkee miten paneelit on ketjussa (6 + 7 ryhmissä).

Yksijohdinsuunnitelma asennuksesta

Yllä vielä yhdensivun datasheetti katolle asennetusta paneelista.

Yhteenveto

Jaahas, mitäs mieltä paneeleista ja koko operaatiosta sitten ollaan?

 • Paneelien tilaus ja asennus sujui kivuttomasti.
  • Hinta oli kohdillaan Turku Energian kevään (tai lopputalven) tarjouksessa. Kokonaiskustannus 6870€, mikä tarkoittaa kotitalousvähennyksen jälkeen 5982€ eli 1,23€/asennettua wattia vasten. Tuo EUR / W on se luku jota kannatta laskea. Itseasennuksen saattaa saada vielä vähän lähemmäs 1€ / W.
  • Asennuksen teki porukka, joka asentaa näitä paneeleja päivittäin, joten ei tarvinnut keksiä itse pyörää uudelleen ja saa asennukselle jonkin sortin takuun.
  • Ainoa mitä piti itse tehdä oli: 1) Sopimukset & tilaukset, 2) Pyytää appiukko lisäämään sulakkeita sähkökeskukseen (3kpl 16A G automaatteja), sekä miettiä mitä kautta johdotukset vedetään ja miten paneelit kannattaa ryhmittää (seuraamalla katolle tulevia varjoja, joihin itse ei voi vaikuttaa).
 • Paneelit ovat askel egologisempaan asumiseen, mutta kuten näkyy aurinkosähkön osuus hyödynnettävästä käytöstä on kohtuu alhainen näin keväällä. Tämä vaatii enemmän oman tekemisen muuttamista, jotta pystyisi ohjaamaan esim. pyykin ja astianpesua aurinkoisempiin hetkiin, jolloin saadaan suurempi osuus auringon tuotosta talteen.
 • Paneelien takaisinmaksuaika on n.20v, mikäli mikään ei hajoa!
  • Paneelit tuli tarkoituksella ylimitoitettua (idealla ”niin monta kuin katolle aurinkoiselle osalle mahtuu”), ajattelin että ei se haittaa jos naapureillekin valuu hieman meidän tuotantoa! Eli paneelien tuottamasta energiasta saatiin itse hyödynnettyä tällä ensimmäisellä viikolla 72,6% ja kokonaissähkön käytöstä paneelit kattoivat 15%, eli loput 85% otettiin valtakunnan verkosta.
  • Sähköä syötettiin valtakunnan verkkoon yhteensä 24,82 kWh joka vastaa n. 0,67€ (tarkistetaan sitten kun tulee jotain kirjeen tynkää Pori Energialta)
  • Sähköstä saatiin talteen 65,68 kWh eli euroissa 6,93€ säästöä sähkölaskussa.
 • Olettaisin että n.5v päästä uusien paneelien tehot ovat parantuneet jo niin paljon, että takaisinmaksuaika lyhenee jonkin verran! Eli jos katsoo minun n.5v sitten tekemästä laskelmasta, niin paneelien hyötysuhde on kasvanut / hinta on laskenut 40%. Hyötysuhteella tarkoitan sitä paljoko yksi paneeli tuottaa sähköä, piin varsinainen hyötysuhde ei ole hirveästi kasvanut.
  • Oman käytön hyötysuhdetta voisi kasvattaa akustolla, mutta niiden hankintahinta tarvittavine järjestelmineen on sen verran korkea, ettei vielä nykyäänkään tuossa operaatiossa pääsisi omilleen. Tarvittaisiin myös merkittävästi enemmän paneeleja katolle, jotta saa akuston pidettyä ladattuna.
 • Käytännössä tulee seurattua paneelien tuottoa työkoneelta (yläkulmassa näkyy jatkuvasti tuotto / päivän kokonaistuotto) tai esim. Apple Watch appiksella 🙂 Joten kun aurinko paistaa herää tekemään tietyt sähköä kuluttavat toimenpiteet.
 • Turku Energian siirtoverkkojen alueella ei kannata omistaa ylituotantoa tekeviä paneeleja, koska Turku Energia (kuten pari muutakin isompaa) ryöstävät kohtuuttoman isolla siirtokustannuksella myytyä sähköä! Tästä hatunnosto pienemmille sähköyhtiöille, joista esim. Pori Energian alueella asuvat paneelinomistajat voivat myydä sähköään yli 70% pienemmillä kustannuksilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *