Puutarhailut 2020: Etupihan myllerrys

Etupihan myllerrys on ollut suunnitelmissa jo pitempään, vihdoin tänä vuonna oli aikaa kaivaa koko etupuoli uusiksi 🙂 Mitä siis tehdään?

 • Puutarhanportin molemmin puolin olevien polkujen täyttö kivituhkalla.
 • Yhden polun kaivaminen lisää ja täyttö kivituhkalla.
 • Kahden kiviportaan lisääminen pääsisäänkäyntiväylän liuskaan ja yläosan tasoitus ja uudelleen kivitys.
 • Kukkapenkin kaivaminen uusien portaiden oikealle puolelle.
 • Etupihan ruusupenkkojen uudelleentekeminen (kestopuusta).
 • Etupihan mullan kaivaminen ylös (-10cm) ja täyttö kivituhkalla.
 • Etupihan kosteikkoistutuksen jatkaminen.
 • Etupihan kivituhkaan liuskekivien asennus kulkuväyläksi.
 • Puutarhan portin jälkeisen penkereen siistiminen (kivien poistoa, penkereen loiventaminen, parin pensaan istutus).
 • Kivien poistaminen nurmikosta, jotka osuvat liian usein ruohonleikkuriin.
 • Kukkapuron tekeminen takapihalle.

Jonkin verran on siis urakkaa. Yritän nyt jotenkin johdonmukaisesti kuvata mitä tehtiin missäkin.

Kulkuväylä yläpihalle

Kulkuväyläurakkaan liittyy siis jo aiempana vuonna kaivetun väylän täyttäminen kivituhkalla. Koska kivituhkaa oli hieman ylimääräistä, niin samalla vaivalla kaivettiin uusi polku, jotta oli jotain mihin kivituhkaa pystyisi tuhlaamaan 🙂 Polkujen reunoihin käytettiin muualta pihalta ylöskaivetut graniittikivet.

Lisäksi kulkuväylällä yläpihalle on ollut yksi penger, joka on pitkään ollut hyvin kivikkoinen ja jämäkasa kiviä. Joten kaivoin pengereen uusiksi, poistamalla sieltä ylimääriset kivet, sekä istuttamalla pari uutta pensasta koristamaan reunusta. Myös maata pengereen edustalla yritin oikaista hieman ylijäämämullalla muilta kaivumailta.

Polun viereen, epämääräisen penkereen tilanne pari istutusta ja tasoitusta.

Samalla kun pengerrettä tuli kaiveltua, niin poistin vähän matkan päästä myös muutaman kiven, jotka liian usein osuvat ruohonleikkuriin.

Polku yläpihalle, kahdella eri tasanteella.

Kukkapuro takapihalle

Yksi siisteimmistä jutuista tänä vuonna on takapihan kukkapuro. Käytänössä kyse on kevyesti maahan kaivetusta uomasta, jonka täytin kivituhkalla. Tuhkan sekaan istuettiin erilaisia kivikkokasveja. Ja uoman reunat kivettiin luonnonkivillä. Keskelle puroa rakensin sillan muutamasta liuskekivestä, jotka jäivät yli etupihalta.

Etupihan myllerrys

Etupihan puolikuollut ja sammaloitunut nurmikko, jolle oli ikävä tulla ruohonleikkurilla on se mistä kaikki tämä alkoi. Kaivoin etupihalta 10cm multaa ja nurmea pois, jotka siirsin pääsisäänkäyntiluiskan oikealle puolelle loiventamaan jyrkähköä pengertä. Poistetun mullan tilalle tuli kärrättyä muutama tonni kivituhkaa, jonka sekaan asennettua liuskekiviä kullkuväyläksi.

Etupihalle lisäksi tuli tehtyä kolme uutta istutusaluetta: 1) Ruusupengerryspenkit, 2) Hulevesilammen lisäistutus, 3) Hortensiaapenkki.

 1. Ruusupenngerryspenkit on käytännössä pari pitkulaista istutusallasta 60×120 x2 johon jokaiseen mahtuu muutama köynnösruusu, sekä yksi tulilatvakuusama.
 2. Hulevesilammen lisäistutus sen sijaan on vähän kuivempi laajennus: Kulkuväylän viereen istutin japaninhappomarjapensaita (minikokoisia). Lammen eteen yksi pöytäkuusi, sekä pari pilarikatjaa. Jotta alue noudataa hieman lammen henkeä, sekaan tuli myös istutettua muutama kurjenmiekka.
 3. Hortensiapenkki sisältää pari hortensiaa sekä pari kotakuusamapensasta. Ylimpänä on jättipallohortenssia Annabelle, jonka edessä rungotettu syyshortensia (pinkihtävät kukat) ja edustalla pari matalempaa kotakuusamapensasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *