Vuoden 2020 Yhteenveto

Seitsemäs vuosi! Tänä vuonna jos koskaan jäi hommia tekemättä, kun suurin osa budjetista valui lasiterassin runkoon. Kuitenkin tätä kirjoittaessa näyttää että saatiin jotain muutakin tehtyä kuin pelkkä terassin runko! Vintin rappukäytävä on yhä kesken, tällä kertaa kyse ei ole kaiteesta vaan listoituksesta, eli tämäkin loppumaton projekti on edennyt. Vintin Makuuhuone odottaa vielä viimeisiä listojaan. Vuoden pääosaa näytteli jo aiemmin mainittu lasiterassin runko, tai ainakin niin luulin mutta ehdottomasti työläin oli etupihan möyrintä, sekä leffahuoneen edistäminen siihen pisteeseen että sinne voi sulketua pakoon maailmaa.

Jälleen kerran tässä kirjoitellaan yhteenvetoa vuoden tilanteesta, aiempien vuosien pohjaa hyödyntäen. Ja kuten aiemmillakin kerroilla, tämä postaus vetää hyvin myös itselleen mitä on oikein tullut tehtyä talon muutaman viime vuoden aikana.

Vuoden 2020 aikana tehtiin:

Myös pari pientä puhdetyötä tuli tehtyä: Puuhuoneen ovi ulkopuolelle ja sisäpuolelle, sekä leffahuoneeseen kallioseinää. Niin ja tietty ennen kuin maalit kuivuu pönttöön, tuli maalattua myös verstaan ovet toiseen kertaan, ja verstas sai myös uudet valot.

Jäljellä urakasta sisätiloissa on vielä:

 • Vintillä: Rappukäytävän viimeistely (listoitusta) (tää on ollut kyl hidas projekti!)
 • Keskikerroksessa: Olohuone ja Makuuhuone (ns. kulmahuone)
 • Kellarissa: Leffahuoneen/”Man Cave” viimestelyä

Ulkona vielä tekemättä:

 • Lasiveranta (Katto, seinät ja lattia)
 • Iso autotalli (Autotallin puoli)
 • Kolmen muun julkisivun huoltomaalaus, ehkä ensikesänä helpommat kaksi (länsi- ja pohjoispuoli)

Sähkönkulutus on ollut hieman nousuhtanteinen viime vuosiin nähden. Ja tämä vuosi ei tee poikkeusta, nyt on mennyt oikein urakalla enemmän sähköä, joka onneksi kompensoitui katolle ilmestyneillä aurinkopaneeleilla. Laskin mielestäni kuivainartikkelissa, että kuivaimen lisääminen tulee nostamaan sähkönkulutusta, tai empä tainnut laskea, mutta muistaakeni se olisi ollut useamman kilovatin, mikä selittää osittain tuota merkittävästi noussutta kulutusta. Myös leffahuoneeseen on tuotu sähköinen lattialämmitys, jota käytetään vain tarvittaessa. Oma mutu sanoo, että nämä yhdessä on suurin syy kasvaneeseen sähkönkulutukseen taloudessa.

Ostettu sähkö (kWh)Tuotettu Sähkö (kWh)Myyty Sähkö (kWh)Myyty Sähkö (EUR)Kokonaiskulutus (kWh)
15 205,5 kWh3541,39 kWh1616,12 kWh59,34 EUR17 130,77 kWh

MLP oli jälleen tehokas tapa lämmittää taloa ja käyttövettä. Tämän vuoden MLP:n kulutuksesta ei ole tietoa, koska sitä mittaava laite päätti irtisanoa itsensä juuri vuoden lopulla. Siksi tämän vuoden MLP:n kulutus perustuu arvioon suhteutettuna aiempiin vuosiin: 5950kWh (5950kWh 2020, 5950kWh 2019, 5900 kWh 2018, 5786kWh 2017, 6353kWh 2016, 5650kWh 2015, 5500kWh 2014),

Vettä kului pitkästä aikaa vähän vähemmän eli 174 kuutiota.

Jos öljyä meillä olisi palanut se n.4000l => 3 498€ (jos olisin tilannut koko litramäärän 1.1.2018 – Teboilin sivuilta katsottuna). Sähköä MLP kulutti n.5950kWh, joka nykyisellä sähkösopimuksella (4,98cent/kWh) tarkoittaa (sis. + verot ja siirrot [5,25372cent/kWh]) 608€, eli säästöä tänä vuonna syntyi ~2889€ maalämmöllä.

Alkusijoitus 25 100,00 €
Kotitalousvähennys-4 600 €
2013-805 €
2014-3 220 €
2015-2 400 €
2016-2 895 €
2017-3 156 €
2018-2 915 €
2019-3 452 €
2020-2 898 €
Säästöä öljyyn nähden1 232 €
Aikaa kuolettamiseen (laskettuna aiempien vuosien vähennyksen keskiarvolla)0 vuotta, nyt juna käy jo kotiin päin!

Pihatöiden osalta tulikin yläpuolella mainittua, että tuli tehtyä:

 • Polku yläpihalle (3kpl: ennen puutarhaporttia, suoraan puutarhaportin jälkeen, sekä vielä yksi takapihalla olevalle pergolalle), joissa on nupukivestä reunat ja täyttö harmaalla kivituhkalla.
 • Etupihan kivipolun loiventaminen, lisäämällä puoleen väliin 2kpl kiviportaita, jolloin yläpää loiveni 30cm.
 • Etupihan nurmialueen poistaminen ja täyttäminen kivituhkalla (sekä liuskekivillä, joita kävin hakemassa jostain päin ruskoa pari peräkärryllistä).
 • Etupihan kosteikkoistutuksen laajentaminen, varsinaista kosteikkoa ei laajennettu, vaan lähinnä istutuksia sen eteen, jotta se näyttäisi isommalta.

Yksi merkittävä vihreä teko meidän perheessä oli oman aurinkovoimalan hankinta katolle. Voimala tuli ostettua Turku Energian kautta, heillä kun on ollut tapana tarjota edullisesti helmikuussa rakenna- ja sisustamessuilla paneelipaketteja kohtuu hyvällä hinnalla. Nyt meillä pyöriikin oma voimala katolla keventäen sähkönkulutusta ja parissa vuodessa se on jo kattanut valmistuksesta aiheuteneen hiilijalanjäljen kokonaan ja tuottaa puhdasta energiaa seuraavat ~10v (kunnes invertteri ensimmäisen kerran leikkaa kiinni).

Edellisvuosilta tekemättä jäänyt julkisivusäätö, on vihdoin tehty: Julkisivun osalta eteläseinän kulmalaudat, räystäslaudat ja uudelleen maalaus :).

Siitä on vuosi 2020 tehty, eli ei hirveemmin saatu valmiiksi, mutta ehkä taas ensi vuonna?

Lähes kaikki edellämainittu on tehty talkoovoimin sukulaisten avustamana ja siitä kuuluukin kaikille talkoissa (tavalla tai toisella) mukana olleille suuri kiitos!

Ulkoista työvoimaa käytettiin:

 • Ei mitään muuta kuin;
  • Sähkötyöt (Arto – Appiukko)
  • Lasiterassin pystytys

Merkittävimmät yksittäiset hankinnat:

 • Hmm… en tainnut tilata yhtään työkaluakaan tänä vuonna 🙂

Kustannuksia, oih tätä rahan menoa…

 • Leffahuone/”Man Cave” (erillilsbudjetti ;))
 • Lasiterassin Runko
 • Vintin rappu (laudat + kaide) ()

Vuoden 2020 aikana kului (noin suurinpiirtein)!

 • Vedenkulutus 174 kuutiota
 • 17 130,77 kWh sähköä (vuosi 2014 13 092kWh, vuosi 2015 12 967 kWh, vuosi 2016 13 950kWh, vuosi 2017 13 896 kWh, vuosi 2018 14 394 kWh, vuosi 2019 14 886kWh, vuosi 2020 kWh), tämä luku on talon seinässä olevasta sähkötaulusta. (Meillä lämmitettävää pinta-alaa on n.70m2 kellarissa + 95m2 keskikerroksessa ja n.95m2 vintillä, eli n.250m2, jolloin mielestäni tuo sähkönkulutus on kohtuu maltillinen (lauhaksi talveksi?)). Arviolta yleissähköön kului n.11180,8kWh, ja lämmitykseen 5950kWh.
 • eOhjaimen sähkönkulutusta ei ollut saatavilla, koska vekotin päätti hajota joulukuussa. Uusi laite on saatu tulille, mutta tietoja ei ole koko vuodelta. Ensi vuonna taas.
 • Paljon talkooväkeä, monta metriä sähköjohtoa, letkua ja viemäriä, hikeä, verta, kyyneleitä ja onnistumisen tunteita…

Lisää faktaa sähkönkulutuksesta:

Vuonna 2020 sähkönkulutus nousi merkittävästi edellisvuosien tasossa (2000 kWh).

MLP:hen ollaan yhä tyytyväisiä, oletettu sähkönkulutus on säilynyt hyvällä tasolla ja MLP on todella huoltovapaa. Oletan tosin että nyt alkaa jossain vaiheessa ilmaantumaan jotain ongelmia, kun meillä MLP on alimitoitettu, käy se jonkin verran verrokkejaan enemmän. Täten odotan että esim. kiertovesipumput ja kompressori alkavat jossain vaiheessa näyttämään merkkejä ikääntymisestä.

Mitä suunniteltiin vuodelle 2020 ?

 • Vintin rappukäytävän seinät (vintti) (mikäli saadaan kaide jostain) (TEHTY)
 • Rakennuslupaprosessi loppuu (täysin riippuvainen kaupungista) (TEHTY)
 • Lasiterassin aloitus (mikäli saadaan lupa) (TEHTY – Runko pihalla)
 • Pääsisäänkäynnin (Kuistikahvilan) viimeistely (Tekemättä sisäpuolelta)
 • Man Cave/Leffateatterin ensimmäinen vaihe (TEHTY)

Vuosi 2021 ?

 • 1krs Kulmahuoneen kunnostus nuorimmalle pojalle omaki huoneeksi
 • Vintin rappukäytävän viimeistely vihdoin (pitää ostaa listoja)
 • Rakennuslupaprosessia eteenpäin (täysin riippuvainen vastaavasta / valvojasta)
 • Lasiterassin katto ja kiinteät seinät
 • Pääsisäänkäynnin (Kuistikahvilan) viimeistely ?
 • Man Cave/Leffateatterin sisustaminen jatkuu

Tilastoja blogista:

 • 20 907 sivulatausta
 • 10 150 käyttäjää
 • Tänäkin vuonna öljysäiliön purku kiinnosti ihmisiä eniten, myös maalämmön käyttökokemukset herätti kiinnostusta.
 • 20 blogipostausta

Kuntotarkastuksen löydökset ja niihin reagointi (2020 aikana)

Taloa ostaessa sille tehtiin kuntotarkastus, johon ei niin yllättäen kirjattiin yhtä sun toista, joista suurin osa ei ollut kovinkaan yllättäviä asioita. Kirjasin seuraavaan luetteloon kuntotarkastuksen löydökset ja mitä niistä on jo hoidettu kuntoon. Poistin alla olevasta listasta ne löydökset jotka on jo kokonaisuudessa kuitattu pois.

Alla on lueteltu kuntotarkastusraportin toimenpiteitä vaativat löydökset (olennaisten löydösten jälkeen). Raportissa oli muitakin löydöksiä, mutta niille ei oltu asetettu/ehdotettu mitään toimenpiteitä. Toimenpiteitä on kuitenkin tehty, esim. kellarin sisäänkäynnin routiva betonilaatta on poistettu, asennettu kapilaarikatkosepeli, poistettu isot kivet, asennettu finfoam ja valu verkolla.

 • ”Maankallistuksen rakennuksen vierustalla ovat paikoitellen väärään suuntaan. Maan tulisi viettää poispäin rakennuksen vierustalta vähintään kolmen metrin matkalta.”
  • Tilanne: Aloitettu, mutta ei tulla tekemään kokonaisuudessaan ympäröivien rajoittavien tekijöiden ja suurten kustannusten takia. Tilannetta korjataan niin paljon kuin se on mahdollista järki säilyttäen.
 • ”Kaikkia kellarikerroksen lattioita (talli + kuisti pääsisäänkäynnin alla) ei ole routasuojattu kunnolla, joten lattiat routivat paikoitellen.”
  • Tilanne: Isossa autotallissa tehtiin pieni korjaus, syvennetty tila piikattiin pois, sorattiin, salaojattiin, eristettiin ja valettiin uusi valu päälle. Silti 60% autotallin lattiasta on alkuperäisessä tilassa.
 • ”Vesikaton alin kattotiili on jätetty virheellisesti liian ylös, jonka vuoksi tiilen päältä tuleva vesi valuu tiilen tippanokalta otsalaudalle. Tämä rasittaa otsalautoja ja lyhentää niiden käyttöikää.”
  • Tilanne: Korjattiin vuonna 2020 (aiemmin piti korjata 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019), vaihdetaan otsalaudat ja korjataan rännit. Tehty vuonna 2015 toiselle puolelle taloa. TEHTY!

Perustukset, Alapohja ja Rakennuksen vierusta:

 • ”Maankallistuksen tulee korjata mahdollisuuksien mukaan siten, että pintavedet ohjautuvat pois rakennuksen vierustalta.”
  • Tilanne: Aloitettu.
  • Tämä viittaa lähinnä talon takana olevaan rinteeseen, joka laskee taloa kohti. Talon takana on n.1,5 – 2m tila ennen kallioreunan alkua. Tätä pikkukaistaletta jo hieman kesällä oioin, mutta koska minulla ei ollut tilattuna santaa tms.. tasausainetta on kaato tehty vähän sinne päin. Tarkoitus onkin tulevana kesänä (tämä on hyvin sanottu, tulevia kesiä riittää) kaivaa tuota taustaa auki (kallioon asti, ei siis 3m asti ellei alkaisi louhinta hommiin, missä ei ole mitään järkeä) asentaa finfoamit talosta poispäin ja asentaa nuo nupukkakivet kunnolla. Tällöin saadaan tuolle kapealle suikaleelle järjestettyä riittävä kaato talosta poispäin. Tässä vaiheessa pitää myös ohjata nuo pintavedet talon takana olevaan kaivoon, jotta tästä olisi edes jotain hyötyä.
 • ”Kattovedet tulee johtaa pois rakennuksen vierustalta joko pintavetoina tai maanalaisena sadevesijärjestelmänä.”
  • Tilanne: Ison autotallin katolta vedet ohjattu talon eteen, näin iso autotalli on jo huomattavasti kuivempi! Autotallin edustalle laskeville vesille ei ole vielä tehty mitään. Verannan ja toisen katon lappeen vedet on johdettu ”kosteikkoon” josta ylimenevä vesi menee kivipiesään. Eli vesistä on nyt kunnossa n.60%, loppuja jos saisi tulevana kesänä eteenpäin.
  • 2017: Ison autotallin edustalle tuli kaivettua sadevesikaivo, johon myös autotallin katon valumavedet johdetaan. Vesi jatkaa tästä matkaansa hulevesiviemäriin.
 • ”Perusmuurin ympärille suositellaan vesieristeen asentamista.”
 • ”Rakennuksen vierustalle suositellaan vähintään 30 cm. leveän sorastuksen asentamista.”
  • Nämä asiat viittaavat käytännössä salaojituksen uusimiseen / kunnostamiseen. Talo on ollut näillä sijoillaan n.60v, joista suurimman osan ajasta tiiliputket ovat olleet onnellisesti tukossa ja talo on silti tässä ilman suurempia ongelmia (kellarissa pientä kosteusvuotoa salaojituksen puuttesta johtuen yhdellä seinämällä). Käytännössä suurin ongelma on talon takaseinä, joka on rinnetontin yläreunaa vasten. Täällä talo on rakennettu louhittuun kalliokuoppaan, joten salaojituksen rakentaminen oikein vaatisi merkittäviä rahallisia sijoituksia, joten tästä saatavaan hyötyyn nähden on muutos mielestämme sen verran pieni, ettei kyseiseen remonttiin lähdettä, ainakaan vielä lähitulevaisuudessa.

Ulkoseinät ja Julkisivut:

 • ”Ulkoseiniin suositellaan huoltokäsittelyä tai ulkovuorauksen vaihtoa lähitulevaisuudessa.”
  • Tilanne: Osittain tehty, julkisivuista neljä maalattu, laudat osittain vaihtamatta, räystäs toiselta sivulta korjaamatta. -> TEHTY 2020.
  • Kulmalaudat pitää vielä vaihtaa kauttaaltaan. -> TEHTY 2020. Kaikki kulmalaudat vaihdettu.

Yläpohja ja Vesikatto:

 • ”Otsalauta tulisi suojata katolta tulevalta vedeltä esim. asentamalla suojapelti alimman tiilen alta sadevesiränniin.”
  • Tilanne: Toinen sivu tehty 2015, toinen suunniteltu 2016 -> 2017 -> 2018 -> 2018 -> 2019 -> 2020. TEHTY, ottamalla vanhat laudat pois ja uusittu uudet siten että vesi valuu räystäskouruun asti.
  • Korjataan vaihtamalla otsalaudat kokonaan, jolloin tiilen väärinasennus tulee korjattua. Kohtuu pieni juttu, mutta vaatii peltien tilaamisen peltisepältä taiteltuna malliprofiilin mukaiseksi. Ongelma on, että 2003 tehty kattoremontti on tehty vähän sinnepäin (mitä tulee otsalautoihin), veikkaan että syy on lähinnä tilaajan piheydessä maksaa kunnolla tehdystä työstä. Vanhoja otsalautoja ei ole poistettu uusien alta, joten tiilen reuna on jäänyt niin kauas reunasta, että alastuleva vesi ehtii juosta tiilen alareunssa otsalaudalle asti, eikä osu siten räystäskouruun vaan juoksee otsalautaa pitkin rännin välistä maahan. Teräsprofiili asennettuna tiilen reunan alle, ohjaisi veden räystäskouruun asianmukaisesti. Seuraavaksi asia korjattaisiin seuraavan vesikateremontin yhteydessä 30-40-50vuoden päästä…

Sähköistys:

 • ”Sähköjärjestelmän tarkastusta suositellaan tehtäväksi 30 vuoden välein.”
  • Tilanne: Tarkastettu ja osittain tehty
  • Tämäkin kohtuu geneerinen vakiolauseke, mutta joo talon koko sähköjärjestelmä saneerataan. Työ on jo aloitettu kellarista, ruokahuoneesta ja vintin vessasta. Työ etenee huoneiden saneerausjärjestyksessä. Talon mittauskeskus on uusittu, talon syöttökaapeli on uusittu, talon ryhmäkeskus on uusittu.
  • Tilanne 2020: enää olohuone ja kulmahuone keskikerroksessa on osittain vanhojen sähköjen piirissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *