Lasiterassi – Osa 2: Kattoa päälle ja ensimmäistä seinänpätkää

Tilasin katoksi Willab Gardenin Helmikuun alennusmyynneistä 32mm kennomuovikaton. Paketti sisälsi kaiken tarvittavan alumiinprofiileista muoveihin ja tuntui olevan vaihtoehdoista kaikkein edukkain. Pelkkä akryylikattokin olisi maksanut joitakin satoja, ja tietäen että ne ei kestä kovinkaan pitkään, päädyttiin kokeilemaan kennomuovikattoa. Sarokkaalta tilasin liimapuupalkit (66×225), jotka muodostivat rungon koko katolle.

Kattomuovit ilmestyivät rahdilla pihaan n.vk 10, josta niitä kannettiin pitkin poikin tonttia odottelemaan että lumet sulavat ja pääsee tilaamaan Sarokkaalta tarvittavan puutavaran. Puutavaran saavuttua (pääsiäisenä), meni n.4 päivää saada muotoiltua, hiottua, maalattua yms… kattopalkit paikoilleen ja appiukon kanssa vielä ennen sadekelejä nosteltiin muovit katolle.

Katon asennus oli kohtuu helppoa, koska tuo paketti tosiaan sisälsi kaiken ohjeineen päivineen, joten jos on vähänkään jotain remonttihommia tehnyt niin tuon osaa varmasti kasata, kunhan vaan lukee ohjeet 🙂

Tuon jälkeen on sitten naputeltu räystäslautoja. Käytin 150mm leveää lautaa (jossa ei ole niitä uria takapuolella, joita valmiiksi maalatussa on), jotka maalasin maanpinnalla, ennen paikoilleen nostoa (helpompaa näin). Räystästä tuli tuherrettua n.2-3 päivää, että sai sen kuntoon. Myöhemmin kävin vielä Byggmaxista hakemassa päätylistaa, jotta saisi katon nyt ihan aikuisten oikeasti valmiiksi 🙂

Räystäskourut tuli tilattua samassa kattomuovien kanssa, kun kerran Willab Gardenilla oli näppärästi koko paketti saatavilla, niin välttyi vähän vaivalta.

Keskiviikko (31.3.2021): Sarokkaan kuorma saapui pihaan, tietääpähän mitä tulee tehtyä pääsiäisen aika.

Pääsiäinen (3-4.4.2021): Kattoniskat, siitä tää homma piti aloittaa, jotta saa katon päälle. Kattopalkeiksi valikoitui halkaistu liimapuupalkki 66×225 (eli sahattu vannesahalla kahtia yhdestä isommasta). Tämän takia ns. sisäpinta molemmissa kappaleissa oli sahajäkinen, joten yhden päivän sahailin muotoja palkkeihin + koloja kukkupuille yms… sekä hioin vannesahausjäkiä pois. Sen jälkeen maali pintaan, valkoiseksi terassin sisäpuoliset osat ja harmaalla ulkopuoliset osat. Eli näistä tuli semmoset kaksiväriset jäätelötikut 😀 Päitä ohensin siten, että päädyn korkeus (sahattuna 7asteen kulmaan) on 150mm (päätylaudan leveys), jotta räystäistä ei tule liian ”korkeat/paksut”.

Pääsiäisen aikana myös nostelin palkit teräsrungon päälle, kiinnittelin kukkopuita ja keskelle terassia yhden tukipuun lumikuormataulukon mukaisesti. Sitten vähän maalia vielä ja kattorautojen asennushommiin.

Katto tosiaan on Willab Gardenin 32mm kennomuovilevyä. 32mm valikoitui parista eri syystä: 1) sen kantavuus (riittävän jäykkää) ettei tarvitse liikkaa kannakkeita ja tukia katolle isollakaan lumikuormalla, 2) lämmöneristävyys pitemmälle syksyyn, 3) Ei pitäisi kondensoida kun on jo riittävä määrä kennoja ulkopinnan ja sisäpinnan välissä, 4) Halvempi kuin lasi? (ja kevyempi), 5) valmis paketti kiinnikkeineen ja ruuveineen päivineen.

Asennus tehtiin appiukon kanssa yhdessä päivässä, olin edeltävänä päivänä pistänyt alumiinilistat paikoilleen niskojen päälle, sekä mittaillut levyjen kokoja yms… joten asennuspäivänä lähinnä sahattiin 4kpl levyjä kapeammaksi ja nosteltiin niitä paikoilleen. Levyt eivät olleet mitenkään superpainavia, joten kahden miehen voimin ne sinne pistettiin.

Levyt kiinnitettiin alumiinilistaan PVC-muovilistalla, joka ”hakattiin” alumiinin uriin kiinni, joka tiivisti levyn todella tiukkaan paikoilleen. Kattolevyjen päihin pistettiin teipaten semmoinen ötökkä/roskaverkko, estämään ettei kennoihin pääsisi ötököitä yms…

Pääsiänen pitkälti päättyi siihen, että kattolevyt oli saatu katolle ja kiinnitettyä. Vedenohjauslista alareunaan ja räystäslaudoitukset, sekä päätylistat ja räystäskouru jäivät odottomaan, ei vaan ehtinyt niitä tekemään.

Maanantai (16-17.4.2021): Otsalautoja ja vedenohjausta. Nyt kun pääsiäisen jälkeiset sateet oli ohi, päätin että on aika pistää katto kuntoon, joten töihin vaan.

Otsalaudoiksi valitsin perus sahatun 150×22 laudan, jotta saa kahdella laudalla nätin räystään reunan. Alalappeelle toiseksi laudaksi ostin suoraan 100×22, jonka kavensin vielä 90mm, jotta alareunat olisivat linjassa sivujen kanssa. Koska kattoniskojen päät olivat jo 150mm korkeita, pääsi otsalautojen asennuksen kanssa kohtuu helposti eteenpäin.

Samalla tosiaan tuli hakattua valkoiseksi maalatut vedenohjausteräkset (kattolevyjen alapäässä) paikoilleen ja asennettua ohjeiden mukaisesti teipit katon ja vedenohjausraudan saumaan. Räystäs maalattiin samalla Uula Myrsky-värillä, kuin koko teräsrunko ja tulevat kulmalaudat.

Maanantai (18-19.4.2021): Luvassa oli lisää räystäiden maalausta, nyt kun palikat oli paikoillaan. Maalauksen ohessa tein myös koemielessä ensimmäisen pätkän seinää valmiiksi. Koska rakennuslupa vaatii, seinään asennettiin myös palosuojalevy (Gyproc 15mm palosuojalevy, pinkkipintainen). Laudoitus noudattaa talon pystyrimalaudoitusta.

Käytännössä seinän tekeminen tarkoittaa sitä, että teräksisen kehikon sisäpuolelle teen 47×100 puusta (koska teräskehikko on myös 100mm leveää (pystyrakenteiltaan) kehikon, jonka ulkopintaan tulee kiinni kipsilevy ja koolaus laudoitukselle, ja sisäpintaan koolaus sisäpaneloinnille.

Jotta maalaamisesta ei synny sotkua, varsinkaan kattomuoviin, maalasin pystylaudoituksen kahteen kertaan jo sahaamisen jälkeen, ennen asentamista. Toisen maalikerroksen vedin vain yläpäähän, joten muu osa seinää pitää vielä maalailla toiseen kertaan, kunhan taas vähän kelit lämpenevät.

Byggmax reissu, josta tarttui matkaan 11kpl 2m päätylistoja, jotka olisi tarkoitus iltapäivällä käydä katolle pistämässä. Näin saisi viimeisteltyä katon reunan ja pääsisi myös asentamaan räystäskourun paikoilleen.

Räystäskouru tuli kattopaketin mukana, sisältäen jälleen kaiken tarvittavan ruuveja myöten. Paketti maksoi 180€ ja nopean googlailun tuloksena totesin että itse ostamalla osista olisi päässyt samaan tulokseen, nyt sai kaikki kivasti kotipihaan kannettuna 🙂 Kourun asentaminen ei ole rakettitiedettä, senkun noudattaa valmistajan ohjeita, niin hyvin se menee… kaadon saa kätevästi asentamalla ensin ääripäät paikoilleen ja narulla näiden välillä saa linjan muille kannakkeille. Suurin urakka oli tehdä reikä syöksytorvelle, jonka asentaminen jää odottamaan seinää.

Seuraavaksi työ jatkuu seinien parissa ja siitä omaa postausta kun aika koittaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *