1krs. MH – Osa 2: Seinien hiontaa ja maalausta, sekä kattoa (Päivitetty 19.7.2021)

1krs Makuuhuone edistyy, hitaasti mutta varmasti. Tätä kirjoittaessa olen saanut seinät kitattua ja katon naputeltua paikoilleen. Seuraavaksi pitää kitata katon niitinkolot, sekä hioa seinät, jotta pääsee maalaushommiin. Myös huoneen yhdelle seinälle tuleva valokuvatapetti on saapunut postiin, joten pitää se käydä noukkimassa.

Katto ja sen kittaus

Halltex:n perinnelaatalla tulee valmista nopeaan. Olennaista sitä tehdessä on mitata etukäteen se miten haluaa laatan kattoon, itse pyrin siihen, että huone olisi katoltaan täysin symmetrinen, eli jokaisella sivulla on yhtä paljon tilaa ehyiden laattojen ympärillä. Toinen vaihtoehto voisi olla aloittaa jostain kulmasta ja edetä sieltä, ja sitten vain tehdä tarpeelliset palaset jäljelle jääneille kahdelle sivulle, mutta tällöin mielestäni katto näyttää hyvin tökeröltä. Symmetrisellä tavalla hukkapaloja syntyy vähän enemmän, mutta lopputulos on siistempi. Tässä huoneessä jäi siis pitemmille sivuille 8cm suirot molemmin puoli ja lyhyemmille sivuille tuli joko 52cm tai 22cm laatta. Käytännössä näin hukkaa ei syntynyt juurikaan, kun 53cm laatasta leikattu 7cm soiro meni tuonne 8cm koloon sopivasti.

Perinnelaatan huonoin puoli on se, että se pölyää jonkin verran, ja kittaaminen ja sitä seuraava hionta on kohtuu kypsää hommaa. Itse niittaan pitkällä ja leveällä niitillä, ammuttuna ilmanpaineella, jolloin kitattavaa syntyy n.1,5cm pitkä ja pari milliä leveä ja syvä kolo. Tietty kahteen kertaan, koska ekalla kerralla kitti vetäytyy hieman. Kitin pitää myös olla vähän karkeampaa materiaalia, sillä jos tekee liian hienolla näkyy se maalipinnan läpi. Eli hieman rakenteisempaa kittiä pitää käyttää. Taidan itse käyttää Teknospro:n LM? Tarkistan tuon kunhan pääsen kittaamaan.

Niin ja maalaus, perinnelaatta imee jonkin verran maalia ja ekan kerran jälkeen ihmettelee että tuliko tätä maalattua lainkaan. Vielä kun saa vetää ensin pensselillä urat. Maalaan Teknoksen ”kattomaalilla”, joka on hyväksi havaittu himmeä maali.

16.7.2021 (Perjantai): Kittausta luvassa tänään, toivottavasti! Ja olihan sitä, kiitos lämpötilojen niin pääsi kittaamaan molemmat kerrokset vielä iltapäivän aikana. Ja kyllä LM:äähän se kitti oli, timpurin tällä kertaa, mutta löytyy myös muilta merkeiltä. Kannattaa kyllä tutkailla josko löytyisi karkeampaa kuin tuo! Ja tosiaan kapealla lastalla kahdesti jokaisen niitin päältä, sen jälkeen kevyt hionta kaikkiin kittauskohtiin. Jos tuntuu että jonkun laatan välistä ”näkyy läpi” niin suosittelen ensimmäisen maalauskerran jälkeen vetämään ko. saumoihin akustoa ja sormella vetämään ura puhtaaksi. Tämän päälle seuraavat kaksi kerrosta maalia niin tulee hyvä.

17.7.2021 (Lauantai): Kun olin saanut seinät hiottua, niin illalla ennen seinien maalausta otin Feiniin hiomakärjen ja 120 paperin ja kävin katon läikät läpi. Tämän jälkeen ahkeraa seinien, katon ja lattian imurointia ja tela käteen seinien osalta.

Katto hiottuna, ”kuivasin” myös telan seinämaaleilta pariin laattaan.

18.7.2021 (Sunnuntai): Iltapäivällä (aamulla kun olin ensin maalannut seinät) otin pensselin käteen ja maalasin laattojen saumakohdat ensimmäiseen kertaan. Perinnelaatta on aivan täydellinen materiaali rintamamiestalon kattoon, mutta hieman työläs se on, jos haluaa siistiä. Laatta imee jonkin verran maalia, ja itse maalailen katon neljään kertaan ennen kuin se on tyydyttävässä kuosissa. Välit joutuu vetämään pensselillä pariin kertaan. Sunnuntai iltapäivästä vedin siis katon ensimmäiseen kertaan, ja parissa tunnissa katto näytti siltä ettei sitä ole koskaan maalatukkaan, joten uusi kerros illalla. Enää pari kerrosta maanantaina, niin voi ottaa suojaukset pois ja tapetoida peräseinän.

19.7.2021 (Maanantai): Kattoa, alkaa jo riittämään… Mutta siis, maanantai-aamun koittaessa vein auton ensin tuulilasinvaihtoon, jonka jälkeen maalausta ja maalausta ja maalausta 🙂 12:00 taisin aloittaa viimeisen kerroksen kanssa, sen jälkeen poistin suojaukset seiniltä.

Neljä kerrosta maalia, enää ei kuulla läpi. Urat maalattu pensselillä kahdesti.

Seinät

Seinien kittaus on tässä vaiheessa suoritettu, joten hionta operaatio edessä ja auts sitä pölyn määrää! Eli kun aloitan hiomaan, pitää pistää poistopuhallin hurisemaan ja ottaa imuria tarpeen mukaan avuksi, jotta pölyä voi vähän rajoittaa.

Hionnan jälkeen tarkoitus on maalailla seinät, maalia on jäljellä aiemmista huoneista, joten Teknoksen Trend 20:stä vedellään, sitä mitä löytyy.

Kunhan seinät ja lattia on maalailtu, niin tapetoidaan takaseinään valokuvatapetti. Tapetiksi valikoitu pojan toiveiden mukaan meriaiheinen valokuva, joka tilattiin photowall.fi:stä. Hintaa tuolle syntyi 254€. Jouduin myös vähän kikkailemaan ja tilaamaan n.60cm korkeamman tapetin jotta sain oikean kohdan kuvasta seinälle oikeaan paikkaan, harmi ettei Photowall:n systeemissä voi siirrellä korkeussuunnassa, vaan kuva skaalataan automaattisesti asetetun korkeuden mukaan, jolloin joutuu tilaamaan vähän isomman palan kuin tarvitsee, jos haluaa skaalata korkeussuunnassa kuvaa.

17.7.2021 (Lauantai): Perjantai-illalla kannoin tarvittavat varusteet hiontaa varten makkariin, ja aikaisin lauantaiaamusta aloitin hiomaan seiniä.

Alipaineistajaa ja pölyovea paremmin teipattu kiinni, jotta pöly pysyy tässä huoneessa tai ulkona talosta kokonaan.

Valmista tuli n.9:30, joten illemmalla pääsee vielä maalaamaan ensimmäisen kerroksen seiniinkin.

Sunnuntaina tuli vielä liimattua pari muovikuomaa ulkokulmiin, jotta ei tule kolhittua kipsilevyn herkkää reunaa vahingossa tai tahallaankaan. Liimasin myös tarkastusluukun paikoilleensa.

Muovikulmat liimattuna, odottamassa maalia. Seinissä ensimmäinen kerros maalia.

18.7.2021 (Sunnuntai): Aamu kun koitti 7:30, nopea aamupala ja maalaushommiin. Seinät tuli kuin tulikin valmiiksi sunnuntaina, joten seuraavaksi pääsee myös katon kimppuun. En ottanut kuvia seinistä, kun no ne ovat seinät 😀 Seinien osalta vielä yksi homma odottaa (tapetoinnin lisäksi), patterin taustan ja reunojen maalaus samalla harmaalla värillä. Joten huomenna, kunhan katto on saanut kerroksensa, tarvitsee ottaa patterin suojamuovi pois ja asetella se uudestaan, siten että pääsee maalaamaan seinää patterin takaa ja ympäriltä.

19.7.2021 (Maanantai): Patterin taustan ja reunojen maalaus, sekä muutaman paikkauksen tekeminen sinne ja tänne oli vuorossa tänään myös seinien osalta. Patterin taustan maalaamiseksi piti tosin vaihtaa muovit patterin ympäriltä siten että sinne taakse pääsi pääsi maalaamaan, mutta siisti kummasti huonetta kun myös patterin takaa, seinät ovat siistin harmaat.

Tämän lisäksi myös urheilin tapetin peräseinälle ja aikasmoinen akvaario huoneesta tulikin 🙂

Lattia

Lattia jäänee viimeiseksi, tai siis ensin seinät ja katto maaliin, sen jälkeen maalataan lattia viimeiseen kertaan. Lattian maalailun jälkeen tapetoidaan seinä ja päästäänkin seuraavaan postaukseen sähköistä ja listoituksesta. Sähköjen osalta onkin vähän erikoisempaa luvassa, sillä ajatus on tehdä tästä makuuhuoneesta pieni koelaboratorio ja asennella vähän vähä-älyä huoneeseen. Mutta siitä enemmän sitten omassa postauksessa. Mutta lattiasta myös lisää seuraavissa postauksissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.