1krs. MH – Osa 3: Sähkö putkeen

Nyt kun pinnat (poislukien lattian viimeinen kerros) on tehty, on aika siirtyä sähkötöihin. Appiukko jälleen kerran tuttuun tapaan ilmestyi paikalle pakki kädessä ja pussillinen sähkökalusteita, eikun hommiin vaan!

Tällä kertaa tässä huoneessa on pieni erikoisuus, sillä valokatkaisijan taakse ostin Gigantista Fibaron HomeKit-yhteensopivan releen, jolla on Sirin avustuksella tarkoitus saada valot päälle ja pois, sekä tietty samaan aikaan itse valokatkaisijasta. Mikäli tämä kokeilu toimii, saattaa olla että näitä fibaron releitä ilmestyy muuallekkin. Itselle älykodissa olennaista on se, että se toimii sekä fyysisistä katkaisijoista sekä älyllä, ilman että kumpikaan menee solmuun toisistaan. Eikä tuon tarvitse olla katkaisija vaan ihan mikä tahansa muukin ”äly” kodissa, eli pitää toimia tyhmänä ja älykkäänä, ilman että se on tiellä tai siitä tarvitsee välittää. Tästä syystä rasiaan asennetta HomeKit rele tuntuu fiksulta ratkaisulta, jolloin valot toimii sekä kytkimestä että ohjattuna.

Pääidea tässä makuuhuoneessa on rakentaa pari tilaa, nukkumaan meno ja herätys, tai ainakin niistä lähdetään liikkeelle, katsotaan sitten mitä muuta ehkä myöhemmin keksitään.

Mutta siis sähköhommiin? Eli huoneeseen tulee tuttua SE:n Exccact sarjaa (vai miten se kirjoitettiinkaan) Design-kehyksillä. Tällä kertaa hyödynsin kehyksiä leikkaamalla niihin tapetin jäämistöstä palasia, jolloin ovat mukavan värikkäitä ja sopivat huoneeseen. Ovensuuhun tulee kulkuvalolla varustettu pistorasia, sekä tietty valokytkin. Muut pistorasiat ovat perus 2-os. rasioita kehyksillä. Huoneeseen tulee myös tuttuun tapaan aikaohjattu valaisinpistorasia jouluvaloille.

20.7.2021 (Tiistai): Appiukko ilmestyi aamusta tekemään sähkötöitä. Päivän aikana saatiin hyvin vedettyä kaapelit putkiin, asenneltua palovaroittimet, valaisimet, pistorasiat ja vähän älykotijuttujakin. Ainoa jälkitoimitukseen jäänyt asia oli muutama kehys, jotka olivat tukkurilta loppu ja joita tilattiin suoraan valmistajalta.

Pistorasian Design-kehyksiin ja kytkimen kehykseen askartelin tapetin jäämistä värikkäät palaset, joten kaikki rasiat saavat väriteemaan sopivan ulkoasun.

Design-kehyksiin saa läpinäkyvän muovin alle laitettua esim. paperista leikatun kehyksen, jolloin kytkimet ja rasiat saa tuunattua huoneen värien mukaisesti. Oikeastaan ensimmäistä kertaa nyt lähdettiin oikeasti tekemään tätä, joten leikkelin huoneen tapetista sopivat paperinpalat kehysten sisään.

Kun sähkötyöt saatiin tehtyä oli aika siivota ja listoittaa katonraja. Listoitus kävi nopsaan, koska olin sähkötöiden lomassa jo leikellyt sopivat palaset. Kun listat olivat paikoilaan siivottiin ja poistettiin lattian suojaukset, jotta lattia päästiin maalaamaan toista kertaa. Tähän käytännössä päättyi tämä päivä koska Betolux on kohtuu hidas kuivumaan 🙂

21.7.2021 (Keskiviikko): Päivän urakkana oli jatkaa listoitusta lattian osalta, sekä maalailla hieman listojen kulmia yms.. viimeistellä listoja. Tein myös smyygit oven ympärille, jotta kun saa karmilistat pääsee suoraan listoittamaan huoneen loppuun. Eli tosiaan karmilistat pääsivät loppuun jo kuistia rakentaessa, ja karmilistat uupuvat yläkerran toisesta makkarista, rappukäytävästä sekä täältä 1krs makuuhuoneesta, eli kunhan nippu saapuu, pääsee viimeistelemään yhtä sun toista paikkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.