Älykoti – Osa 1: HomeKit ja ensiaskeleet

Rusinassamme on entuudestaan jotain kevyttä automaatiota, mutta älykodiksi sitä ei voi mielestäni sanoa. Eli Enston eOhjain, jota ei enää markkinoilta löydy, sekä kevyesti valaistuksen kanssa automatisoitu liiketunnistimin esim. vessat ja kulkuväylät (rappukäytävät, arkieteinen yms…) jolloin valot syttyvät kun tilaan saavutaan ja sammuvat tietyn ajan jälkeen. Näin kotimme on toiminut jo kohtuu hyvin ilman sen ihmeempiä, mutta nyt kiinnostus Applen HomeKittiä kohtaan on kasvanut jonkin verran, ja siitä enemmän tässä.

Älykodin perusteet omasta mielestä?

 • Olennaisinta on ettei älykotia sinänsä huomaa, vaan se toimii avustavana elementtinä rinnalla ja asiat toimivat yhä mekaanisesti tai sitten ”älyllä” rinnakkain.
 • Toimintojen pitää olla varmoja ja toimia aina

Älykodin keskus

Applen ekosysteemissä älykodin keskus on joko Apple TV, Apple HomePod tai iPad. Tilasin kokeilumielessä meille kaksi kappeletta HomePod Miniä, vaikka suomea eivät osaakkaan (vielä). Kellarista löytyy myös Apple TV. Applen systeemit osaavat toimia toistensa ”sijaisina” mikäli jokin tippuu verkosta. Itse Älykodin automaatiot ja laitteet hallitaan joko iPad:n tai iPhonen Home appiksessa, jonne koti ja sen huoneet konfiguroidaan. Näin voi sitten lähteä rakentamaan automaatioita yms… laitteisiin perustuen.

Älykotimme komponentit tällä hetkellä

Meille on vähän salaa kertynyt pari vekotinta jo entuudestaan:

 • Yale Linus (Älylukko) + Yale Connect (Gateway)
 • Ikea Trådfri Gateway + joitakin Trådfri valaisimia + Ikea Home Smart Appi
 • Logitech Circle View 2 (HomeKit only) valvontakamera
 • Nyt uutena Apple HomePod Mini 2kpl, Fibaro releitä, sekä Ikean Fyrtur rullaverhoja

The Plan

Tässä vaiheessa suunnitelmaa ei oikein ole, tai on mutta ei kovinkaan laaja 🙂

Vara-avain Yale Linus: Yale paketti tulee ns. takaoveen vara-avaimeksi pääosin. En ole ajatellut rakentaa ovien lukitusten päätoimista avaamista näiden varaan, vaan enemmänkin tosiaan vara-avaimeksi tai jos tarvitsee päästää etänä joku sisään antamatta avainta hänelle.

Videovalvonta: Idea on että löytyy muutama kamera olennaisissa paikoissa. Tällä hetkellä Logictechin Circle View 2 on oiva vekotin, koska se toimii suoraan ja ainoastaan HomeKit:ssä joten plug’n play meiningillä mennään. Miksi tämä kamera? Paketti näytti varmalta, helpolta ja jo integroidulta ja sitä se tosiaan on ja hyvin on toiminut. Olen odottanut kuin kuuta nousevaa Logitechin Circle View Doorbelliä saapuvaksi Eurooppaan. En ole halunnut tilata US versiota, koska se toimii vaihtovirralla, enkä halua alkaa virittelemään sitä varten vaihtovirtamuuntajia, vaan odottelen kiltisti tasavirtaversiota. Tämä kruunaa videovalvontaosuuden.

HomePod’s on every room?: Saa nähdä toteutuuko tämä, mutta ajatus on että Homepodeja tosiaan tulisi lähes jokaiseen huoneeseen, tai no asuttuihin huoneisiin, kuten lasten huoneisiin, olohuoneeseen ja kenties toimistoon sekä keittiöön. Miksi Homepod, no koska Siri + HomeKit. Olen kehittänyt itselleni seuraavan listan syitä Homepodin puolesta:

 • Intercom, jo nyt on tullut parilla podilla käytettyä featureja lasten ohjaamiseen tilasta toiseen, tilanteesta toiseen. Eli intercom toimii home appiksesta, josta voi lähettää viestin joko tiettyyn huoneeseen tai koko taloon (ja talon käyttäjille (puhelimiin).
 • Musiikki-soitin, Apple One tilauksella saa myös pääsyn Apple Music:iin koko perheelle, jolloin purkki toimii musiikkisoittimena oli missä tahansa tai kuka tahansa perheestä sitä käyttämässä.
 • Siri ja se mitä sirillä voi tehdä (kysellä juttuja, asettaa herätyksiä yms…)
 • Kotiautomaatioiden käynnistys yms… Sirin avulla
 • Teoriassa tulevaisuudessa Doorbell Chime Logitechin ovikellolle, jolloin saa viestin että joku on ovella koko taloon, nykyään kun tuo ovikellon summeri ei kuulu riittävästi muualle kuin keskikerrokseen.
Homepodit testikäyttöön

Varmasti jotain muita hyviä puolia on ja kun löytyy niin kirjoitellaan niitä lisää. Mutta tosiaan idea on että kyseessä on kyseisen huoneen hermokeskus 🙂

IKEA, katsotaan mitä IKEA keksii ja tuo, ja jos se on jotain hyödyllistä ja toimivaa, niin otetaan käyttöön. Tällä hetkellä IKEAn pimennysverhot ja muutama valaisin on käytössä.

Ensimmäinen koherentti kohde?

Nyt kun noita palasia on ja pari niistä on tavallaan kokonaisuuksia, kuten videovalvonta, sekä vara-avainratkaisu, niin voisi jotain isompaa kokonaisuutta lähteä tekemään. Eli 1krs makuuhuoneeseen olisi tulossa ensimmäinen päivittäiseen tekemiseen integroitu kokonaisuus. Mitä siis?

Homepod (musiikki, Intercom, Siri) + IKEA Fyrtur rullaverhot + Fibaron rele valaistuksen ohjaukseen => Muutama tila / automaatio saadaan tästä syntymään ja lisää voi sitten tuoda tarpeen mukaan. Kun puhuin siitä että automaation pitää olla osa asumista, ilman että siitä tarvitsee murehtia on se pääperiaate. Esim. ei ole järkeä asentaa Ikean Trådfri valaisimia, koska niitä ei voi etäohjata mikäli katkaisijasta painaa valot pois, eli äly hajosi. Tämän takia tilasin Fibaron releen Gigantista, jonka appiukko asensi kytkimen taakse, jolloin valoja voi ohjata kytkimestä tai Sirillä ilman että kumpikaan hajoittaa toistaan.

Herääminen ja Nukkumaan meno, ajatus on että Sirille voi sanoa että on aika mennä nukkumaan, jolloin pimennysverhot lasketaan, valot sammuu ja Siri soittelee jonkin kivan rauhoittavan iltamusan ja päinvastoin aamulla. Oletettavasti tätä hierotaan lisää kun päästään käytännössä soveltamaan.

Kirjoittelen vähän lisää kun saan materiaalia kasaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *