Älykoti – Osa 2: Ensimmäinen oikea tilanne vara-avaimelle (Yale Linus), se toimi!!!

Puhelin soi, vanhin poikahan se siellä ”Isä, kaikki ovet on lukossa eikä ketään ole kotona. Voitko avata kuistin oven?”

Neuvoin poikaa menemään takaovelle ja että avaan lukon etänä, koska olin itse kaupassa. Puhelu kaiuttimelle ja home-appi auki -> takaoven lukko ja täppäys… kuluu hetki ja näytöllä lukee että lukko on auki.

Puhelimesta kuuluu pojan ääni ”ovi on auki ja pääsin sisälle”.

Lukko näkyvissä Apple Home appissa

Lukkona meillä on tosiaan Yale Linus joka on linkitetty Apple HomeKittiin, josta pystyy avaamaan ja sulkemaan lukkoa. Tähän voisi toki tehdä vaikka mitä automaatioita, mutta meillä lukko toimii lähinnä vara-avaimena.

Yale Linus Asennus ja käyttökokemuksia

Asennus: Lukko on ollut minulla ns. Beta-testausvaiheesta alkaen, mutta nyt vasta sain siirrettyä sen oikealle paikalleen takaovelle.

Lukko ja sen materiaalit tulivat laadukkaasti paketoituna, tarkoitan tällä ihan laatikoiden materiaalia, pakkaustyyliä yms… syntyi heti Apple-henkinen laadukas fiilis kun alkoi availemaan Yale Linus tuoteperheen paketteja (Lukko, Connect ja Keypad).

Lukko, itse päälaite, tuntui ja näytti jämäkältä ja kestävältä teolta, eikä miltään muoviselta rimpulalta, mikä on suuri plussa. Laite itsessään on hyvin selkeä ja simppeli ja mahtui nätisti suomalaiseen oveen karmeineen päivineen.

Lukon asennus oli yksinkertaista, ja siitä löytyykin hyvä asennusvideo Yale:lta youtubesta (suomeksi), joka kannattaa katsoa ennen asennustouhuihin lähtemistä. Asennuksesta oli jotain ohjeita myös appiksessa, mutta ne eivät selkeydellään pärjää youtube-videolle ja tuntuivatkin vähän turhan pitkiltä ja paikoin turhilta.

LInusta ohjataan joko Yale:n omalla sovelluksella (Yale Access) tai mikäli on hankkinut Connect lisälaitteen (BLE – Wifi purkki, joka pitää asentaa TODELLA lähelle lukkoa jotta se toimisi), voi lukon kytkeä Apple HomeKit-systeemiinsä, kuten mekin teimme.

Keypad:lle meille ei ole vielä löytynyt käyttöä, ehkä jossain vaiheessa sen saatan asentaa ulkopuolelle lukon avaamiseksi ilman puhelinta, mutta toistaiseksi se on saanut jäädä laatikkoon ensikokeilujen jälkeen. Keypad on huomattavasti muovisempi ja lelumaisempi, eikä siitä huou samaa laatua kuin lukosta itsestään. Meillä ensimmäisessä käynnistyksessä keypad alkoi surisemaan ja lämpenemään, mutta ongelma poistui patterit poistamalla ja pistämällä takaisin.

Lukkoa voin varauksetta suositella kaikille, jotka ovat jonkinlaisen jälkiasenteisen älylukon tarpeessa, ilman että haluaa esim. oven ulkopuolelle mitään näkyvää. Meillä lukko on hankittu nimenomaan vara-avainongelman ratkaisemiseksi, jotta tarpeentullen lapset pääsevät sisään puhelimella tai heille voidaan avata ovi etänä. Voi olla, että jossain vaiheessa saatetaan hankkia toinen ns. jokapäiväiseen käyttöön arkisisäänkäynnille, jolloin mukana voi olla jo hieman automaatiota lukon avaamiseksi yms..

Puhelimella käytettäessä lukko toimii hyvänkin matkan päästä (ilman että se kiertää wifi-verkon yli ja Connect-boxin kautta). Connect lisälaite on sinäänsä aivan susipaska tuote, koska se pitää pystyä asentamaan äärimmäisen lähelle lukkoa, eikä silloinkaan asennusvelhon mukaan toimi riittävällä ”teholla” koska etäisyys on liian pitkä (katso kuvat). Mutta pääosin connect on kuitenkin toiminut ja lukot on avautuneet, tosin pienellä viiveellä. Tuo viive onkin se ärsyttävin omainaisuus, kestää tovin ennen kuin tieto lukon ja homekitin välillä synkronoituu, esim. onko lukko auki vai kiinni, onko ovi auki vai kiinni yms… kaikki kestää ”kohtuu pitkään”, mutta ehkä tuo johtuu tuosta susipaskasta Connect-laitteesta, joka vaikka vain 1m päästä lukosta, ei vaan saa riittävän vahvaa signaalia lukkoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *