Lasiterassi – Osa 5: Reikä seinään ja lasiovea tilalle (Päivitetty 6.8.2021)

Lasiterassi ei ole hirveästi edennyt, etenkin kun 1krs makuuhuone meni pitkälti sen edelle. Lasiterassi pitäisi kuitenkin saada tiettyyn pisteeseen ennen talvea / syksyä, etenkin kun pitää saada puutavarakasa pihalta pois ennen lumia 🙂 Joten toimeen pitäisi ryhtyä. Ensin olohuoneessa, sittemmin ruokahuoneessa on jo toista vuotta lojunut lasiovi tarkoitettu juurikin tätä terassia varten, tai oikeastaan oveksi ruokahuoneen ja lasiterassin välille. Jotta saataisiin ovi pois nojaamasta seinään ja paikoilleen pitää tehdä jotain.

Jotta oven saa paikoilleen, piti ensin tietty tehdä aukko seinään ja se onkin tämän postauksen pihvi. Olin jo haarukoinut oven paikan aiemmin poraamalla seinään reiän läpi ulos asti ja mittailin oven mahdollisen sijainnin yms… Ensimmäinen vaihe oli ottaa moottorisaha käteen ja alkaa ulkopuolelta.

Ensimmäiseksi poistin osittain ulkolaudoitusta, jotta pääsin näkemään missä kohtaa pystyrakenteet menevät. Valitettavasti alkuperäinen hahmotus oven sijainnille siirtyi hieman, koska en halunnut katkoa kahta pystypalkkia, joten 30cm sai ovi nytkähtää toiseen suuntaan. Tämän vuoksi olin sahannut myös vähän turhan runsaasti ulkolautaa pois toiselta sivulta, joten sen kanssa joutuu vielä vähän säätämään.

Seuraavaksi kun oikea paikka oli löydetty, ulkolaudat loppuun pois ja upottaa terää sen verran enemmän, että vinolaudoitus myös sai kenkää tarvittavalta alueelta.

Vinolaudoituksen takana on pahvi joka sulki taakseen purueristeen, purua ei onneksi tullut kuin 3 säkillistä 🙂 Koska yläosa oli täytetty kutterinlastuilla. Jotta kaikki kutterinlastut eivät tulisi syliin, tungin parin laudan poiston jälkeen ekovillaa lautojen väliin sulkeakseni villan yläpuolella olevan kutterinlastun paikoilleen.

Kun laudoitus oli ulkopuolelta kokonaan poistettu, katkaisin pystypuun ja otin sen pois. Feinin multimasterilla katkaisin laudoituksen välistä pystypuun vielä n.10cm korkeammalta (ilman että tarvitsisi purkaa ulkolaudoitusta), jotta saisin asennettua 2×24 palkin kantamaan katkaistua tolppaa. Vaakatuen tuin toisesta reunasta laudalla, jonka ruuvasin kiinni pystypuuhun, tämä siirsi oviaukkoa vielä hieman lisää väärään suuntaan 😀 Toiselle puolelle tukemaan vaakapalkkia asensin 24 pystypuuksi. Koska tuo pystypuu tuli n.5cm päähän toisesta pystypuusta, välin eristin 50mm ekovillalla.

Kun uuden aukon tuenta ja kiinnitykset karmeille oli paikoillaan piti jatkaa purkamista kohti sisäpintaa. Seuraavaksi moottorisahalla sisäpuoleista vaakalaudoitusta pilkkomaan, jonka takaa löytyy vielä 50mm finfoamia, jonka lisäsin aiemmin kun talo ostettiin ja ruokahuone remontoitiin. Tämä toimi myös hyvänä tarkastuksena että eristys ei ole tehnyt mitään ihmeitä rakenteille, ja tulos oli hyvä – kaikki oli kuin uutta yhä 🙂

Kipsilevyn leikkasin alustavasti moottorisahalla (ilman että puhkaisin sitä läpi) ja loput Feinillä siten että Inka imuroi sisäpuolelta pölyä, jota tuosta syntyi. Sen jälkeen vain imurilla pintoja puhtaaksi 🙂

Kun kolot oli imuroitu, veivasin myös 4kpl sähköputkia terassin sähköjä varten jo lattian alle, siten että tarkistin päiden löytyvän myös olohuoneen lattian puolelta. Tarkoitus on jatkaa tuosta sähkötöitä, kun tehdään olohuoneen remonttia myöhemmin.

Appiukon avustamana nostettiin karmit ja ovi paikoilleen, jonka vaahdotin vielä iltapäivän ratoksi kiinni. Tähän oveen tulee kiinni myös Yale Linus älylukko, joten ovi toimii meillä myös ns. vara-avaimena jos joku unohtaa avaimensa kotiin.

Seuraavaksi pitää tehdä:

  • Ulkopuolinen reunalaudoitus (sahata, maalata ja kiinnittää)
  • Sisäpuolelle saatan tilata sisäoven, jotta voin varmistua eristyskyvystä talveksi. Tuosta sisäovesta lähetinkin jo tarjouspyynnön Ovitehdas Vihannolle.
  • Pistorasian siirto, koska oven kohdalla oli aiemmin pistorasia, josta sai valot astiakaappille.
  • Ruokahuoneen paikkamaalausta sieltä täältä.

Joten hommaa on vielä vähän jäljellä tämän oven ja sen aukon kanssa.

6.8.2021 (Perjantai): Torstain ja Perjantain aikana tuli tehtyä oven ympärillä taas vaihteeksi töitä. Hommista on tätä kirjoittaessa melkein kaikki tehty:

  • Ulkopuolinen reunalaudoitus tuli sahattua ja pätkittyä, maalattua ja naputeltua paikoilleen.
  • Sisäpuolelle tein smyygit vanhoista 1krs MH:n lattialaudoista, hieman akryylimassaa listaa ja maalia pintaan, niin tuli taas siisti listoitus. Jalkalistan ja Karmilistan yhtymäkohdassa käytettiin jo tutuksi tullutta kulmapalaa (70mm puusta sahattu, jyrsimellä tehty reunat ja maalattu), joka mielestäni siistii alakulmat nätisti.
  • Ruokahuoneen seinäpintoja tuli paikkamaalattua (lähinnä kittausjäljet, sekä pari muuta vuosien aikana syntynyttä tuhrua jäi maalipinnan alle). Maali, jota oli vieläkin jäljellä alkaa olla jo aikansa elänyttä, mutta vielä siitä sai nämä paikkaukset hoidettua.
  • Pistorasia siirtyi samalla, kun tein smyygejä (jos niitä nyt smyygeiksi kutsutaankaan, eli ne syvennyksen reunukset jotta voi pistää listan päälle) oven ympärille. Vähän tuossa oli operointia, mutta eristettä (finnfoamia) kaivoin sen verran pois että rasian sai 15cm päähän karmista ja sitten kojerasia paikoilleen, johto kurkkuletkussa kiinni rasiaan jne… ja uretaanivaahdolla täytin kaivetut alueet jälleen täyteen. Jotta karmilistat / smyygit sai helposti kiinni, kaiversin myös eristeeseen 50x50mm puulle paikat, jotka niin ikään vaahdotin ja ruuvasin kiinni.
  • Sain myös vastauksen Vihannolta; koska ulko-ovi on ns. lämpöovi (3krt lasi), niin sisäovea ei oikein voi pistää, muutoin vesi kondensoituu ulko-oven lasiin, mikä sekään ei ole hyvä. Eli nyt lähinnä varmistin että ovi on kauttaaltaan (varsinkin kynnyksen alta) eristetty, jotta kylmää ei pääsisi sisään ainakaan oven ympäriltä. Voi olla, että lisään vielä ”tuplakarmitiivisteet” jos vielä tuntuu kylmältä (eli siis pieni lista jonka ulkopinnassa on tiivistenauha, joka painaa oven sisäpintaa vasten).

Ulkopuolella smyygit tein 10cm laudasta, jonka sahasin halki, höyläsin toiselta puolelta pahimmat karvat pois ja maalasin. Smyygit sain kiinni ruuveilla ja taakse pari sovituspalikkaa, niin sai nätin etäisyyden päähän seinästä. Pintaan perus 12cm pohjamaalattu lauta, joka niin ikään maalattiin kahdesti taas Uulan Myrsky sävyllä (Vinhaa). Ja sitten vaan naulaten paikoilleen. Ovi on korkealla, joten kunhan terassiprojekti etenee, niin tuohon tulee tietty oven mittainen tasanne ja porras jotta ei joudu sentään vuorikiipeilyvälineillä ovesta laskeutumaan tai nousemaan takaisin taloon sisälle. Koska aukkoa tehdessä tuli tehtyä hieman liikaa aukkoa ensin väärään suuntaan, mielestäni sain nuo vahingot kohtuu hyvin piiloon. Pari kohtaa missä on sahan terän levyinen ura tuli täytettyä Wurthin liimamassalla, ja myöhemmin sitten maalailen Uulan Petroliöljymaalilla uudestaan pinnat.

Sisäpuolelle smyygit tosiaan tein 1krs. MH:n lattiasta poistetusta laudasta. Pari lautaa hajosi makkaria purkaessa, mutta jätin laudat säästöön josko niille olisi käyttöä ja olihan niille. Sirkkelillä halki 8,5cm, hieman sähköhöylällä vinoksi oikeasta paikasta, palikkaa taakse ja kiinni ja hyvä tuli. Koska meillä on tosiaan 50mm lisäeriste sisäseinällä, niin smyygin kiinnitys olisi ollut mahdotonta suoraan eristeeseen, joten kaiversin (finnfoam on onneksi todella työstettävää) puukolla nätisti suorakulmion mallisia koloja joka sivulle ja yläpintaan. Näihin koloihin ruuvasin ja vaahdotin 50x50mm palikoita. Palikoiden tarkoitus on toimia kiinnityskohtina smyygilaudoille, ja siihen tarkoitukseen sopivat oivasti. Lautojen taakse pari pikku palikkaa jotta sain ne suoraan ja ruuvilla finnfoamiassa olevaan palikkaan kiinni. Smyygeihin ammuin nauloilla karmilistat kiinni, kulmiin hieman akryylimassaa ja maalit päälle (koska smyygit oli kertaalleen maalattua lattialautaa, tarvitsisi ne käsitellä vielä listavalkoisella maalilla). Aina saa ihmetellä, että ihan niinkuin tuo olisi aina tuossa ollut 🙂

Mielestäni tuli oikein siisti, ihan niinkuin ovi olisi aina ollut siinä. Se mitä on vielä tekemättä on kynnyksen käsittely. Tällä hetkellä on suuntautumassa käyttämään Osmon Color vahaa (kuten muuallakin) kynnykseen. Toinen vaihtoehto saattaisi olla Empirellä maalaaminen, mutta vahalla todennäköisesti mennään. Siitä vielä illalla lisää tai sitten huomenna. Niin ja tietty se yksi pistorasia pitää vielä asentaa paikoilleen, mutta niistä lisää vielä tässä postauksessa. Kohta on tämäkin urakka valmis? Toivottavasti 😀

10.8.2021 (Tiistai): Viikonloppuna vahasin ja viimeistelin kynnyksen edessä olevaa lattialautaa. Tämä oli hieman haastava tapaus, koska laudan alla ei ollut juuri mitään mihin kiinnittää lautaa, joten hieman kokeellisesti liimasin paikoilleen uretaanilla 🙂 Katsotaan kauanko kestää. Tässä vaiheessa oviaukko ja sen ympäristö alkaa olla valmis, vielä kunhan appiukko käy pistämässä pistorasian paikoilleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.