Puutarhailut 2021 – Osa 1: Puutarhavajan pohjat puumajan tilalle (Päivitetty 22.8.2021)

2015 rakensin lapsille puumajan, jonka käyttöaste jäi surullisen vähäiselle. Itse ainakin lapsena rakastin puumajoja, enkä koskaan semmoista omistanut omalla pihalla, mutta nyt kun lapsilla semmoinen oli, niin käyttämättä jäi 🙁 Puumaja ehti olla 6 kesää, kunnes en tosiaan enää luottanut salamaniskemän männyn rungon nysään ja kaadoin sen pois. Tilalle tulee käytännöllisempi puutarhavaja.

Työt alkoivat puumajan kaatumisella ja purkamisella, tähän meni pari tuntia ja puumajan jämät odottavat yhä takapihalla pois viemistä. Puumajan poistamisen jälkeen aloin raivamaan hiekkalaatikon pohjaa johon ajattelin tehdä uuden valun, jonka päälle sitten vaja nousisi. Kuopan kaivamiseen upposi sitten loppupäivä ja iltaa kohti kun mentiin oli kuoppa valmis, tasattu suoraan, valumuotti tehty jonka pohjalla 30mm finnfoam sekä teräsverkko odottamassa seuraavan päivän valuoperaatiota.

Aiemmin edellisellä viikolla naapuri toi maatilaltaan kuormallisen puutavaraa, josta vaja olisi tarkoitus rakentaa. Vajaan tulisi poikkeuksellisesti viherkatto, jota varten olen yrittänyt vähän opiskella, että miten semmoinen oikein kannattaa tehdä.

Puumaja nurin 🙁

Kuten jo ylemmäs kirjoitin, maja kaatui nopsaan ja nurmikkoon siitä jäi vain pieni kolo. Osan laudasta naapuri pisti pätkiksi ja polttopuuksi. Maaliset ja muuten todella naulaiset/ruuviset vien kaatopaikalle kierrätettäväksi.

Pohjavalu

Kuoppa, kooltaan n.200×240 ja syvyyttä n.10cm, tasoitin ensin soralla ja hiekkalaatikon sannalla vatupassiin. Kuopan pohjalle tein valumuotin puumajan jämälaudoista. Muottiin sisälle 30mm finnfoam sekä 6mm harjateräksestä tehty teräsverkko (tai oikeastaan 2kpl, jotta koko ala tulee verkotettua.

16.8.2021 (Maanantai): Valu tuli tehtyä ja piti antaa kuivuakkin tovi, ennen kuin pystyi jatkamaan operaatioita valun päällä. Valun / vajan kooksi muotoitui 185 x 230cm, koska luonto! Tuo kuitenkin riittänee oikein hyvin. Maanantaiaamusta repäisin ja kärräsin pari kottikärryllistä punaista reikätiiltä ylämäkeen ja menin ja muurasin yhdelle seinälle jo 3 kerrosta tiilisokkelia. Tiilet ovat maanneet tallissa jo jokusen vuoden, tai no vuosikymmenen, kun edellinen asukas oli tilannut vähän liikaa piipun kylmänosan uudelleenmuuraamista varten. Nyt toivon että saan ne tai suurimman osan niistä ainakin pois jaloista kuleksimasta.

Seuraavaksi vaan lisää tiilen muurausta, vähän sokkelin tasoitusta ja sitten voikin alkaa rakentamaan puurunkoa sokkelin päälle (kunhan sokkeli vähän ehtii kuivahtamaan).

16.8.2021 (Maanantai): Päivitys vähän myöhässä, mutta maanantai-iltapäivällä rykäisin vielä ja muurasin sokkelin loppuun, eikä siihen mennyt kuin runsas tunti ja kaksi säkkiä muurauslaastia.

Sokkeli muurattu loppuun, 3krs tiiltä ja korekutta n.20cm. Tähän päälle sokkelikaistaa ja puurunkoa.

Seuraava vaihe olisi rapata / tasoittaa sokkelin pinta ja alkaa tekemään puurunkoa sokkelin päälle, mutta siitä lisää seuraavassa postauksessa.

19.8.2021 (Torstai): Nopsaan keskellä päivää, kun ei satanut, sekoitin puoli säkkiä Weberin 410 ohutsokkelitasoitetta (mikä on mielestäni oivaa tavaraa; kuituvahvistettua ja helposti seinälle levitettävää ja tasoitettavaa tavaraa). Tasoitteen ensimmäisen kerroksen levitin tiilisokkelin päälle n.30minuutissa, seuraava kerros sitten myöhemmin kun edellinen on kuivunut. Ensimmäinen kerros tasoittaa isommat epäkohdat ja siihen jää vielä helposti pieni randuja, joita en ainakaan itse osaa pistää kuntoon kertavedolla. Toisen kerroksen pointtina on korjata nuo pienet randut ja viimeistellä tasoitus.

Sokkeli tasoitettu ensimmäiseen kertaan sisä ja ulkopuolelta.

20.8.2021 (Perjantai): Toisen tasoitekerroksen aika, tosin ennen tavaran levittämistä pitää esim. laudalla tai lastalla rapsutella pinnasta kaikki töröttävät laastin palat pois. Tämän jälkeen uusi satsi 410 sekoitukseen ja pintaan ohuena kerroksena paikaten aiemmat mahdolliset kolot ja urat.

Toinen ja viimeinen oikaisukerros, seuraava onkin sitten maalia.

Viherkattosuunnitelmia

Ajatus tosiaan on tehdä viherkatto puutarhavajaan. Jonkin verran asiaan olen jo vuosien saatossa perehtynyt ja tarkoitus on tehdä kohtuu loiva ja etsiä mahdollisimman edullisia ratkaisuja. Rakenne on hyvin pitkälti seuraava pohjalta ylöspäin:

 • Lauta (22×100)
 • Räystäälle Räystäs/Reunapelti (esim. Puuilosta) mustana
 • Aluskate ja pintakermi (molemmat). Tällä hetkellä vielä kermivalinnat ovat vähän auki. Pintakermit ovat kohtuu arvokkaita. Aluskermin saisi 40-70euroon, mutta pintakermit myydään 8m rullissa (jossa leveyttä on se 1m), joka ei ihan riitä, mikä pakottaa ostamaan 2rullaa (~200euroa). Voi olla, että päädyn Kerabitin Dualiin ja jätän aluskermin pois kokonaan.
 • Räystäälle pari Icopalin räystäsrautaa, joihin kiinni lauta/48×48 kestopuu (joka on pari senttiä irti alareunasta, josta vesi pääsee poistumaan katolta ja samalla pitää tavaran katolla
 • Patolevy estämään juurien kasvua ja varastoimaan vettä yms… Tähän myydään myös vihrekatoille tarkoitettuja muovilevyjä, mutta ovat kohtuu kalliita. Joten ihan patolevyllä mennään 20m rulla 1m leveää ~40eur Puuilossa.
 • Joissakin ohjeissa pyydetään rakentamaan ns. uiva kehikko katolle, jonka tarkoitus on jyrkemmällä viherkatolla estää tavaran valumista alaspäin. Jos löydän jostain sopivaa ohkaista kestopuuta, niin saatan tehdä 5cm korkean + 5cm korkean ristikon katolle. Näin myös ensimmäisen LECA-sorakerroksen levittäminen on helpompaa.
 • LECA (kevytsora) kerros (n.3-5cm, biolanin ohjeen mukaan).
 • Tekninen kangas, estämään maa-ainesten sekottumista ja juurien kasvua. Ns. Juurimattoa.
 • Perusmulta + LECA (kevytsora) mix maa-ainekseksi katolle. En muista mistä luin tästä, mutta pintamultaa voi keventää juurikin lisäämällä kevytsoraa sekaan, jolloin myös saadaan veden varastoitumista lisättyä kun leca-rakeet imevät ja pitävät itsessään vettä.
 • Varjoisen ja kuivan paikan kasvien siemeniä.
Viherkaton rakenne

Jonkin verran löytyy sivuja joilta löytyy materiaalia viherkattoihin liittyen, mutta yllättävän vähän omatoimirakentamiseen.

 • Kerabit: https://www.kerabit.fi/tuotteet/viherkatot-ja-kannet
 • Biolan: https://www.biolan.fi/artikkelit/viherkatto-ulkorakennukseen
 • Katon rakenteesta löytyy esim. kerabitin ohjeesta pari hyvää vinkkiä

Pyrin kirjoittamaan jossain vaiheessa omista kokemuksista ja valinnoista kattavamman viherkatto-artikkelin, josta toivottavasti on apua muillekkin omatoimirakentajille. Alla muutama PDF (samoja kuin ylläolevat sivut) joista saattaa olla hyötyä.

Muutama kuva kattohuovan asennuksesta, joita aion noudattaa tämän viherkattoprojektin kanssa. Ensimmäinen on räystäälle tuleva pelti ja huovan asennus sen kanssa. Toinen on hyvin olennainen kuva siitä miten tehdä sivut ja yläpää siististi viherkaton kanssa.

Mutta lisää tästä projektista seuraavassa postauksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *