Puutarhailut 2021 – Osa 6: Puutarhavajan Ikkunat ja Pariovet (Päivitetty 9.9.2021)

Puutarhavajaan tarvitsee saada valoa, myös ulkonäöllisesti vähän hassu jos ei olisi aukkoja seinässä, joten ikkunoita tarvitaan. Myös jotenkin pitää pystyä kulkemaankin sinne, tätä varten löysin jo kesällä Tori:sta kaksi samannäköistä komeron ovea, joista kuvittelen saavani oivat pariovet. Nyt vanhat talon ikkunat ja nuo komeron ovet pitäisi hioa ja maalata, jotta niitä voisi alkaa asentelemaan paikoilleen. Myös oville pitää tehdä karmit.

Pariovet ja niiden karmit

Karmit sahasin jo muutama viikko sitten, mutta niistä ei ole vielä mitään kuvamateriaalia. Palataan karmeihin, kunhan saan ovet hiottua, maalattua ja asennettua kahvat, saranat yms… paikoilleen.

Ovet tosiaan löytyivät alkuvuodesta Tori.fi:stä ja maksoivat 50€ / kpl, eli aavistuksen liikaa makuuni, mutta koko oli juuri passeli, joten oli parempi korjata talteen vaikka vähän maksoivatkin. Halusin nimenomaan kaksi kapeaa, eikä liian korkeaa (yli 190cm) ovea vajaan ja kun kohdalle sattui, niin mikä ettei! Ovissa tuli vielä mukana passelin kokoiset veturikahvat, mikä oli aivan loistavaa, koska juuri sellaiset olisin halunnut joten niiden kohdalla vähän säästyi.

Komeron ovet -> uudet pariovet puutarhavajaan.

Ovet tosiaan saivat odottaa autotallissa tovin ennen kuin pääsivät työn alle. Käytännössä aina Syyskuun alkuun, eli tälle päivää (4.9), jolloin viikkosiivouksen jälkeen hipsein ulos, otin pukit pihalle ja aloin hiomaan ovea 🙂 Maali oli kohtuu piukassa ja käytännössä ainoa millä se irtosi mitenkään mielekkäästi oli nauhahiomakone, tosin nauha joka minulla oli meni kohtuu nopsaan tukkoon/kului, joten sain vain puolet hionnasta suoritettua.

Ensimmäinen ovi hiottu molemmin puolin.

Hion oikeastaan vain toisen puolen niin puhtaaksi puulle kuin vain nauha antoi hioa, koska tämä on se puoli joka on sään armoilla. Toinen puoli on vajan sisäpuolella, joten oletan ja toivon että siellä kevyempi hionta tulee riittämään koska aurinko / sade / tuuli / lumi / lämpötilanvaihtelut eivät ole ihan niin hurjia.

Samalla kun sain ensimmäisen oven hiottua aloin tekemään ovien välistä listaa, joka tulisi vain toiseen oveen kiinni. Listaan upotin myös munalukolle tarkoitetun lenkin. Listan reunat vedin jyrsimellä pyöreäksi siten, että yläreunaan jäi parin millin pykälä. Hieman liimaa alle ja RST-ruuveilla lista paikoilleen.

Mielestäni tuosta ovien välisestä listasta tuli oikein passeli! Ainakin itse olen tyytyväinen siihen, katsotaan sitten miltä tuo näyttää kun ovet on maalattu ja paikoillaan.

Ainakin toistaiseksi pariovet istuvat nätisti vierekkäin ja listakin sopii pakettiin kuin nakutettu. Hieman vielä hiontaa niin pääsee maalailemaan.

Seuraavaksi pitää hakea pari hiomakoneen nauhaa kaupasta ja jatkaa hiomista, niin ja tietty maaleja ja pensseleitä, jota pääsee maalaamaan ovet. Maaliksi ajattelin vetää pohjalle Tikkurilan Otex:n ja pinnalle Unica ulkokalustemaalin, sävytettynä Uulan Myrsky sävyllä talon kulmalautojen tapaan.

5.9.2021 (Sunnuntai): Aamusta Puuiloon hakemaan hiekkapaperia nauhahiomakoneeseen, sekä maalia K-Raudasta. Maaliksi valikoitui Otex + Miranol, koska Unicaa ei ole ollut hetkeen saatavilla. Kotiin päästyäni nauha koneeseen ja hiomaan… eikä mennyt kauaa, kunnes ovi oli hiottu. Tämän jälkeen kasattiin pojan kanssa teltta maalauspisteen päälle, jotta roskat ja mahdolliset sadekuurot pysyvät poissa ovista.

Ovi tosiaan käsitellään useampaan kertaan, ensin pohjalle Otex tartuntamaaliksi. Olen huomannut että vanhoja puisia pintoja, joissa saataa olla parikin kerrosta maalia… ja vaikka ne kuinka hioo, ei tunnu uusi maali vaan pysyvän sitten millään, vaan kesii pois parissa vuodessa. Osittain se johtuu puun runsaasta elämisestä, joka saa maalin rakoilemaan, osittain vain siitä että loputkin vähät vanhasta maalista mitä jäi alkoi irtoilemaan ja joskus en vaan tiedä miksei tartu kiinni. Nyt kokeillaan tehdä pohjamaali ensin ja sitten vasta pinta, josko sillä saisi paremman lopputuloksen.

Seuraavaksi sitten vaan toinen puoli tartuntamaalilla, ja sen jälkeen pintaa vetämään. Tämä tosin kävi nopeammin kuin uskoinkaan, sillä sunnuntai-illasta kun kävin kokeilemassa ovia, olivat ne jo valmiita kääntämiselle ja toisen puolen maalaamiselle. Eipä siinä siis muuta, kuin pensseli takaisin käteen ja maalaamaan toinenkin puoli.

Takapuolikin ovesta maalattu kertaalleen pohjamaalilla.

Eli oikeasti seuraavaksi sitten pintamaalia aloittaen takapuolelta, voi olla että teen sisäpuolen vain kertaalleen, ja jos maalia piisaa niin sitten tämäkin toiseen kertaan.

6.9.2021 (Maanantai): Aamusta, ennen töiden alkua maalasin ovien ”sisäpuolen” Miranolilla sävytettynä Uula 1110 (Myrsky). Ajatus on että tässä vaiheessa maalaan sisäpuolen vain kertaalleen, koska maalia on kohtuu tarkka määrä 🙂 Ja mielestäni ensimmäinen kerros peitti kohtuu hyvin (vähän valkoista raitaa siellä täällä).

Seuraavaksi ehkä tiistaina voisi tehdä karmit kasaan ja sen jälkeen alkaa maalaamaan ulkopintaa ovesta. Nyt tuo sisäpuoli ehtii kuivahtaa melkein kaksi päivää ja toivottavasti ehtii kovettumaan sen verran että ovia voi tiistai-iltapäivästä jo käsitellä.

7.9.2021 (Tiistai): Tiistaina askartelin karmit kasaan ja asensin ne myös paikoilleen. Olin jo aiemmin sahannut karmeja varten sopivat kappaleet, joten nyt oli enemmänkin hienosäätöä, liittämistä yhteen ja sovittamista.

Karmit työnalla

Jonkin verran oli työstämistä että sai ovet käymään kunnolla 🙂 Varsinainen karmien asennuskaan ei ihan kivuttomasti sujunut, koska piti hieman moottorisahalla ”hioa” aukon yläreunaa jotta karmipaketti mahtui kivuttomasti aukkoon. Karmin alareuna on kestopuulauta, sen ja lattian väliin tuli myös sokkelihuopa. Asennuksen jälkeen maalasin karmit otex:lla.

Karmit paikoillaan ja pohjamaalattu Otex:lla.

Karmien asennuksen jälkeen sudin vielä ovien ulkopuolen kertaalleen.

Ovet maalattu molemmin puolin kertaalleen.

Seuraavaksi edessä on karmien maalaus ja ovien maalaus toiseen kertaan.

8.9.2021 (Keskiviikko): Vuorossa oli karmien maalaus, sekä ovien maalaus toiseen kertaan.

Seuraavaksi oven osalta pitäisi askarrella reunalaudat karmien ympärille, ulkoasun viimeistelemiseki ja tietty pistää ovet paikoilleen.

9.9.2021 (Torstai): Illalla kannoin pariovet paikoilleen jotta pääsee vähäsen fiilistelemään niitä. Valitettavasti maalipinta otti osumaa yön kosteudesta, pitkään mietin että olisinko maalannut verstaassa ja pistänyt puhaltimen yöksi päälle, mutta päädyin maalamaan toisen kerroksen teltassa ulkona. Valinta oli kohtuu huono, koska maalipinnan kiilto otti aika pahasti osumaa yön kosteuden takia. Mutta eipä hätää, maali on pinnassa kuitenkin ja kestää hyvin tuollakin tavoin, maalaan ehkä ensi kesänä ulkopintaan uuden kerroksen kunhan kesä ensin lämpenee.

Seuraavaksi tosiaan niitä reunalautoja askartelemaan, huomenissa 🙂

x.9.2021 (xxx): ddd

Ikkunat

fff

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *