Älykoti – Osa 4: Oras käsisuihku sensoreilla – Asennus ja ensituntumat

Meidän vesilasku on vuositasolla lähes kuvottava, vettä tuntuu kuluvan jonkin verran eikä oikein tietoa mihin se menee. Epäilys kuitenkin kohdistuu suihkuun ja suihkuttelijoihin. Tätä varten olen miettinyt erilaisia vaihtoehtoja, kuten vähemmän vettä kuluttavat suihkut, suihkuun kelloa/ajastinta, vedenkulutusta mittaavat lähdöt suihkun letkuihin, jne… mutta sitten törmäsin tähän Oraksen Hydractiva Digital käsisuihkuun.

Pitkän pohdinnan jälkeen lompsein K-Rautaan, josta käsisuihkun sai 161,90€:lla, tästä vielä hieman ”remontoijan alennusta”… jolloin lopulliseksi hinnaksi jäi karvan alle 154€, mikä on kohtuu paljon käsisuihkusta. Nyt nähdään onko tästä vekottimesta oikeasti mihinkään? Tätä postausta ei ole mitenkään sponsoroitu ja on ihan omilla rahoilla toteutettu, niinkun kaikki muukin tässä blogissa.

Miksi tämä käsisuihku?

Kuten jo yllä kävi selväksi, pääperustelut tälle vekottimelle on:

 • Selvittää onko suihkuttelu suurin vedenkulutuksen syy
 • Mahdollisesti saada vaikutettua suihkuttelijoiden vedenkulutukseen antamalla suoraa palautetta että missä mennään
 • Jokin uusi lelu jolla isä voi vähän leikkiä 🙂
 • Ekologisuus? nooh katsotaan kuinka käy…

Vaihtoehtona olisi tosi hyvin toiminut vastaava, ei digitaalinen käsisuihku, jolla pystyy rajoittamaan suihkussa kuluvaa vettä. Mutta eihän se olisi ollut niin hienoa, kun ei tiedä paljonko vettä suihkuun kuluu jne…

Asennus ja ensituntuma

Ihan alkuun pitää sanoa, että ohjeilla ei ollut tätä tuotetta pilattu. Olisin toivonut yhdensivun läpyskän sisältävän ns. quick quide:n josta näkyy ne 4 vaihetta mitä pitää tehdä… Nyt oli vähän hakusessa että mikä Oraksen appi pitäisi ladata jne…

Anyway, asennuksen pariin. Fyysinen asennus onnistui nopsaa, ei tarvinnut muuta kuin ruuvata edellinen käsisuihku irti ja uusi tilalle ja valmista tuli (niinkuin voisi toivoa).

Sovelluksen linkityksen kanssa oli hieman haasteita, koska: Ohjeessa oleva QR-koodi vei kyllä ohjeläpyskään, mutta siellä olevaa linkkiä ei voinut painaa vaan piti kopsata selaimeen, joka ei kuitenkaan oikein toiminut. Onneksi Orakselta ei ollut kuin kaksi sovellusta kaupassa, joten toisen kanssa osuttiin oikeaan. Sen jälkeen sovelluksessa oli ohjeet bluetooth parituksen luomiseksi, joka onnistui kohtuu helposti. Vaiheet olivat: 1) Juoksuta vettä, jotta suihku herää eloon, 2) syötä sovellukseen suihkun näytöllä näkyvä koodi joka vahvistaa parituksen, 3) valmis. Joten helpoksi tämä on tehty, mutta ohjeita voisi vähän parantaa, jotta tuntuisi vieläkin helpommalta!

Suihku on perinteinen kromattu muovinen rimpula, mutta ei näitä oikein messingistäkään taida kannattaa tehdä hinnan ja painon pitämiseksi kurissa 🙂 Vähän pelottaa että kuinka kauan tämä kestää, jos se pari kertaa tipahtaa?

Suihku tosiaan ei tarvitse omia paristojaan jne… vaan saa tarvittavan energian vedestä joka virtaa kahvan läpi.

Suihku tosiaan myös rajoittaa veden virtaamaa itsessään jo, mikä on ehkä se merkittävin hyöty tästä.

Sovellus – ORAS DHS (Digital HandShower)

Sovellus on toiminnoiltaan erittäin simppeli, eikä muutakaan oikein voi toivoa, koska kyseessä on vain suhkua varten tehty sovellus 🙂 Ominaisuudet ovat:

 • Kulutushistoria (edellisten 10 suihkun vedenkulutuksen ja energiankulutuksen)
 • Yhteisö (Energian- ja vedenkulutus suhteessa muihin).
 • Koti (”Päästatistiikka”; Hetkelliset tiedot (virtaama ja lämpptila); Pidemmän ajan tiedot (veden keskikulutus, energian kseskikulutus, sekä suihkun keston keskiarvo).
 • Tavoite (josta voi säätää yhden suihkusession tavoitevedenkulutuksen, vakiona 50L)
 • Asetukset (kieli, kirjaudu ulos ja sovelluksen versionumero), Suihkun tiedot ja uuden suihkun lisääminen.

Ensimmäinen ruiskaisu

Tai no pikemminkin ensimmäinen suihkaisu ja suihkun paritus sovellukseen… Ensimmäinen oikea kokeilu tapahtuu illalla kun päästään suihkuun, kirjoittelen siitä sitten enemmän lisää, kuten myös ns. pitemmänajan kokeilusta.

Suihku herää heti päälle kun vesi alkaa virrata ja näyttö pysyy päällä 2min suihkun jälkeen, jotta voi katsoa miten vettä ja energiaa oikein kului. Suihku myös näyttää hetkellistä virtaamaa ja lämpötilaa käyttäjälleen.

Ymmärtääkseni suihkukahvassa, suihkuttajan suuntaan, on myös ns. LED-valo, jonka väri vaihtuu riippuen siitä kuinka lähellä ollaan sovelluksessa asetettua tavoitetta (vihreästä – punaiseen), kertoen suihkuttelijalle, että kenties on aika lopettaa.

Ensimmäinen iltasuihku lasten kanssa

Saatiin suihkukahva todelliseen käyttöön illalla, kun käytiin lasten kanssa suihkussa ja keskusteltiin vedenkulutuksesta hieman enemmän. Säädin sovelluksesta suihkun 30L / kerta. Kun virtaama on riittävä, niin valo syttyy, tämän huono puoli on, että oma ”vesiallokaatio” myös kuluu hieman nopeammin 🙂

Sovellus toimii myös odotetusti ja sisältää kaiken sen mitä on tarpeen. Täytyy tosin saada enemmän kuutiota vyön alle, että voi lähteä kunnolla kommentoimaan.

 • Mutta perusstatistiikka on toimiva ja näyttää edelliset suihkut, en tosin tiedä miten tuo toimii pitemmällä juoksulla, jos näkee vain 10 edellistä… anyway, murehditaan sitä enemmän kun se on ajankohtaista.
 • Yhteisö on hauska lisä, sinänsä ei pakollinen, mutta ei siitä mitään haittaakaan ole.
 • Pääpointti onkin ”koti” joka on myös alanavigaatiossa korostettu. Tämä tarjoaa olennaisen, joko käynnissä olevasta suihkuttelusessiosta tai sitten keskiarvonumeroita, mikäli ketään ei käytä suihkua.
 • Viimeisenä on tavoitteen asettaminen, millä käytännössä ohjataan suihkukahvassa olevaa LED-valoa ja sen värejä. Eli tällä hetkellä valo muuttuu punaiseksi 30L kohdalla. Tämä mahdollistaa meillä n.5min mittaisen suihkuttelusession, joka tuntuu oikein passelilta, jos lapset oikein jäävät odottamaan punaisen valon syttymistä suihkussa ollessaan, niin pitää hieman laskea rajaa 🙂

Yhteenveto

Mitäs tästä uskaltaa sanoa? Meille tämä suihkukahva tuli suuren vedenkulutuksen takia, ja oletuksesta että suurin osa vedestä kuluu suihkussa. Vettä meillä menee se n.19m3 / kk vähän vaihdellen kuukausittain, mikä on kohtuu paljon. Nopealla laskuoperaatiolla jos jokainen käyttää 30L / suihkukerta, kuluu silloin kuukaudessa n.4,65m3 vettä. Eli Lokakuun aikana nähdään onko tällä vaikutusta vedenkulutukseen vai ei 🙂

Suihkukahva on itsessään kohtuu arvokas, eli en välttämättä ostaisi tätä jokaiseen suihkuun taloudessa. Mikä vähän vesittää tätä ideaa. Mutta palataan tähänkin kun on kuukausi käytetty.

Sovellus on hyvä ja simppeli (kunhan löysi ensin oikean sovelluksen) ja sen alussa olevat ohjeet auttoivat parituksen kanssa.

Parannettavaa:

 • Huonoa: Hinta on kohtuu korkea suihkukahvasta, joka on yksittäinen oma laitteensa eikä sinänsä integroidu mihinkään. Etenkin jos suihkuja on useampi, niin tulee arvokkaaksi vaihtaa kaikkiin. Vaatii ehkä teknologista mielenkiintoa tällä hetkellä sijoittaa näin paljon tuotteeseen.
 • Parannettavaa: LED-valon syttyminen vaatii korkeahkon vedenvirtaaman (+ ~5,5L/min), eli jos hana ei ollut ns. pohjassa valoa ei saanut palamaan, mikä nopeuttaa oman 30L kulumista, kun joutuu juoksuttamaan vettä nopeampaa.
 • Ei tuoteongelma: Ensimmäisen illan tuloksena lapset odottivat suihkussa niin kauan että valo syttyi punaiseksi 😀 Eivätkä halunneet poistua ennen kuin valo oli punainen 🙂
 • Parannettavaa: Ohjeläpyskää viilaisin hieman lisää, jotta löytää nopeammin oikean sovelluksen ja päävaiheet olisi hyvä kyllä olla kuvattuna ohjeena.

Hyvää

 • Hyvää: Herättää keskustelua perheessä vedenkulutuksesta ja mietittiin kuinka monta maitopurkillista valui vettä viemäriin suihkutellessa.
 • Hyvää: Näyttö joka indikoi vedenkulutusta, hieman hankala käyttää
 • Hyvää: Kun keksi miten LED:n saa päälle, se toimii hyvänä indikaattorina suihkuttelijalle vedenkulutuksestaan.
 • Hyvää: Sovellus on simppeli ja juurikin riittävä tähän tarkoitukseen.
 • Hyvää: Paketissa ei ollut mitään ylimääräistä muovia ja krääsää mukana, vain 2-puoleinen paperinpala jossa oli perusteet (tätä voisi vähän parantaa).
 • Hyvää: Ymmärtääkseni kahva itsessään myös on ns. eco-mallia, eli vähän vettä kuluttava, joka on hyvä 🙂

Pari ideaa miten tuotetta voisi vielä kehittää:

 • Uusi Ominaisuus: Lämpötilan hyödyntäminen laskenta/rajoitusalgoritmissä voisi olla fiksua, mitä kuumempaa vettä käyttää, se nopeuttaisi 30L kulumista.
 • Uusi Ominaisuus: Integroitavuus, en tutkinut sen enempää vielä, mutta olisi hyvä saada luettua data johonkin älykotiratkaisuun (esim. HA jne…) koska tuo kuitenkin huutelee Bluetoothilla dataa ulos ja sisään, niin se voisi avoimemmin huudella käyttöään älykotiratkaisuille.

5 thoughts on “Älykoti – Osa 4: Oras käsisuihku sensoreilla – Asennus ja ensituntumat

 1. Oletko ehtinyt perehtymään, että saiko tuohon jonkin integraation kiinni. Potentiaalista menee tosiaan osa hukkaan, kun ei saa dataa pilveen.

  1. Olen ja en… noita viestejä saa kyllä luettua, mutta en ole jaksanut lähteä rakentamaan mitään ratkaisua niiden lukemiseksi, purkamiseksi ja tallentamiseksi. Se on ihan totta, että tuolla voisi tehdö yhtä sun toista, jos data olisi saatavilla jotenkin näppärämmin ulos.

 2. Näin vuotta myöhemmin, vieläkö seuranta kiinnostaa ja onni siitä jatkuvaa hyötyä vai onko jäänyt vähän ensihuuman jälkeen paitsioon?
  Oma suihkupää kaipaisi vaihtoa j tämä tavallaan kiinnostelisi.

  1. Seuranta on jäänyt. Mutta suihku on kyllä käytännöllinen lapsille, jotka tietävät lopettaa kun valo vaihtuu punaiseksi. Seurannut en ole lainkaan pitkään aikaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *