Sähköauton lataus – Osa 1: Suunnittelua

Oh hoh, mentiin ja tilattiin BEV (Battery Electric Vehicle), eli täyssähköauto, joka (ehkä) saapuu Elokuussa, joten tässä ehtii vielä kärvistelemään tovin. Mutta talon kannalta tämä tarkoittaa, että pitää alkaa varautumaan sähköauton lataukseen.

Tämä sinänsä ei ole mikään ihmeellinen asia (enää nykyään), tähän kävisi melkein mikä tahansa Type 2 seinälaturi, joka tuuppaa sen 11-22kW ulos. Mutta, koska meillä on jonkin verran aurinkopaneeleita katolla ja vuosittain noin puolet sähköstä valuu valtakunnanverkkoon, joten tekisi mieli hyödyntää tätä. Periaatteessa voisi vain unohtaa tämän, mutta nääh…. 🙂

Aurinkopaneelien invertterinä meillä on Fronius (Symo 4,5-3, eli 4,5kW 3-vaiheinen), joten aloitin googlailemaan mitä Froniuksella on tarjota tällä saralla. Ilokseni sain huomata, että Fronius on myös miettinyt asiaa jo ja heillä on valmiina ratkaisu sähköauton lataamiselle ylijäämäsähköllä. Jotta tämä onnistuu, pitää asentaa pari tuotetta lisää systeemiin: 1) Smart Meter, joka kertoo invertterille/laturille paljonko valtakunnan verkkoon menee sähköä (ylijäämää), 2) Wallbox, joka sitten tuuppaa sähköä autoon.

Ratkaisun kokonaiskuva

Alla kuva Froniuksen sivuilta kokonaisratkaisusta.

Ratkaisun kokonaiskuva
  1. Aurinkopaneelit (katolla)
  2. Invertteri, joka muuttaa aurinkopaneelien tasavirtaa 3-vaiheeseen ja tarjoaa sitä talon ja (ylijäämää) valtakunnanverkon käyttöön
  3. Smart Meter (TS 65A-3), joka mittaa valtakunnan verkkoon menevää ylijäämää
  4. Autonlaturi (WattPilot Home 11j)
Froniuksen ratkaisun komponentit

Alla selostusta kahdesta lisäkomponentista.

Fronius Smart Meter

Tuotenimi: Fronius Smart Meter TS 65A-3

Linkki valmistajan sivuille

Jotta Froniuksen systeemi osaa ladata autoa kun paneelit tuottavat ylijäämää, jota ei saada muuten käytettyä, tarvitaan mittari valtakunnanverkon rajalle. Mittari ja Invertteri yhdistetään kaapelilla, jotta data kulkee mittarista invertteriin ja sieltä autonlauturille.

Fronius WattPilot Home 11j

Tuotenimi: Fronius WattPilot Home 11j

Linkki valmistajan sivuille

Fronius WattPilot on periaatteessa kuin mikä tahansa latausyksikkö, siihen saa kaapelin kiinni ja toisen pään autoon. Siinä on jotain ledejä jotka kertoo latauksen eri tiloista yms… Ja ruma kuin mikä 🙁 Mutta se mikä tässä on olennaisinta on sen kaksi lataustoimintoa: 1) Eco-mode, joka sylkee ylijäämää autoon vs. valtakunnan verkkoon, kun sitä taivaalta tulee, 2) Next Trip Mode, joka käytännössä vaan lataa autoa kunnes akku on täynnä. Boksissa on tarvittavat sulakkeet yms… mukana ja osaa sylkeä sähköä ulos 11kW vauhdilla.

Latausmodet

Olisin itse toivonut ulkonäöltä paljon enemmän, kuten johtotelinettä, ehkä ”modernimpaa” laatikkomaisempaa muotoilua yms…

Päivitys 16.5.2022: Uudet suunnitelmat

Jaahas, tuli törmättyä Wallboxin tuotteisiin, jotka ulkonäöllisesti sekä tulevaisuuden päivitettävyyden kannalta, niin ja tietty ominaisuuksellisesti paremman oloinen laite. Tässä linkki uuteen suunnitelmaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *