Puutarhailut 2022 – Osa 7: Puutarhavajan viherkatto (Päivitetty 3.8.2022)

Viherkatto, aikasmoinen urakka kokemattomalle 🙂 Mutta katsotaan kuinka käy. Viherkattoa varten tein jo suunnitelman osista yms… ensimmäisessä puutarhavajan postauksessa. Nyt on kuitenkin aika alkaa toimeen. Toki osa perustuksista on jo tehty kun tein katon vajaan. Kattoa tehdessä tein jo korotetut reunat, valitsin ns. paremman kermin pintaan yms… Mutta nyt tosiaan seuraaviin vaiheisiin.

Suunnitelman kertaus ja päivitys

Suunnitelmakuvat viherkatosta ja sen rakenteesta.

Perusteet; Katto ja este ettei vihreä valu pois katolta

Kuten jo ylempänä totesin, suunnitelma viherkatolle tuli esiteltyä alunperin ekassa postauksessa. Pohja katolle eli varsinainen vettä eristävä kerros reunoineen ensimmäisten joukossa. Seuraavaksi vuorossa oli otsalaudan tekeminen, jonka tarkoitus on estää vihreitä asioita (tai oikeastaan mustaa) valumasta pois katolta.

Räystäslautaa tai miksi sitä nyt voisi kutsua, on Icobalin valikoimassa olemassa tuote ”Räystäskoukku”, jota myydään n.15euron kappalehintaan min. 600mm välein asennettavana. Totesin tämän kuitenkin vähän liian arvokkaaksi ratkaisuksi ja päädyin ostamaan 5kpl RST vahvistettuja 90x90x60mm kulmarautoja Puuilosta, hintaan 3,4euroa kappale. Vaikka ostinkin laatikon RST ruuveja (8,4euroa) oli tämä silti paaaljoooon halvempi lähestymistapa kuin nuo komiat räystäskoukut. Laudan ruuvasin kiinni kulmarautoihin ja kulmaraudat kattoon RST ruuveilla kattoniskojen kohdalta, joten luulisi pysyvän. Tiivistin vielä kulmaraudan, sekä ruuvien kohdat, Kiillon Masa liimamassalla varmistaakseni ettei vesi löydä tietään vääriin paikkoihin.

Kulmaraudat kiinnitin kattoon vielä pidemmillä RST-terassiruuveilla (~55mm) joita oli jäänyt yli terassiprojekteista.

Tarkoitus on vielä tulevaisuudessa ruuvata laudan eteen perus 150mm tai 125mm lauta, maalattuna Uula Myrsky sävyllä, etureunan siistimiseksi. Mutta siitä myöhemmin kunhan pääsen siihen asti, ajattelin tehdä tuon vasta myöhemmin, kun sattuu olemaan ylijäämälauta jossain, jonka pituus on se tarvittava 3m 🙂

Eristäminen; Tai oikeastaan ymmärtääkseni viherosuuden ja sen juurakon pitäminen erossa katosta

Kattohuovan päälle pitää saada suojaa / turvaa estämään juurakkoja yms.. pääsemästä kattohuopiin asti. Tätä varten esim. Biolanin ohjeessa ehdotetaan käyttämään normaalia patolevyä. Markkinoilta löytyy myös muutamia viherkatoille tehtyjä patolevynkaltaisia muovilevyjä, mutta niiden hinta on kaikkea muuta kuin itserakentajalle sopii. Noiden levyjen kuvauksissa mainitaan, että levy toimii myös veden varastoimisessa (sen kolojen ja kuoppien avulla).

Patolevyn ajattelin ruuvata kiinni siihen tarkoitukseen olevilla muovitiivisteillä, käyttäen Kiillon Masa massaa joka välissä varmistaen että vesi pysyy oikealla puolella kattoa.

Patolevyä 2 kaistaa paikoillaan. Patolevy on naulattu kattoon patolevynauloilla + naylon prikalla + paljon liimaa tiivistämään naulauskohta.

Patolevyn päälle tulee juurimatto, joka estää kaikkea tavaraa valumasta jokaisesta pienestä välistä. Tämän jälkeen onkin luvassa lähinnä erilaisia maa-aineksia.

Maa-ainekset; Pohjalle LECA-kevytsoraa n.3cm kerros, jonka päälle LECA-kevytsora & multa komboa.

Leca-soraa ostin 250L, jälkiviisaana voi todeta, että ehkä olisi pitänyt tuplata tuo määrä. Multaa laskettiin että meni ~800 Litraa katolle.

Mullan tamppasin kohtuu tiivistii, ettei se valusi sateen tai lentäisi tuulen mukana pois. Mullan päälle heittelin pari pussia ”Kuivan alueen kedonkukkasiemeniä”, jossa oli kanervaa yms… mukana. Voi olla, että pitää syksyllä kylvää uudestaan 😀 Tavoitteena olisi että katosta tulisi kohtuu hyvin yksinään pärjäävä, pölyttäjille sopiva paikka.

Seuraavaksi odotellaan ja katsellaan miten kylvö vaikuttaa ja miten katto alkaa vihertämään (toivottavasti muutakin kuin rikkakasveja). Lisäsin myös muutaman metsämansikan rönsyn sekä yhden jättimaksaruohon alun, joka tuli vastaan pihaa siivotessa, josko näistä saisi vähän alkua katon vihertymiselle 🙂

Vihertää katolla ja Päätyräystään siistiminen (30.5)

Päätyräystään siistiminen on saanut odottaa hetken, mutta vihdoin pääsin kiinnittämään terassiprojektinylijäämästä jääneen 150mm laudan (maalattuna) etureunaan, sekä kaivoin varastosta pellinpätkän reunaan, tosin 2m jäi vähän lyhkäiseksi, joten pitää käydä hakemassa toinen vielä Puuilosta.

15.6.2022 (Tiistai): Viimeinen pellinpala paikoilleen! Oikeastaan pistin kyllä tuon jo vähän aiemmin, mutta kuvat sain otettua vasta nyt. Samalla tuli kuvattua myös se miten viherkatto on lähtenyt vihertymään.

21.6.2022 (Tiistai): Pieni päivitys, kasvua on tapahtunut!

3.8.2022 (Keskiviikko): Huomasin juuri etten ole ottanut kuvia katon kasvun edistymisestä vaikka siellä on tullut käytyä kurkkaamassa. Mutta siis katto on kukkinut kedonkukilla koko kesän, alkaen jostain violetista, sitten sinistä ja nyt parhaillaan keltaisena. Toivoa sopii että kukat siementäisivät ensi vuodelle, jotta edes osa jaksaisi jatkaa siellä kukkimistaan. Kuiva katto tosin on, en tiedä onko se kastunut vielä kertaakaan läpi asti, toivottavasti talvi tekee tehtävänsä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *