Lasiterassi – Osa 10: Lattiaa, lasiliukua ja vähän sähköjäkin (Päivitetty 30.6.2022)

Torstaina 16.6 alkoi kolista! Kun sain viikon työt tehtyä niin alkoi toiset työt terassilla. Torstaina aloitin lattian kanssa pihanpuoleiselta sivulta, appiukko kävi vähän vetämässä sähköjä ja viikonlopun yli tuli tehtyä lattiaa ja asennettua lasiliukuovia jonkin verran paikoilleen.

Lattian tekemisen tosiaan aloitin pihan puolelta, tämä siksi koska täällä ei kulje yhtään sähkökaapelia tai sadevesiputkea lattian alla, joten pääsi aloittamaan ”helpolla”. Perjantai-iltaan mennessä olin saanut ekat vanerit paikoilleen. Isomman aukon suojasin vielä tässä vaiheessa nopealla pressuvirityksellä, koska lauantaina sataisi vettä.

Lattiarakenteet on pääasiassa 48x148mm palkista, joiden kylkiin ruuvasin listaa (3cm), listan päälle makaamaan 9mm vaneri, vanerin päälle ~100mm eristettä vaahdotettuna kiinni. Eristeen päälle 21mm havuvaneri lattiapinnaksi. Ajattelin lakata vanerin ja pistää päälle kuramaton.

Lauantaina ei tullut tehtyä juuri mitään, ehkä vähän kuitenkin, mutta ei hirveämmin. Lähinnä yhden välin liukuovia sain asennettua, sekä vedettyä sähkösyöttöjä putkeen suojaan.

Sunnuntaina työt jatkuivat taas täyden päivän verran, alkoi kyllä olla puhti jo vähän poissa. Sunnuntaina jatkoin (ei niin yllättäen) lattian parissa. Jouduin jättämään keskimmäisen soiron tekemättä, koska sähkötyöt on vielä vaiheessa, mutta se ei estänyt tekemästä seuraavaa väliä eteenpäin. Asentelin myös jokusen oven lisää, suojaamaan sateelta lattiaa.

Lattia sunnuntaina tehtiin samalla tavalla kuin tähän mennessäkin. Tällä kertaa lattian alla juoksee sadevesiputki, joka piti kiinnittää lattiapalkkeihin siten että laskua oli silti kivasti, jotta vesi virtaisi pois 🙂 Alla muutama kuva siitä mihin vaiheeseen sunnuntaina lasiterassi jäi.

Lattiasta on jäljellä keskimmäinen soiro sisältäen portaat, sekä reuninmainen. Ajattelin seuraavaksi työstää rimat ja vanerit reunimmaiseen, jotta saisi suurimman osan lattiasta valmiiksi.

20-21.6.2022 (Maanantai – Tiistai): Työpäivien jälkeen vähän pääsin taas edistämään lasiterassin lattiaa. Maanantaina askartelin tuet vanereille ja vanerinpalat aukkoihin, sekä vaahdotin styroxit hieman yli puoleen aukoista.

Tiistaina jatkoin siitä mihin maanantaina jäätiin, eli loput eristeet paikoilleen, sekä sahailin vanerinpalasen puoleen jäljellä olevasta sivusta. Tämän jälkeen vielä kiinnitin liukuovien alakiskon paikoilleen, sekä merkkasin yläkiskon paikan.

Seuraavaksi sitten pitää leikkailla tuo puuttuva palanen ja tehdä liukuovet loppuun tälle sivulle.

22.6.2022 (Keskiviikko): Keskiviikkoillasta sahailin vielä puuttuvan lattiavanerin palasen kulmaan, kiinnitin vaimon kanssa liukuoven yläkiskon ja kannoin liukuovet paikoilleen.

Seuraavaksi sitten pari juttua jotka pitäisi saada kuntoon: 1) Rappuosuus ja keskikäytävän eristeiden vanerit yms… (joita ei voi asentaa ennen kuin sähköt on hoidettu kuntoon), 2) Liukuovien säätö (suoruus, muovipalat yms.. jutut jotka tuli ovien mukana, pitäisi pistää paikoilleen. Huomenna jos jaksaa voisi alottaa rappusesta ja tehdä vähän liukuoviakin.

23.6.2022 (Torstai): Aloitin rappusilla, ja koska päivässä oli paljon muutakin tekemistä, niin en ehtinyt lainkaan ovien viimeistelyn pariin. Rappusistakin jäi vielä vähän askarreltavaa jäljelle (käsijohde, sekä tasanne oven edestä, tietty eristeet yms… mutta ne voi tehdä vasta kun sähkötyöt on tehtynä.

Seuraavaksi siis lisää rappusia ja liukuovia.

25-26.6.2022 (Lauantai – Sunnuntai): Koska oli juhannus, niin hommat ei hirveästi edennyt. Kuitenkin sen verran ahersin, että asentelin liukuoviin paketissa tulleita muita osia, siten että enää pari karvaa ja yksi väli tekemättä, sekä yhden oven kulmaa pitää vähän vielä säätää. Ensi viikolla taas alkaa ahertamaan lattian kanssa, jotta pääsisi paneloimaan seiniä, sekä vetämään valoille syöttöjä yms..

27.6.2022 (Maanantai): Maanantaina töiden jälkeen nostin keskimmäiset levyt pois, jotta pääsin vetämään sähköt loppuun lattian alla. Tein myös ylimmälle rappuselle oven eteen puuttuneen suikaleen. Sähköjen vetäminen kesti tovin, mutta mielestäni ihan siisti paketti tuli. Käänsin JAB-putken pään 90 asteen kulmaan (jotta sain sähköt nostettua talon seinustalle lattian alta), putket tietty liitettiin jo olemassa oleviin.

Huomenna pitäisi tehdä eristykset loppuun, sekä mahdollisesti läiskiä vanerit takaisin paikoilleen.

28.6.2022 (Tiistai): Töiden jälkeen taas ulos +30 asteeseen tekemään vähän terassia, joka on vielä kuumempi kuin 30 astetta, koska on eteläseinällä. Anyway, tänään ruuvailin eristyksiä kannattelevia vanereita varten tukirimoja paikoilleen, asentelin vanerit niiden päälle, sekä 100mm EPS:t vaahdotettuna väleihin kiinni. Myöhemmin illalla rykäisin vielä ja ruuvailin lattiavanerit paikoilleen. Ainoastaan portaiden alapäähän jäi 2 kpl aukkoja, joihin tarvitsee tehdä huomenna palaset.

Huomenna tosiaan lattian pari palasta paikoilleen, sen jälkeen ajattelin hioa koko lattian kertaalleen läpi ja lakata ensimmäiseen kertaan. Sekä tietty hikoilla ja paljon.

29.6.2022 (Keskiviikko): Melkein alkaisi olemaan lattiaan liittyvät postaukset tässä. Tänään tein tosiaan puuttuvat kaksi pientä palasta, sekä lakkasin lattian kahteen kertaan. Käväsin myös hakemassa matonkin joka tulee ”olohuoneen puolelle” lasiterassia.

Jäljelle jäi johonkin seuraavista postauksista vähän ovien säätöä ja käsijohteen tekeminen rappusten kohdalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *