Maalämpö – Vaihe 5: Kaivojen peittely ja viinaputkien veto konehuoneeseen Ja muita harmeja…

Saavuttuani takaisin pikku lomamatkalta oli taas aika tarttua tuumasta toimeen, vaikka työhousuja jalkaan vetäessäkin iskikin valtava epätoivo kaikista tekemättömistä asioista. Tekemättömistä asioista, joita pitää saada valmiiksi ennen kuin maalämpö tuodaan sisään taloon (Teknisen tilan vesieristys ja laatoitus, IV-putkien veto tulevan IV-koneen paikalle, käyttövesijakotukkien kiinnitys, kylmän veden veto mittarilta uudelle jakotukille, sähköt (täytyykin muistaa soittaa Jimmylle ja kysyä mitä kaikkea piti olla heille valmiina odottamassa)… tässä nyt jotain näin alkuunsa).

Tämän savotan purkaminen alkoi oikeastaan rautakaupassa käynnillä, jossa matkaan tarttui IV-kanavaa, muutama mutka, laatat ja vesieristeet. Tämän jälkeen alkoi materiaalien paikalleen pistäminen ja tätä aloiteltiin IV-kanavilla, jotta maalämmön asentajat näkevät mimmoinen tila heillä on oikeasti käytettävissä.

20130822 Rusina-8
Eristettyä Uponorin 160mm IV-kanavaa Ulkoilmalle ja Jäteilmalle. Vesieristeitä. Laattoja Pukkilan ”poistomyyntiteltasta”. Kova IV-kanava olemassa olevan kylppärin tuuletusputkea varten (nykyisen väliaikaisen joustavan putken tilalle).

Keskiviikkona pihalle ilmestyikin sitten Kaivuri ja pari Saariston Kaivonporauksen ronskia kaveria vetämään putkia kaivojen välille. Kaivuri kaivoi poikkeuksellisen syvän kaivannon, koska sen pohjalle on tarkoitus vetää samalla myös uusi sähkökaapeli (sekä kuitu ja kupari), joten syvyyttä tulikin mahtavat 70cm. Avaimet käteen paketti muuttui kuitenkin aavistuksen hikiseksi, kun piti alkaa tekemään reikää autotallin sokkelliin, joka ulottui yli kuopan syvyyden, joten nappasin murtovasaran käteen ja lovesin sokkeliin n.40cm syvän uran viinaputkistolle. Myöhemmin täytyy vielä askarrella reikä pikkuautotallin sokkelin läpi sähköjohtoja varten ja sen jälkeen saakin täyttää kuopan. Kaivuri tuli paikalle kuitenkin sen verran myöhään, että Saariston Kaivonporauksen porukat eivät saaneet lämpökaivojen liityntöjä ja talokaivoja valmiiksi vaan ilmestyvät jossain vaiheessa jatkamaan urakkaa.

20130822 Rusina-10
Kaivanto talon nurkalla, kaivannossa lepääkin jo kaapelit ja putket.
20130822 Rusina-4
Kuoppa ilman kaapeleita sähkötolpalle asti.
20130822 Rusina-11
Lämpökaivot ja sähkötolpan osuus peiteltynä.

Käytiin läpi myös teknisen tilan tilaa ja todettiin, että tarvitaan paikalle gynekologi, mikäli halutaan kaikki vempeleet mahtumaan ko. tilaan. Siinä lennossa päätettiin, että vaihdetaan erillisvaraaja pois ja otetaan lämpöpumpusta varaajallinen versio tilalle, puskurivaraaja jää kuten oli suunniteltu. Nyt MLP:n viereen mahtuu näppärästi paisuntasäiliöt (lämpö ja viinapiirien) ja maakylmävaraukset ongelmitta. Tällä lienee myös positiivinen vaikutus kokonaishintaan, josta pitääkin myös soitella Jimmylle.

20130822 Rusina-7
Ensimmäinen IV-putki hahmoteltuna tilassa (täytyy vielä kiinnittää kunnolla). Kyseessä on jäteilmaputki, jonka viereen tulee vielä ulkoilmaputki. IV-koneesta lähtevät tulo- ja poistoputket äänenvaimentimineen täytynee näillä näkymin ohjata Kodinhoitohuoneen puolelle kattoon, josta ne sitten haaroitellaan ympäri taloa.

Jo ennen matkalle lähtöä tuli havaittua olemassa olevan suihkun olematon ilman vaihtuvuus ja matkalta tultuani, tuli ensi töiksi kurkattua mihin katossa oleva venttiili oikein johtaa… No talon seinäänhän se meni betonilaudoista tehtyä kanavaa pitkin. Ensi töikseni pistin tuon kanavan lihoiksi, poistin venttiilin ja suurensin hieman seinässä olevaa reikää. Puukanavan tilalle pistin entisen liesituulettimen taipuisan 100mm putken ilman vaihtuvuuden parantamiseksi. Käytiin myös Biltemassa hakemassa poistoilmapuhallin kanavaan ilmanvaihdon tehostamiseksi. Biltemasta siksi, koska kyseessä on vain väliaikainen ratkaisu, eikä ole siten järkeä tuhalta omaisuutta yhteen muutaman kuukauden käyttössä olevaan puhaltimeen. Tuo joustavata putki on tarkoitus vaihtaa kovaksi hyvin pian ja sitä varten onkin kaikki tarvikkeet olemassa.

20130822 Rusina-2
Vanha käytöstä poistettu puinen IV-kanava.
20130822 Rusina-1
Nykyinen väliaikainen, väliaikaista kanavaa odottava putken pätkä.

Kaiken lisäksi tuli huomattua, että kellarin aulatilan sora on alkanut kastumaan ihmeellisestä kohtaa, kohtuu läheltä hormia. Ensiksi ajattelinkin, että viimepäivien runsaat sateet ovat kastelleet piipunpohjan ja vettä olisi tullut vain sen verran että sorakin piipun juuresta oli alkanut kostumaan. Tänään kuitenkin havaitsin, että vesi tuleekin yläpuolelta vuotavasta käyttövesiputkesta. Vuoto on hyvin pientä, joten en vielä ihan hirvittävän stressaantunut ole asiasta. Oli kuitenkin sovittu putkimiehen kanssa, että tulee käymään ensi tiistaina ja katsotaan mitä osia tarvitaan, jotta saadaan uudet käyttövesijakotukit paikoilleen. Ja jakotukit olisi tarkoitus ottaa käyttöön siitä viikon päästä (eli Syyskuun ekalla viikolla). Ajatukseni onkin, että vuotakoot siihen asti jos tuon kovemmaksi vuoto ei ylly. Onneksi putki on erillisen sulun takana, joten jos tulee hätä saa ko. putken pois käytöstä kohtuu helposti, ainoastaan keittiöön ei tule enää kylmää vettä sen jälkeen. Kuitenkin tästä asiasta kimpaantuneena vetelin aamutoimekseni uudet PEX:t keittiöön, jotta keittiön vesipiste saadaan heti jakotukin kytkennän jälkeen uusien putkien päähään kiinni ja vanha vuotava pois käytöstä välittömästi.

20130822 Rusina-5
Putket ovat toki vielä kiinnittämättä, mutta siitä ne kohtuu nätisti nousevat keittiöön alakerran vessan katossa.
20130822 Rusina-9
Ja sieltä ne tulevatkin 🙂 Putket aion toki vetää lattian alla lähemmäs allasta, mutta sitä ennen pitää vanhat putket ottaa edestä pois.
20130822 Rusina-6
Vuotava putki kuvan yläreunassa ja vuodon tulos maassa alhaalla.

 

One thought on “Maalämpö – Vaihe 5: Kaivojen peittely ja viinaputkien veto konehuoneeseen Ja muita harmeja…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *