Viikko viemärissä (Päivitetty 29.9.2013)

Alkuviikko (Maanantai – Keskiviikko) alkoi hieman hitaasti talon remontointien osalta ja nytkin parin päivän aikana on lähinnä etsitty reittejä erinäköisille putkille kellarin ja keskikerroksen välillä. Viime viikon takkaongelman siivittämän pystyin hyvällä omatunnolla pistämään veljeni Teemun kanssa takan toisen luukun sisällön lihoiksi. Tästä aukosta saadaan toivottavasti vietyä 2x160mm IV-kanavaa, 110mm viemäri ja muutama PEX aina vintille asti. Itseasiassa tämänkin aukon avaaminen alkoi siitä, että päätimme, että vintin vessa olisi seuraava remonttikohde (samalla, kun kellarissa tehdään kaikki voitava). Jotta vintin vessaan asti päästäisiin, pitää saada viemäri ja vesi vedettyä sinne asti, joten… Hommat alkoivat viemäristä, jonka kohdalla todettiin, että se saadaan ylös kun naputellaan auki takan luukussa oleva pohja aina kellariin asti. Tämän jälkeen tarvitsi etsiä keittiön viemärille parempi reitti, sillä en halunnut jättää sitä kulkemaan nykyistä reittiään (ruokahuoneen lattian alla), vaan jossain jossa sille voi tehdä tulevaisuudessakin jotain toimenpiteitä. Joten keittiön viemärin kanssa mentiin suoraan alas kellariin ja vedetään se pikkuWC:n katossa aina kodinhoitohuoneeseen, jossa se liitetään viemärinousuun.

20130925 Rusina-1
Keittiöön nouseva uusi viemäriputki, joka menee näppärästi WC:n puolelle seinän läpi.
20130925 Rusina-2
Pieni koukkasu WC:n katossa (kiinnitykset ja kaadot vielä tekemättä).
20130925 Rusina-3
Oikealta tulee keittiön viemäri ja vasemmalla pystynousu, jossa odottaa kytkemistä tuo 45asteen 75mm haarapala 🙂
20130925 Rusina-4
Umpeen muurattu entinen öljykattilan horminaukko, josta puhalsi ikävän kylmää ilmaa sisälle (kyllä puhalsi nimenomaa, ei vetänyt).
20130925 Rusina-5
Viemärin pää keittiön puolella. Hieman hankalaan kohtaan se osui, mutta ei mahda mitään, täytyy vaan miettiä kahta ankarammin mahdollista roskistoteutusta.
20130925 Rusina-6
Teemun n.4h naputtelun tulos, viemärit löytyvät takan sisältä, kuten myös käyttövesiputkikin – voi kun ihanaa! Oletus on että käyttövesiputki jatkaessaan vasemmalle menee vielä seinän läpi ja nousee vintille asti. Oikealle menevä laskee varmaan jossain vaiheessa alas kellariin. Vielä on hukassa saunan seinästä tuleva käyttövesiputki, sekä nykyiseen suihkuun tuleva kylmä putki, sekä missähän itse mittarilta tuleva putki oikein matkaa…. Mutta tästä nousee jatkossa 1kpl 110mm viemäri, 2 x 160mm IV-kanavaa, 3 kpl PEX-putkia vintin vessaan.
20130925 Rusina-7
Samainen reikä hieman kauempaa, siellä se on vielä piilossa takassa… Tuota perän laudotusta joutuu vielä hieman avaamaan, jotta putket saadaan takan takana olevaan kaappiin ja siellä nousemaan aina vintille asti.

Eli alkuviikon aikana tehtiin yksi iso reikä ja yksi pienempi, joiden parissa askartelu jatkuu vielä päivän pari. Huomenna tarkoitus on ruuvata irti vintin WC-istuin ja tyhjentää lavuaarin hajulukko, kytkeä keittiön uusi viemäri nousuun ja keittiön lavuaari ko. putkeen. Näin päästään poistamaan vanhaa vintille menevää viemärinousua ja viemään samaa reittiä pitkin uutta putkea. Tänään illalla kävin vielä muuraamassa Kodinhoitohuoneen seinässä olleen öljypolttimen piipun aukon luukkuineen päivineen umpeen. Nyt on viimeiset rippeet öljystä poistettu talosta, enää vain vähän ”roskaa” tuhottavana autotallin puolella. Tällä viikolla olisi hyvä, jos saataisiin Aulatilan sora tärytettyä ja Finfoamit levitettyä ja lattialämmitysputkiston asennus tilattua. Sitten voisi sitä seuraavana sunnuntaina hoitaa ko. tilan valut vielä ennen talven pakkasia. Niin ja nyt sunnuntaina onkin puunkaatopäivä, ja illasta pitäisi lähteä käymään loimaalla palauttamassa Mikolta lainassa ollut peräkärrykin. Ja sitten pitäisi vielä nuo uusien ovien karmilaudoitukset pistää kuntoon, ulkonäöllisistä syistä. Ja jos mahdollista niin tilkitä rakoja vielä sisäpuolelta tiiviimmiksi.

Torstai 26.9.2013 Soneran (Empower) kaveri kävi kytkemässä talon Internetin ihmeelliseen maailmaan. Vanhat, talon ulkoseinään johtavat langat katkaistiin säälimättä ja ”vanhalta” tolpalta vedettiin uusi kaapeli ”uudelle” tolpalle, jossa odottikin maahan kaivettu kuparikaapeli kytkemistään. Tolppaleikkien jälkeen kytkettiin maakaapelin toinen pää tekniseen tilaan ja näin alkoi puhelinlangat taas laulaa. Tämänkin mahtavan lisäyksen takana ovat bitit, jotka juoksevat Soneran mobiilidatan sijaan kuparia pitkin kohti Virossa makaavaa palvelinta. Tosin ongelmana on se, että toistaiseksi vain langaton verkko toimii, koska talossa ei ole vielä yhtään kaapelia sisäverkkoa varten. Täytyykin viritellä jokin ratkaisu, jotta saa pöytäkoneen myös nettiin 🙂

2013-09-26 09.15.48
Pari kuvaa miehestä tolpassa 🙂

2013-09-26 09.33.12

Lounastaolla kävin noukkimassa postista Sonera Viihdepaketin osasia, jossa tuli mukana Intenon ADSL-purkki, joka on kyllä merkittävästi parempi kuin Thomssonin vastaava, joka meille tuli viime laajakaistapaketissa. Purkin kävin tunkkaamassa kiinni juuri asennettuun puhelinpiuhaan ja avot, niin alkoi laajakaistavalovilkkua… 18megaa sisään ja mega ulos.

laajakaista

20130928 Rusina-4
Soneran Inteno ADSL/IPTV purkki, täytyy vielä kiinnittää se nätisti tuohon seinään. Enää vain pienoinen ongelma – mihin hittoon saan mahtumaan kytkimen?

Tänään illalla käytiin lainaamassa Tärylätkää Liedosta ja täryteltiin veljen kanssa kellarin aulatilan sorat lyttyyn. Lyttäämisen jälkeen levitettiin finnfoamit lattiaan. Huomenna on luvassa betoniverkkojen asentaminen ja lattialämmityskaapeleiden asennuksen tilaaminen. Toivon mukaan ehditään myös ottamaan keittiön uusi viemäri käyttöön.

20130928 Rusina-2
Finnfoamit ja betoniverkot kehissä, enää lämmitysputket ja valu…

Perjantaina seikkailtiin betoniverkkojen, ovien karmien ja viemäreiden parissa. Teemu tuli päivällä ja asensi betoniverkot paikoilleen. Illemmalla asennettiin
keittiön uusi viemäri käyttöön, ja johan loppui pulputus keittiön lavuaarista, vesi virtaa kuin Tonavassa konsanaan. Tämä toki tarkoitti sitä, että vintillä olevasta viemärin alkulähteestä piti ottaa pytty pois, jotta kukaan ei vedä mitään viemäriin jonka toinen pää leijuu ilmassa (kellarissa).  Myös takan takana olevaa seinää avattiin lisää, jotta päästään jossain vaiheessa viemään uutta viemäriputkea aina vintille asti. Nähtäväksi jää, saako samasta aukosta 2kpl 160mm IV-kanavia.

20130928 Rusina-1
Uusi viemäri käytössä ja vanha viemäri ”tuuletusmoodissa”. Täytynee tuikata jotain tukkivaa sinne sisään 🙂 Tuota ei saa pois ennen kuin ruokahuoneen lattia on avattu.
20130928 Rusina-3
Niin vaikealta kuin se tuntuukin uskoa, niin tässä kuvassa on jo monta letkua/johtoa asennettu paremmin, sitten viime kuvan 😀 Myös keittiön viemäri (75mm) tulee oikealta ja laskee alas pystynousuun vasemmalla. Kiinnitimme myös nuo keittiön vesijohdot paremmin kattoon WC:ssä ja toistaiseksi yhdellä kiinnikkeellä tällä puolen. Tuo kasa on löysä johtuen siitä, että tuo vanha viemäri pitää vielä pujotella pois ja saada uusi IV-kanavineen ylös, joten en ole voinut ihan kaikkia piuhoja lopullisesti kiinnitellä.
20130928 Rusina-5
Niin ja se vintin pytty on nyt poissa. Täytyy soittaa se Kaitsu käymään kylässä, jotta saadaan vesi vintiltä poikki, jotta voi lähteä vetämään uusia putkia ja purkamaan vessaa.

Perjantaina saatiin myös ”pääoven” karmilaudoitus (tai miksi tätä nyt ikinä kutsutaankaan, ne laudat jotka lyödään ovien ympärille, ulkolaudoituksen päälle, peittämään kaikki asennusvirheet?) paikoilleen kera lisäeristeiden. Aloitimme myös vintinrappujen oven kanssa, mutta sade ja myöhäinen kellonaika pakottivat lopettamaan asennustyön, hommat jatkunee lauantaina.

Lauantai (28.9.2013): Tänään oli pienoinen lepopäivä, ainoastaan viimeistelin ulko-ovien laudotukset ja eristykset ulkopuolelta, sekä asensin Teemun Bauhaussista hakemat hyllykiinnikkeet pikkuautotalliin. Hyllykiinnikkeille lastasinkin lattialla maanneet IV-kanavat sekä viemäriputket. Nyt vielä täytyy tehdä pari hyllyä varastoon (taitaa olla sen verran pattinkia ja lautaa, että jonkin sortin hyllyn saa aikaiseksi) PEX-suojaputkille ja muille erinäisille hyllyllä säilytettäville rakennustarvikkeille. Tänään tuli myös tilattua Kellarin Aulatilan lattialämmityksen asennus, eli viimeinen osa aiemmin jo ostetusta ja tilatusta lattialämmityksestä. Lattialämmityksen asennus on nyt keskiviikkona, joka tarkoittaisi sitä että loppuviikosta on mahdollista tehdä viimeiset valut, eli pitää myös käydä tilaamassa 1000kg säkkejä pari pihalle (täytyy tosin ensin laskea menekki).

20130928 Rusina-1-2
Pääovi viimeisteltynä (tosin maalia vaille, sekä tuo kahva on vaihdettava johonkin oveen / taloon paremmin istuvampaan malliin – sitten joskus).
20130928 Rusina-2-2
Vintin portaiden ulko-ovi niin ikään viimeisteltynä. Kynnykseen en ole vielä tyytyväinen, mutta viilaan sen kuntoon sitten lämpimimmillä keleillä.
20130928 Rusina-3-2
Uudet hyllykiinnikkeet, jotka täyttyivätkin heti maassa olleista putkista. Tosiaan tuohon viereen pari koukkua PEX-putkille ja hylly muulle sälälle. Työkaluille naulat/kiinnikkeet takaseinään.

Sunnuntaina kaadettiin puita, mutta siitä oma postaus. Inka myös innostui pitkästä aikaa kalkkimaalaan kellarin seiniä/kattoja, joten sekin etenee. Ensi viikolla puuhommat jatkuvat talon ulkopuolella ja sisätiloissa lähinnä valmistellaan loppuviikon valuhommia varten.

One thought on “Viikko viemärissä (Päivitetty 29.9.2013)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.