Ilmanvaihto – Vaihe 3: Jäteilmakanavan viimeistely (Päivitetty 24.4.2014)

Vihdoin alkoi pihalla lämmitä sen verran, että Teemun kanssa tehtiin reiät Ison Autotallin kattoon ilmanvaihtokanavia varten. Kanteen tuli siis kaksi reikää, toiseen 125mm kanava autotallin ilmanvaihtoa varten ja toinen 160mm talon jäteilmaa varten.

Putkiksi hankittiin HST-kierresaumakanavaa IV-suunnittelijamme ohjeistuksen mukaan. Putket töröttävät tällä hetkellä n.2,2m autotallin katosta ylöspäin. Putket valettiin kattoon kiinni ja seuraavaksi onkin tarkoitus paikkailla katon huopa tuolta alueelta.

20140422 Rusina-1
Reiänalut. Puisen kannen alla on jo olemassa oleva reikä ja vasemmalla reikä 160mm kanavalle.

20140416 Rusina-1

Valua varten rakensin hyvin viritykseltä näyttävän tuen, joka toimi kuin unelma. Tuella sai säädettyä putkien korkeuden, sekä kulman siten että ne sai passiin, ilman että piti rakentaa katolle mitään tukia putkien pitämiseksi paikoillaan.

20140416 Rusina-2

Autotallin puolelle myös propattiin vanttinauhaa kattoon, IV-kanavien kiinnitystä varten. Eli jo autotallin puolelle tuleva jäteilmakanava on tarkoitus siis jatkaa tähän uuteen HST-putken pätkään. Sitä ennen pitää hieman lyhentää tuota putken alapäätä, mutta sen voi tehdä vasta betonin kuivuttua kunnolla.

Ulkopuolelle putken päihin tulee hatut (toiseen Eskon mekaaninen kanavaimuri ja jäteilmaan Lindabin poistoilmalaite hatulla). Ulkopuoliset putket myös verhoillaan n.1,5m asti puisella kotelolla, joka maalataan valkoiseksi.

19.04.2014 Lauantai: Eilisen aikana tein autotallin katon päälliselle osalle kehikon putkien suojaksi ja tänään sahailin kehikon ympärille vinorimasta pintamateriaalin. Noita pätkiä en vaan voinut pistää paikoilleen, kun pitää hoitaa katto ensin kuntoon ja laskea sitten kehikko paikoilleen. Eli seuraavaksi siis kattohommia, ennen kuin tekee kehikon loppuun.

20140419 Rusina-2
Tässä kehikko ja ensimmäiset vinorimat paikoillaan, ripustettuna ilmaan, jotta pääsee hitsaamaan katon vielä kuntoon ennen kehikon tekemistä loppuun.

21.04.2014 Maanantai: Viimeinen päivä pitkästä viikonlopusta ja ilmanvaihtotornin ulkopuolinen osa on maalamista vaille valmis. Maalaus tulee tapahtumaan tosin vasta aikaisintaan ensivuonna. Tänään siis hitsailin kattohuopaa (2kerrosta) putkien juurelle, sekä tiivistin tiivistysliimalla saumat. IV-putkien juurista tuli mielestäni ihan hyvät, kaukaa kaunis, mutta kaukana kauniista. Kotelon puuosat ruuvailin kasaan ja laskin että pitkälti 300 RST ruuvia tuli väännettyä paikoilleen ja homma alkoikin kirjaimellisesti maistua puulta.

20140421 Rusina-1
Ei tullut hirveästi otettua kuvia välivaiheista, eli tässä on saumaamaton toinen kerros paikoillaan.

Teemu oli eilen mökiltä kantanut kaasupullon (AGA:n alumiinisen putilon) TYHJÄNÄ, jota yritin tänä aamusta käydä vaihtamassa täyteen, jotta pääsisi hitsailussa eteenpäin, mutta ei kelvannut tuo putilo mihinkään! Joten jouduin hankkimaan talouteen uuden kaasupulllon, tällä kertaa komposiittisen – enää ei puutu kuin GRILLI! Eli nyt on tekosyy käydä ostamassa kunnon grilli (taitaa tosin jäädä odottamaan syksyn alennusmyyntejä).

20140421 Rusina-3
Tässä onkin pensselöity tiivistysliimaa oikein urakalla – kuivumisaika taisi olla 1-14 vrk tms… Onpahan tiivis, eikä saumojakaan jäänyt montaa.
20140421 Rusina-6
Hormipömpeli verhoiltuna, koko päivä tässä menikin! Pömpeli on kiinni autotallin katossa 6mm propuilla ja RST-ruuveilla, tiivistettynä tiivistysliimalla.

Vielä pitää tehdä ison autotallin puolella kanava-asennukset, sekä kiinnittää nuo hatut poraruuveilla.

24.04.2014 Torstai: Kanava-asennus autotallin puolella tehtiin jo tiistaina, mutta kuvat tulevat vasta nyt!

20140424 Rusina_2-6
160mm eristetty kanava aina Tekn.Tilasta ulos pömpeliin asti. Perällä kiiltelee myös autotallin poistoputken pää.
20140424 Rusina_2-5
Ja sieltä se putki tuleekin (Tekn.Tilasta). Vielä vähän eristeiden viimeistelyä ja vanttien kiristelyä, niin avot!

Jäjellä on kanavan liitoskohtien eristäminen, hattujen kiinnitys, sekä pömpelin maalaus.

24.04.2014 Torstai: Kan

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *