Vuodet 2022 ja 2023

Yhdeksäs ja kymmenes vuosi, jäänyt kirjoittelut ja tekeminen vähemmälle syistä joihin en sen enempää tässä tartu.

Vuoden 2022-2023 aikana tehtiin/aloitettiin

 • Lasiterassi pääosin valmiiksi (2022)
 • Puutarhavajan viherkatto (2022)
 • Eemilin huoneen kasvojenparannusremontti / pintaremontti (2023)

Jäljellä urakasta sisätiloissa on vielä:

 • Vintillä: Rappukäytävän viimeistely (listoitusta) (tää on ollut kyl hidas projekti! ja tuntuu vielä jatkuvan lisää)
 • Keskikerroksessa: Olohuone
 • Kellarissa: Leffahuoneen/”Man Cave” viimestelyä

Ulkona vielä tekemättä:

 • Lasiterassin (Talon ja lasiterassin välinen käytävä, sekä laveri sen vierellä)
 • Iso autotalli (Autotallin puoli; Uudet ovet ja jotain muuta perusparannusta)
 • Kolmen muun julkisivun huoltomaalaus, ehkä ensi kesänä helpommat kaksi (länsi- ja pohjoispuoli)

Sähkönkulutus on ollut tasaisen noususuhtanteista: 2022 15 926 kWh, 2023 19 995 kWh. Vuoden 2023 sähkönkulutuksen kasvu selittyy pääosin sähköautolla ajelulla, jonka lataamiseen meni n.4000 kWh. Verkkoon on tuotettu sähköä 2022 1 476,75 kWh, 2023 902,52 Kwh. Kokoniastuotanto paneeleilla oli 2022 3 653,07 kWh, 2023 3 416,70 kWh. Omaan käyttöön saatiin siis 2022 59,58%, 2023 73,59%.

Vedenkulutukseen ei ole oikein mitattua tietoa, mutta laskuista päätellen pysynyt kohtuu hyvin samana.

Maalämpöpumppu on maksanut itsensä takaisin jo vuonna 2022, mikä sinänsä on itsessään jo aivan mahtavaa!

Pihatöiden osalta tulikin yläpuolella mainittua, että tuli tehtyä:

 • Puutarhaan ei ole riittänyt energiaa tänä vuonna, ehkä tänä vuonna jotain.

Siitä on vuodet 2022 – 2023 tehty, eli jonkin verran ”perässä laahaavia asioita”, mutta myös paljon uutta.

Lähes kaikki edellämainittu on tehty talkoovoimin sukulaisten avustamana ja siitä kuuluukin kaikille talkoissa (tavalla tai toisella) mukana olleille suuri kiitos!

Ulkoista työvoimaa käytettiin:

 • Ei mitään muuta kuin;
  • Sähkötyöt (Arto – Appiukko)

MLP:hen ollaan yhä tyytyväisiä, oletettu sähkönkulutus on säilynyt hyvällä tasolla ja MLP on todella huoltovapaa. Oletan tosin että nyt alkaa jossain vaiheessa ilmaantumaan jotain ongelmia, kun meillä MLP on alimitoitettu, käy se jonkin verran verrokkejaan enemmän. Täten odotan että esim. kiertovesipumput ja kompressori alkavat jossain vaiheessa näyttämään merkkejä ikääntymisestä.

Mitä suunniteltiin vuodelle 2022 – 2023

 • Viherkatto valmiiksi puutarhavajaan (”kevät 2022”) – TEHTY
 • Lasiterassin ulkoseinä valmiiksi (”kevät 2022”) – TEHTY
 • Lasiterassin lasiliukuovet (tilattu) – TEHTY
 • Lasiterassin lattia – TEHTY
 • Lasiterassin sähköt ja sisäpinnat – TEHTY
 • UUSI LISTALLA: Eemilin huoneen pintaremontti – TEHTY
 • Rakennuslupaprosessia eteenpäin (täysin riippuvainen vastaavasta / valvojasta) – YHÄ MENOSSA
 • Pääsisäänkäynnin (Kuistikahvilan) viimeistely (Hinnasto)? – EI EDENNYT
 • Man Cave/Leffateatterin sisustaminen jatkuu – EI EDENNYT
 • Vintin rappua jos vaan jaksaa, niin voisi listoittaa loppuun – EI EDENNYT

Vuosi 2024

 • Linnean Huoneen pintaremontti
 • Rakennuslupaprosessia eteenpäin (täysin riippuvainen vastaavasta / valvojasta)
 • Lasiterassin ja talon välinen käytävä
 • Autotallin ovien asennus
 • Etupihan kaivaminen ja salaojitus
 • Autotallin ympäristön salaojitus
 • Pääsisäänkäynnin (Kuistikahvilan) viimeistely (Hinnasto)?
 • Man Cave/Leffateatterin sisustaminen jatkuu
 • Vintin rappua jos vaan jaksaa, niin voisi listoittaa loppuun

Kuntotarkastuksen löydökset ja niihin reagointi (2022-2023 aikana)

Taloa ostaessa sille tehtiin kuntotarkastus, johon ei niin yllättäen kirjattiin yhtä sun toista, joista suurin osa ei ollut kovinkaan yllättäviä asioita. Kirjasin seuraavaan luetteloon kuntotarkastuksen löydökset ja mitä niistä on jo hoidettu kuntoon. Poistin alla olevasta listasta ne löydökset jotka on jo kokonaisuudessa kuitattu pois.

Alla on lueteltu kuntotarkastusraportin toimenpiteitä vaativat löydökset (olennaisten löydösten jälkeen). Raportissa oli muitakin löydöksiä, mutta niille ei oltu asetettu/ehdotettu mitään toimenpiteitä. Toimenpiteitä on kuitenkin tehty, esim. kellarin sisäänkäynnin routiva betonilaatta on poistettu, asennettu kapilaarikatkosepeli, poistettu isot kivet, asennettu finfoam ja valu verkolla.

 • ”Maankallistuksen rakennuksen vierustalla ovat paikoitellen väärään suuntaan. Maan tulisi viettää poispäin rakennuksen vierustalta vähintään kolmen metrin matkalta.”
  • Tilanne: Aloitettu, mutta ei tulla tekemään kokonaisuudessaan ympäröivien rajoittavien tekijöiden ja suurten kustannusten takia. Tilannetta korjataan niin paljon kuin se on mahdollista järki säilyttäen.
 • ”Kaikkia kellarikerroksen lattioita (talli + kuisti pääsisäänkäynnin alla) ei ole routasuojattu kunnolla, joten lattiat routivat paikoitellen.”
  • Tilanne: Isossa autotallissa tehtiin pieni korjaus, syvennetty tila piikattiin pois, sorattiin, salaojattiin, eristettiin ja valettiin uusi valu päälle. Silti 60% autotallin lattiasta on alkuperäisessä tilassa.

Perustukset, Alapohja ja Rakennuksen vierusta:

 • ”Maankallistuksen tulee korjata mahdollisuuksien mukaan siten, että pintavedet ohjautuvat pois rakennuksen vierustalta.”
  • Tilanne: Aloitettu.
  • Tämä viittaa lähinnä talon takana olevaan rinteeseen, joka laskee taloa kohti. Talon takana on n.1,5 – 2m tila ennen kallioreunan alkua. Tätä pikkukaistaletta jo hieman kesällä oioin, mutta koska minulla ei ollut tilattuna santaa tms.. tasausainetta on kaato tehty vähän sinne päin. Tarkoitus onkin tulevana kesänä (tämä on hyvin sanottu, tulevia kesiä riittää) kaivaa tuota taustaa auki (kallioon asti, ei siis 3m asti ellei alkaisi louhinta hommiin, missä ei ole mitään järkeä) asentaa finfoamit talosta poispäin ja asentaa nuo nupukkakivet kunnolla. Tällöin saadaan tuolle kapealle suikaleelle järjestettyä riittävä kaato talosta poispäin. Tässä vaiheessa pitää myös ohjata nuo pintavedet talon takana olevaan kaivoon, jotta tästä olisi edes jotain hyötyä.
 • ”Kattovedet tulee johtaa pois rakennuksen vierustalta joko pintavetoina tai maanalaisena sadevesijärjestelmänä.”
  • Tilanne: Ison autotallin katolta vedet ohjattu talon eteen, näin iso autotalli on jo huomattavasti kuivempi! Autotallin edustalle laskeville vesille ei ole vielä tehty mitään. Verannan ja toisen katon lappeen vedet on johdettu ”kosteikkoon” josta ylimenevä vesi menee kivipiesään. Eli vesistä on nyt kunnossa n.60%, loppuja jos saisi tulevana kesänä eteenpäin.
  • 2017: Ison autotallin edustalle tuli kaivettua sadevesikaivo, johon myös autotallin katon valumavedet johdetaan. Vesi jatkaa tästä matkaansa hulevesiviemäriin.
 • ”Perusmuurin ympärille suositellaan vesieristeen asentamista.”
 • ”Rakennuksen vierustalle suositellaan vähintään 30 cm. leveän sorastuksen asentamista.”
  • Nämä asiat viittaavat käytännössä salaojituksen uusimiseen / kunnostamiseen. Talo on ollut näillä sijoillaan n.60v, joista suurimman osan ajasta tiiliputket ovat olleet onnellisesti tukossa ja talo on silti tässä ilman suurempia ongelmia (kellarissa pientä kosteusvuotoa salaojituksen puuttesta johtuen yhdellä seinämällä). Käytännössä suurin ongelma on talon takaseinä, joka on rinnetontin yläreunaa vasten. Täällä talo on rakennettu louhittuun kalliokuoppaan, joten salaojituksen rakentaminen oikein vaatisi merkittäviä rahallisia sijoituksia, joten tästä saatavaan hyötyyn nähden on muutos mielestämme sen verran pieni, ettei kyseiseen remonttiin lähdettä, ainakaan vielä lähitulevaisuudessa.

Sähköistys:

 • ”Sähköjärjestelmän tarkastusta suositellaan tehtäväksi 30 vuoden välein.”
  • Tilanne: Tarkastettu ja osittain tehty
  • Tämäkin kohtuu geneerinen vakiolauseke, mutta joo talon koko sähköjärjestelmä saneerataan. Työ on jo aloitettu kellarista, ruokahuoneesta ja vintin vessasta. Työ etenee huoneiden saneerausjärjestyksessä. Talon mittauskeskus on uusittu, talon syöttökaapeli on uusittu, talon ryhmäkeskus on uusittu.
  • Tilanne 2023: enää olohuone keskikerroksessa on osittain vanhojen sähköjen piirissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *