Vuoden 2014 yhteenveto (Päivitetty 7.1.2015)

Ensimmäinen kokonainen vuosi on vierähtänyt Rintamamiestalo Rusinan parissa. Alkupyräykseen varatut rahat alkavat olla loppu, eikä aikaakaan tunnu enää löytyvän tekemiselle. Perheeseen on tullut myös pari vakituista asukkia lisää.

Vuosi 2014 alkoi kellarista, jossa tehtiin yksi seinä (arkisisäänkäynti), maalailtiin kalkkimaalilla, remontoitiin kodinhoitohuone kuntoon, sekä tehtiin paljon sähkötöitä. Myös yksi iso asia oli Kellarin WC:n remontointi, joka keskikerroksen vessan loistaessa poissaolollaan on toiminut oivana lisänä vintin vessan lisäksi.

Kellarin lisäksi vuoden aikana tehtiin vintillä ilmanvaihtohommia, siirreltiin ovia ja oviaukkoja, tehtiin reikiä lappeiden alle yläpohjan tuuletusta varten, sekä puhallettiin selluvillaa yläpohjaan lisälämmöneristeeksi. Myös vintin vessa sai loppusilauksensa.

Tammikuun kylmät (alle -20astetta) pakkaset saivat myös vaihtamaan talon radiattorit uusiin (keväällä). Oletettavasti n.70-luvulla uusitut patterit oli mitoitettu öljylämmöllä aivan minimikokoisiksi (eli vesi on ollut kohtuu kuumaa kovilla pakkasilla, laskennallisesti jopa +70astetta, jotta teho vanhoissa pattereissa riitti talon pitämiseksi +21asteisena), joten siirryttyämme maalämpöön ei pattereiden teho yksinkertaisesti riittänyt. MLP-puolelle tein laskelman, että MLP:llä säästämme 3250€/vuosi lämmityskuluissa ja, että MLP-hankinta on kuoletettu n.5vuodessa.

Viemärintuuletus vietiin katolle ja poistin vanhan tuuletuksen läpiviennin käytöstä, koska se oli lahottanut kattolaudotusta ajan saatossa jo jonkin verran. Uusi läpivienti tehtiin Vilpen muovipalasilla. Viemärintuuletuksen viereen asensin myös Vilpen huippuimurin keittiöremontin yhteydessä.

Pihalla tapahtui myös jonkin verran tänä vuonna! Etupiha tuli oikaistua ja tehtyä sinne suunniteltu kosteikko, pihaan tilattiin kuorma-autolastillinen luonnonkiviä, joita käytettiin vähän siellä sun täällä. Toisen naapurin rajalle (kaadettujen kuusien tilalle, kantojen poiston jälkeen) istutettiin puita ja rinne kivitettiin täysin, samalla myös tehtiin istutukset kyseiseen kohtaan autotallin edustalle. Autotallin katon poistovesille viritettiin kouru, sekä rännisysteemi, joka vie veden etupihan puolelle. Tämä vähensi osaltaan, kohtuu merkittävästi, ison autotallin kosteutta (koska kokonainen seinä ei ollut enää läpimärkä). Takapihalle asennettiin valaisimia, sekä rakennettiin patio. Myös takapihan istutukset kokivat muodonmuutoksen, sekä pihaan istutettiin uusia omenapuita.

Keskikerroksesta poistettiin takka, joka osottautui oletettua huonommaksi (joka on jo paljon), nyt voidaan kevyillä mielin kuvitellä miltä olohuone näyttäisi uuden takan kanssa.

Julkisivussa tapahtui myös muutoksia, sillä kolme seinää neljästä sai uuden värin pintaan, kunhan siitä ensin poistettiin vanhat lateksimaalit alta. Räystäät ja etusivu jää tulevalle vuodelle, sekä yhden lahokohdan korjaus.

Yksi ehdottomasti merkittävimmistä uudistuksista oli arkisisäänkäynti, joka alunperin piti tehdä vesi- ja viemärijohtosaneerauksen yhteydessä, mutta koska emme saaneet yhtään virallista tarjousta työstä ei ko. työtä aloitettu. Sen sijaan remontoin sisäänkäynni (seinään puhkaistiin reikä, muurasin eristeharkoista seinän, pikkuautotallin lattia piikattiin ja kaivettiin, sorattiin ja eristettiin, sekä valettiin uusi lattia. Tästä tuli vuoden remonteista toinen onnistunein kohde.

Toisena merkittävänä remonttikohteena oli Keittiö, sekä ruokahuoneen viimeistely. Keittiö koki täydellisen muodonmuutoksen ja pienen aikamatkan talon alkuhetkille asti, eli uusi keittiö mukailee somasti 50-luvun henkeä. Mielestämme keittiö onnistui täydellisesti 🙂

Vielä pitää muistuttaa, että myös kellariin menevä rappukäytävä remontoitiin kuntoon. Poistimme kosolti vuosien kerryttämiä kerroksia ja tila maalattiin avartavan valkoisella. Vinttiin johtavien rappujen alapinta (kellarin rappujen ”katto”) sai myös lämpöeristyksen ja paneloinnin. Raput hiottiin ja maalattiin Betolux:lla, sekä rappuihin asennettiin askelvalot (LED-nauhat) liiketunnistimen taakse.

Vielä pieni maininta, että taloon tuli asennettua BEAM:n keskuspölynimuri, jota ei ole tarvinnut katua! Imuteho on ihan mahtava vs. edellinen Electrolucx:n perässä vedettävä, vekotin on hiljainen kuin mikä ja muutenkin KPI on ollut erittäin hyvä (toistaiseksi). Pitäisi vielä ostaa oma letku vintille.

Huh huh! Vuosi 2014 oli selkeästi aika täyteliäs, vaikka viimeisenä 5kk ei tehty talon eteen juuri mitään! Odotankin innolla tätä pientä taukoa, joka saa jatkua aina kevääseen asti (varoja kerätessä ja keittiötä maksellessa). Keväällä odotan myös tulppaanien nousua maasta, joita tuli istutettua se ~200kpl, sekä toivon myös muiden istutusten juurtuneen ja puhkeavan innolla uuteen vuoteen.

Lähes kaikki edellämainittu on tehtyy talkoovoimin sukulaisten avustamana ja siitä kuuluukin kaikille talkoissa (tavalla tai toisella) mukana olleille suuri kiitos!

Ulkoista työvoimaa käytettiin:

 • Keittiö kalusteet + asennusapu (vai oliko se toistepäin, ”autoin” asennuksessa) Laitilan Erikoiskaluste
 • Yläpohjan lisäeristys, www.puhallusvillaturku.fi (Rakennus Kurppa)
 • LVI-asennukset (Kaitsu)
 • Sähkötyöt (Arto – Appiukko)
 • IV-venttiilien säädöt (Tero)
 • Nereuksen Lattialämmitykset Keittiöön (Turunmaan Lämpötalo)

Merkittävimmät yksittäiset hankinnat:

 • Keittiön kalusteet ja muut keittiön tarvikkeet, kuten kodinkoneet (Laitilan Erikoiskaluste)
 • KHH:n kaapistot (Laitilan Erikoiskaluste)
 • Arkisisäänkäynnin ovi (Ovitehdas Vihanto) ja muut tarvikkeet
 • Takapihan Pation puuosat (Sarokas Oy)
 • Sähkötarvikkeita! 🙂

Kustannuksia, oih tätä rahan menoa…

 • Aloitetaan suurimmasta; Keittiö. Kurkkaamalla kustannuslaskuriin näyttäisi keittiön hinnaksi muodostuneen 18 511,42€
 • Pihalle kului 5670€, josta iso osa oli takapihan patiota, valaisimia, hiekkalaattikko, kasteluletkukelat ja vesipostit ja vähän multaa. Loppu taisi kulua kasveihin…
 • Arkisisäänkäynti maksoi 4710€, sisältäen uuden ulko-oven, harkkoseinän tasoitteineen, puuhuoneen uuden lattian, sekä timanttileikkaukset yms….
 • Patteriremontti maksoi 3880€, josta isoin osa oli tietenkin itse radiaattorit, sekä niiden asennukseen tarvittavat putkiosat.
 • Talon maalaukseen upposi hulppeat 3600€ (teline, maalit ja työkalut, sekä palkka)
 • Kellarin rappuihin upposi vain 530€ (maalit ja sähköt)

Sähkötyökaluja, joita hankittiin vuoden 2013 aikana remontin edistämiseksi:

 • Hiltin palautuksen jälkeen piti ostaa oma poravasara, ja valituksi tuli DeWalt:n perus ~200e vekotin joka on toiminut erittäin hyvin!
 • Laastisekoitin Bauhaussista (joku perushalpa, mutta ollut jokaisen euronsa väärti).
 • Kompura (Perus Hercules Bauhaussista) + Tamco Runkonaulain (halpa, Puuilo:sta) + Senco:n viimeistelynaulain (jonkin verran arvokkaampi).
 • Speedheater maalinpoistolaite
 • Enpä usko, että on juurikaan muita merkittäviä hankintoja tullut tehtyä tänä vuonna.

Vuoden 2014 aikana kului (noin suurinpiirtein):

Noniin, nyt on asuttu kokonainen vuosi talossa!

 • 170 m3 vettä (Vuosi 2013 (5kk) 87m3). Perheeseen on tullut hieman lisäystä (kaksoset), joten vettä on alkanut kulua merkittävästi enemmän. Otimme luoksemme asumaan myös vaihto-oppilaan, joten perheen koko on jo 6hlö.
 • 13 092 kWh sähköä, tämä luku on talon seinässä olevasta sähkötaulusta. (Meillä lämmitettävää pinta-alaa on n.70m2 kellarissa + 95m2 keskikerroksessa ja n.50-60m2 vintillä, eli n.220m2, jolloin mielestäni tuo sähkönkulutus on kohtuu maltillinen (lauhaksi talveksi?)). Eli yleissähköön kului n.7600kWh, ja lämmitykseen 5500kWh.
 • eOhjaimen mukaan sähkönkulutus on 13 330 kWh (10.12.2013-10.12.2014), eOhjaimen lukema on poikkeava koska se laskee kulutuksen sen mukaan, että jännite olisi koko ajan 230VA, eikä todellisen jännitteen mukaan. Mittaus tapana on virtamuuntaja, joka ei myöskään vastaa tarkkuudeltaan ”sähkölaitoksen mittaria”. Mutta lukea on silti riittävän lähellä.
 • Paljon talkooväkeä, monta metriä sähköjohtoa, letkua ja viemäriä, hikeä, verta, kyyneleitä ja onnistumisen tunteita…

Lisää faktaa sähkönkulutuksesta:

kappyra_v2Vuosi 2014 oli hieman hankala MLP:n sähkönkulutuksen suhteen, sillä tuo kWh mittari asennettiin käyttöön vasta helmikuun alussa ja mukaan mahtui vielä yksi 4pv käyttökatko, jolloin mittari oli irti eOhjaimesta. Erillisen mittarin pulssilähtö on kytketty eOhjaimen kaukolämmön sisääntuloon MLP:n sähkönkulutuksen mittaamiseksi.

Sähköä kului päivässä keskimäärin 36,42kWh (keskiarvo), josta MLP:n osuus on 16,63kWh (keskiarvo), eli talossa yleissähköön kului ~58% (huomioiden puutteelliset mittauskohdat) kaikesta sähkönkulutuksesta (eli n.42% oli lämmityksen osuus). Tiedän luvut eivät näytä käyvän järkeen, mutta niin se vaan vuosi 2014 meni. Ylläolevasta käppyrästä näkee sähkön kokonaiskulutuksen, sekä MLP:n kulutuksen.

Eli taloudessamme kuluu kohtuu paljon yleissähköä, suurimpia asoita lienee ruuanlaitto + vaatehuolto (pesukone + kuivausrumpu?). Tosin jos allaolevaan Motivan lukuun vertaa, niin meidän 7600kWh vuosikulutus yleissähkölle on oikein hyvä (ottaen huomioon, että meillä asuu 5 asukasta ja neliöitä on lähemmäs 220m2).

Kun sähkölämmitysluonteinen kulutus vähennetään muusta kulutuksesta, on Kotitalouden sähkönkäyttö 2006 -raportin mukaan laitteiden keskimääräinen sähkönkulutus omakotitalossa (120 m2, 4 asukasta) noin 7 000 kWh vuodessa. Isommassa, korkean varustelutason pientalossa (180 m2, 4 asukasta), voi vuosikulutus nousta 10 000 kWh:iin. (Motiva).

Lisää faktaa vedenkulutuksesta:

vedenkulutus_2014

Eipä tästä oikein muuta voi sanoa, kuin että vettä meillä sen sijaan kuluu paljon! Se mitä sähkössä säästetään, tulee suoraan vesilaskuun.

Motivan mukaan, keskimääräinen vedenkulutus on 155l/vrk/hlö. Jos tästä laskee, saisi meidän 5hlö (tämän hetken pääluku) kulutuksesi arvion 283m3 / vuosi (tosin näistä käyttäjistä 3 on lapsia, jotka eivät vielä asu suihkussa, joten muutetaan heidät yhdeksi aikuiseksi), täten vuosikulutus tulisi olla 170m3. Eli meillä kuluu siis ”keskimääräinen” määrä vettä vuodessa, mutta mielestäni se on kohtuu iso. Tuo tuosta kasvaa varmasti lähemmäs 300m3 kunhan lapset varttuvat ja alkavat asumaan suihkussa.

 

Mitä suunniteltiin vuodelle 2014 ?

 • Tehdä keittiöremontti? Tällä hetkellä keskustellaan aiheesta Laitilan Erikoiskalusteen kanssa. LOPPUTULOS:Keittiöremontti tehty!
 • Viimeistellä vintin vessa. LOPPUTULOS:Viimeistely tehty!
 • Remontoida kodinhoithuone käyttökuntoon. LOPPUTULOS: Kodinhoitohuone tehty!
 • Tehdä kellariin uusi sisäänkäynti, ulkoseinä yms… pientä (vesijohtosaneerauksen jälkeen). LOPPUTULOS:Tehty, sisäänkäynnin alle lisättiin suojaputki vesijohdolle, joka porattiin aina sokkelin ulkopuolelle asti.
 • Yläpohjan eristeen vaihtaminen ekovillaan (n.500mm puhallettuna korvaamaan 200mm kutterinlastuja). LOPPUTULOS:Lisäeristys tehty!
 • Maalata Roskakatos. LOPPUTULOS:Tehty!
 • Tehdä pihalla yhtä sun toista, mitä mieleen nyt sattuu ja mitä jaksaa tehdä…LOPPUTULOS: Puita istutettu, laveri rakennettu, kasveja istutettu yms… Kohtuu paljon saatiin tehtyä, tosin takapihan tasoitus jäi tekemättä.
 • Pikkuautotallin lattian purku, kapilaarikatosorattaminen ja eristäminen. LOPPUTULOS: Tehty!
 • Aloittaa julkisivujen korjaus, joltain seinältä. LOPPUTULOS:Kolme seinää neljästä tehty, yksi jäi tekemättä ja räystäät korjaamatta.
 • Mahdollisesti (jos raha ja aika riittää) katsoa voisiko keskikerroksen vessalle tehdä jotain? LOPPUTULOS: Ei ollut rahaa eikä aikaa! Lykätään muutamalla vuodella!
 • Kellarin pukuhuonetilan vieminen eteenpäin? LOPPUTULOS: Ei ollut rahaa eikä aikaa! Lykätään muutamalla vuodella! (Päivitys: Heh, vaimo päätti että tämä on tärkeämpi kuin vintin vaatehuoneet 🙂 ).
 • Tehdä tonttivesijohto ja viemärisaneeraus. LOPPUTULOS: Tämä lykättiin, koska virallisia tarjouksia ei saatu ja suuntaa antavat tarjoukset olivat sen verran korkeita, että Turussa nämä työt haisevat vahvasti kartellilta.

Vuosi 2015 ?

 • Viedä julkisivuremontti loppuun.
 • Keskikerroksen vessa
 • Vintin vessan takana olevan puolilämpimän tilan eristys kuntoon, nyt talvipakkasilla, sitä kautta karkaa valtavasti lämpöä!
 • Tehdä lapsille pihalle puumaja
 • Miettiä mahdollisesti vintin remontointia (huom paino sanalla miettiä / suunnitella, korkeintaan tehdään eristys ns. Empun huoneeseen (rappusten yläpäässä ensimmäinen tila).
 • Kellarin pukuhuone?
 • Etupihan vedenohjaukselle pitää tehdä jotain (tiedustella kenties tonttivesijohto ja -viemäriremonttia, taas)

Tilastoja blogista:

 • n. 30 500 sivulatausta (~3krt enemmän kuin edellisenä vuonna)
 • n. 10 418 yksittäistä kävijää (~3krt enemmän kuin edellisenä vuonna)
 • 74 blogipostausta
 • Olennaisimpia hakusanoja ovat olleet: asbesti ja asbestinpoisto, öljysäiliöön liittyviä asioita kuten käytöstä poisto yms.., maalämpö/thermia G3, jne…

Kuntotarkastuksen löydökset ja niihin reagointi (2014 aikana)

Taloa ostaessa sille tehtiin kuntotarkastus, johon ei niin yllättäen kirjattiin yhtä sun toista, joista suurin osa ei ollut kovinkaan yllättäviä asioita. Kirjasin seuraavaan luetteloon kuntotarkastuksen löydökset ja mitä niistä on jo hoidettu kuntoon. Poistin alla olevasta listasta ne löydökset jotka on jo kokonaisuudessa kuitattu pois.

Alla on lueteltu kuntotarkastusraportin toimenpiteitä vaativat löydökset (olennaisten löydösten jälkeen). Raportissa oli muitakin löydöksiä, mutta niille ei oltu asetettu/ehdotettu mitään toimenpiteitä. Toimenpiteitä on kuitenkin tehty, esim. kellarin sisäänkäynnin routiva betonilaatta on poistettu, asennettu kapilaarikatkosepeli, poistettu isot kivet, asennettu finfoam ja valu verkolla.

 • ”Maankallistuksen rakennuksen vierustalla ovat paikoitellen väärään suuntaan. Maan tulisi viettää poispäin rakennuksen vierustalta vähintään kolmen metrin matkalta.”
  • Tilanne: Aloitettu, mutta ei tulla tekemään kokonaisuudessaan ympäröivien rajoittavien tekijöiden ja suurten kustannusten takia. Tilannetta korjataan niin paljon kuin se on mahdollista järki säilyttäen.
 • ”Kaikkia kellarikerroksen lattioita (talli + kuisti pääsisäänkäynnin alla) ei ole routasuojattu kunnolla, joten lattiat routivat paikoitellen.”
  • Tilanne: Isossa autotallissa tehtiin pieni korjaus, syvennetty tila piikattiin pois, sorattiin, salaojattiin, eristettiin ja valettiin uusi valu päälle. Silti 60% autotallin lattiasta on alkuperäisessä tilassa.
 • ”Iso autotalli on rakennettu jälkeenpäin kiinni taloon. Tallin vesikaton ja seinän liitos vuotaa siten, että sade- ja sulamisvedet valuvat tallin seinää pitkin tallin lattialle.”
  • Tilanne: Vuosi 2013 Korjattu, Vuoto jatkuu vielä yhdestä kulmasta, pitää tutkia vuonna 2015 ja korjata lisää.
 • ”Yläpohjan vinokatto-osuudella rakenteen tuuletusrako on paikoitellen ummessa. Tuuletus on estetty vinokaton alapäästä laudoituksella. Lisäksi yläpohjan lämmöneriste on kiinni vesikattorakenteissa. Yläpohjan lämmöneristeen ja vesikatteen välissä kuuluisi olla alhaalta ylös ulottuva yhtenäinen tuuletusrako. Tuuletusraon puuttuminen aiheuttaa kosteusvaurioriskin yläpohjan rakenteille.”
  • Tilanne: Tuuletus tehty yläpohjaa varten, poislukien vintin rapun osuus.
 • ”Vesikaton alin kattotiili on jätetty virheellisesti liian ylös, jonka vuoksi tiilen päältä tuleva vesi valuu tiilen tippanokalta otsalaudalle. Tämä rasittaa otsalautoja ja lyhentää niiden käyttöikää.”
  • Tilanne: Korjataan vuonna 2015 (aiemmin piti korjata 2014), vaihdetaan otsalaudat ja korjataan rännit.
 • ”Pesuhuoneessa oleva suihkunurkka on osittain oven edessä siten, että suihkuvedet pääsevät helposti oven alta käytävän lattiarakenteisiin. Käytävän puolelta havaittiin lattiarakenteissa muovimaton alla suihkuvesistä johtuvia vanhoja kosteusjälkiä. Pesuhuoneen seinien muovimatossa havaittiin myös halkeamia. Suihkuvesi on saattanut päästä halkeamista rakenteisiin. Tästä syystä suositellaan välipohjan ko. kohdassa rakenteita avaavaa kuntotutkimusta.”
  • Tilanne: Tästä lisää myös alempana, mutta tila tulaan saneeraamaan täysin jossain vaiheessa, eikä se ole enää käytössä.
 • ”Yläkerrassa makuuhuoneen sivuilla on kylmät vinttitilat. Kylmä vinttitila on pinnoitettu vesihöyrytiiviillä pinnoitteella. Kosteusteknisesti rakenne on virheellinen, ja aiheuttaa kosteusvaurioriskin seinärakenteeseen.”
  • Tilanne: Levyt poistettu ja puuosat olivat erinomaisessa kunnossa (kuin uudet)! Tullaan eristämään yms… ehkä vuonna 2015 tai 2016.
 • ”Rakennuksen talotekniikka on pääosin alkuperäistä ja tullut käyttöikänsä päähän.”
  • Tilanne: Talotekniikka on uusittu kokonaan käytössä olevilta osin, poislukien sähköt, jotka on uusittu vain remontoiduissa tiloissa. Viemäri on vielä vanha käytöstä poistetussa vessassa ja tullaan korjaamaan ko. vessan korjauksen yhteydessä.

Perustukset, Alapohja ja Rakennuksen vierusta:

 • ”Maankallistuksen tulee korjata mahdollisuuksien mukaan siten, että pintavedet ohjautuvat pois rakennuksen vierustalta.”
  • Tilanne: Aloitettu.
  • Tämä viittaa lähinnä talon takana olevaan rinteeseen, joka laskee taloa kohti. Talon takana on n.1,5 – 2m tila ennen kallioreunan alkua. Tätä pikkukaistaletta jo hieman kesällä oioin, mutta koska minulla ei ollut tilattuna santaa tms.. tasausainetta on kaato tehty vähän sinne päin. Tarkoitus onkin tulevana kesänä (tämä on hyvin sanottu, tulevia kesiä riittää) kaivaa tuota taustaa auki (kallioon asti, ei siis 3m asti ellei alkaisi louhinta hommiin, missä ei ole mitään järkeä) asentaa finfoamit talosta poispäin ja asentaa nuo nupukkakivet kunnolla. Tällöin saadaan tuolle kapealle suikaleelle järjestettyä riittävä kaato talosta poispäin. Tässä vaiheessa pitää myös ohjata nuo pintavedet talon takana olevaan kaivoon, jotta tästä olisi edes jotain hyötyä.
 • ”Kattovedet tulee johtaa pois rakennuksen vierustalta joko pintavetoina tai maanalaisena sadevesijärjestelmänä.”
  • Tilanne: Ison autotallin katolta vedet ohjattu talon eteen, näin iso autotalli on jo huomattavasti kuivempi! Autotallin edustalle laskeville vesille ei ole vielä tehty mitään. Verannan ja toisen katon lappeen vedet on johdettu ”kosteikkoon” josta ylimenevä vesi menee kivipiesään. Eli vesistä on nyt kunnossa n.60%, loppuja jos saisi tulevana kesänä eteenpäin.
 • ”Perusmuurin ympärille suositellaan vesieristeen asentamista.”
 • ”Rakennuksen vierustalle suositellaan vähintään 30 cm. leveän sorastuksen asentamista.”
  • Nämä asiat viittaavat käytännössä salaojituksen uusimiseen / kunnostamiseen. Talo on ollut näillä sijoillaan n.60v, joista suurimman osan ajasta tiiliputket ovat olleet onnellisesti tukossa ja talo on silti tässä ilman suurempia ongelmia (kellarissa pientä kosteusvuotoa salaojituksen puuttesta johtuen yhdellä seinämällä). Käytännössä suurin ongelma on talon takaseinä, joka on rinnetontin yläreunaa vasten. Täällä talo on rakennettu louhittuun kalliokuoppaan, joten salaojituksen rakentaminen oikein vaatisi merkittäviä rahallisia sijoituksia, joten tästä saatavaan hyötyyn nähden on muutos mielestämme sen verran pieni, ettei kyseiseen remonttiin lähdettä, ainakaan vielä lähitulevaisuudessa.

Ulkoseinät ja Julkisivut:

 • ”Autotallin vuotava katon ja seinän liitoskohta tulee korjata. Korjaus tulee tehdä asianmukaisella säänkestävällä vesieristeellä.”
  • Tilanne: Tehty.
  • Ison autotallin ja talon välisen katon sauma hitsattiin umpeen Kerabit 5100T kermillä vanhan huovan päälle. Koko kattoa ei ole lähdetty paikkaamaan, koska se näyttää olevan pääosin ehjä. Ainoastaan ovien päältä ja seinustalta kermi päällystettiin uudelleen. Vuodot lakkasivat! Vielä täytyy tosin tuo kellarin ikkunan reunat korottaa ja huovittaa uudelleen, koska katolla vesi nousee välillä sen verran korkealle, että se juoksee KHH:seen. Reunoja on korotettu 10cm, mutta silti vettä pääsee vielä jostain kohtaa vuotamaan jokusia litroja.
 • ”Puuttuva lämmöneriste (sahanpuru) tulee asentaa talon ulkonurkkaan yläpohjatilasta käsin.”
  • Tilanne: Tekemättä
  • Tässä raportin kommentti on pielessä, eristys puuttuu Vintin Makuuhuoneiden ulkonurkista, ei talon ulkonurkista. Mutta siis tuo on joka tapauksessa korjattava (siinä vaiheessa kun yläpohjaa lähden korjaamaan (ensi kesänä?). Katsotaan kun ehditään.
 • ”Ulkoseiniin suositellaan huoltokäsittelyä tai ulkovuorauksen vaihtoa lähitulevaisuudessa.”
  • Tilanne: Osittain tehty, julkisivuista kolme maalattu, laudat vaihtamatta.
  • Tarkoitus on aloittaa eteläseinän kanssa ensi kesänä (maalin poisto + uusi maali), sekä poistaa lahouneita laudanpäitä pohjoisseinältä. Myös kulmalaudat on uusittava.
 • ”Ulkoseinän ja katoksen liitoskohta tulee paikata vedenpitäväksi.”
  • Tilanne: Tekemättä
  • Tässä viitataan takapihan/keittiön ulkooven katoksen kulmalaudan huonoon asennukseen.

Ikkunat ja Ulko-ovet:

 • ”Ikkunaliitosten tiivistystä suositellaan ulkopuolelta tarvittavin osin.”
  • Tilanne: Tarkasteltu
  • Yritin löytää tätä rakoa keittiön ikkunan alta kesällä, sitä löytämättä. Ilmeisesti tämä näkyy vain talvipakkasilla (kuivalla ilmalla), joten täytyy katsella talvella uudestaan.

Yläpohja ja Vesikatto:

 • ”Yläpohjatilan tuuletusta suositellaan parannettavan talon päätyseiniinasennettavien tuuletusventtiilien avulla.”
  • Tilanne: Eristeitä ei vaihdettu, venttiilejä ei ehditty asentaa (hankittu). Vinttitikkaat asennettu, viemräin tuuletus vaihdettu täysin toiselta lappeelta. Toinen puoli toisen vessaremontin yhteydessä.
  • Yläpohjan eristeen vaihtamisen, tuuletuksen järjestämisen yhteydessä on tarkoitus tehdä myös päätykolmioihin tuuletusventtiilit. Tarkoitus on myös asentaa ”vinttitikkaat” yläpohjaan, korjata lahonneet laudat viemärin tuuletusputken ympäriltä ja uusia koko tuuletuspiippu (molemmilta lappeilta) tulevien vahinkojen ehkäisemiseksi.
 • ”Yläpohjan lämmöneristeen määrää suositellaan lisättävän.”
  • Tilanne: Tehty, siten että purujen päälle puhellettiin Termex:n selluvillaa. Yhteiseristepaksuus lienee jotain 300-400mm välillä.
  • 150-200mm kutterinlastua on tarkoitus vaihtaa 500mm ekovillaa (puhallettuna).
 • ”Puuttuvan tuletusvälin vuoksi yläpohjan vinokatto-osuudelle suositellaan rakenteita avaavaa kuntotutkimusta.”
  • Tilanne: Tuuletus tehty!
  • Tehdään muiden yläpohjan korjausten yhteydessä.
 • ”Otsalauta tulisi suojata katolta tulevalta vedeltä esim. asentamalla suojapelti alimman tiilen alta sadevesiränniin.”
  • Tilanne: Suunnitelmissa kesä 2015
  • Korjataan vaihtamalla otsalaudat kokonaan, jolloin tiilen väärinasennus tulee korjattua. Kohtuu pieni juttu, mutta vaatii peltien tilaamisen peltisepältä taiteltuna malliprofiilin mukaiseksi. Ongelma on, että 2003 tehty kattoremontti on tehty vähän sinnepäin (mitä tulee otsalautoihin), veikkaan että syy on lähinnä tilaajan piheydessä maksaa kunnolla tehdystä työstä. Vanhoja otsalautoja ei ole poistettu uusien alta, joten tiilen reuna on jäänyt niin kauas reunasta, että alastuleva vesi ehtii juosta tiilen alareunssa otsalaudalle asti, eikä osu siten räystäskouruun vaan juoksee otsalautaa pitkin rännin välistä maahan. Teräsprofiili asennettuna tiilen reunan alle, ohjaisi veden räystäskouruun asianmukaisesti. Seuraavaksi asia korjattaisiin seuraavan vesikateremontin yhteydessä 30-40-50vuoden päästä…

Muut Tilat:

 • ”Riskirakenteen vuoksi suositellaan kylmän vinttitilan seinään rakenteita avaavaa kuntotutkimusta.”
  • Tilanne: Tarkastus tehty, ei löydöksiä muuta kuin muutama ampiasenpesä.
 • ”Kylmälaitteiden alle suositellaan asennettavaksi turvakaukalot.”
  • Tilanne: Tehty!

Vesi- ja Viemärilaitteet:

 • ”Korkean ikänsä ja huonon kuntonsa vuoksi suositellaan vesi- ja viemäriputkien ja –laitteiden uusimista.”
  • Tilanne: Aloitettu (70% valmiina)
  • Kaikkiin käytössä oleviin vesipisteisiin tulee vesi uusia putkia pitkin, vesi myös lähtee kaikista käytössä olevista viemäripisteistä uusia putkia pitkin. Ainoastaan talon vanhassa suihkussa/vessassa on vielä vanha viemäri ja vesiputket, mutta ko. tila ei ole käytössä. Talon tonttivesijohto ja viemäri on vaihtamatta, jotka tullaan saneeraamaan 2015-> aikana. Vanhan vessan osalta viemäri ja vesijohdot saneerataan ko. tilan saneerauksen yhteydessä, siihen asti ko. tila on poissa käytöstä.

Ilmanvaihto:

 • ”Poisto- ja korvausilmaventtiilit suositellaan pidettäväksi avoimena.”
  • Tilanne: Korjaantuu ilmanvaihtoremontin yhteydessä. Tähän asti kellari on kokonaisuudessaan ilmanvaihdon piiriisää, keskikerroksesta keittiönurkkaus sekä vintin makuuhuone ja vessa.
  • Suurin osa näistä venttiileistä on tukittu 80-luvun remontin yhteydessä, joten niitä on ollut hieman hankala löytää. Venttiilit saavat jäädä piiloon ja huoneita korjataan saneerauksen edetessä.

Sähköistys:

 • ”Sähköjärjestelmän tarkastusta suositellaan tehtäväksi 30 vuoden välein.”
  • Tilanne: Tarkastettu ja osittain tehty
  • Tämäkin kohtuu geneerinen vakiolauseke, mutta joo talon koko sähköjärjestelmä saneerataan. Työ on jo aloitettu kellarista, ruokahuoneesta ja vintin vessasta. Työ etenee huoneiden saneerausjärjestyksessä. Talon mittauskeskus on uusittu, talon syöttökaapeli on uusittu, talon ryhmäkeskus on uusittu.

7 thoughts on “Vuoden 2014 yhteenveto (Päivitetty 7.1.2015)

 1. MITEN IHMEESSÄ perheellinen työssäkäyvä mies on ehtinyt apuvoimienkaan kanssa tehdä ton kaiken vuodessa 😀

 2. Ihanaa, kun löysin tämän blogin! Kiitos! Ei ihan noin kattavaa remonttia ole suunnitelmissa, mutta todella hyviä vinkkejä täältä saa. Etenkin tuo yläpohjan tuuletus aihe, on meille ajankohtainen asia ja tätä blogia lukemalla amatöörillekin vahvistui ajatus, miten tuota tuuletusongelmaa voidaan ratkaista. Eli teräsverkon ja puukkosahan ostoon 🙂

 3. Mielenkiintoista ja hyödyllistä luettavaa! Hirveästi olette saaneet aikaan lyhyessä ajassa. Mites tuo patteriremontti, vedettiinkö teillä myös uudet putket pintaan vai vaihdettiinko pelkät patterit? Meillä olisi tuo edessä, vanhat putket kulkevat tällä hetkellä rakenteissa ja hinta-arvio remontista on ollut 9000 euron paikkeilla :-/

  1. Hei, vaihdoimme vain patterit koska rakenteissa kulkevat putket olivat vielä hyvässä kunnossa (niitä pätkittiin paikotellen yms…) ja vanhasta höyryputkesta oli jäljellä vielä suurinosa, eikä kulumisen merkkejä juuri ollut. Huonoimmassa kunnossa putket ovat kellarissa asbestin sisällä. Oletan että näillä putkilla mennään vielä vuosikymmeniä, ellei halkea jostain ennen sitä.
   Olen jo miettinyt miten vedän uudet putket, kun se tulee eteen. Eli pintavetona tulevat menemään meilläkin jossain vaiheessa (ei mahtunut budjettiin repiä noita putkia uusiksi, etenkin kun rakenteissa olevat olivat erinomaisessa kunnossa – ja jos ne jostain ratkeaa, niin liitoksista tms…).

 4. Kiitos vastauksesta! Kuntokartoituksessa meille suositeltiin lämmönjakojärjestelmän uusimista. Kaikki meillä käyneet LVI-asiantuntijat ovat kuitenkin olleet sitä mieltä, ettei hapettomassa tilassa olleet putket miksikään mene vielä aikoihin, vaikka olisivatkin 50 vuotta vanhat. Vakuutusyhtiöltä jos kysyy asiaa, niin ovat sitä mieltä että pitäisi vaihtaa. Ota siitä sitten selvää! Vaihdoitteko patterit itse vai tekikö putkimies?

  1. Vaihto oli yhteistyötä, eli vanhojen poistamisessa putkimies avasi putkiliitokset ja samalla kartoitettiin mitä osia tarvittiin uusien asentamiseksi vanhoihin putkiin. Itse kannettiin patterit ulos yms apumiehen roolia täyttämässä. Uusien kohdalla Putkimies asensi patterit, jotka itse valmistelin ja kannoin paikoilleen, sekä erinäisiä pikkuteitä kuten kannalkeiden asettelua. Jos ei ole koskaan pattereita asentanut, niin putkareissu kannattaa, koska heillä on vain niin paljon tietotaitoa (ei kannata ottaa kokematonta putkaria, joka ei ole koskaan vanhaan taloon pattereita vaihtanut).

   Putkien osalta tilanne on juuri noin kuin sanoit. Tuskailin saman asian kanssa noissa postauksissa patterisaneerauksesta. Käytännössä kuivalla puolella olevat putket ovat kuin uusia ja kosteammassa kellarissa, ne ovat kyllä elinikänsä loppupuolella. Vakuutusyhtiön mielestä pitäisi vaihtaa juu. Me otettiin se riski että mennään näillä nyt vielä jokunen vuosikymmen vielä 🙂

  2. Tietämättä teidän kohteesta enempää, kaikista vanhoista käyttövesiputkista kannattaa hankkiutua eroon ensitilassa jos niin ei ole jo tehty. Meillä on tuossa keskikerroksen vessassa kohtuu iso lahovahinko (odottamassa korjausta) joka johtuu juuri rakenteissa kulkevan kylmän vesijohdon aiheuttamista vahingoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.