Lasiterassi – Osa 6: Sekametelisoppaa; eristämistä, runkoa, sähköjen putkitusta ja pintaa

Tämä postaus tulee olemaan hieman sekalainen kokoelma kaikenlaista, koska montaa nurkkaa on työnalla yhtä aikaa. Pitää tehdä talonpuolista runkoa/pintalaudoitusta, eristää seiniä, vetää putkia ja kiinnittää kojerasioita yms.. sähköjä varten. Eli jonkin verran kaikenlaista.

Sähkötöitä

Paljoa sähkötöitä tässä kopissa ei ole, mutta sitäkin monipuoleisempia.

  • Ns. Jouluvalosyöttö, eli muutama pistorasia etenkin liukuovien yläpuolella tulee tähän kytkentään. Jouluvalosyöttö on kello-ohjattu, pääosin tarkoitettu nimensä mukaisesti jouluvalojen käyttöä varten. Mutta käytämme tätä myös muuhun valaistukseen varsinkin syysaikoihin, jolloin on pimeää. Valot syttyvät illasta ja palavat hetken ennen 23:00 joka päivä.
  • Ulkovalosyöttö, terassin kulmilla on kaksi valopistettä, toinen pistorasialla ja toisessa suoraan seinävalaisin. Nämä valot syttyvät kun ilta hämärtää ja sammuvat illalla 23:00 kello-ohjauksen mukaan. Syttyvät aamusta 6:30 ja sammuvat kun päivä sarastaa.
  • Perusvalaistuksen syöttö, johon tällä kertaa tulee:
    • LED-Nauhat (n.4m) kolmen kattopalkin alapinnassa.
    • 3 valaisinpistorasiaa kattovalaisimille. Valaisimiksi tulee Markslöjd Capital (messinkisenä).
  • Pistorasiat takaseinälle ja yksi ulkopuolelle tulevaisuudessa mahdollisesti tulevaa ilmalämpöpumppua varten.

Jotta kaiken tämän saa paikoilleen pitää vetää jonkin verran putkea johon sähköjohdot tungetaan appiukon kanssa. Myös suunnitelman tynkää on tehty ja yritin kerätä listaa tarvittavista sähkökalusteista ja muista tarvikkeista. Sähkötöiden valokuvia ja tarinaa löytyy enemmänkin osana seuraavia kappaleita.

Sähkökalusteiksi valittiin Schneider-Electric Renova -sarja, sen ulkonäön vuoksi. Vaihtoehtona olisi myös voinut olla esim. Domus Classican aitoja vanhoja sähkökalusteita. Lisään vaikka omaan postaukseen enemmän kuvia itse kalusteita ja tarvikkeista kun niitä on saatu haalittua kasaan.

Eristäminen

Alunperin ajatus oli olla eristämättä kiinteistä seinää, mutta 1krs Makuuhuoneesta poistin sen verran lasivillaa, että ajattelin käyttää ne uudelleen kuistilla. Vanhoista eristeistä sai yhden sivun ja vähän takaseinää, joten jonkin verran saa vielä ostaa lisää että saa koko kopin eristettyä. Ajattelin ekovillalla eristää loput kopista.

11.8.2021 (Keskiviikko): Tänään löytyi muutama tunti, jonka aikana sain tuhottua ison osa ekovillasäkeistä mitä olin aiemmin ostanut. Käytännössä tätä kirjoittaessa on täysin eristetty talonpuoleinen (pohjois-) seinä, sekä molemmat päädyt. Eteläseinästä on vielä puolet eristämättä. Seuraavaksi pitää eristää loppuun, sekä tehdä koolaukset kuntoon!

Eristämisen lomassa tuli myös kiinnitettyä kojerasiat ja putkitettua niitä sitä mukaan kun asensin sisäpuolista ilmasulkupaperia. Kurttuputkella tuli pitkälti tehtyä, koska mutkia ja taitoksia tulee paljon, pitemmät vedot tehtäneen suoralla putkella.

xx.8.2021 (xxx): teksti tähän

Runko ja pintalaidoitus talonvastaiselle seinälle

Talonpuoleinen seinä on ollut tekemättä ja nyt oli aika saada sitä eteenpäin. Tämä on myös tarpeen, jotta saa sähköt putkitettua koppiin. Runko on jälleen 50×100 tai sen kaltaista metallirangan väleissä, koolaukset molemmin puolin joihin pintalaudoitus.

11.8.2021 (Keskiviikko): Tänään, eristämisen ohella, tein myös laudoitusta ensimmäiseen kolmannekseen sen verran mitä olin aiemmin ehtinyt maalaamaan.

Laudoitus ensimmäisellä kolmanneksella.

Seuraavaksi pitäisi löytää jostain hieman koolaukseen sopivaa lautaa, jotta pääsisi pistämään lautaa lisää paikoilleen. Myös täytyy hieman toivoa että varastossa oleva 120mm pohjamaalattu lauta riittää tähän osuuteen 🙂

xx.8.2021 (xxx): teksti tähän

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *