Puutarhailut 2021 – Pihavalojen ohjaus V2

Alusta asti pihavaloja on ohjattu Enston eOhjaimella, mutta sen kanssa on viimeaikoina ollut niin paljon onglemia, että pitää tehdä jotain muuta.

Enston eOhjain on toiminut alusta asti 95% varmuudella, suurin ongelma on ollut aina sähkökeskuksen – sisäyksikön – ulkoyksikön välinen matka, minkä takia aika-ajoittain nämä eivät keskustele keskenään, jolloin valot joko jäävät päälle tai ei syty lainkaan jne…

Viime aikoina ongelmia on tullut lisää: 1) Laskeva aurinko osuu jotenkin tietyssä kulmassa ulkoyksikköön, minkä takia valot syttyvät päälle vaikka on vielä hyvin valoisaa. Tämän olisi saattanut voida korjata jollain häikäisysuojalla (ulkoyksikön siirto ei ole kovin yksinkertaista, koska se on aina sähkön päässä). 2) Pystytettyäni valkoisen puun, on siinä olevat valot juuri ja juuri sen verran kirkkaat, että illan hämärtyessä valot välkkyvät päälle pois. Kun valot syttyvät tulee puun valoista sen verran valoa hämäräkytkimeen, että se luulee olevan valoisaa -> sammuttaa valot. Tämän jälkeen tunnistimen mukaan on sen verran pimeää että valot menevät päälle jne… ja tätä jatkuu tunnin verran 😀

Joten nyt riitti! Otin keväällä ulkovalot keskuksesta käsikäyttötilaan / pois päältä kokonaan. Kesän aikana mietittiin appiukon kanssa vaihtoehtoja ulkovalojen ohjaukseen siten, että yhä seuraavat parametrit täyttyvät:

  • Valot eivät pala koko yötä, eli saadaan aikaiseksi ns. yökatko
  • Valot syttyvät kun ilta hämärtää
  • Valot syttyvät ennen kuin kukaan astuu ovesta ulos (eli kello 6:30) ja sammuvat kun päivä sarastaa.

Tämän olisi voinut ratkaista tietty monella tapaa, esim. jollain älykotipelleilyllä, mutta mielestäni tämä on sellainen asia, jota en halua minkään homekit kilkkeen säädettäväksi / ohjattavaksi vaan haluan jotain varmempaa ja halpompaa joka toimii aina. Joten siis katse suuntasi ns. basic techin pariin 🙂

Googlailin jonkin verran, ja käytännössä vaihtoehdoksi supistui erillinen hämäräkytkin ja kellokytkin rinnankytkettynä ohjaamaan aiemminkin käytössä ollutta relettä. Appiukko kuitenkin ostosreissultaan toi tullessaan pelkän kellokytkimen jossa on ns. astro-toiminto. Tämä kuullostaa kovin sci-fi:ltä, mutta idea on hyvin hyvin yksinkertainen. Laitteeseen on ohjelmoitu auringon nousut ja laskut eri lat / long vyöhykkeillä, jolloin kun määrittelee paikan, niin laite tietää että milloin aurinko nousee ja milloin se laskee. Tämän perusteella laite sitten kytkee valot päälle kun aurinko on laskemassa ja pois päältä kun aurinko on noussut.

Laite on Theben Selekta 174 top3. Asennuksen jälkeen auringonlasku oli minuutin sisällä siitä mitä Applen kello näytti ja nousu minuutilleen oikein, joten toivoa on 🙂 Yhdellä keskukseen asennettu kellokytkin, joka osaa toimia auringonlaskuihn ja nousuihin ja sisältää yöksi pois toiminnon on täydellinen ratkaisu. Ei tarvitse vetää erillistä vetoa hämäräkytkimelle ja miettiä mihin sen asettelee, ilman että siihen osuu / vaikuttaa muut valolähteet. Nyt vaan riittävän monta yötä taakse vakaata toimintoa, niin tiedetään että tämä on meidän ratkaisu 🙂

Ensimmäinen ilta – toimii! En katsellut kelloa sen kummemmin sen suhteen että koska valot menivät päälle, mutta olivat päällä ennen pimeyttä. Valot myös sammuivat 23:00 kuten oli ohjelmoitu, myöhemmin pidennän tuota hieman myöhemmäksi.

Toinen ilta – toimii yhä! Valot käytännössä syttyvät päälle laskettuun auringonlaskuun, eli tänään se tapahtui 20:50 ja samalla sekunnilla valot syttyivät. Tuon jälkeen n.10min:ssa laskeutui täysi pimeys. Näiden kahden yön perusteella tuo yksin simppeli 2-paikan kellokytkin tuntuu ajavan asiansa, ilman että tarvittiin erillistä ulkoista hämäräkytkintä. Mahtavaa! Mikäli haluaa, vekottimessa näytti olevan myös offset, jolla voi halutessaan siirtää syttymistä suuntaan tai toiseen, jos kokee sen tarpeen.

Valot syttyivät 20:50.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *