Puutarhailut 2021 – Osa 5: Puutarhavajan Sähköt (Päivitetty 22.9.2021)

Ei olisi puutarhavaja jos siellä ei olisi sähköä 🙂 Jo pihavalaistusta alunperin kaivaessani, vedin myös pari kaapelia silloin jo ajatuksissa olevalle puutarhavajalle. Nyt ne kaapelit ovat n.70cm päässä vajasta joten pitää hieman vielä kaivaa lisää. Tämän jälkeen pitää houkutella appiukkoa paikalle tekemään varsinaisia kytkentöjä.

Kaiken kaikkiaan seuraavat asiat pitää tehdä jotta saadaan sähköt asennettua loppuun.

  • Kaivaa ja vetää sähkösyöttö vajan sisäpuolelle.
  • Vajan ovisivu (etupuoli?) pitää rimoittaa ja maalata, jotta voin asentaa ulkovalon.
  • Sisäpuolelle pitää kiinnittää muutamia lautoja, joihin pistorasioita ja kytkimiä yms… voi kiinnitellä
  • Kaikki vedot ja valaisimien asennukset pitää tehdä.

Syötön vetäminen puutarhavajaan

Sähköjen vetäminen alkoi kuopan kaivamisella, jotta saahaan kaapelit vajaan asti. Kuopan pohjalle taivuttelin ensin kaapelit, ja koska syvyyttä en saanut 70cm niin asensin kaapeleiden päälle kovan keltaisen suojamuovin, joita appiukko toi aikoinaan muita kaivuita varten. Kun letkut ja suojat oli kuopassa niin piti vähän täyttää sitä jotta kaikki pysyvät paikoillaan. Tämän jälkeen jälleen kierrätyskäytössä semmoinen metallinen kaapelisuoja tuli asennettua seinälle kaapeleiden päälle. Metallisen suojaputken pään ”taivuttelin ja hakkasin umpeen”, jotta se näyttää siistimmältä, en ole ihan varma miten se virallisesti pitäisi tehdä 🙂 Mutta otin rälläkällä pari 3cm syvää viiltoa yläpäähän, jotka sitten lautaa vasten hakkasin vasaralla lysyyn, siten että suojaputken päähän muodostui siisti hattu.

Nyt kun sähköt on tuotu vajaan asti, pystyin jatkamaan seuraavaan vaiheeseen.

Vajan etusivun rimoitus ja ulkovalaisimen pohjan valmistelu

Vajan etupuolelle on tarkoitus pistää ulkovalo, joka on samaa sarjaa muiden valojen kanssa (Freja jotain…). Hauskaa (tai no en tiedä onko oikeasti hauskaa vai jokin hamstarausongelma?) on että tämäkin valaisin on ollut hyllyssä odottamassa jo pitkän tovin, koska on ollut jo pitkään tiedossa että aion vajan tuonne pystyttää kun puumajasta aika jättää. Anyway jotta valaisimen saa seinään, sitä varten pitää tehdä pohja. Tämän käytännössä tein reikäsahalla jolla tein kaksi puolikuuta riman molemmin puolin. Tähän on sitten näppärä ruuvata kiinni itse lampun kanta tukevasti.

Koska en ole varma riittävätkö rimat lasiterassiprojektista koko puutarhavajan rimoittamiseksi, tyydyin nyt ”pakon edessä” rimoittamaan vain etupuolen.

Seuraavaksi pitää saada appiukko paikalle ja sopia mitä kautta johtoja vedellään.

Sähkökalusteiden tuet ja asennukset

3.9.2021 (Perjantai): Appiukko ilmestyi iltapäivästä tekemään sähkötöitä. Olin jo aamusta ehtinyt pistämään muutaman laudan paikoilleen johtoja varten, sekä porailemaan reikiä palkkeihin, jotta kaapelia saa vedettyä vähän helpommin.

Vajaan itsessään tuli huima määrä valaisimia sen kokoon nähden 😀 Ulkopuolelle (muiden tontin ulkovalojen kanssa samaan ryhmään) tuli vajan kulmalle valaisin (Freja) ja samassa kaapelissa sisäpuolelle myös. Sisäpuolella oleva pallovalaisin palaa siis samaan aikaan kuin ulkovalot, siten että vajan ikkunoista loistaa valo ulos pimeyteen. Vajaan sisälle tuli vielä katkaisijan päähän 2kpl pieniä LED-valaisimia.

Tässä vaiheessa pistettiin vain yksi pistorasia, mutta niitä saa onneksi helposti lisää mikäli tarve ilmenee.

Jotta sähköt saatiin kytkettyä, piti myös terassin reunalta irroittaa yksi lauta, jotta saatiin aiemmin kytkemätön 2,5m2 syöttöjohto kiinni.

Kävin myös illalla pimeän laskettua ottamassa pari kuvaa vajasta, ja aika hienoltahan se näyttää 🙂

Mites tässä näin kävi? Väärän kokoinen lasikupu paketissa?

Tilasin tämän valaisimen jo vuonna 2020 (joo, meni hetki että asennus lähti käyntiin, mutta eihän lasten puumajaa voi kaataa ennen aikojaan?), joten on ehtinyt hieman odottamaan hyllyllä ennen tätä hetkeä. Tietenkin kävi niin että lasikupu valaisimelle on väärän kokoinen – fu**. Vaikka kuinka veivasi paikoilleen, ei kupu lukitu kiinni valaisimeen. Hetken mietein että mitäs tässä oikein tapahtuu, kunnes keksein kokeilla toisesta samanlaisesta valaisimesta sen kupua tähän valaisimeen.

Hyllyssä oli vielä yksi samanlainen, tai osittain, koska sen lampun kanta on jo ruuvattu lasiterassin kylkeen (tilattu vielä kauemman aikaa sitten – 2019). Tästä yksilöstä kävin hakemassa sen lasikuvun ja se istui kuin olisi tehty valaisimelle. Ongelmana tuntui olevan se, että tämä viallinen lasikupu on reiän halkaisijalta pienempi kuin ns. ”oikea kupu”. Tämän takia kierteet vain jauhavat tyhjää kun halkaisijasta puuttuu se 0,5-1cm.

Kokeilin siis onneani ja pistin palautetta Netraudan asiakaspalveluun (3.9), katsotaan kuinka tässä käy, saadaanko uutta lasikupua vai ei. Pitääkö lähteä maahantuojalle soittelemaan ja / tai hakemaan apua kuluttajaviranomaiselta.

3.9 lähetty sposti netrautaan.

Jatkoa toivottavasti seuraa, ettei tartte ostaa kokonaan uutta 🙂

8.9.2021 (Keskiviikko): Sain vastauksen keskiviikkona 8.9 Netraudan asiakaspalvelusta:

Pienoisesta nikottelusta huolimatta positiivinen lopputulema. Täytyy kuitenkin ottaa huomioon että virhevastuu ei häviä vaikka reklamaatio tuleekin ”myöhässä”. Mikäli paketissa on vääriä tuotteita on vastuu myyjällä oli ostohetkestä päivä tai 300. Anyway, nyt vain odotellaan uutta kupua, niin nähdään josko se sopisi paremmin tuohon Freja valaisimeen 🙂

22.9.2021 (Keskiviikko): Postissa saapui uusi kupu, kohtuu nopsaan, tämän päivityksen kanssa vain kesti tovi. Kupu istui kuin se olisi tarkoitettu tähän valaisimeen 🙂 Joten nyt ei ole enää orpoa valaisinta ilman sopivaa kupua.

Miksi lamput eivät kestä?

Täytyy sanoa että nämä energiansäästö/LED-valot ovat vähän huijausta. Tuntuu että niistä tehdään niin laaduttomia / laaduttomilla komponenteilla, etteivät ne kestä mitään. Jotenkin toivoisi valmistajia sitovia säädöksiä ettei tämmöistä luontoa tuhoavaa roskaa tehtäisi lainkaan.

Tänä vuonna vaihdoin 5 palanutta lamppua, viime vuonna taisin vaihtaa pari, mikä on käytännössä jo 75% kaikista valaisimista. LED itsessään on lähes ikuinen (hieman liioitellusti), mutta ymmärtääkseni ongelmat tulevat joko muuntajakomponenteista tai sitten vain huonolaatuisesta LED:stä joka hajoaa. Meillä hajonneet lamput ovat pääosin hajonneet muualta kuin itse LED:stä vaan tosiaan muuntaja joka syöttää sille virtaa on kärähtänyt. Sisällä yksi LED-lamppui melkein suli kun sen muuntaja kärähti.

3kpl 1-2vuotta vanhoja Osrameja roskikseen! Vanhat energiansäästövalot jaksoivat useamman vuoden, nämä kaksi taitaa olla lähes 7vuotta vanhoja vs. LED-Osramit 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *