Älykoti – Osa 3: 1krs Makuuhuone (Koelaboratorio)

1krs makuuhuone oli ensimmäinen huone, jossa lähdin kunnolla testaamaan ”älykotia”, siis semmoisia toimintoja joita itse voi esim. ääniohjata tai joiden pohjalle voi rakentaa automaatioita. Liikkeelle on lähdetty hyvin hillitysti ja varovaisesti! Huoneessa ei ole kuin Siri (Apple Homepod), Ikean Fyrtur rullaverhot sekä Fibaron rele valo-ohjaukseen.

Ensimmäisessä älykotiartikkelissa kirjoitin perusteet millä näitä toimintoja lähdetään rakentamaan ja listasin mitä meiltä löytyy tällä hetkellä. Ei siis ole mitenkään huippuunsa viritetty automaatiokoti, vaan hyvin pieniä asioita. Tämä 1krs makuuhuone onkin enemmän koelaboratorio, voiko tätä viedä pidemmälle. Huoneeseen tosiaan on asennettuna vain pari juttua tässä vaiheessa:

  • IKEAn Fyrtur moottorilla ohjatut pimennysverhot.
  • Fibaron rele valokytkimen takana.
  • Apple HomePod.

Applen HomePod ajaa montaa asiaa, ensinnäkin se on ko. huoneen älytoimintojen ääniohjaukseen tarkoitettu rajapinta, vaikkakin puhuu vain englantia vielä on meidän ekaluokkalainen ottanut sen jo hyvin haltuunsa. HomePod yhdessä Apple Music:n kanssa (meillä on siis Apple One Family tilaus, johon kuuluu apple music ja tv+ ja tallennustilaa puhelinten varmuuskopioille) on oiva musiikkosoitin perheenjäsenille. HomePod:ssa on Intercom-toiminto jolla voi lähettää muille nopeita viestejä talossa, se toimii myös puhelimena ja tietty tietosanakirjana tarpeentullen. Lasten suosikki on kysyä Siri:ltä ”Mitä kettu sanoo?”. Niin ja tietty etsimään puhelinta.

Fibaron rele on puhtaasti tarkoitettu kojerasiaan tai vastaavaan upotettavaksi 1800W kuormaa kestäväksi kytkimeksi, jolle voi homekitissä antaa muutaman eri funktion (kytkin, valaisin yms..). Meillä Fibaro ajaa nykyisellä konfiguraatiolla ”valaisin-roolia”, jolloin HomeKitissä se näkyy lamppuna. Fibaron huono puoli on, että HomePod ei aina saa siihen yhteyttä, ja sitä joutuu pyytämään pari kertaakin ennen kuin toimii, mutta en löytänyt pohjoismaiden markkinoilta oikein parempaakaan ratkaisua homekitille. Toinen härö mikä releen kanssa on, että jos esim. ääniohjauksella pistää valon päälle ja haluaa kytkimestä sammuttaa, pitää kytkimestä pistää ensin valo päälle ja sitten pois, tuo nyt on kohtuu pieni ongelma, sillä nämä kuitenkin toimii hienosti rintarinnan.

IKEAn Fyrtur pimennysverhot toimivat kuin junan vessa, kunhan ne sai ensin asennettua 🙂 Asennuksen taisin joutua tekemään lähes kymmenen kertaa, ennen kuin kaikki toimi niinkuin pitää. Joko toinen rullaverho ei löytynyt, tai jokin ei toiminut homekitin kanssa tms… mutta pitkän vehkoilun jälkeen alkoivat toimimaan kuitenkin ja siitä lähtien toimivat hyvin. Huonoina puolina tosiaan asennuksen toistamisen tarve ja että tarvittavaa leveyttä rullaverholle ei löytynyt, joten jouduin tekemään ikkunan kahdella rullaverholla.

2022 Päivitys: Huone on ollut käytössä jokusia kuukausia ja rullaverhot ovat toimineet 100% varmuudella, aamulla aukeavat automaattisesti ja sulkeutuvat taas illalla. Reagoivat äänikomentoon Sirin kautta hyvin. Fibaron kytkimen kanssa on eniten hankaluuksia, hyvin usein HomePod ei saa sitä vastavaamaan, vaikka se Applen Home appiksesta toimiikin. Parin äänikomennon jälkeen kuitenkin valot yleensä myös toimivat. Pitäisi etsiä seuraavaan kokeiluun joku toinen tuotemerkki kenties.

2 thoughts on “Älykoti – Osa 3: 1krs Makuuhuone (Koelaboratorio)

  1. Pitääkö homepodille sanoa englanniksi että ”turn kattovalo on?” Meillä on kaikki homeessa englanniksi kun olen luullut että Siri ei ymmärrä suomenkielisiä lamppujen ja huoneitten nimiä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *